Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt domu - pomocy

Recommended Posts

Dzień dobry, może trafi się mądra duszyczka, która pomoże laikowi podpowiedzieć coś co możnaby zmienić/poprawić w gotowym projekcie?  Może coś warto zmienić? Lub coś warto rozważyć? Podoba mi się ten projekt. Nie wpadłem na lepszy gotowiec..:) https://www.uarchitekta.pl/projekt/uA168,6600

Lub podpowie o jakimś projekcie, który:

- jest domem parterowym

- posiada 4 niezalezne pokoje + salon

- może garderobę 😕

- kotłownię z wejściem oddzielnym

- ma pomieszczenie gospodarzce

- ma spiżarkę

Edytowane przez tomcio1235

Ta łazienka dostępna z wiatrołapu to jakaś pomyłka. Jest jedna łazienka przy sypialniach a w części dziennej koło salonu nie ma bo trzeba się cofnąć do wiatrołapu.

Wyjściem z tej sytuacji jest zamiana łazienki ze spiżarnią.

Wiatrołap z reguły jest miejscem chłodniejszym więc jeśli będą obok siebie to chyba korzystnie wpłynie na przechowywanie artykułów spożywczych.

39 minut temu, Mareks77 napisał:

Ta łazienka dostępna z wiatrołapu to jakaś pomyłka. Jest jedna łazienka przy sypialniach a w części dziennej koło salonu nie ma bo trzeba się cofnąć do wiatrołapu.

Wyjściem z tej sytuacji jest zamiana łazienki ze spiżarnią.

Wiatrołap z reguły jest miejscem chłodniejszym więc jeśli będą obok siebie to chyba korzystnie wpłynie na przechowywanie artykułów spożywczych.

dzięki za udzielnie jakichś wskazówek, tak poza tym wydaje się być znośny?  o prostej bryle i kosztach budowy?

Zastanawiam się czy pokoje 12m2 to wystarczająco?

Oraz zmniejszenie na pewno okna w salonie, bo jest na całą stronę południową.

Cześć, bryła jest prosta, co ma znaczenie przy kosztach realizacji.

Jednakże instalacje wodno-kanalizacyjne masz rozciągnięte dość mocno (im dłuższa sieć tym wyższe koszty realizacji i utrzymania np. ciepłej wody w sieci. Łazienka i kuchnia są po przeciwnych stronach domu, a ten ma 16 m. Ponadto masz tu dość małe pokoje (szczególnie jak na 120m2), przede wszystkim salon, ale także te pokoje użytkowe: 3m2,3m2,4m2,6m2 (to jest naprawdę mało i wygląda dobrze tylko na rysunkach!). Jest tu dużo małych pomieszczeń (dużo drzwi, dużo zabranej przestrzeni na ściany działowe, a mało wartości użytkowej (12 drzwi łącznie z zewnętrznymi przy takiej powierzchni i braku garażu!). Kotłownia z odrębnym wejściem ma sens, ale od ogrodu, a nie od frontu (z założenia brudna kotłownia nie ma łączyć się z reprezentacyjnym ciągiem komunikacyjnym), jaki jest jej sens przy drzwiach głównych? Tym bardziej jeśli to ogrzewanie gazowe. Co do spiżarni jej walory użytkowe uważam za pomijalne i równoważne dużej szafie cargo w kuchni, temperatura w domu jest za wysoka do przechowywania przetworów itp. więc biorąc pod uwagę koszt 3,5m2 domu spiżarni + drzwi to jakieś 20.000 zł to szafka dość kosztowna.

Ponadto zwracam uwagę na kosztorys, moim zdaniem kompletnie niewiarygodny (3200 zł brutto za m2 to bajka). Nie wiadomo nawet co to za brutto - czy 8%, czy 22% VAT.

Edytowane przez mikolajru
za wcześnie wysłane

Godzinę temu, mikolajru napisał:

Cześć, bryła jest prosta, co ma znaczenie przy kosztach realizacji.

Jednakże instalacje wodno-kanalizacyjne masz rozciągnięte dość mocno (im dłuższa sieć tym wyższe koszty realizacji i utrzymania np. ciepłej wody w sieci. Łazienka i kuchnia są po przeciwnych stronach domu, a ten ma 16 m. Ponadto masz tu dość małe pokoje (szczególnie jak na 120m2), przede wszystkim salon, ale także te pokoje użytkowe: 3m2,3m2,4m2,6m2 (to jest naprawdę mało i wygląda dobrze tylko na rysunkach!). Jest tu dużo małych pomieszczeń (dużo drzwi, dużo zabranej przestrzeni na ściany działowe, a mało wartości użytkowej (12 drzwi łącznie z zewnętrznymi przy takiej powierzchni i braku garażu!). Kotłownia z odrębnym wejściem ma sens, ale od ogrodu, a nie od frontu (z założenia brudna kotłownia nie ma łączyć się z reprezentacyjnym ciągiem komunikacyjnym), jaki jest jej sens przy drzwiach głównych? Tym bardziej jeśli to ogrzewanie gazowe.

Kanalizacja długa ?   ale to dom parterowy więc gdy dobrze pomyślimy wchodząc przyłączem  po środku do kotłowni ze względu na układ zrobi się  mało skomplikowana.

Kotłownia lub pomieszczenie gospodarcze jak ją nazwali i jej drzwi od frontu możliwe że mało estetyczne, tylko drzwi należy zmienić na małe okno. Ogrzewanie gazowe nawet obok sypialni nie będzie stwarzać problemu. Na pewno należy zmienić typ ogrzewania z grzejników na podłogówkę dostosowując do pompy ciepła tym bardziej że gaz z biegiem lat może być niepewny.

3 godziny temu, tomcio1235 napisał:

dzięki za udzielnie jakichś wskazówek, tak poza tym wydaje się być znośny?  o prostej bryle i kosztach budowy?

Zastanawiam się czy pokoje 12m2 to wystarczająco?

Oraz zmniejszenie na pewno okna w salonie, bo jest na całą stronę południową.

O kosztorycie nie dyskutuję bo to zależne od rejonu kraju i zapatrywań inwestora, na pewno nie należy się sugerować tym liczbom w projekcie tylko przejechać po hurtowniach robiąc mały research.

Myślę że reszta taka jak okno w salonie to już indywidualne zapatrywania inwestora.

Edytowane przez Mareks77

3 godziny temu, mikolajru napisał:

Cześć, bryła jest prosta, co ma znaczenie przy kosztach realizacji.- dziękuję za potwierdzenie

Jednakże instalacje wodno-kanalizacyjne masz rozciągnięte dość mocno (im dłuższa sieć tym wyższe koszty realizacji i utrzymania np. ciepłej wody w sieci. - tak jak ktoś niżej napisał, myslę, że tragedii nie byłoby gdyby wszystko zaczynało by się w kotłowni czy też pomieszczeniu gospodarczym

Łazienka i kuchnia są po przeciwnych stronach domu, a ten ma 16 m. Ponadto masz tu dość małe pokoje (szczególnie jak na 120m2), przede wszystkim salon, ale także te pokoje użytkowe: 3m2,3m2,4m2,6m2 (to jest naprawdę mało i wygląda dobrze tylko na rysunkach!). Jest tu dużo małych pomieszczeń (dużo drzwi, dużo zabranej przestrzeni na ściany działowe, a mało wartości użytkowej (12 drzwi łącznie z zewnętrznymi przy takiej powierzchni i braku garażu!).  - Na garażu mi kompletnie nie zależy, na działce stoi już budynek gospodarczy o pokaźnych rozmiarach na auta i na wszystko inne co mi jako facetowi będzie w życiu potrzebne

Kotłownia z odrębnym wejściem ma sens, ale od ogrodu, a nie od frontu (z założenia brudna kotłownia nie ma łączyć się z reprezentacyjnym ciągiem komunikacyjnym), jaki jest jej sens przy drzwiach głównych? Tym bardziej jeśli to ogrzewanie gazowe.- Generalnie zależy mi na oddzielnym wejściu do kotłowni. Czemu z przodu? Dom będzie stał na końcu działki, tak pozwala mi usytowanie budynku gospodarczego na działce oraz działki w literę "L". Ogrzewanie planuję piec na pellet / mniej przekonany na ekogroszek.

Co do spiżarni jej walory użytkowe uważam za pomijalne i równoważne dużej szafie cargo w kuchni, temperatura w domu jest za wysoka do przechowywania przetworów itp. więc biorąc pod uwagę koszt 3,5m2 domu spiżarni + drzwi to jakieś 20.000 zł to szafka dość kosztowna. - pewnie na start wyrzuciłbym ogrzewanie podłogowe z tej spiżarni, a spiżarnię traktowałbym bardziej jako "graciarnię lub pierdo%^nik na wszystko". Mam też piwnicę na działce gdzie i ziemniaczki można z powodzeniem przechowywać.

Ponadto zwracam uwagę na kosztorys, moim zdaniem kompletnie niewiarygodny (3200 zł brutto za m2 to bajka). Nie wiadomo nawet co to za brutto - czy 8%, czy 22% VAT. - powiem szczerze, że nie zwróciłem uwagi na kosztorys z projektu, bo wiem, że wszystko zależy od wszystkiego... 😅

Dziękuję za włączenie się w dyskusję! Fajnie, że ktoś z boku może z doświadczeniem na to spojrzeć.. i coś podpowiedzieć lub skonfrontować z obcą osobą! Oczywiście zapraszam do dyskusji ciąg dalszy.  Jestem otwarty na nowe projekty oczywiście.

3 godziny temu, Mareks77 napisał:

Kotłownia lub pomieszczenie gospodarcze jak ją nazwali i jej drzwi od frontu możliwe że mało estetyczne, tylko drzwi należy zmienić na małe okno. Ogrzewanie gazowe nawet obok sypialni nie będzie stwarzać problemu. Na pewno należy zmienić typ ogrzewania z grzejników na podłogówkę dostosowując do pompy ciepła tym bardziej że gaz z biegiem lat może być niepewny.

Chciałbym raczej pójść w uniwersalne źródło, patrzę w kierunku pelletu.  Tak, grzejniki poszłyby tylko do łazienek. Podłogówka wszedzie, ale nie do "spiżarni, czytaj pomieszczenie na wszystko".

1 godzinę temu, Elfir napisał:

salon jest mikroskopijny i nieustawny.
łazienka między sypialniami to też nie najlepszy pomysł ze względu na hałas spuszczanej wody.

Zależy mi najbardziej powiedzmy na 3 pokojach, gabinecie ( pracuję zdalnie) oraz oddzielnego wejścia do kotłowni, a i żeby była to parterówka. Może jest jeszcze jakiś projekt, który mógłbym rozważyć? Na oku mam również Mokka 6 / Mokka 6 plus. Ale brakuje mi tam pomieszczenia gospodarczego jak mam być szczery :(

Na studia wyjechałem do większego miasta i zamieszkałem w bloku, hałas spuszczanej wody to kropla w morzu tego co słyszę na co dzień od 7 lat w mieście. Zdążyłem się przyzwyczaić w bloku na gorsze dźwięki ;) 

55 minut temu, tomcio1235 napisał:

Zależy mi najbardziej powiedzmy na 3 pokojach, gabinecie ( pracuję zdalnie) oraz oddzielnego wejścia do kotłowni, a i żeby była to parterówka. Może jest jeszcze jakiś projekt, który mógłbym rozważyć? Na oku mam również Mokka 6 / Mokka 6 plus. Ale brakuje mi tam pomieszczenia gospodarczego jak mam być szczery :(

Na studia wyjechałem do większego miasta i zamieszkałem w bloku, hałas spuszczanej wody to kropla w morzu tego co słyszę na co dzień od 7 lat w mieście. Zdążyłem się przyzwyczaić w bloku na gorsze dźwięki ;) 

wrzuciłam link do innego projektu powyżej. Kotłownie można zrobić w spiżarni i dodać drzwi na zewnątrz.
Albo pokombinować w projektem Arosa.

W tym projekcie co zapodałeś, zmieścisz czteroosobową rodzinę na kanapie dla dwóch osób? A telewizję będziesz oglądać na telewizorze 28 cali?
Trzeba byłoby tam zrobić sporo przeróbek by ten projekt miał sens.

• Like 1

13 godzin temu, tomcio1235 napisał:

Chciałbym raczej pójść w uniwersalne źródło, patrzę w kierunku pelletu.  Tak, grzejniki poszłyby tylko do łazienek. Podłogówka wszedzie, ale nie do "spiżarni, czytaj pomieszczenie na wszystko".

Pewnie nie zdajesz sobie sprawy, ale taki dom, dobrze wykonany i ocieplony, będzie musiał mieć źródło ciepła o mocy ok. 4-5 kW, więc o jakim pelecie piszesz? Do kotła pelletowego potrzebny bedzie duzy bufor, żeby działał prawidłowo. Moim zdaniem ten projekt jest bardzo stary i nie przystaje do dzisiejszych czasów, ma po wiele za małą przestrzeń wspólną (salon i kuchnia), niepotrzebnie wielką komunikację, brak przestrzeni gospodarczej i kilka mniejszych mankamentów, które Ci się dadzą we znaki w trakcie uzytkowania.

5 godzin temu, Ratpaw napisał:

Pewnie nie zdajesz sobie sprawy, ale taki dom, dobrze wykonany i ocieplony, będzie musiał mieć źródło ciepła o mocy ok. 4-5 kW, więc o jakim pelecie piszesz? Do kotła pelletowego potrzebny bedzie duzy bufor, żeby działał prawidłowo. Moim zdaniem ten projekt jest bardzo stary i nie przystaje do dzisiejszych czasów, ma po wiele za małą przestrzeń wspólną (salon i kuchnia), niepotrzebnie wielką komunikację, brak przestrzeni gospodarczej i kilka mniejszych mankamentów, które Ci się dadzą we znaki w trakcie uzytkowania.

Nie bardzo rozumiem, czy piec na pellet jest za duży na taki dom? Czy nie ma na niego miejsce? Czy podpowiadasz abym wybrał inną metodę ogrzewania?

5 godzin temu, tomcio1235 napisał:

Nie bardzo rozumiem, czy piec na pellet jest za duży na taki dom? Czy nie ma na niego miejsce? Czy podpowiadasz abym wybrał inną metodę ogrzewania?

Piec na pellet ma za dużą moc i swoją drogą jest duży, bo musi mieć podajnik. Do tego bufor, orurowanie i dostęp wokół tych sprzętów. Sam pellet musisz gdzieś składować. Już nawet nie wspomnę, że trzeba go nosić, wsypywać, ehh, bez sensu.

Wybierz małą pompę ciepła, max 6 kW, podłącz ją do dobrze wyliczonej i wykonanej podłogówki.

Edytowane przez Ratpaw

• 2 weeks później...

Podobnie jak poprzednicy malutki salon, zdecydowanie nie, bedzisz tam spedzal wiekszosc czasu podczas wolnego dnia i bardzo dlugo siedzial z domownikami po poludniu po pracy.

Pokoje 12m2 wystarcza w zupelnosci dla dzieciakow, dla rodzicow...moze tez choc wolalbym jakies 15m2. Duzy korytarz. 

Z tego co pamietam projekt Tryton mial oddzielne wejscie do kotlowni, ale chyba byl z 3 sypialniami a ty chyba chcesz miec 4.