Dzonzi 24.10.2024 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Witam, Mam duży dylemat odnośnie wyboru źródła ogrzewania w nowym domu. Dom parterowy 146m2 z poddaszem nieużytkowym. Bardzo dobrze ocieplony: fundament 15cm XPS, 20 cm styro w podłodze, ściany 20 cm białego styro, strop lany i na nim 30 cm wełny, w nadprożach 5 cm płyty pir pod skrzynki, ciepłe parapety, okna tarasowane na poszerzeniach. Ogólnie z całej budowy to największy nacisk położyłem na izolację przeciwwilgociową i termiczną. W domu chciałbym mieć temp. 22-23 stopnie. Wentylacja typu rekuperacja całkowicie w strefie ciepłej. Dom położony w centrum Polski. Do tej pory byłem nastawiony na ogrzewanie gazowe, tak też jest w projekcie i pod takie ogrzewanie przygotowany jest projekt podłogówki. Ostatnio okazało się że niektóre pompy ciepła są znacznie tańsze niż wcześniej typu Kaisai. Czy pod taki dom wybralibyście bardziej PC np. Kasai 7 kW lub Panasonica aquarea 7 kW czy może bardziej kocioł gazowy Bosch 2300W Condens 15P? Dodam, że nie mam gazu w drodze i musiałbym kupić butlę. Butla z podłączeniem do domu to koszt ok. 18k tys., kocioł 6 tys. Drugie pytanie, czy jeżeli zdecydowałbym się na PC to czy musiałbym zlecić wykonanie nowego projektu ogrzewania podłogowego czy mógłbym użyć tego od kotła? Projekt ogrzewania był przygotowany z archonu. Mam niesamowity mętlik w głowie. Największą wadę jaką widzę w PC to kwestia awarii i czasu naprawy jako że jest to urządzenie dużo bardziej skomplikowane niż kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.10.2024 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Do zrobienia projektu podłogówki potrzebujesz znać parametry cieplne budynku, w tym krotność wymiany powietrza w niekontrolowanej infiltracji. Zrób bloower door test, potem zrób inwentaryzację wg audytora OZC, potem z uzyskanym OZC idź do projektanta podłogówki. Zdania co do wyboru gaz czy pompa ciepła są nadal podzielone, moje zdanie jest takie, że zdecydowanie pompa ciepła, a nie gaz, zwłaszcza gdy trzeba do doprowadzić do budynku. Możesz jako zasilanie awaryjne podłączyć sobie klimatyzator, jeden lub kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 24.10.2024 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Gaz do nowego domu ? 😳 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 25.10.2024 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 10 godzin temu, sito napisał: Gaz do nowego domu ? 😳 Tak myślałem. Są teraz takie sprytne kotły Boscha które schodzą z modulacją mocy nawet do 2 kW co jest nieocenione w przypadku okresów przejściowych. A gdy trzeba podgrzać szybko CWU to odpalają się z pełną mocą 15 kW i szybko są w stanie podgrzać wodę do wyższej temperatury. Kotły są dużo bardziej elastyczne. Gdyby nie to że butle na gaz są tak drogie to wybór byłby prosty. Za kawałek metalowej butli można kupić dobrą PC panasonica co jest trochę dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 25.10.2024 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października (edytowane) 22 godziny temu, Dzonzi napisał: Witam, Mam duży dylemat odnośnie wyboru źródła ogrzewania w nowym domu. Dom parterowy 146m2 z poddaszem nieużytkowym. Bardzo dobrze ocieplony: fundament 15cm XPS, 20 cm styro w podłodze, ściany 20 cm białego styro, strop lany i na nim 30 cm wełny, w nadprożach 5 cm płyty pir pod skrzynki, ciepłe parapety, okna tarasowane na poszerzeniach. Ogólnie z całej budowy to największy nacisk położyłem na izolację przeciwwilgociową i termiczną. W domu chciałbym mieć temp. 22-23 stopnie. Wentylacja typu rekuperacja całkowicie w strefie ciepłej. Dom położony w centrum Polski. Do tej pory byłem nastawiony na ogrzewanie gazowe, tak też jest w projekcie i pod takie ogrzewanie przygotowany jest projekt podłogówki. Ostatnio okazało się że niektóre pompy ciepła są znacznie tańsze niż wcześniej typu Kaisai. Czy pod taki dom wybralibyście bardziej PC np. Kasai 7 kW lub Panasonica aquarea 7 kW czy może bardziej kocioł gazowy Bosch 2300W Condens 15P? Dodam, że nie mam gazu w drodze i musiałbym kupić butlę. Butla z podłączeniem do domu to koszt ok. 18k tys., kocioł 6 tys. Drugie pytanie, czy jeżeli zdecydowałbym się na PC to czy musiałbym zlecić wykonanie nowego projektu ogrzewania podłogowego czy mógłbym użyć tego od kotła? Projekt ogrzewania był przygotowany z archonu. Mam niesamowity mętlik w głowie. Największą wadę jaką widzę w PC to kwestia awarii i czasu naprawy jako że jest to urządzenie dużo bardziej skomplikowane niż kocioł. Też byłem takiej sytuacji 12 lat temu. Po obliczeniu kosztów zainstalowałem gruntową PC (IVT 5.9kW) i nie żałuję. Moja PC potrzebuje ok 1100kWh rocznie na ogrzewanie domu o powierzchni 135m2. Po założeniu PV i magazynu za EE płacę 16zł miesięcznie a w domu wszystko na prąd. (net-metering w tym pomaga) Edytowane 25 Października przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2024 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2 godziny temu, Dzonzi napisał: Gdyby nie to że butle na gaz są tak drogie to wybór byłby prosty. Za kawałek metalowej butli można kupić dobrą PC panasonica co jest trochę dziwne. Kawałek metalowej butli na LPG jest dużo tańszy niż PC Panasonic. Porównujesz 18.000 zł (całość instalacji LPG) z kosztem PC w sklepie. LPG + kocioł to może być 24.000 zł ale PC Panasonic z montażem i wszystkimi instalacjami to będzie 10.000 - 15.000 zł drożej (40-60 % drożej). Pewnie montaż dobrej PC będzie lepszym wyborem. Musisz jednak dobrze dobrać do swoich potrzeb pojemność zbiornika c.w.u. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 25.10.2024 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października Godzinę temu, stos napisał: Po założeniu PV i magazynu za EE płacę 16zł miesięcznie a w domu wszystko na prąd. (net-metering w tym pomaga) Net-metering nie pomaga tylko jest fundamentem. Gdyby teraz był net-metering to założyłbym 10 kWp i grzał wodę grzałką xD Cytat Kawałek metalowej butli na LPG jest dużo tańszy niż PC Panasonic. Porównujesz 18.000 zł (całość instalacji LPG) z kosztem PC w sklepie. LPG + kocioł to może być 24.000 zł ale PC Panasonic z montażem i wszystkimi instalacjami to będzie 10.000 - 15.000 zł drożej (40-60 % drożej). Obie instalacje raczej podobnie wyjdą kosztowo. Za kotłownie na gaz liczę 30 tys. Nie wiem tylko czy 7 kW to nie będzie za duzo i czy nie muszę mieć nowego projektu ogrzewania podłogowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2024 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października Zleć dobre OZC i wtedy dobierzesz prawidłową moc pompy ciepła. Stary projekt podłogówki powinien być dobry tylko czy jest dobrze zaprojektowany dla gazu i na jakich parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2024 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października Godzinę temu, d7d napisał: Stary projekt podłogówki powinien być dobry tylko czy jest dobrze zaprojektowany dla gazu i na jakich parametrach. I na jakie przepływy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 25.10.2024 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października (edytowane) Godzinę temu, Dzonzi napisał: Net-metering nie pomaga tylko jest fundamentem. Gdyby teraz był net-metering to założyłbym 10 kWp i grzał wodę grzałką xD Przy net-bilingu też jest to możliwe tylko instalacja PV musi być większa. Przez 8 miesięcy w roku, u mnie, nie ma znaczenia czy mam net-metering czy net-biling bo nie pobieram z sieci nic. Zainstalujesz gaz to ukręcisz sobie pętlę na szyje. Nie będziesz miał opcji zainstalowania PV z magazynem aby znacznie zmniejszyć koszty ogrzewania bo gazu sobie sam nie wyprodukujesz. Edytowane 25 Października przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2024 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2 godziny temu, Ratpaw napisał: I na jakie przepływy! Dla PC i dla kotła gazowego o tych samych mocach i temperaturach zasilania powinny być (lub mogą być) różne przepływy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2024 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2 godziny temu, d7d napisał: Dla PC i dla kotła gazowego o tych samych mocach i temperaturach zasilania powinny być (lub mogą być) różne przepływy? A na pewno tych samych deltach? Bo moja pompa dąży z deltą do 1÷1,5 °C. Nie wiem, nie znam się na kotłach gazowych, tylko pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2024 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października Ja też się tylko pytam. Nie wiem czy powinny być różne delty przy PC i przy kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 26.10.2024 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października To może faktycznie lepiej pójść w pompę ciepła jakiegoś Panasonica, Daikina czy nawet Kaisai. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2024 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października Ciepły dom plus ogrzewanie podłogowe to pompa ciepła może być bardzo dobry wyborem,. Jakiej firmy to już inny temat. Nie musi być Daikin, może być Panasonic, LG Samsung, może Rotenso. Coś ze znanych firm albo wersja: co tańsze to lepsze. Ciekawym rozwiązaniem jest pompa ciepła Samsung TDM Plus która może obsługiwać ogrzewanie podłogowe, zasobnik c.w.u. i pełnić funkcję klimatyzacji domowej (ogrzewanie i chłodzenie przez jednostki wewnętrzne Samsunga). Czyli wszystko w jednym - pompa ciepła powietrze - woda i pompa ciepła powietrze - powietrze. Współpracuje też z PV na dachu. Może ktoś na FM używa Samsung TDM Plus i może podzielić się swoimi uwagami. Czy dobrze działa czy to tylko marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts