Qbkens 21.11.2024 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 godzin temu Witam, mam upatrzony projekt domu ale niestety układ pomieszczeń mi nie odpowiada. Czytałem, że kierownik budowy w trakcie realizacji inwestycji może zatwierdzić zmianę np ścianki działowej, otworów okiennych. Pytanie brzmi czy za każdą zmianę czyli tak na prawdę w tym przypadku wpisanie kilku zdań w dzienniku budowy będzie chciał dodatkowego wynagrodzenia ? Ile mniej więcej może zawołać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.11.2024 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowane) Wszystko zależy od konkretnego przypadku i człowieka na którego się trafi. Ważne są pobudki z jakich wykonuje tą działalność. Jak będzie pazerny, łakomy na kasę to wszystko będzie dla niego problemem. Wpisy w dzienniku budowy są jego powinnością ale zmiany w projekcie leżą w gestii projektanta. Ważne aby rozgraniczyć czy zmiana wynika i wpływa na ułatwienia w procesie budowlanym czy jest wynikiem widzi misie inwestora. Jeśli więc podoba Ci się projekt ale aby dopasować go do Twoich wymagań wymaga pewnych zmian to skontaktuj się z autorem projektu. Niektóre zmiany wpływają na konstrukcję i całość więc wymagają przeliczenia całości Edytowane 8 godzin temu przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.11.2024 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 godzin temu Godzinę temu, Qbkens napisał: Witam, mam upatrzony projekt domu ale niestety układ pomieszczeń mi nie odpowiada. Czytałem, że kierownik budowy w trakcie realizacji inwestycji może zatwierdzić zmianę np ścianki działowej, otworów okiennych. Pytanie brzmi czy za każdą zmianę czyli tak na prawdę w tym przypadku wpisanie kilku zdań w dzienniku budowy będzie chciał dodatkowego wynagrodzenia ? Ile mniej więcej może zawołać ? Co do okien byłbym ostrożny. Ścianki działowe też być moze nie dadzą się poprzesuwać, jeśłi stoją na stropie gęstożebrowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.11.2024 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, Qbkens napisał: Witam, mam upatrzony projekt domu ale niestety układ pomieszczeń mi nie odpowiada. Czytałem, że kierownik budowy w trakcie realizacji inwestycji może zatwierdzić zmianę np ścianki działowej, otworów okiennych. Pytanie brzmi czy za każdą zmianę czyli tak na prawdę w tym przypadku wpisanie kilku zdań w dzienniku budowy będzie chciał dodatkowego wynagrodzenia ? Ile mniej więcej może zawołać ? Wszystko zależy jak dogadasz się z kierownikiem co do płatności i obowiązków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajru 21.11.2024 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, Qbkens napisał: Witam, mam upatrzony projekt domu ale niestety układ pomieszczeń mi nie odpowiada. Czytałem, że kierownik budowy w trakcie realizacji inwestycji może zatwierdzić zmianę np ścianki działowej, otworów okiennych. Pytanie brzmi czy za każdą zmianę czyli tak na prawdę w tym przypadku wpisanie kilku zdań w dzienniku budowy będzie chciał dodatkowego wynagrodzenia ? Ile mniej więcej może zawołać ? Zmian w zatwierdzonym projekcie budowlanym (czyli takim, który stanowi załącznik do pozwolenia na budowę) może dokonać projektant. Jeśli KB ma uprawnienia i będzie miał zgodę na zmiany od projektanta, który ten projekt wykonał to może ich dokonać. Zmiany dzielą się na istotne i nieistotne (art. 36a Prawa budowlanego). Te istotne wymagać będą nowego pozwolenia na budowę (wstrzymania prac budowlanych i oczekiwania na nowe pozwolenie). Dokonanie tych nieistotnych wymagają zmiany na projekcie, czasem rysunki zamienne + klasyfikacja jako nieistotna zmiana. Takie nieistotne zmiany to np. szerokość okien czy ścianki działowe, te istotne to np. zmiana długości, szerokości lub wysokości o ponad 2%. Nieistotna będzie zmiana ogrzewania z gazowego na pompę ciepła, ale już nie odwrotnie. Nieistotna będzie zmiana technologii budowy z drewnianej na murowaną:) Część zmian będzie prosta, a część może być kłopotliwa do wykonania (np. poruszone wyżej kwestie ścian nośnych na poddaszu wymagające odpowiedniego podparcia na stropie). Jeśli chodzi o ceny zmian to mogą być bardzo kosztowne, z jednej strony formalne sprawy (zapłacić za zmiany projektantowi - to kwestia dogadania od kilkuset złotych do kilku tysięcy za zmianę), ale z drugiej decyzja o wykonaniu danego elementu w inny sposób niż pierwotnie zakładano może być bardzo kosztowna (np. gdy będziesz potrzebował dodatkowych podciągów dla stropów, słupów, dodatkowych ław itp, a wcześniej tego nie planowano i część elementów będzie trzeba dodać, a cześć wykonanych okaże się zbędna. Bardzo dokładnie przemyśl jakich zmian chcesz dokonać. Pamiętaj, że wydające się Tobie niewielkie, np. poszerzenie domu o 0,5 m może powodować totalne zmiany konstrukcji (np. konieczność wykonania innej więźby, konstrukcji stropów gdyż rozpiętość będzie za szeroka itp). Wszystko jest do wykonania dziś, ale wszystko jest kwestią ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 21.11.2024 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 godziny temu Na wszystkie zmiany nieistotne jest zgoda osoby która sporządziła projekt. Nie ma żadnych ścian nośnych, słupów itp na parterze oraz na poddaszu więc nic raczej nie trzeba przeliczać i analizować godzinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajru 21.11.2024 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 godziny temu 19 minut temu, Qbkens napisał: Na wszystkie zmiany nieistotne jest zgoda osoby która sporządziła projekt. Nie ma żadnych ścian nośnych, słupów itp na parterze oraz na poddaszu więc nic raczej nie trzeba przeliczać i analizować godzinami. Moja wymienianka ma charakter poglądowy. Raczej ściany nośne to w domku masz:) Dziś godzinami nikt nic nie przelicza setkami płaci się za prostą kilkuminutową prace i podpis. Jeśli pytasz na forum, ile ktoś kogo nikt nie zna, w terenie którego nikt nie zna, weźmie za zmiany w projekcie, których zakresu nikt nie zna, to nikt nie jest w stanie ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.11.2024 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 8 godzin temu, Qbkens napisał: Czytałem, że kierownik budowy Gdzie? Chyba nie w Prawie Budowlanym? Decyduje i dokumentuje Twój projektant - ten z imienia i nazwiska wpisany w PnB. Art. 36a Prawa Budowlanego: "6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, dołącza do dokumentacji budowy odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia..." PB zawiera katalog zmian, które ma obowiązek uznać za istotne - ale każdą inną może też za taką uznać. A czy istotna, czy nieistotna - to on musi nanieść na projekt a różnica między nimi taka, że z istotnymi musisz bujać się o nowe PnB, a z nieistotnymi nie. Tak czy inaczej to co w realu ma być zgodne z tym, co na papierze (w zakresie błędów dopuszczalnych prawem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.11.2024 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 8 godzin temu, Qbkens napisał: Czytałem, że kierownik budowy w trakcie realizacji inwestycji może zatwierdzić zmianę np ścianki działowej, otworów okiennych. Ścianki dzialowe jak najabrdziej kierownik może to wpisac i zmienić, okna już nie. Jeżeli zmiana okien to wiecej niż przesuniecie o "parę" centymetrów w bok bez zmiany wymiarów, to takie coś może kierownik wpisać, zmiana wymiarów czy więkze przesuniecia to projektant. To czy zmiana jest istotna czy nie określa projektant. A zmiana lokalizacji ścianki bez wydziwiania u mnie w cenie "uslugi", ale to muisz dopytać u swojego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.11.2024 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 58 minut temu, Qbkens napisał: Na wszystkie zmiany nieistotne jest zgoda osoby która sporządziła projekt. Nie ma żadnych ścian nośnych, słupów itp na parterze oraz na poddaszu więc nic raczej nie trzeba przeliczać i analizować godzinami. Pytanie było z Twojej strony o zmiany nieistotne ale jak widać lubią się rozpisywać co niektórzy Jeżeli kierownik ma uprawnienia projektanta to te zmiany nanosi kolorem czerwonym na projekt a na zakończeniu budowy jeden egzemplarz projektu załączasz do odbioru domu. przy gotowym projekcie przeważnie biura projektowe dołączają zgodę na zmiany nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajru 21.11.2024 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 46 minut temu, henrykow napisał: Pytanie było z Twojej strony o zmiany nieistotne ale jak widać lubią się rozpisywać co niektórzy Jak czytam te podszyte agresją wpisy to odechciewa się tu cokolwiek pisać. Edytowane 50 minut temu przez mikolajru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.11.2024 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 41 minut temu 16 minut temu, mikolajru napisał: Jak czytam te podszyte agresją wpisy to odechciewa się tu cokolwiek pisać. Gdzie ty agresję kolego widzisz? Autor napisał Ci wyraźnie o co mu chodzi 1 godzinę temu, Qbkens napisał: Na wszystkie zmiany nieistotne jest zgoda osoby która sporządziła projekt. Nie ma żadnych ścian nośnych, słupów itp na parterze oraz na poddaszu więc nic raczej nie trzeba przeliczać i analizować godzinami. A w zasadzie to moja wypowiedź była skierowana do autora tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts