henrykow 23.11.2024 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 8 godzin temu, Kaizen napisał: Znasz podstawę prawną modyfikowania projektu przez kierbuda, czy nie? Nie ważne czy wielka - w projekt może ingerować tylko projektant. Nikt inny nie może tam kropki dostwić. Kierbud, w tym temacie, podpisuje tylko oświadczenie na podstawie Art. 57 PB, że realizacja jest zgodna z projektem. Naczytałeś się netu tylko masz problem ze zrozumieniem i używasz słów których znaczenia nie znasz. Modyfikacja to Cytat Modyfikacja to niewielka zmiana, przeróbka, poprawa czegoś, nie naruszająca istoty rzeczy. Przesunięcie ścianek nie zmienia konstrukcji domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.11.2024 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 8 godzin temu, jajmar napisał: Zastanów się do czego się czepiasz. Słyszałeś, spotkałeś kiedyś budowę ścianek działowych lekko zmodyfikowanych w domku ktoś zgłaszał, albo żeby z tego powodu byl jakiś problem? Ja się nie spotkałem z czymś takim. Przesunięcie ścianki działowej to nie jest wielka Ingerencja w projekt. Problem z nim jest taki że czepia się bo nie umie czytać ze zrozumieniem. Cytat Zmiany nieistotne są dopuszczalne po tym, gdy zostaną wprowadzone przez projektanta lub kierownika budowy wpisem do dziennika budowy (można też wykonać dokumentację powykonawczą). Jednak o tym, czy dana zmiana jest nieistotna, decyduje nie kierownik budowy, a projektant Cytat Zmiany nieistotne w projekcie budowlanym odnoszą się do modyfikacji, które nie mają znaczącego wpływu na ogólny charakter, konstrukcję budynku i funkcjonalność domu, Powyższy cytat chyba najlepiej obrazuje co może kierownik i o tym też wcześniej pisałem z doświadczenia a nie z teorii ale przychodzi taki czas że i ja musze posiłkować się netem aby cos komuś udowodnić, pytanie tylko czy on zrozumie to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajru 23.11.2024 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 1 minutę temu, henrykow napisał: Problem z nim jest taki że czepia się bo nie umie czytać ze zrozumieniem. Powyższy cytat chyba najlepiej obrazuje co może kierownik i o tym też wcześniej pisałem z doświadczenia a nie z teorii ale przychodzi taki czas że i ja musze posiłkować się netem aby cos komuś udowodnić, pytanie tylko czy on zrozumie to Kaizen ma rację. Klasyfikacja i zmiany to uprawnienie projektanta (którymi może dysponować pełniący funkcję KB). Przedstawiony cytat to jak rozumiem publicystyczne wywody jakiegoś dziennikarza (taka definicja zmian nieistotnych nie ma charakteru prawnego, a jedynie publicystyczne uproszczenie, przy pomocy nieostrych sformułowań). Przepisy w tym zakresie są jednoznaczne i były już cytowane. Ponadto: art. 36a ust. 6 PB: "Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, dołącza do dokumentacji budowy odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę oraz ponownego zgłoszenia." Jeżeli przepis prawa sformułowany tak jednoznacznie nie jest dla Was argumentem, to ta dyskusja jest już bez sensu. Oczywiście prawdą jest, że w praktyce nikt nie weryfikuje wykonania drobnych elementów, jak np. ściany działowe i takie zmiany nie są nawet nanoszone na projekt. Nie zmienia to faktu, że KB oświadczając wówczas o wykonaniu zgodnie z projektem danego obiektu narusza ustawę ze wszystkimi konsekwencjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.11.2024 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada (edytowane) 11 minut temu, mikolajru napisał: Kaizen ma rację. Klasyfikacja i zmiany to uprawnienie projektanta (którymi może dysponować pełniący funkcję KB). Przedstawiony cytat to jak rozumiem publicystyczne wywody jakiegoś dziennikarza (taka definicja zmian nieistotnych nie ma charakteru prawnego, a jedynie publicystyczne uproszczenie, przy pomocy nieostrych sformułowań). Przepisy w tym zakresie są jednoznaczne i były już cytowane. Ponadto: art. 36a ust. 6 PB: "Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, dołącza do dokumentacji budowy odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę oraz ponownego zgłoszenia." Jeżeli przepis prawa sformułowany tak jednoznacznie nie jest dla Was argumentem, to ta dyskusja jest już bez sensu. Oczywiście prawdą jest, że w praktyce nikt nie weryfikuje wykonania drobnych elementów, jak np. ściany działowe i takie zmiany nie są nawet nanoszone na projekt. Nie zmienia to faktu, że KB oświadczając wówczas o wykonaniu zgodnie z projektem danego obiektu narusza ustawę ze wszystkimi konsekwencjami. Po co wypisujesz tu elaboraty, pytanie było czy kierownik może dokonać zmian nieistotnych w tym przypadku przesunięcie ścianek działowych, odpowiedź jest prosta - MOŻE. Po co zaprzęgasz całe prawo budowlane do prostego tematu czyniąc go bardziej zagmatwanym. Pierwszy cytat pochodzi https://www.domoweklimaty.pl/czytelnia/jakie-zmiany-w-projekcie-moze-wprowadzic-kierownik-budowy/ a drugi cytat z https://www.archon.pl/zmiany-istotne-i-nieistotne-w-projekcie-domu-art-10602 Nie są to stronki gdzie ktoś, cos sobie pisze tylko uznane z autorytetem i na pewno te osoby i firmy nie pozwoliły by sobie na pisanie banialuków. Edytowane 23 Listopada przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 24.11.2024 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada W dniu 21.11.2024 o 20:56, Kaizen napisał: Decyduje i dokumentuje Twój projektant - ten z imienia i nazwiska wpisany w PnB. Przeczytałem ten przepis i nie ma tam wzmianki o tym, że musi to być projektant adaptujący. Z którego przepisu to wziąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2024 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 8 godzin temu, Qbkens napisał: Przeczytałem ten przepis i nie ma tam wzmianki o tym, że musi to być projektant adaptujący. Z którego przepisu to wziąłeś ? Weź poprawkę na niego bo on umie tylko cytować i wklejać, coś na wzór bota. Chyba inne posty też czytałeś czy tylko tego bota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2024 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 9 godzin temu, Qbkens napisał: Przeczytałem ten przepis i nie ma tam wzmianki o tym, że musi to być projektant adaptujący. Z którego przepisu to wziąłeś ? Uważasz, że każdy inwestor może wykonywać prawa inwestora na każdej budowie i każdy kierbud na każdej? Tak samo jest z projektantem - nie może sobie każdy z uprawnieniami do projektowania wejść na dowolną budowę i wykonać prawa np. do wstrzymania robót. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2024 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 7 godzin temu, Kaizen napisał: Uważasz, że każdy inwestor może wykonywać prawa inwestora na każdej budowie i każdy kierbud na każdej? Tak samo jest z projektantem - nie może sobie każdy z uprawnieniami do projektowania wejść na dowolną budowę i wykonać prawa np. do wstrzymania robót. O czy ty znowu piszesz?? Inwestor ma swoją budowę i co go obchodzi budowa np sąsiada, kierownika zatrudnia inwestor i na tej budowie za która odpowiada kierownik wykonuje swoje prawa. Za za bzdury, projektant wstrzymuje roboty budowlane?? Za dużo netu za mało zrozumienia treści. Mowa tu cały czas o domku jednorodzinnym a nie budowie apartamentu 100 piętrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2024 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, henrykow napisał: Za za bzdury, projektant wstrzymuje roboty budowlane?? Za dużo netu za mało zrozumienia treści. Mowa tu cały czas o domku jednorodzinnym a nie budowie apartamentu 100 piętrowego. https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19940890414/U/D19940414Lj.pdf https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20160000290/O/D20160290.pdf Art. 21 Edytowane 25 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2024 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada (edytowane) 20 godzin temu, Qbkens napisał: Przeczytałem ten przepis i nie ma tam wzmianki o tym, że musi to być projektant adaptujący. Z którego przepisu to wziąłeś ? A kto według Ciebie dostosuje Twój projekt do działki, warunków zabudowy lub MPZP i wykona projekt zagospodarowania terenu. Owszem, może to być inna osoba z uprawnieniami projektowymi, np. KB Edytowane 25 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2024 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 1 godzinę temu, Mareks77 napisał: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19940890414/U/D19940414Lj.pdf https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20160000290/O/D20160290.pdf Art. 21 Widziałeś kiedyś aby projektant wizytował budowę domku jednorodzinnego w szczególności gdy chodzi o projekty gotowe. Już widzę jak projektant z biura projektowego z Krakowa jedzie do Gdańska wizytować budowę domku jednorodzinnego Dlatego zaznaczyłem tu mowa o domkach jednorodzinnych a nie o apartamentowcach czy galeriach handlowych. I po raz kolejny zwracam uwagę że do prostego tematu zaprzęgacie całe prawo budowlane a temat dotyczy przesunięcia ścianek działowych czy kierownik budowy może tego dokonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2024 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada Godzinę temu, Mareks77 napisał: A kto według Ciebie dostosuje Twój projekt do działki, warunków zabudowy lub MPZP i wykona projekt zagospodarowania terenu. Owszem, może to być inna osoba z uprawnieniami projektowymi, np. KB Bo to jest adaptacja domu do działki a @Qbkens pytał W dniu 21.11.2024 o 12:50, Qbkens napisał: Witam, mam upatrzony projekt domu ale niestety układ pomieszczeń mi nie odpowiada. Czytałem, że kierownik budowy w trakcie realizacji inwestycji może zatwierdzić zmianę np ścianki działowej, otworów okiennych. Chodzi o projekt gotowy. Godzinę temu, Mareks77 napisał: A kto według Ciebie dostosuje Twój projekt do działki, warunków zabudowy lub MPZP i wykona projekt zagospodarowania terenu. Owszem, może to być inna osoba z uprawnieniami projektowymi, np. KB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 25.11.2024 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 12 godzin temu, Kaizen napisał: Uważasz, że każdy inwestor może wykonywać prawa inwestora na każdej budowie i każdy kierbud na każdej? Tak samo jest z projektantem - nie może sobie każdy z uprawnieniami do projektowania wejść na dowolną budowę i wykonać prawa np. do wstrzymania robót. Olaboga, co Ty wypisujesz za głupoty . Mało kto czyta prawo budowlane, raczej posiłkujemy się zredagowanymi tekstami, więc się nie dziw, że dopytuje skoro już jedziemy artykułami z ustaw. Trzymaj się proszę meritum, na wielu poważnych stronach jest napisane, że kierownik budowy może dokonywać nieistotnych zmian w projekcie jeśli ma uprawnienia konstrukcyjno-budowlane. Ponawiam zatem pytanie, który artykuł mówi, że tylko projektant adaptujący gotowy projekt może dokonać jakichkolwiek w nim zmian ? 2 godziny temu, Mareks77 napisał: A kto według Ciebie dostosuje Twój projekt do działki, warunków zabudowy lub MPZP i wykona projekt zagospodarowania terenu. Owszem, może to być inna osoba z uprawnieniami projektowymi, np. KB Wiadomo, że projektant ze stosownymi uprawnieniami ? Nie wiem po co pytasz o takie podstawy. Mi o to w ogóle nie chodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2024 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada (edytowane) 44 minuty temu, henrykow napisał: Widziałeś kiedyś aby projektant wizytował budowę domku jednorodzinnego w szczególności gdy chodzi o projekty gotowe. Już widzę jak projektant z biura projektowego z Krakowa jedzie do Gdańska wizytować budowę domku jednorodzinnego Dlatego zaznaczyłem tu mowa o domkach jednorodzinnych a nie o apartamentowcach czy galeriach handlowych. I po raz kolejny zwracam uwagę że do prostego tematu zaprzęgacie całe prawo budowlane a temat dotyczy przesunięcia ścianek działowych czy kierownik budowy może tego dokonać. Nie interesuje mnie co widziałem a czego jeszcze nie. Projektant według Prawa Budowlanego ma takie prawo i nie ma tu znaczenia czy inwestycja jest domem jednorodzinnym, apartamentem lub budynkiem wielorodzinnym. Nie jest mowa tu o konkretnym autorze projektu z innego końca Polski który według Ciebie jedzie na miejsce inwestycji tylko ogólnie o projektancie np. może to zrobić projektant lub inna osoba która adaptowała projekt do działki więc nie stosuj przepisów wybiórczo dopasowując je do swoich teorii. 38 minut temu, henrykow napisał: Bo to jest adaptacja domu do działki a @Qbkens pytał Chodzi o projekt gotowy. Ty awansowałeś na rzecznika prasowego autora tego tematu. Edytowane 25 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2024 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 26 minut temu, Mareks77 napisał: Nie interesuje mnie co widziałem a czego jeszcze nie. Projektant według Prawa Budowlanego ma takie prawo i nie ma tu znaczenia czy inwestycja jest domem jednorodzinnym, apartamentem lub budynkiem wielorodzinnym. Nie jest mowa tu o konkretnym autorze projektu z innego końca Polski który według Ciebie jedzie na miejsce inwestycji tylko ogólnie o projektancie np. może to zrobić projektant lub inna osoba która adaptowała projekt do działki więc nie stosuj przepisów wybiórczo dopasowując je do swoich teorii. Ty awansowałeś na rzecznika prasowego autora tego tematu. Możesz Kaizenowi podać rękę bo obaj zamydlacie temat na maxa, życie znacie tylko z netu i z przepisów które interpretujecie na opak, bez krzty zrozumienia. I po co ta agresja i durna ironia? Ja Ci zwróciłem uwagę w sposób spokojny ale tobie nie można nic zarzucić bo zaraz plujesz na innych a gdy walisz babola to opuszczasz temat i milczysz. Czytaj temat uważnie i powoli a potem się wypowiadaj, bo mowa tu o gotowym projekcie. Widzę że nie pojmujesz podstawowych rzeczy jakie dzieją się na budowie, biuro projektowe dołącza in blanco albo na prośbę inwestora wyraża zgodę na zmiany nieistotne, projektant adoptujący je nanosi a jeżeli inwestor w trakcie budowy uzna że ściankę działową chce mieć w innym miejscu albo wcale jej nie chce to może to zrobić kierownik budowy ale to zbyt proste abyś w tym gąszczu przepisów dobrnął do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2024 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada (edytowane) 56 minut temu, Qbkens napisał: Ponawiam zatem pytanie, który artykuł mówi, że tylko projektant adaptujący gotowy projekt może dokonać jakichkolwiek w nim zmian ? Nie ma takiego przepisu. Zmian nieistotnych może dokonać także KB który posiada odpowiednie uprawnienia. Twój pierwszy wpis mówi iż masz upatrzony projekt a więc nie jest to nawet pełnoprawny projekt budowlany który został adaptowany do warunków panujących na działce i lokalnych wymagań. Pytanie brzmi po co czekać do etapu w którym projekt jest po adaptacji i zatwierdzony z wydanym pozwoleniem na budowę gdy można to było zrobić wsześniej na etapie adaptacji lub jeszcze na etapie projektowania. Gdy wprowadzi je KB podczas budowy zawsze jest niewiadoma jak zmiany zinterpretuje PINB, nawet jeśli o ich nieistotności orzeknie autor projektu podczas kwalifikacji Edytowane 25 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2024 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 20 minut temu, henrykow napisał: Możesz Kaizenowi podać rękę bo obaj zamydlacie temat na maxa, życie znacie tylko z netu i z przepisów które interpretujecie na opak, bez krzty zrozumienia. I po co ta agresja i durna ironia? Ja Ci zwróciłem uwagę w sposób spokojny ale tobie nie można nic zarzucić bo zaraz plujesz na innych a gdy walisz babola to opuszczasz temat i milczysz. Czytaj temat uważnie i powoli a potem się wypowiadaj, bo mowa tu o gotowym projekcie. Widzę że nie pojmujesz podstawowych rzeczy jakie dzieją się na budowie, biuro projektowe dołącza in blanco albo na prośbę inwestora wyraża zgodę na zmiany nieistotne, projektant adoptujący je nanosi a jeżeli inwestor w trakcie budowy uzna że ściankę działową chce mieć w innym miejscu albo wcale jej nie chce to może to zrobić kierownik budowy ale to zbyt proste abyś w tym gąszczu przepisów dobrnął do tego. Masz rację.......do pewnego poziomu taczej się nie zniżę bo pokonasz mnie doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2024 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 1 minutę temu, Mareks77 napisał: Masz rację.......do pewnego poziomu taczej się nie zniżę bo pokonasz mnie doświadczeniem. Widzę że w tej swojej bezsilności już nie panujesz nawet nad pisownią, ale cóż jak się ma problem z czytanie ze zrozumieniem to nie dziw że ma się problem z pisaniem poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2024 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada Pilnuj swojej rozdzielni lub rozdzielnicy w instalacji elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2024 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 3 minuty temu, Mareks77 napisał: Pilnuj swojej rozdzielni lub rozdzielnicy w instalacji elektrycznej Jak nie odróżniasz literówki od pomyłki w nazewnictwie to widać jaką wełniastą istotą jesteś. Jesteś burakiem, mieszasz wątki i jak gbur odzywasz się do innych ale cóż współczuję ci i wybaczam bo malutki jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts