MiroMirek 01.12.2024 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 17:00 5 minut temu, prokurator napisał: O Haierze tez mówią że tabelki etc tylko ci którzy nigdy tej pompy nie mieli nie używali natomiast ci co ją mają lub mieli wchwalą , zresztą wejdź na jutuba klimatyzacjakatowice i tam Karol daje fajne testy dużo można wniosków wyciągnąć ,jeden z testów 3 pomp trwa chyba 2 godziny wyczerpujący i wg Karola ta pompa świetnie daje sobie radę ito jego słowa że Haier zaniża specjalnie tabelki co kolwiek ma to znaczyć. to jakież idiotyzmy z tym "jutubem" i Karolem od pomp... trzeba analizować dokumentację urządzenia. Istotne jest jaką moc dostarcza PC (gwarantuje producent) w zależności od temperatury zewnętrznej i jaki jest koszt wytworzenia. Mając taką wiedzę można dyskutować. Załącz parametry w zależności od temp. tego Haier'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.12.2024 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 18:47 1 godzinę temu, prokurator napisał: O Haierze tez mówią że tabelki etc tylko ci którzy nigdy tej pompy nie mieli nie używali natomiast ci co ją mają lub mieli wchwalą , zresztą wejdź na jutuba klimatyzacjakatowice i tam Karol daje fajne testy dużo można wniosków wyciągnąć ,jeden z testów 3 pomp trwa chyba 2 godziny wyczerpujący i wg Karola ta pompa świetnie daje sobie radę ito jego słowa że Haier zaniża specjalnie tabelki co kolwiek ma to znaczyć. Karol KlimatyzacjaKatowice wyjaśnia w jakim celu Haier "specjalnie" zaniża tabelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 01.12.2024 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 19:48 2 godziny temu, MiroMirek napisał: to jakież idiotyzmy z tym "jutubem" i Karolem od pomp... trzeba analizować dokumentację urządzenia. Istotne jest jaką moc dostarcza PC (gwarantuje producent) w zależności od temperatury zewnętrznej i jaki jest koszt wytworzenia. Mając taką wiedzę można dyskutować. Załącz parametry w zależności od temp. tego Haier'a. Papier w wielu przypadkach tez jest idiotyzmem ale o tym pewnie też wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 01.12.2024 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 19:48 Godzinę temu, d7d napisał: Karol KlimatyzacjaKatowice wyjaśnia w jakim celu Haier "specjalnie" zaniża tabelki? Mnie pytasz ? ja nie jestem autorem ,jego pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.12.2024 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 20:08 Godzinę temu, d7d napisał: Karol KlimatyzacjaKatowice wyjaśnia w jakim celu Haier "specjalnie" zaniża tabelki? Wiadomo, żeby taniej sprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.12.2024 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 20:15 3 godziny temu, prezzess napisał: Pytanie ile z tego 6,43 kW robi układ pompy, a ile grzałki? Jeśli 2 kW robi urządzenie a resztę grzałki to... Jeśli mają wtedy COP=1.96, to raczej nie za sprawą grzałek, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.12.2024 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:39 (edytowane) Wydaje mi się że haier 5kw ma wiekszą sprawność i lepsze COPy. Tu jest do pobrania karta katalogowa z tabelką https://haier-ac.pl/produkt/pompa-ciepla-super-aqua-monoblok/ Edytowane Poniedziałek o 16:39 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.12.2024 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:41 (edytowane) W dniu 1.12.2024 o 17:38, prezzess napisał: Pytanie ile z tego 6,43 kW robi układ pompy, a ile grzałki? Jeśli 2 kW robi urządzenie a resztę grzałki to... Znowu pitolenie jakiegoś amatora o grzałkach, już to nosem wychodzi. Tabelki zawsze podają moc i wydajność kompresora. Jeśli grzałka jest obecna w PC, to jej moc jest znana i stała 1:1. Tabelki jej nie uwzględniają. Jeżeli by iść tokiem twojego myślenia - to mój Daikin 6 kW ma przy -20°C aż 14 kW mocy 🤩 Bo ma grzałkę 9 kW, a kompresor może wyciągnąć coś w okolicy 4,9 kW. Dla -20° i wody +45°C. Edytowane Poniedziałek o 18:00 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.12.2024 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:48 (edytowane) 22 godziny temu, d7d napisał: Karol KlimatyzacjaKatowice wyjaśnia w jakim celu Haier "specjalnie" zaniża tabelki? Swojego czasu przeglądałem filmy Karola i nie widzę powodu by mu nie ufać. Przy grzaniu wody w CO do +45°C jak Haier podaje 1,55 kW przy -20°C, a wg Karola dostarcza o 40 % więcej mocy, to wynik nie jest jakiś spektakularny. Da finalnie 2,15 kW, gdy markowe PC są w stanie dostarczyć przy tych warunkach 4,5 kW. W przybliżeniu, bo nie chce mi się teraz szukać tabel. Edytowane Poniedziałek o 16:53 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.12.2024 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:13 W dniu 1.12.2024 o 17:38, prezzess napisał: Pytanie ile z tego 6,43 kW robi układ pompy, a ile grzałki? Jeśli 2 kW robi urządzenie a resztę grzałki to... 100% mocy 6,43 kW jest to maksymalna wydajność PC bez udziału grzałek. Dla -20°C , mocy 6,43 kW -> COP=1,96. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.12.2024 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:22 26 minut temu, Marco36 napisał: Swojego czasu przeglądałem filmy Karola i nie widzę powodu by mu nie ufać. Przy grzaniu wody w CO do +45°C jak Haier podaje 1,55 kW przy -20°C, a wg Karola dostarcza o 40 % więcej mocy, to wynik nie jest jakiś spektakularny. Da finalnie 2,15 kW, gdy markowe PC są w stanie dostarczyć przy tych warunkach 4,5 kW. W przybliżeniu, bo nie chce mi się teraz szukać tabel. Karola fajnie się słucha i sprawia wrażenie, że zna się na tym co opowiada. PC Haier 8 kW (lub 7,8 kW) ma przy -15°C tylko 3,52 kW, -20°C tylko 1,94 kW i deklarowany COP=2,66 dla temperatury wody +35°C. W jaki sposób Karol policzył swoje +40% mocy = 2,15 kW ?? Te drogie markowe (np. LG HM071MR U44 o mocy 7 kW) za które nie warto przepłacać, mają stałą moc 7 kW do temp. -15°C i temp. zasilania do 45°C. Przy -20°C mają moc 6,43 kW i temp. zasilania 35°C , COP=2,34 więc mają dużo większą moc niż przypuszczasz. Mają ponad 3 razy większą moc przy tych samych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.12.2024 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:32 (edytowane) Ty porównujesz wydajność do +35°C, bo widocznie masz podłogówkę. Ja mam grzejniki niskotemperaturowe, więc zazwyczaj wykresy robiłem dla zasilania +45°C. LG 7 kW dla -20°C i wody +45°C wyciąga ok. 4,78 kW. Haier 8 kW dla -20°C i wody +45°C wyciąga wg tabelki 1,47 kW. Dodając do tego 40% = 2,05 kW. Wg tego co kiedyś naniosłem na wykresy, nadal nie szukam tabel na już. PC na czynniku R32, bo nowsze na R290 mogą wyciągnąć wyższe temp. wody. LG ma stałą moc do -15°C, bo ma mocniejszy kompresor i w wyższych temperaturach moc przyciętą programowo. Normalnie żaden kompresor nie ma płaskiej mocy grzewczej, bo jego moc jest współzależna od temperatury powietrza z jakiej czerpie energię. A czemu Haier zaniżył moc w tabelkach? Mogę tylko zgadywać. Może jest to moc gwarantowana, uwzględniająca najbardziej pesymistyczne warunki pracy, czyli blisko morza z wysoką wilgotnością powietrza i maksymalną możliwą ilością defrostów.?!? To jeszcze przypomnę wykres porównujący wydajność grzewczą w zależności od rodzaju promienników, na bazie Panasonica na R32. Edytowane Poniedziałek o 18:17 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.12.2024 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:05 Weźcie sobie tabelki z Haiera po angielsku, z oryginalnego situ, bo tam są jeszcze inne wyniki, różniące się o kilkadziesiąt procent od tych "polskich". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.12.2024 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:21 2 godziny temu, Marco36 napisał: Ty porównujesz wydajność do +35°C, bo widocznie masz podłogówkę. Ja mam grzejniki niskotemperaturowe, więc zazwyczaj wykresy robiłem dla zasilania +45°C. LG 7 kW dla -20°C i wody +45°C wyciąga ok. 4,78 kW. Haier 8 kW dla -20°C i wody +45°C wyciąga wg tabelki 1,47 kW. Dodając do tego 40% = 2,05 kW. Wg tego co kiedyś naniosłem na wykresy, nadal nie szukam tabel na już. PC na czynniku R32, bo nowsze na R290 mogą wyciągnąć wyższe temp. wody. LG ma stałą moc do -15°C, bo ma mocniejszy kompresor i w wyższych temperaturach moc przyciętą programowo. Normalnie żaden kompresor nie ma płaskiej mocy grzewczej, bo jego moc jest współzależna od temperatury powietrza z jakiej czerpie energię. A czemu Haier zaniżył moc w tabelkach? Mogę tylko zgadywać. Może jest to moc gwarantowana, uwzględniająca najbardziej pesymistyczne warunki pracy, czyli blisko morza z wysoką wilgotnością powietrza i maksymalną możliwą ilością defrostów.?!? LG HM071MR U44 czynnik R32 przy temp. zewn. +20°C, temp. zasilania +45°C ma moc 6,43 kW i COP=1,96. Przy -25°C i temp. zasilania +50°C ma moc 6,10 i COP=1,55. Czy to ma znaczenie że LG 7 kW ma mocniejszy kompresor niż Haier 8 kW i to że LG ma programowo obciętą moc? Dla użytkownika liczy się moc i COP / SCOP z defrostami Haier 8 kW dla -20°C ma moc 1,47 kW... ciekawe jakie wtedy zapotrzebowanie cieplne ma budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.12.2024 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:27 2 godziny temu, Ratpaw napisał: Weźcie sobie tabelki z Haiera po angielsku, z oryginalnego situ, bo tam są jeszcze inne wyniki, różniące się o kilkadziesiąt procent od tych "polskich". Na plus tych angielskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.12.2024 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:19 51 minut temu, d7d napisał: Na plus tych angielskich? Nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 02.12.2024 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 23:32 Widzę że zebrało się tutaj jakieś sympozjum antyHaier Wg tych wykresów wychodzi na to że Haier 5 i 8kW do niczego się nie nadają... Dziwne bo sporo ludzi nimi grzeje domy i nie są to domy ani nowe, ani pasywne. Tabelki które tu są wrzucane są chyba brane z sufitu. Logicznym jest że Haier 5kW za 5500zł ( cena z promocji ) będzie gorszy od Panasa 5kW czy LG 5kW za 15k. Pytanie tylko o ile gorszy i czy warto dać tyle za "markową" pompę. Do swojego domu zamierzam zamontować Haiera 5kW ( dom potrzebuje 4kW przy -20`C ) i do tego zamontować grzałkę 3kW która w każdym sezonie grzewczym włączy sią na kilkanaście lub max 50 godzin. No i owa grzałka nie będzie pracowała z pełną mocą 3kW tylko taką jaka będzie potrzebna do tego co brakuje pompie by zaspokoić potrzeby domu. Gdybym kupił Panasa to też by to tak wyglądało. Po co mi pompa która da pełną moc tylko ze sprężarki przy -20 ? Co ona będzie robiła jak będzie +10 a zapotrzebowanie domu wynosi 1kW ? Hejtujecie urządzenie które w swojej prostocie jest całkiem spoko i ma dobre parametry ( prócz tych waszych tabelek wziętych nie wiadomo skąd ). Podoba mi się w tych tabelkach moc Haiera 5kW przy zasilaniu wyższym niż 30`C . Wyszło tam niby niecały kilowat... Chyba logiczne ze budżetowa pompa dobrana na styk nie zapewni budynkowi ogrzewania i dwóch wanien ciepłej wody jak na placu będzie -20`C bez wspomagania grzałką. Za to resztę czyli 99% sezonu poleci sobie spokojnie na pół gwizdka. Obecnie grzeję dom klimą 3,5kW i zeszłej zimy przy -20`C wspomogłem ją kominkiem bo sprężarka leciała już na dużych obrotach i szkoda mi było urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 03.12.2024 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 08:08 8 godzin temu, sito napisał: Widzę że zebrało się tutaj jakieś sympozjum antyHaier Wg tych wykresów wychodzi na to że Haier 5 i 8kW do niczego się nie nadają... Dziwne bo sporo ludzi nimi grzeje domy i nie są to domy ani nowe, ani pasywne. Tabelki które tu są wrzucane są chyba brane z sufitu. Logicznym jest że Haier 5kW za 5500zł ( cena z promocji ) będzie gorszy od Panasa 5kW czy LG 5kW za 15k. Pytanie tylko o ile gorszy i czy warto dać tyle za "markową" pompę. Do swojego domu zamierzam zamontować Haiera 5kW ( dom potrzebuje 4kW przy -20`C ) i do tego zamontować grzałkę 3kW która w każdym sezonie grzewczym włączy sią na kilkanaście lub max 50 godzin. No i owa grzałka nie będzie pracowała z pełną mocą 3kW tylko taką jaka będzie potrzebna do tego co brakuje pompie by zaspokoić potrzeby domu. Gdybym kupił Panasa to też by to tak wyglądało. Po co mi pompa która da pełną moc tylko ze sprężarki przy -20 ? Co ona będzie robiła jak będzie +10 a zapotrzebowanie domu wynosi 1kW ? Hejtujecie urządzenie które w swojej prostocie jest całkiem spoko i ma dobre parametry ( prócz tych waszych tabelek wziętych nie wiadomo skąd ). Podoba mi się w tych tabelkach moc Haiera 5kW przy zasilaniu wyższym niż 30`C . Wyszło tam niby niecały kilowat... Chyba logiczne ze budżetowa pompa dobrana na styk nie zapewni budynkowi ogrzewania i dwóch wanien ciepłej wody jak na placu będzie -20`C bez wspomagania grzałką. Za to resztę czyli 99% sezonu poleci sobie spokojnie na pół gwizdka. Obecnie grzeję dom klimą 3,5kW i zeszłej zimy przy -20`C wspomogłem ją kominkiem bo sprężarka leciała już na dużych obrotach i szkoda mi było urządzenia. Daj im święty spoków bo i tak kupują na kredyty dofinansowania i nie ma znaczenia ile ich naciągnie fachowiec wg nich 50 tys to nie dużo , dla nas to idealne bo za 5 patoli kupisz zainstalujesz sam i masz tyle kasy na nasepne 10 lat płacenia prądu za friko a on wyda 50 patoli i za prąd dalej płaci, dobra nasza , ja miałem haiera i złego słowa nie powiem ,za pompę do grzania nie wydałbym nigdy dziesiątek tysiaków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.12.2024 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 08:23 8 godzin temu, sito napisał: Widzę że zebrało się tutaj jakieś sympozjum antyHaier Wg tych wykresów wychodzi na to że Haier 5 i 8kW do niczego się nie nadają... Dziwne bo sporo ludzi nimi grzeje domy i nie są to domy ani nowe, ani pasywne. Tabelki które tu są wrzucane są chyba brane z sufitu. Logicznym jest że Haier 5kW za 5500zł ( cena z promocji ) (...) Do nowego wystarczy... powiedz lepiej skad masz taką cenę na 5kw... Nawet bez pilota i sterownika CWU to mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.12.2024 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 08:30 8 godzin temu, sito napisał: Widzę że zebrało się tutaj jakieś sympozjum antyHaier Wg tych wykresów wychodzi na to że Haier 5 i 8kW do niczego się nie nadają... Jeśli się nie nadają, to czemu tak wielu użytkowników poleca na FB, żeby nie kupować modelu 8 kW, bo 5 kW całkowicie wystarczy? A jeszcze można ją docieplić w środku w miejscach krytycznych i wyniki są więcej niż dobre. Ważne, żeby nie dawać zaworów p-zamrożeniowych, tylko glikol i ma się spokój. Producent IMS PC opracowuje właśnie adaptacyjną krzywą grzewczą, czyli bajer jeszcze bardziej zwiększający użyteczność tej prostej pompy. Zobaczymy co z tego wyniknie, ale zapowiada się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts