mitek 03.01.2025 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Dzień dobry. Postanowiłem że sam ogarnę montaż pompy ciepła w domu który jest na etapie wykończeniowym. Po wcześniejszych remontach mam jakieś podstawy jeśli chodzi o montaż ogrzewania oraz trochę sprzętu do prowadzenia instalacji. Dom który mamy ma 199m2 powierzchni użytkowej a 219m2 podłogi z garażem kotłownią i resztą. Są dwa piętra czyli też dwa rozdzielacze do podłogówki. W domu będzie 4 mieszkańców. Zachowując 20cm styropianu i resztę założeń projektowych domu wychodzi mi że pompa 10kW będzie w sam raz. - Polećcie mi proszę jakiś zestaw, który będzie działał sensownie a w zakupie mnie nie ogołoci. - Jaką pompę czy spilit czy monoblok lepiej. Czy r290 obowiązkowo czy nie koniecznie. - Jako że poskładać potrafię a nie do końca dobrać to wszystko chętnie zobaczę jakieś gotowe zestawy nawet z schematem instalacji. Czy robiąc to samodzielnie mogę się ubiegać o jakieś dotacje na zakup pompy? czy musi być instalator z papierami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.01.2025 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Był niedawno taki wątek, ale Redakcja go skasowała bez podania przyczyn. Może poproś ich/ją/jego, żeby przywróciła wątek, to sobie poczytasz o tanich pompach ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 03.01.2025 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Cześć. Piszesz, że sam ogarniesz montaż PC, ale nie wiesz, że splita sam nie zrobisz (potrzeba F-gazów). W pierwszej kolejności poczytaj trochę o pompach ciepła - to rada, nie opiernicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 04.01.2025 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia Wiem jak się różnią jeśli chodzi o sposób montażu splita i monobloka. Ale chciał bym się dowiedzieć która lepsza i dlaczego. Jeśli różnice są nie wielkie to monoblok jasne że wybiorę. Ale jeśli gra jest warta świeczki to pewnie uda się kogoś zorganizować do podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 04.01.2025 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 53 minuty temu, mitek napisał: Wiem jak się różnią jeśli chodzi o sposób montażu splita i monobloka. Ale chciał bym się dowiedzieć która lepsza i dlaczego. Jeśli różnice są nie wielkie to monoblok jasne że wybiorę. Ale jeśli gra jest warta świeczki to pewnie uda się kogoś zorganizować do podłączenia. Czy to split czy to monoblok jest to to samo jesli chodzi o to co ma robić czyli grzać a czy masz jednostkę całą na zewnątrz czy podzieloną na pół tzn wymiennik sterowanie w środku domu to tylko tyle że nie musisz wydać kilka stówek na zawory antyzamrożeniowe lub 300 zł na glikol polpropylenowy ale monobloka sam postawisz i podłączysz a serwis dla gwarnacji ci to podpisuje natomiast splita w teoretyce sam nie możesz podłączać a co za tym idzie bulisz zdecydowanie więcej innych za i przeciw trudno szukać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 04.01.2025 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia W dniu 3.01.2025 o 14:45, Ratpaw napisał: Był niedawno taki wątek, ale Redakcja go skasowała bez podania przyczyn. Może poproś ich/ją/jego, żeby przywróciła wątek, to sobie poczytasz o tanich pompach ciepła. Może autor poprosił o skasowanie. Dobrze by było otworzyć taki wątek bo było w nim sporo informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.01.2025 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia Redakcja lub AI Redakcji skasowała cały temat z automatu. Bo łatwiej jest skasować cały temat niż zacząć proces myślowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 07.01.2025 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia (edytowane) Wychodzi mi jeśli chodzi o obliczenia pompa 8,3...8,8kW teoretycznie. (Tak twierdzi https://cieplo.app/)Wszędzie piszą że lepiej w dół niż w górę... to lepiej 8 czy 10kW czy może 9kW Jaką pompę jakich firm polecacie? Albo raczej czego się wystrzegać? Edytowane 7 Stycznia przez mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 07.01.2025 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, mitek napisał: Wszędzie piszą że lepiej w dół niż w górę Ty potrzebujesz PC - która przy -20 C na zewnątrz ; - umożliwi uzyskanie ok; 8,3 kW mocy Uzupełnij wiedzę!!! Edytowane 7 Stycznia przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 07.01.2025 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia (edytowane) No właśnie tej wiedzy szukam tu bo nie jest to dla mnie jasne do końca. Wszędzie piszą że te 8,3 kW to wraz z grzałkami a nie sama pompa ciepła. Pompa która tą moc by miała dostarczyć przy -20 musiała by mieć 18...20kW? Edytowane 7 Stycznia przez mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 07.01.2025 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia Jeżeli rzetelnie zrobiłeś APP to ogólny zarys już masz / ramki/ . W temp. biwalentnej -6 masz zapotrzebowanie 5-6 kW to potrzebujesz pompy 4 lub 5kW +2*3 kW grzałki lub podobną konfigurację 2+2kW 3+3 kW /grzałki/ . Poszukaj pompy która w temp -5-6 C da ok 5kW mocy . kolega andrzej5101 wkleił przykładowe koperty pracy pomp Kaisai , przestudiuj je pod swoim kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 08.01.2025 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 9 godzin temu, mitek napisał: No właśnie tej wiedzy szukam tu bo nie jest to dla mnie jasne do końca. Wszędzie piszą że te 8,3 kW to wraz z grzałkami a nie sama pompa ciepła. Pompa która tą moc by miała dostarczyć przy -20 musiała by mieć 18...20kW? Dokładnie tak się dobiera pompę , moc szczytową osiąga z grzałką. Mamy tu na forum użytkownika który do domu o zapotrzebowaniu niecałych 4kW wrąbał pompę 9kW żeby grzać w tanim okienku i mieć zapas. Pompa oczywiście grzeje ale nie robi tego tak jak została do tego stworzona. Sąsiad w nowym domu 170m ma panasa 7kW , drugi sąsiad w domu 350m ma panasa 9kW.... W obydwu domach pompy często się nudzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 08.01.2025 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Wypełniając ankietę wszystko uzupełniłem zgodnie z stanem faktycznym a przynajmniej tyle co wiem, nawet wpisałem 23,5 że chce w domu a nie jak wszyscy piszą że 20 wystarczy Czyli dla Kaisai wyszło by to tak jak zaznaczyłem i odpowiednia była by pompa na poziomie 8kW + grzałki. Grzałki rozumie że obliczam do poziomu mojego maksymalnego zapotrzebowania grzewczego czyli 8,8kW od tego odejmuje moc którą dostarczy pompa czyli odczytując z wykresu 3,4kW dla pompy 8kW 8,8kW - 3,4kW = 5,4kW Czyli grzałki 5,4 kW (w zaokrągleniu 6kW) Tak to widzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.01.2025 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) Temperatura biwalentna dla OZC 8,3 kW to; .....-12 C - na przecięciu charakterystyki Kaisai 8kW a krzywą mocy cieplnej budynku 8 kW/ skośną wychodzącą z punktu ok;+16 C, ......- poniżej -12C musisz użyć grzałki Edytowane 8 Stycznia przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 08.01.2025 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia To dobrze czy źle? Czyli taka pompa 8kW to Oki czy jeszcze za mała czy za wielka. Nie rozumie tej prostej... co ona przedstawia. Ta temperaturę jaka będzie wytwarzać pompa przy -6 czy o co z tym chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2025 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia W dniu 7.01.2025 o 12:30, mitek napisał: Tak twierdzi https://cieplo.app/) Gdybyś miał EP=88kWh/m2/r to byś nie dostał PnB bo aktualnie maks to 70kWh/m2/r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.01.2025 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) Średnia cena energii elektrycznej w Polsce Cena jest zagwarantowana do końca września 2025 r Ponieważ produkcja energii elektrycznej w ponad 60 % pochodzi z węgla - więc cena będzie rosła Analizując tematy kolegi Kaizena uważam , że ; 1/ z obliczeniami z ciepła właściwego nie można walczyć, 2/ należy założyć, że dobrana moc PC powinna zagwarantować pokrycie strat mocy cieplnej budynku do ok; -15 C na zewnątrz, przy użyciu samej sprężarki pompy, 3/ jeżeli inwestor zamierza grzać tylko w II-giej taryfie ......– to ta moc powinna być większa Edytowane 9 Stycznia przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 09.01.2025 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Dobra to już wiem że aplikacja może wprowadzać w błąd. Podpowiedzcie w takim razie gdzie to ograne najlepiej jak mogę. Generalni zainteresowałem się tematem bo wycenę i dobór urządzenia robiły mi dwie firmy i wyniki ich doboru pomp były tak różne że postanowiłem sam to sprawdzić. Rozumie że temat jest zawiły i dla laika nie intuicyjny ale podpowiedzcie panowie jak ugryźć temat najlepiej. Generalnie w projekcie mam jeszcze inne dane jak poniżej. Doczytałem że https://builddesk.pl jest oki ale czy on poda mi jakieś rzeczowe informacje? z którymi tak naprawdę będę mógł wybrać urządzenie i jej moc... ? bo że dostane informacje jakie pomy konkretnie mógł bym użyć to nie wieże. link do projektu https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-idaredach-11-g2a-md2724d8c87a35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 09.01.2025 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Zrobić profesjonalne OZC budynku. Są na forum osoby co się tym zajmują. Może się okazać, że te kilkaset złotych wydane na to przyczyni się do tego, że potrzebna będzie pompa o mniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 09.01.2025 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Dom jest w trakcie budowy jeszcze bez ocieplenia zewnętrznego i pewnie takie oszacowanie też do końca nie będzie pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts