Dzonzi 13.01.2025 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:39 Witam serdecznie, Jak to jest w efektywnością PC w obecnym klimacie? Mam na myśli temperatury +- 5 stopni i ogromną wilgotność powietrza. Czy defrost załącza się co chwilę i pobiera duże ilości energii? Zastanawiam się na PC zamiast kotła gazowego, bo zimy lekkie, ale z drugiej strony jeżeli połowa energii ma iść na defrosty i pompa ma się męczyć to chyba średni pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 13.01.2025 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:03 Od kilku dni nie miałem ani jednego defrostu ,wydajność jest przyzwoita bo powietrze dosyć suche mimo lekkiego mrozu cop w okolicach 4,5 więc nie jest źle na 133m2 podłogówki pompa zjada w okolicy niespełna 500 wat stale całą dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 13.01.2025 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:28 Co to za pompę masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.01.2025 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:47 2 godziny temu, Dzonzi napisał: Witam serdecznie, Jak to jest w efektywnością PC w obecnym klimacie? Mam na myśli temperatury +- 5 stopni i ogromną wilgotność powietrza. Czy defrost załącza się co chwilę i pobiera duże ilości energii? Zastanawiam się na PC zamiast kotła gazowego, bo zimy lekkie, ale z drugiej strony jeżeli połowa energii ma iść na defrosty i pompa ma się męczyć to chyba średni pomysł. To chyba końcowy rachunek się liczy, a nie czy pompa się "męczy" albo ile procent idzie na defrosty, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 13.01.2025 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:08 (edytowane) 9 godzin temu, Dzonzi napisał: Witam serdecznie, Jak to jest w efektywnością PC ...? Zastanawiam się na PC zamiast kotła gazowego, bo zimy lekkie, ale z drugiej strony jeżeli połowa energii ma iść na defrosty i pompa ma się męczyć to chyba średni pomysł. Niezależnie od źródła ogrzewania, na dzisiejsze czasy zalecane jest by dom miał wykonane izolacje termiczne. Nie, nie połowa energii na defrosty. Każdy dom jest inny i ma inne instalacje - mimo podobieństw. Patrząc na ostatnią dobę - temp. +0,5/-0,8°C. Wieczorem i rano PC robiła defrosty co 1,5 godz. Po 21 godzinie gdy mam obniżenie temp. zasilania wody, było kilka godzin bez defrostów. Dom 160m2 średnio ocieplony, z PC 6 kW i na grzejnikach niskotemperaturowych +30°C do +45°C. Piki temp. na czerwonym wykresie to zakłócenia od defrostów PC. Muszę czujnik przenieść na drugą stronę zadaszenia PC. Temp. zasilania wody +34 do +37,75°C. Godzinowy pobór prądu: I miesięczny pobór prądu: Przy ogrzewaniu podłogowym pobór prądu może być około 30% mniejszy. Zużycie prądu przedewszystkim zależne jest od OZC budynku i w drugiej kolejności od temp. zasilania wody jakiej będziesz potrzebował przy swojej instalacji. U mnie poprzednie zimy: 2019/2020r. ok. 3T węgla orzech; 2020/2021 r. - 3'860 kWh zużycia; - dołożone 10 cm wełny na strychu; 2021/2022 r. - 3'760 kWh zużycia; 2022/2023 r. - 3'616 kWh zużycia; przyklejono 6 cm styropianu XPS na dwóch ścianach fundamentowych i może 40% podłóg na gruncie założone 3 cm XPS; plus łagodna kolejna zima; 2023/2024 r. - 2'680 kWh; aktualnie X-XII 2024 r. - 1'310 kWh zużytego prądu. Na początku września jeszcze chłodziłem, a w końcówce już dogrzewałem dom za pomocą PC. Oficjalnie grzeję krzywą pogodową ze sterowaniem termostatem pokojowym, ale mam też harmonogram dla grzania wodą i w przypadku mojej PC oba harmonogramy działają równolegle. Przy harmonogramie wody mam +2°C od 5 godz.; +0°C po 16 godz. i od 21 godz. -2°C. Daje mi to tyle, że PC pracuje stale jedynie zmieniając moc i temp. wody. A lepiej się śpi gdy temp. jest nieco obniżona na noc. Wcześniej gdy obniżałem harmonogram pokojowy z +22°C do +21°C powodowało to wyłączenie PC i ponowne uruchomienie o 4 lub 7 godz. Plus zbyt duże fluktuacje temp. domowej. Gdyż Daikin ma termostat z histerezą +/- 1°C i do tego 0,25°C tolerancji, więc realnie PC ruszała gdy temp. spadła o 2,5°C. Gorsze przy PC są długotrwałe mrozy, które powodują zamarzanie wody z defrostów. I nawarstwianie lodu przez tydzień czy dwa. Trzydniowe mrozy to nie problem, jeśli po trzech dniach ten lód zacznie tajać. Edytowane Poniedziałek o 18:00 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 14.01.2025 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 04:52 A od jakiej temperatury PC nie potrzebuje robić defrostów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 14.01.2025 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 07:19 2 godziny temu, Dzonzi napisał: A od jakiej temperatury PC nie potrzebuje robić defrostów? To nie to że nie potrzebuje tylko zmniejsza częstotliwość z powodu mniejszej wilgotności powietrza ,u mnie zauważyłem że jak zrobi się minus 3 a najlepiej minus 5 to defrosty praktycznie zanikają ,najgorsza pogoda to mgła i plus 1-4 stopni wtedy co godzinę potrafi szaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 14.01.2025 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 08:16 (edytowane) U mnie w skrajnych sytuacjach potrafi robić defrosty co 30 minut. Tak było kilka tygodni temu gdy przez całą dobę utrzymywała się gęsta mgła. Nawet pod dachem z poliwęglanu 1 komorowy 10 mm skraplała się woda (zadaszenie tarasu). Pierwsze defrosty mogą się pojawiać już poniżej +4°C. A w innym domu poniżej +2°C. To zależy od stopnia obciążenia PC i wilgotności powietrza. Moja PC w zależności od warunków pogodowych najmniejsze odstępy między defrostami ma co 30 minut, a innego dnia raz na 4 lub 6 godzin. Większa powierzchnia wymiennika przy PC słabo obciążonej będzie wolniej zarastała szronem/lodem. PC współpracująca z podłogówką będzie mniej obciążona niż PC pracująca z grzejnikami. Bo ta z grzejnikami musi wyżej podnieść temp. wody, to potrzebuje mocniej sprężać gazy w obiegu kompresora. Edytowane wczoraj o 11:09 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 14.01.2025 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 08:52 Pompy ciepła są bardzo popularne w Skandynawii i dają sobie świetnie radę. Defrost to normalny cykl pracy pompy , nie wiem po co aż tak bardzo się nad tym pochylać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 14.01.2025 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 09:02 A czy warto robić tak, żeby PC brała energię na defrosty zasobnika CWU? Zakładając, że będę miał zasobnik np. 200L. Będzie to jakaś oszczędność prądu czy nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 14.01.2025 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 09:06 (edytowane) 50 minut temu, Marco36 napisał: PC współpracująca z podłogówką będzie mniej obciążona niż PC pracująca z grzejnikami. - Bo ta z grzejnikami musi wyżej podnieść temp. wody, to potrzebuje mocniej sprężać gazy w obiegu kompresora. Wyższa temperatura zładu ( 9kW/TCap ); - powoduje, że prawie nie zauważam tego zjawiska u mnie ( grzejniki ) Edytowane wczoraj o 09:07 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 14.01.2025 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 10:09 (edytowane) 2 godziny temu, Dzonzi napisał: A czy warto robić tak, żeby PC brała energię na defrosty zasobnika CWU? Zakładając, że będę miał zasobnik np. 200L. Będzie to jakaś oszczędność prądu czy nie warto? Właściwie nie masz na to wpływu. To sterowanie PC decyduje o tym czy robi defrost z instalacji czy CWU. I zazwyczaj robi defrost z jednego lub drugiego, w zależności czy defrost wypadł w trakcie grzania CWU, czy w trakcie grzania CO. Oszczędność prądu? - raczej nie. Z jednej strony powinna defrost wykonać w krótszym czasie, biorąc energię z cieplejszego źródła. A z drugiej strony potrzeba więcej energii z gorszym SCOP by zagrzać wodę do wyższych temperatur, jakie są w bojlerze CWU. Patrząc na 4 lata pracy PC, to CO grzeje z SCOP 3,6-4,0 z temp. wody najczęściej w okolicy +35/+40°C, a CWU już wypada z SCOP 2,7-3,5 z grzaniem wody do +45/+50°C. U siebie gdy patrzę we wykresy, to podejrzewam, że PC czasem otwiera zawór trzydrożny i miesza oba źródła. Ale to się dzieje raz na kilka tygodni. 2 godziny temu, Andrzej5101 napisał: Wyższa temperatura zładu ( 9kW/TCap ); - powoduje, że prawie nie zauważam tego zjawiska u mnie ( grzejniki ) T-Cap to PC dużej mocy, z dwoma wentylatorami. Gdy sprawdzałem kiedyś tabelki - to doszedłem, do wniosku, że T-Cap ogólnie woli pracę na temp. wody rzędu 35-40°C i wyżej. Przy 30°C zaczyna się męczyć z minimalną mocą. U siebie na początku regulacji krzywej pogodowej "zrobiłem przypadkowy eksperyment". Obniżyłem krzywą, ale nie zresetowałem systemu PC. Nadal było za ciepło, to znów obniżyłem temp. wody. Znowu bez restartu systemu. Po dwóch dniach energetycy grzebali coś na sieci i był reset prądu - PC załadowała się ze zmienionymi wartościami, tak, że grzała wodę poniżej 25°C. Wracam z pracy a w domu zimno - dobrze, że to była dopiero jesień i dzień w miarę słoneczny. Sprawdzam PC - bez błędów, ogólnie działa. Uruchamia się, ale w 3 minuty zagrzewa wodę i się wygasza. Zbyt niska temp. wody w stosunku do możliwości grzewczych PC spowodowała zbyt szybkie wyłączanie PC i brak efektu grzewczego instalacji. Ot taka anegdotka. PC 6 kW (jednowentylatorowa) nie poradziła sobie z instalacją przy zładzie wody 150-180L i wodzie poniżej +25°C. Przy wodzie +30°C może już pracować ciągle, bez wyłączeń do temp. powietrza +16°C. To analogicznie T-Cap (dwuwentylatorowy) - będzie lepiej pracował z większym zładem wody i/lub wyższą temp. wody. Edytowane wczoraj o 11:13 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 14.01.2025 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 godzin temu Myślałem bardziej wziąć Panasonica serii K 7kW do domu parterowego 146m2 z silki e24 która akumuluje ciepło. Rekuperacja, dobrze ocieplony. Może nie będzie za silna co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 14.01.2025 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 godzin temu Do tego trzeba policzyć OZC (zapotrzebowanie budynku na ciepło). Wstępnie możesz tu: https://cieplo.app/start Są tacy co na niego psioczą, ale daje ogląd sytuacji. Lepsza taka kalkulacja niż żadna i dobieranie na "myślałem". Okna podaj nie na sztuki, a z przeliczenia metrażu, bo kalkulator ma własne założenia. Na ile pamiętam to zakłada okna 1,8x1,4 m. Trochę informacji z wykresami masz w równoległym temacie : https://forum.murator.pl/topic/286030-dobór-pompy-ciepła-do-domu-idaredy-11-g2a/page/3/#comment-9148721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 15.01.2025 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 godzin temu 14 godzin temu, Dzonzi napisał: Myślałem bardziej wziąć Panasonica serii K 7kW do domu parterowego 146m2 z silki e24 która akumuluje ciepło. Rekuperacja, dobrze ocieplony. Może nie będzie za silna co? Będzie w sam raz. Mam podobny budynek, (parametry w stopce) i pompę Aristona 7kW. W chałupie ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 15.01.2025 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 godziny temu W dniu 13.01.2025 o 09:39, Dzonzi napisał: Witam serdecznie, Jak to jest w efektywnością PC w obecnym klimacie? Mam na myśli temperatury +- 5 stopni i ogromną wilgotność powietrza. Czy defrost załącza się co chwilę i pobiera duże ilości energii? Zastanawiam się na PC zamiast kotła gazowego, bo zimy lekkie, ale z drugiej strony jeżeli połowa energii ma iść na defrosty i pompa ma się męczyć to chyba średni pomysł. To zależy. Efektywność PC zależy od różnicy temperatur pomiędzy górnym źródłem a dolnym źródłem. Jak masz ogrzewania podłogowe z temp zasilania maks. 35*C to przy -5*C delta T będzie 40*C - pompa się opłaca. Z kolei przy grzejnikach 55*C będziesz miał deltę T 60*C i pompa nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts