prokurator 17.01.2025 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia Now właśnie jakie znacie falowniki sterowniki do grzania bojlerów ? mam nadmiar instalacji pv a że płacą jak płacą (nowe zasady) postanowiłem wydzielić 10 paneli tylko na potrzeby grzania 2 bojlerów 400l oraz 300 l , ale z tego co ja widziałem a nie wiem wszystkiego to te falowniki o prostokątnym napięciu sa przeważnie do 350 volt , zna ktos mocniejszy ? bo chyba słabo mi szukanie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.01.2025 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia A po co falownik? Nie lepiej grzać wodę grzałkami prosto z paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 18.01.2025 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 9 godzin temu, Ratpaw napisał: A po co falownik? Nie lepiej grzać wodę grzałkami prosto z paneli? Mam ponad 14kw paneli zmontowanych z tego 8,4kw idzie ongrid a tą resztę chcę zagospodarować narazie do grzania 2 bojlerów a być może za jakiś czas magazyn sobie zrobię jakiś 15kw , szukam tych falowników do grzania cwu i chyba zostaje mi kupić volt sinus chyba że są jakies inne , zbieranie info o tym to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.01.2025 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia Mam mały panel PV...który napędza pompkę, gdy w kolektorach słonecznych zagrzeje się woda. Wtedy ta gorąca woda jest kierowana do wężownicy zbiornika z CWU i wraca schłodzona do kolektora. Kolektor jest na gruncie, więc łatwo kontrolować i obsługiwać. Zaprojektowałem i zmontowałem samodzielnie. Nie mogę się doczekać połowy kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.01.2025 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2 godziny temu, prokurator napisał: Mam ponad 14kw paneli zmontowanych z tego 8,4kw idzie ongrid a tą resztę chcę zagospodarować narazie do grzania 2 bojlerów a być może za jakiś czas magazyn sobie zrobię jakiś 15kw , szukam tych falowników do grzania cwu i chyba zostaje mi kupić volt sinus chyba że są jakies inne , zbieranie info o tym to masakra. Po co komplikować? Podepnij on-grid i co najwyżej sterowanie dorób. Nie będzie problemu z przepadaniem kWh czy ich brakiem - i nie zabraknie ciepłej wody a i dodatkowe złotówki wpadną. No i dofinansowanie za on-grid może wpaść. 11 godzin temu, Ratpaw napisał: A po co falownik? Nie lepiej grzać wodę grzałkami prosto z paneli? Sprawdź. I potem napisz, ile trwało, zanim styki w termostacie się zgrzały i zawór bezpieczeństwa uratował przed kaboom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 18.01.2025 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 20 godzin temu, prokurator napisał: postanowiłem wydzielić 10 paneli tylko na potrzeby grzania 2 bojlerów 400l oraz 300 l , ale z tego co ja widziałem a nie wiem wszystkiego to te falowniki o prostokątnym napięciu sa przeważnie do 350 volt , zna ktos mocniejszy ? Ja bym z takim voltarzem nie zadzierał... Kupiłbym 2 przetwornice i zrobił 2 osobne systemy. Zostaje kwestia opłacalności. Nakupiłeś paneli bez pomysłu i teraz szukasz dziury w całym. 700L wody zużywa mały pensjonat. W domu wciśniesz do tych baniaków tylko tyle ile zużyjesz i ile mają strat postojowych... Policzyłeś czy 10 paneli zagrzeje tyle wody ? Podpowiem, 7 paneli to optymalna instalacja dla 2 grzałek i baniaka +/- 150-200L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 18.01.2025 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 6 godzin temu, Kaizen napisał: Po co komplikować? Podepnij on-grid i co najwyżej sterowanie dorób. Nie będzie problemu z przepadaniem kWh czy ich brakiem - i nie zabraknie ciepłej wody a i dodatkowe złotówki wpadną. No i dofinansowanie za on-grid może wpaść. Sprawdź. I potem napisz, ile trwało, zanim styki w termostacie się zgrzały i zawór bezpieczeństwa uratował przed kaboom. Myślałem o tym w ten sposób że luxometr spięty z gniazdkiem tuya i normalnie z instalacji tę grzałkę podłączyć ,słońce zbladnie to stop słońce wyjdzie start , musiałbym to przetestować bo to chyba najtańsza opcja i skuteczna jeśli się oczywiście sprawdzi , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 18.01.2025 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 4 godziny temu, sito napisał: Ja bym z takim voltarzem nie zadzierał... Kupiłbym 2 przetwornice i zrobił 2 osobne systemy. Zostaje kwestia opłacalności. Nakupiłeś paneli bez pomysłu i teraz szukasz dziury w całym. 700L wody zużywa mały pensjonat. W domu wciśniesz do tych baniaków tylko tyle ile zużyjesz i ile mają strat postojowych... Policzyłeś czy 10 paneli zagrzeje tyle wody ? Podpowiem, 7 paneli to optymalna instalacja dla 2 grzałek i baniaka +/- 150-200L Paneli nigdy za dużo może kiedyś jakiś elektryk choć nie sądzę ale lepiej więcej niż mniej tym bardziej że mnie te ponad 12 kwp kosztowało mniej niż większość tych co im firma montowała 2kwp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 20.01.2025 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia Ja u siebie częściowo załatałem problem podpinając bojlery pod programatory wi-fi, tak by zaczynały grzać po pół godziny od 9:45 do 13. Odczyt z licznika i tak jest zbilansowany co godzinę, więc bojler żre około 1kWh przez południem, a jeśli nie dogrzeje to i po południu. Od marca do października mieszczę się bezproblemowo w swej autokonsumpcji, zimą bywa różnie, ale w ten słoneczny weekend w sam raz się to zbilansowało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristoforokrk 20.01.2025 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia Co to za programatory? Jakie grzalki? Opisz bardziej precyzyjnie technikalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.01.2025 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 4 godziny temu, Kristoforokrk napisał: Co to za programatory? Jakie grzalki? Opisz bardziej precyzyjnie technikalia Miał na myśli zwykłe tuye po 40 zł i grzałki standardowe w sumie proste rozwiązanie i działa ale ja myślę dalej i albo tak samo to zrobię tylko dodam luxometr lub jednak kupię ten falownik volt to jakies 800 zł i dwa gniazdka ma po nagrzaniu z pierwszego automatycznie przełącza na drugie i to co kto ma albo dwa bojlery albo bojler plus grzanie centralnego ogrzewania tzn dogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.01.2025 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia Czy mając PC z nadmiarem mocy, nie łatwiej, prościej i taniej grzać ciepłą wodę przy pomocy tej pompy ciepła? Chyba że zbiornik c.w.u. nie ma wężownicy o odpowiedniej powierzchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 20.01.2025 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 27 minut temu, d7d napisał: Czy mając PC z nadmiarem mocy, nie łatwiej, prościej i taniej grzać ciepłą wodę przy pomocy tej pompy ciepła? Chyba że zbiornik c.w.u. nie ma wężownicy o odpowiedniej powierzchni... Prócz gogusia znam wiele osób które cały czas coś dokupują, przerabiają i za każdym razem powtarzają że już na tym są "do przodu" Wg mnie idealny zestaw to duży zbiornik z wężownicą i do tego pompa ustawiona na minimum komfortu, powiedzmy 45'C. Do tego zbiornika ładujemy jeszcze grzałkę i podpinamy to bezpośrednio do PV przy użyciu przetwornicy. Grzałkę ustawiamy na 85'C . Grzałka załącza się zawsze sama jak tylko jest słońce i podnosi temperaturę powyżej tej co daje pompa. Od marca do października mamy CWU praktycznie za free bo pompa włączy się tylko jak będzie kilka dni z rzędu lało. A w zimie będzie trochę dni że uda się podnieść temperaturę powyżej tej co podaje pompa. Wczoraj i dzisiaj było u mnie słońce przez cały praktycznie dzień. W moim przypadku będzie to baniak 140-200L . Oczywiście każdemu wielkość zbiornika i ilość paneli wyjdzie inna. U nas rodzina 2+1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2025 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2 godziny temu, sito napisał: Do tego zbiornika ładujemy jeszcze grzałkę i podpinamy to bezpośrednio do PV przy użyciu przetwornicy. Grzałkę ustawiamy na 85'C . Jaki sens ma grzanie z COP=1 jak już ktoś wydał kasę na PC i może grzać z COP co najmniej 2x większym tymi samymi elektronami rozpędzonymi przez PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.01.2025 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 15 minut temu, Kaizen napisał: Jaki sens ma grzanie z COP=1 jak już ktoś wydał kasę na PC i może grzać z COP co najmniej 2x większym tymi samymi elektronami rozpędzonymi przez PV? A po co kogoś bogacić oddając mu prąd po 23 groszy a kupować po ponad 1 zł ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.01.2025 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 3 godziny temu, d7d napisał: Czy mając PC z nadmiarem mocy, nie łatwiej, prościej i taniej grzać ciepłą wodę przy pomocy tej pompy ciepła? Chyba że zbiornik c.w.u. nie ma wężownicy o odpowiedniej powierzchni... Mój zbiornik puki co ma tylko 2,1 m2 wężownicy ale już czeka bydlak 400 litrowy z wężownicą 5,1 m2 ale jakoś nie umiem się zebrać do kupy i podmienić chyba te lenistwo świąteczne jeszcze siedzi ale powoli dojrzewam , paneli mam nadmiar tańsze już nie będa więc po co ganiać pompę jak świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 20.01.2025 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia (edytowane) 42 minuty temu, Kaizen napisał: Jaki sens ma grzanie z COP=1 jak już ktoś wydał kasę na PC i może grzać z COP co najmniej 2x większym tymi samymi elektronami rozpędzonymi przez PV? Bo będzie to instalacja offgrid zrobiona we własnym zakresie za psie pieniądze . Ma grzać wodę bez względu na ceny skupu kWh i napięcia w sieci... No i dbać żeby pompa nie włączała się przez kilka miesięcy w roku praktycznie wcale. Ta właściwa instalacja PV która napędzi dom powstanie w późniejszym terminie, trzeba poczekać aż rynek PV całkowicie "klęknie" jak rynek pomp obecnie. Edytowane 20 Stycznia przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.01.2025 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 8 minut temu, sito napisał: Bo będzie to instalacja offgrid zrobiona we własnym zakresie za psie pieniądze . Ma grzać wodę bez względu na ceny skupu kWh i napięcia w sieci... No i dbać żeby pompa nie włączała się przez kilka miesięcy w roku praktycznie wcale. Ta właściwa instalacja PV która napędzi dom powstanie w późniejszym terminie, trzeba poczekać aż rynek PV całkowicie "klęknie" jak rynek pomp obecnie. A od dziś godz 18-tej chyba nadchodzą lepsze czasy miejmy taką nadzieję bo do tej chwi wyglądało to tragicznie coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.01.2025 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 4 godziny temu, sito napisał: Prócz gogusia znam wiele osób które cały czas coś dokupują, przerabiają i za każdym razem powtarzają że już na tym są "do przodu" Wg mnie idealny zestaw to duży zbiornik z wężownicą i do tego pompa ustawiona na minimum komfortu, powiedzmy 45'C. Do tego zbiornika ładujemy jeszcze grzałkę i podpinamy to bezpośrednio do PV przy użyciu przetwornicy. Grzałkę ustawiamy na 85'C . Grzałka załącza się zawsze sama jak tylko jest słońce i podnosi temperaturę powyżej tej co daje pompa. Od marca do października mamy CWU praktycznie za free bo pompa włączy się tylko jak będzie kilka dni z rzędu lało. A w zimie będzie trochę dni że uda się podnieść temperaturę powyżej tej co podaje pompa. Wczoraj i dzisiaj było u mnie słońce przez cały praktycznie dzień. W moim przypadku będzie to baniak 140-200L . Oczywiście każdemu wielkość zbiornika i ilość paneli wyjdzie inna. U nas rodzina 2+1 Po co grzałka jak PC napędzana PV nudzi się i nie ma co robić ? Nie lepiej pracować z COP=3-4 i nic nie oddać (bo taki jest cel tych dziwnych działań) niż grzać grzałką z COP=1 i tez nic nie oddać? Może zbyt skomplikowane jest aby zmieniać, w zależności od nasłonecznienia docelową temperaturę w c.w.u. . Haier podobno ma doskonałe sterowniki (zewnętrzne) więc pewnie wszystko da się zrobić czyli ustawić zmienną temperaturę c.w.u. w zależności od nasłonecznienia. Ma lepsze sterowniki niż te drogie i markowe pompy ciepła. Trzeba było zakładać PV na starych zasadach i nie trzeba było czekać aż potanieje i teraz ciągle coś kombinować jak by to nic nie oddać. Co z tego że teraz jest o 10 tys. złotych taniej jak ma się problem i coś się dokupuje i zmienia i wydaje kolejne tysiące złotych na różne dziwne urządzenia. Znasz wiele osób... i cały czas są do przodu... ale na czym? Na zakupie kolejnych niepotrzebnych klunkrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 20.01.2025 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 28 minut temu, d7d napisał: Po co grzałka jak PC napędzana PV nudzi się i nie ma co robić ? Nie lepiej pracować z COP=3-4 i nic nie oddać (bo taki jest cel tych dziwnych działań) niż grzać grzałką z COP=1 i tez nic nie oddać? Może zbyt skomplikowane jest aby zmieniać, w zależności od nasłonecznienia docelową temperaturę w c.w.u. . Haier podobno ma doskonałe sterowniki (zewnętrzne) więc pewnie wszystko da się zrobić czyli ustawić zmienną temperaturę c.w.u. w zależności od nasłonecznienia. Ma lepsze sterowniki niż te drogie i markowe pompy ciepła. Trzeba było zakładać PV na starych zasadach i nie trzeba było czekać aż potanieje i teraz ciągle coś kombinować jak by to nic nie oddać. Co z tego że teraz jest o 10 tys. złotych taniej jak ma się problem i coś się dokupuje i zmienia i wydaje kolejne tysiące złotych na różne dziwne urządzenia. Znasz wiele osób... i cały czas są do przodu... ale na czym? Na zakupie kolejnych niepotrzebnych klunkrów? ... - Nie mogłem mieć PV na starych zasadach bo jak się one kończyły to nie miałem jeszcze przyłącza - Taniej jest o więcej niż 10 tysięcy... Jak kończyłem budowę to ceny pomp "szalały" więc założyłem klimę za 3k, kupiłem bojler za 400zł i mogliśmy zamieszkać, sąsiedzi płacili wtedy po 45k za jakiegoś Heiko 9kW z montażem. No i musieli czekać kilka miesięcy bo nie było nic na rynku - Nie będe nic oddawał do sieci bo to OFFGRID , Instalacja ONGRID powstanie w innym terminie. Pompa zrobi COP 3-4 grzejąc wodę do 85`C ? - Pompa kupiona teraz wyniesie mnie razem z baniakiem do CWU i montażem 8000zł - Panele były po 800-1000zł , a teraz są po 200-250zł sztuka, aż żal ich nie podłączyć do CWU - Całość zmian wyceniam na 11000zł i trochę własnej pracy podczas wiosny / lata. Klima mi zostanie , bojler oddam być może komuś za darmo albo zrobię z niego szeregową "przepływkę". Nie wiem o jakich zmianach piszesz ale u mnie to będzie "dokończenie" budowy domu i zrobienie w nim instalacji CO, żeby podłogówka sie nie marnowała skoro została zrobiona wcześniej. - nie wiem co to klunkier - plan jest zejść z 5000 w okolice 3500-3700 kWh rocznie , a w przyszłości do 2000-2500 kWh 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts