d7d 31.01.2025 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 22:28 15 minut temu, Ratpaw napisał: Czemu masz taki problem z określeniem mocy paneli? Bo kombinuje... Może ma tak, że zgłosił instalację PV o mocy 8,4 kWp z falownikiem o mocy 8 kW a później dołożył do tego falownika kolejne panele i już ma 14 kWp tylko tego już nie zgłosił do ZE. A może ma dwa falowniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.01.2025 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 22:32 55 minut temu, prokurator napisał: Pomyśl trochę , dymają cie ? tak dymają ,bronisz się ? nie nie bronisz się i widzisz tu się rozjeżdżamy bo ja się bronię a przy okazji nikogo nie oszukuję . Mnie nie dymają. Mów (pisz) za siebie. Nie wiem co tobie robią i czy się skutecznie i logicznie bronisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 31.01.2025 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 23:14 45 minut temu, d7d napisał: Bo kombinuje... Może ma tak, że zgłosił instalację PV o mocy 8,4 kWp z falownikiem o mocy 8 kW a później dołożył do tego falownika kolejne panele i już ma 14 kWp tylko tego już nie zgłosił do ZE. A może ma dwa falowniki? No ale tu jest anonimowo. Zresztą jest wręcz rzesza ludzi, którzy mają niezgłoszone nadmiarowe panele, więc on jest nie do namierzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 01.02.2025 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 07:51 9 godzin temu, damiaszek napisał: Przejrzałem posty, i napisałeś ile masz. Jak na 14kWp to 500kWh za ten styczeń szału nie robi. Ale kombinujesz od d... strony jak pies ogrodnika. Łatwiej i taniej zagospodarować energię będąc online, nie trzeba bawić się z DC do grzałek, można je załączać tanimi przekaźnikami AC itd., a nawet jak coś ucieknie do sieci to i tak lepiej za 0,2zł/kWh niż jak przepada na 0. Dodatkowo w taki przypadku można korzystać z darmowego magazynu 1h co też da się zaprogramować na tanich sonoffach, tasmotach itp. No i tak będzie też to już opisałem , grzałka 3x2kw czyli 3 fazowa grzałka będzie załaczała się między np godz 12-tą i wyłączała o godz 18-tej Czujnik też będzie oczywiście ale to w kwesti nie oddawania za zero w godz 11-15-tej natomiast 3 string ponad 4kw tylko zimą działa jako turbodoładowanie a wiosną osobny do zasilania flaownika ofgridowego plus magazyn 16kwh ze swoją instalacją (gniazdka w pokojach) po to aby nie być magazynem nijak związany z siecią tylko totalne odcięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 01.02.2025 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 07:55 8 godzin temu, Ratpaw napisał: No ale tu jest anonimowo. Zresztą jest wręcz rzesza ludzi, którzy mają niezgłoszone nadmiarowe panele, więc on jest nie do namierzenia. Bo chyba totalny imbecyl (to chyba tylko w PL) wymyślił że moc instalacji określa ilość paneli a nie moc falownika bo falownik określa ile mocy daje w sieć koniec kropka , teraz z innej beczki więc podłączam wiatrak i co ?? wychodzi że zimą muszę puścić w sieć 200 wat ale wiatrak chce dać 2kw , panowie to dom wariatów i ten kto broni tego domu wariatów sam nim się staje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2025 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 13:55 14 godzin temu, Ratpaw napisał: No ale tu jest anonimowo. Zresztą jest wręcz rzesza ludzi, którzy mają niezgłoszone nadmiarowe panele, więc on jest nie do namierzenia. Może @prokurator wie, że tak naprawdę to może już nie jest anonimowo? Słabe to jest jak się przekazuje informacje np. o dziennej, miesięcznej czy rocznej produkcji pPV odając podkoloryzowane informacje: mam falownik 8 kW a nie podam ile paneli i jakiej mocy mam podłączone do tego falownika. Produkcja 500 kWh w styczniu ale nie z 8 kWp tylko np. z 16 kWp . Podobnie może być z COP=8 ... Niby może być to prawda ale w określonych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 01.02.2025 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 19:55 5 godzin temu, d7d napisał: Może @prokurator wie, że tak naprawdę to może już nie jest anonimowo? Słabe to jest jak się przekazuje informacje np. o dziennej, miesięcznej czy rocznej produkcji pPV odając podkoloryzowane informacje: mam falownik 8 kW a nie podam ile paneli i jakiej mocy mam podłączone do tego falownika. Produkcja 500 kWh w styczniu ale nie z 8 kWp tylko np. z 16 kWp . Podobnie może być z COP=8 ... Niby może być to prawda ale w określonych warunkach. Ty naprawdę jesteś jakis niereformowalny bo większość dano zrozumiała o co chodzi a ty albo udajesz że nie wiesz o co chodzi albo faktycznie ciezko ci idzie, ja już wszystko praktycznie powiedziałem inni to nawet pokazali a ty dalej nie kumasz ni w ząb typowy wyborca obecnej władzy, nie była to uszczypliwość ale ty naprawdę musisz się czasem skupić , bo i ja napisałem ile mam i jeden z forumowiczów kilka postów temu cytował ale ty jak zwykle, to te szczepienia tak działają czy co sam nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M. 01.02.2025 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 20:18 Berthold często się zastanawiam, skąd u Ciebie w wszelakich dysputach taki ogrom Agresji Werbalnej. ps. Pochyle się nad tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.02.2025 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 21:36 1 godzinę temu, prokurator napisał: Ty naprawdę jesteś jakis niereformowalny bo większość dano zrozumiała o co chodzi a ty albo udajesz że nie wiesz o co chodzi albo faktycznie ciezko ci idzie, ja już wszystko praktycznie powiedziałem inni to nawet pokazali a ty dalej nie kumasz ni w ząb typowy wyborca obecnej władzy, nie była to uszczypliwość ale ty naprawdę musisz się czasem skupić , bo i ja napisałem ile mam i jeden z forumowiczów kilka postów temu cytował ale ty jak zwykle, to te szczepienia tak działają czy co sam nie wiem . Nie wiadomo ile masz PV na dachu czy na glebie. Nie chciałeś podać, gdzieś wcześniej podałeś 14 kWp. Może jet to komplet informacja a nie nie jest. Tyle razy byłeś pytany ile masz PV i nie chciałeś odpowiedzieć. To forum wymiany informacji, wiedzy i doświadczeń więc normalnym jest, że pytanym powinno podawać się komplet informacji. A nie cykanie, coś powiem a czegoś nie dopowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 02.02.2025 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 09:03 11 godzin temu, d7d napisał: Nie wiadomo ile masz PV na dachu czy na glebie. Nie chciałeś podać, gdzieś wcześniej podałeś 14 kWp. Może jet to komplet informacja a nie nie jest. Tyle razy byłeś pytany ile masz PV i nie chciałeś odpowiedzieć. To forum wymiany informacji, wiedzy i doświadczeń więc normalnym jest, że pytanym powinno podawać się komplet informacji. A nie cykanie, coś powiem a czegoś nie dopowiem. No jak nie powiedziałem ? skoro po 2 tygodniach doszedłes do tego że jednak powiedziałem ? tobie za każdym wpisem trzeba o tym mówić ? lecytyna się kłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 02.02.2025 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 09:05 12 godzin temu, Andrzej_M. napisał: Berthold często się zastanawiam, skąd u Ciebie w wszelakich dysputach taki ogrom Agresji Werbalnej. ps. Pochyle się nad tym tematem. Ale gdzie ty widzisz z mojej strony agresję ??? to nie agresja tylko zmuszanie kogoś do czytania i zrozumienia bo jak napiszę że mam tyle a tyle i oddaję tyle a tyle nawet zdjęcie daję a za dwie godziny znów to samo pytanie o to samo ,rozumisze coś z tego ? nie wiem czy to prowokacja czy co ale niech będzie że to tylko brak lecytyny tak będzie prościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2025 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 12:33 W dniu 18.01.2025 o 18:24, prokurator napisał: Paneli nigdy za dużo może kiedyś jakiś elektryk choć nie sądzę ale lepiej więcej niż mniej tym bardziej że mnie te ponad 12 kwp kosztowało mniej niż większość tych co im firma montowała 2kwp. W dniu 28.01.2025 o 09:00, prokurator napisał: No piszę że jak świeci to dziennie wykręca około 35 kw a max ile falownik wypuszcza to 8kw bo to jego moc ale to że tyle oddaję niezbyt mnie pociesza dlatego o tych grzałkach. W dniu 18.01.2025 o 09:02, prokurator napisał: Mam ponad 14kw paneli zmontowanych z tego 8,4kw idzie ongrid a tą resztę chcę zagospodarować narazie do grzania 2 bojlerów a być może za jakiś czas magazyn sobie zrobię jakiś 15kw , szukam tych falowników do grzania cwu i chyba zostaje mi kupić volt sinus chyba że są jakies inne , zbieranie info o tym to masakra. 18.01.2025 masz ponad 12 kWp, a jednocześnie 18.01.2025 masz ponad 14 kWp. Ale nadal nie wiadomo ile masz. 16 kWp to też jest ponad 12 kWp i ponad 14 kWp. A może masz dwie instalacje? 8,4 kW indzie ongrid a gdzie idzie reszta mocy / produkcji? PS Ile kWp masz teoretycznie a ile masz praktycznie bo jak piałeś wcześniej: "ja praktyk nie teoretyk a jak wiadomo praktyka z teoretyką się rozjeżdża ." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
600 02.02.2025 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 14:20 To ja napiszę coś na temat, póki co tylko awantura i żadnych odpowiedzi na temat. Tu chłop sprzedaje sterowniki do grzałek: https://sprzedajemy.pl/oferty-uzytkownika-7748002 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 02.02.2025 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 17:13 2 godziny temu, 600 napisał: To ja napiszę coś na temat, póki co tylko awantura i żadnych odpowiedzi na temat. Tu chłop sprzedaje sterowniki do grzałek: https://sprzedajemy.pl/oferty-uzytkownika-7748002 Nareszcie coś na tema, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts