Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Falownik sterownik etc do grzania CWU

prokurator

Recommended Posts

15 minut temu, Ratpaw napisał:

Czemu masz taki problem z określeniem mocy paneli? 

Bo kombinuje... ;) Może ma tak, że zgłosił instalację PV o mocy 8,4 kWp z falownikiem o mocy 8 kW a później dołożył do tego falownika kolejne panele i już ma 14 kWp tylko tego już nie zgłosił do ZE. A może ma dwa falowniki? :)

55 minut temu, prokurator napisał:

Pomyśl trochę , dymają cie ? tak dymają ,bronisz się ? nie nie bronisz się i widzisz tu się rozjeżdżamy bo ja się bronię a przy okazji nikogo nie oszukuję .

Mnie nie dymają. Mów (pisz) za siebie. Nie wiem co tobie robią i czy się skutecznie i logicznie bronisz.

45 minut temu, d7d napisał:

Bo kombinuje... ;) Może ma tak, że zgłosił instalację PV o mocy 8,4 kWp z falownikiem o mocy 8 kW a później dołożył do tego falownika kolejne panele i już ma 14 kWp tylko tego już nie zgłosił do ZE. A może ma dwa falowniki? :)

No ale tu jest anonimowo. Zresztą jest wręcz rzesza ludzi, którzy mają niezgłoszone nadmiarowe panele, więc on jest nie do namierzenia.

• Like 1

9 godzin temu, damiaszek napisał:

Przejrzałem posty, i napisałeś ile masz. Jak na 14kWp to 500kWh za ten styczeń szału nie robi. Ale kombinujesz od d... strony jak pies ogrodnika. Łatwiej i taniej zagospodarować energię będąc online, nie trzeba bawić się z DC do grzałek, można je załączać tanimi przekaźnikami AC itd., a nawet jak coś ucieknie do sieci to i tak lepiej za 0,2zł/kWh niż jak przepada na 0. Dodatkowo w taki przypadku można korzystać z darmowego magazynu 1h co też da się zaprogramować na tanich sonoffach, tasmotach itp.

No i tak będzie też to już opisałem , grzałka 3x2kw czyli 3 fazowa grzałka będzie załaczała się między np godz 12-tą  i wyłączała o godz 18-tej Czujnik też będzie oczywiście ale to w kwesti nie oddawania za zero w godz 11-15-tej natomiast 3 string ponad 4kw tylko zimą działa jako turbodoładowanie a wiosną osobny do zasilania flaownika ofgridowego plus magazyn 16kwh ze swoją instalacją (gniazdka w pokojach) po to aby nie być magazynem nijak związany z siecią tylko totalne odcięcie.

8 godzin temu, Ratpaw napisał:

No ale tu jest anonimowo. Zresztą jest wręcz rzesza ludzi, którzy mają niezgłoszone nadmiarowe panele, więc on jest nie do namierzenia.

Bo chyba totalny imbecyl (to chyba tylko w PL) wymyślił że moc instalacji określa ilość paneli a nie moc falownika bo falownik określa ile mocy daje w sieć koniec kropka , teraz z innej beczki więc podłączam wiatrak i co ?? wychodzi że zimą muszę puścić w sieć 200 wat ale wiatrak chce dać 2kw , panowie to dom wariatów i ten kto broni tego domu wariatów sam nim się staje .

14 godzin temu, Ratpaw napisał:

Może @prokurator wie, że tak naprawdę to może już nie jest anonimowo?

Słabe to jest jak się przekazuje informacje np. o dziennej, miesięcznej czy rocznej produkcji pPV odając podkoloryzowane informacje: mam falownik 8 kW a nie podam ile paneli i jakiej mocy mam podłączone do tego falownika. Produkcja 500 kWh w styczniu ale nie z 8 kWp tylko np. z 16 kWp :) .

Podobnie może być z COP=8 ... Niby może być to prawda ale w określonych warunkach. :)

5 godzin temu, d7d napisał:

Może @prokurator wie, że tak naprawdę to może już nie jest anonimowo?

Słabe to jest jak się przekazuje informacje np. o dziennej, miesięcznej czy rocznej produkcji pPV odając podkoloryzowane informacje: mam falownik 8 kW a nie podam ile paneli i jakiej mocy mam podłączone do tego falownika. Produkcja 500 kWh w styczniu ale nie z 8 kWp tylko np. z 16 kWp :) .

Podobnie może być z COP=8 ... Niby może być to prawda ale w określonych warunkach. :)

Ty naprawdę jesteś jakis niereformowalny bo większość dano zrozumiała o co chodzi a ty albo udajesz że nie wiesz o co chodzi albo faktycznie ciezko ci idzie, ja już wszystko praktycznie powiedziałem inni to nawet pokazali a ty dalej nie kumasz ni w ząb typowy wyborca obecnej władzy, nie była to uszczypliwość ale ty naprawdę musisz się czasem skupić , bo i ja napisałem ile mam i jeden z forumowiczów kilka postów temu cytował ale ty jak zwykle, to te szczepienia tak działają czy co sam nie wiem .

1 godzinę temu, prokurator napisał:

Ty naprawdę jesteś jakis niereformowalny bo większość dano zrozumiała o co chodzi a ty albo udajesz że nie wiesz o co chodzi albo faktycznie ciezko ci idzie, ja już wszystko praktycznie powiedziałem inni to nawet pokazali a ty dalej nie kumasz ni w ząb typowy wyborca obecnej władzy, nie była to uszczypliwość ale ty naprawdę musisz się czasem skupić , bo i ja napisałem ile mam i jeden z forumowiczów kilka postów temu cytował ale ty jak zwykle, to te szczepienia tak działają czy co sam nie wiem .

Nie wiadomo ile masz PV na dachu czy na glebie. Nie chciałeś podać, gdzieś wcześniej podałeś 14 kWp. Może jet to komplet informacja a nie nie jest. Tyle razy byłeś pytany ile masz PV i nie chciałeś odpowiedzieć. To forum wymiany informacji, wiedzy i doświadczeń więc normalnym jest, że pytanym powinno podawać się komplet informacji. A nie cykanie, coś powiem a czegoś nie dopowiem.

11 godzin temu, d7d napisał:

Nie wiadomo ile masz PV na dachu czy na glebie. Nie chciałeś podać, gdzieś wcześniej podałeś 14 kWp. Może jet to komplet informacja a nie nie jest. Tyle razy byłeś pytany ile masz PV i nie chciałeś odpowiedzieć. To forum wymiany informacji, wiedzy i doświadczeń więc normalnym jest, że pytanym powinno podawać się komplet informacji. A nie cykanie, coś powiem a czegoś nie dopowiem.

No jak nie powiedziałem ? skoro po 2 tygodniach doszedłes do tego że jednak powiedziałem ? tobie za każdym wpisem trzeba o tym mówić ? lecytyna się kłania.

12 godzin temu, Andrzej_M. napisał:

Berthold często się zastanawiam, skąd u Ciebie w wszelakich dysputach taki ogrom Agresji Werbalnej.  

ps.
Pochyle się nad tym tematem.

Ale gdzie ty widzisz z mojej strony agresję ??? to nie agresja tylko zmuszanie kogoś do czytania i zrozumienia bo jak napiszę że mam tyle a tyle i oddaję tyle a tyle  nawet zdjęcie daję a za dwie godziny znów to samo pytanie o to samo ,rozumisze coś z tego ? nie wiem czy to prowokacja czy co ale niech będzie że to tylko brak lecytyny tak będzie prościej.

W dniu 18.01.2025 o 18:24, prokurator napisał:

Paneli nigdy za dużo :lol2: może kiedyś jakiś elektryk choć nie sądzę ale lepiej więcej niż mniej tym bardziej że mnie te ponad 12 kwp kosztowało mniej niż większość tych co im firma montowała 2kwp.

W dniu 28.01.2025 o 09:00, prokurator napisał:

No piszę że jak świeci to dziennie wykręca około 35 kw a max ile falownik wypuszcza to 8kw bo to jego moc ale to że tyle oddaję niezbyt mnie pociesza dlatego o tych grzałkach.

W dniu 18.01.2025 o 09:02, prokurator napisał:

Mam ponad 14kw paneli zmontowanych z tego 8,4kw idzie ongrid a tą resztę chcę zagospodarować narazie do grzania 2 bojlerów a być może za jakiś czas magazyn sobie zrobię jakiś 15kw , szukam tych falowników do grzania cwu i chyba zostaje mi kupić volt sinus chyba że są jakies inne , zbieranie info o tym to masakra.

18.01.2025 masz ponad 12 kWp, a jednocześnie 18.01.2025 masz ponad 14 kWp. Ale nadal nie wiadomo ile masz. 16 kWp to też jest ponad 12 kWp i ponad 14 kWp. A może masz dwie instalacje?

8,4 kW indzie ongrid a gdzie idzie reszta mocy / produkcji?

PS Ile kWp masz teoretycznie a ile masz praktycznie bo jak piałeś wcześniej: "ja praktyk nie teoretyk a jak wiadomo praktyka z teoretyką się rozjeżdża ." ;)