Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej mocy grzejnik

wicia23

Recommended Posts

Cześć, 

Potrzebuję pomocy w doborze mocy grzejnika. 

Mieszkanie środkowe w bloku wielorodzinnym, nowe budownictwo, budynek oddany w Q4/2024, ogrzewanie CO z sieci miejskiej.

Orientacja okien: Południowy- Zachód. Wskaźnik EP=80,4 kWh/m2rok. 

Jakiej mocy grzejnik potrzebny do pomieszczenia 20m2 (Salon z aneksem kuchennym) ?

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

11 godzin temu, Ratpaw napisał:

Nie napisałem największy na rynku. Największy jaki możesz wstawić!

Tak, domyśliłem się 😀

Pytanie o moc jest nie przypadkowe - wstawienie większego niż 1000W wymaga zmiany projektu

25 minut temu, boguslaw napisał:

A np. wąski, pionowy, kolumnowy?

Jeśli nie ma wylewki, nabywcy mieszkań od deweloperów często montują grzejniki podłogowe kanałowe. Najpłytszy ma wysokość 7,5 cm, najczęstsza szerokość podestu 25 cm, długość dowolna.

To rozwiązanie tez brałem pod uwagę.

Wolę jednak niski napodłogowy

4 godziny temu, wicia23 napisał:

Tak, domyśliłem się 😀

Pytanie o moc jest nie przypadkowe - wstawienie większego niż 1000W wymaga zmiany projektu

Dlaczego grzejnik o mocy większej niż 1000 W wymaga zmiany projektu?

13 godzin temu, d7d napisał:

Dlaczego grzejnik o mocy większej niż 1000 W wymaga zmiany projektu?

Bo się nie mieści w dedykowanym przez projektantkę miejscu. Tylko Ty podpowiedziałeś że minimum 1000W. 

Ktoś coś jeszcze poradzi ? 1500 będzie oK?

W dniu 3.02.2025 o 13:46, wicia23 napisał:

Cześć, 

Potrzebuję pomocy w doborze mocy grzejnika. 

Mieszkanie środkowe w bloku wielorodzinnym, nowe budownictwo, budynek oddany w Q4/2024, ogrzewanie CO z sieci miejskiej.

Orientacja okien: Południowy- Zachód. Wskaźnik EP=80,4 kWh/m2rok. 

Jakiej mocy grzejnik potrzebny do pomieszczenia 20m2 (Salon z aneksem kuchennym) ?

Masz sam sobie dobrać i zainstalować grzejniki ?

Pytanie brzmi jaki to standard deweloperski przewiduje oddanie mieszkania bez grzejników, czyli de facto bez działającej instalacji grzewczej.

Stwierdzenie że projektant nie przewidział miejsca na grzejnik wymiarami potrzebny do ogrzania mieszkania lub pokoju to także jakaś farsa.

Edytowane przez Mareks77

4 godziny temu, Mareks77 napisał:

Masz sam sobie dobrać i zainstalować grzejniki ?

Pytanie brzmi jaki to standard deweloperski przewiduje oddanie mieszkania bez grzejników, czyli de facto bez działającej instalacji grzewczej.

Stwierdzenie że projektant nie przewidział miejsca na grzejnik wymiarami potrzebny do ogrzania mieszkania lub pokoju to także jakaś farsa.

Trochę sobie nadinterpretowałeś. Nie rozmawiamy o tym co zrobił i ma zrobić deweloper :) - w zła stronę idzie ta dyskusja.

Potrzebowałem porady kogoś z doświadczeniem aby odpowiedzieć na pytanie takie jak na wstępie:

"Jakiej mocy grzejnik potrzebny do pomieszczenia 20m2 (Salon z aneksem kuchennym)" ? przy wymienionych parametrach pomieszczenia.

Edytowane przez wicia23

48 minut temu, wicia23 napisał:

Trochę sobie nadinterpretowałeś. Nie rozmawiamy o tym co zrobił i ma zrobić deweloper :) - w zła stronę idzie ta dyskusja.

Potrzebowałem porady kogoś z doświadczeniem aby odpowiedzieć na pytanie takie jak na wstępie:

"Jakiej mocy grzejnik potrzebny do pomieszczenia 20m2 (Salon z aneksem kuchennym)" ? przy wymienionych parametrach pomieszczenia.

Wskaźnik EP wzięty ze świadectwa raczej nie jest dla pomieszczenia ale dla mieszkania.

Jeśli grzejnik był zamontowany a więc i dobrany przez dewelopera. Jego moc odczytasz z wymiarów według katalogu producenta dla np. temperatur 75/65/20  i w ten sposób dobierzesz sobie wymagany zamiennik.

1 godzinę temu, wicia23 napisał:

Mocy nie dobiera się wg powierzchni pomieszczenia, tylko tzw. obciążenia cieplnego danego pomieszczenia.

20 godzin temu, Ratpaw napisał:

Mocy nie dobiera się wg powierzchni pomieszczenia, tylko tzw. obciążenia cieplnego danego pomieszczenia.

OK, dzięki za wskazówki. Znalazłem kalkulator obciążenia cieplnego na stronie:

https://www.purmo.com/pl-pl/pobierz-pliki/kalkulator-doboru-grzejnikow/charakterystyka-pomieszczenia

i wychodzi mi, że pomieszczenie ma "Straty ciepła pomieszczenia = 790W".

Jak obniżę parametry pomieszczenia na dużo gorsze niż są w rzeczywistości tj. gorsza izolacja, więcej przeszklenia o gorszym typie izolacji itp. to wzrasta do 1200W.

Rozumiem, że grzejnik o takiej mocy powinienem zastosować jak wyliczony ?

4 godziny temu, wicia23 napisał:

OK, dzięki za wskazówki. Znalazłem kalkulator obciążenia cieplnego na stronie:

https://www.purmo.com/pl-pl/pobierz-pliki/kalkulator-doboru-grzejnikow/charakterystyka-pomieszczenia

i wychodzi mi, że pomieszczenie ma "Straty ciepła pomieszczenia = 790W".

Jak obniżę parametry pomieszczenia na dużo gorsze niż są w rzeczywistości tj. gorsza izolacja, więcej przeszklenia o gorszym typie izolacji itp. to wzrasta do 1200W.

Rozumiem, że grzejnik o takiej mocy powinienem zastosować jak wyliczony ?

Nie wiesz, jaka będzie temperatura zasilania grzejnika. I to nie chodzi o dewelopera, tylko potem administratora, który ustala parametry grzania. Niestety to jest jakaś masakra, bo w największe mrozy, które występują na danym terenie, mieszkania są często niedogrzewane. Dlatego niektórzy inwestorzy decydują się na podłogówkę plus prosty układ mieszający na zasilaniu rozdzielacza. Ja Ci jednak niezmienne radzę podłączyć największy grzejnik jaki możesz wstawić i tyle. Nie można przesadzić z mocą grzejnika.