Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny prądu w Polsce

marcinbbb

Recommended Posts

Siemano, jako że PV mam na starych zasadach i skończył się prunt w wirtualnym magazynie obejrzałem sobie rachunek za prąd i ku mojemu zaskoczeniu za przepalone 378kWh dostałem rachunek wysokości 457,63zł co daje 1,21zł/kWh. Nie mam żadnych opłat handlowych czy innych pierdół, ale 1,2zł/kWh to trochę drogo... ale idąc dalej:

Grzejąc chałupę PC wraz ze standardowym zużyciem (pralka, zmywarka, bytowe) średnio miesięcznie schodzi mi 1MWh jakby tego nie przeliczać czyli praktycznie 1200zł, i tak sobie z ciekawości zerknąłem ile teraz kosztuje pellet od 900-1200zł/t, analogicznie węgiel 1400zł/t (sklep PGG). Nie ma bata aby przepalić tonę węgla miesięcznie, ja wiem że nie porównujemy jabłek z gruszkami że tu bez obsługowo a tam to się trzeba namachać. Pomijając kwestię PV zakładamy że ktoś ich nie ma, za zużyty prąd od października do kwietnia 7 miesięcy grzania to około 7000kWh i to mnożąc przez 1,21zł/kWh co daje prawie 8500zł i jest to równowartość 6t/węgla lub 8t/pelletu.

Ta ekologia zaczyna wychodzić nam trochę w drugą stronę 1kWh pobrana z sieci kosztuje u mnie Energa 1,21zł/kWh a ta sama pobrana od prosumenta na nowych zasadach 0,4zł/kWh. Trzeba brać siły na zamiary dołożyć kolejne 2kWp i znów będzie dobrze, tymczasem przede mną jeszcze przynajmniej 2 miechy grzania które pochłoną kolejne 2500zł. Albo co może dla wielu być bardziej przekonujące przeprosić się z ekogroszkiem kto oddał kocioł na żyletki zaciśnie zęby i zapłaci a inny policzy sobie zostawionego w kotłowni kopciucha.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Możesz kupować energię po 0,57 zł, a kupujesz po 1,21 zł. Nic dziwnego, że masz nieciekawe rachunki. Do pompy ciepła nie ma nic lepszego niż PV, więc czemu zakładać, że ktoś jej nie montuje? Poza tym z PV korzysta się cały rok, z węgla tylko zimą. Bez sensu takie liczenie, worst case scenario i straszenie rachunkami grozy.

W tym samym załączniku wg. ich obliczeń w mojej taryfie G11 energia całodobowa kosztuje 0,62zł/kWh brutto + przesyły. A przeliczając wartość FV przez ilość zużytych kWh wychodzi coś zupełnie innego. Reasumując TU napisane jest że w G12r przy zużyciu do 4000kWh/rok suma opłat to 0,83zł/kWh.

Oglądając FV czytam Energia czynna całodobowa 378kWh cena jednostkowa netto 0,5050zł co daje wartość netto 190,89zł netto + sekcja 2 rozliczenie dystrybucji EE. za 378,17zł i 1+2 = rzeczowe 465zł. 50% opłat to zużycie EE a kolejne 50% to wszelkie opłaty od opłaty, i jakościowe bzdety.

No tak, przesył w drogich godzinach tani nie jest:

image.png

Niektóre opłaty są naliczone za dwa miesiące, jak widać. Opłata sieciowa zmienna szczytowa to 36 groszy za 1 kWh, prawie tyle, ile 1 kWh w tanich godzinach (sic!!!). Dlatego zdecydowanie lepiej jest grzać pompą ciepła w tanich godzinach, przynajmniej przez większość sezonu, gdy temperatura nie jest za niska.

I tu zgodzę się z @damiaszek oszczędzamy kilka zł aby grzać z mniejszą sprawnością. OK te -7*C to raczej wyjątki niż rutyna jednak wszystko sprowadza się do tego że przy moim zużyciu za grudzień + styczeń 1934kWh licząc po 1,21zł/kWh rachunek za prąd (bez PV) wynosiło by 2340zł za 2 miesiące abstrahując że temperatury poniżej 0*C jest relatywnie mało. A rachunek byłby dość spory.

Pod Krakowem jest tak:

image.png

Przy czym tak najwięcej traci się nie przy przejściu przez 0, ale na defrostach, a te czasem są nawet przy +1 do +3, a czasami jak sucho to nie ma ich przy niższych temperaturach. Przy cenie za prąd którą podałeś to zaczyna się opłacać agregat na LPG - czysta cena EE wychodzi ~1.8zł, a jest jeszcze ponad 70% energii cieplnej do zagospodarowania ;-).

U mnie na ~170m2 domu zbudowanego wg. WT2017-2021 (projekt i budowa z 2018 ale "ulepszany" do 2021 pod "czyste powietrze") od 1.10.2024 wyszło tak:

image.png

Pobrałem ~3700kWh wysłałem ~900kWh a na miejscu zużyłem ~750kWh. Czyli podobnie, na prąd jest wszystko, a tauron przysyła rachunek za cały rok. Ostatni na ~1500zł.

ps. wysłałem bardzo podobnie, za te miesiące od 143kWh do 123kWh,  łącznie 447kWh - ładować nie ma z czego, a przy starych zasadach to bez sensu.

Edytowane przez damiaszek

Kolektory są wielkościowo prawie takie same jak 4 panele PV. A dają bardzo dużo szczęścia w postaci ilości gorącej wody od kwietnia/maja do końca września. Ja dokładam PV bo 2 inwertery leżą i się kurzą więc za 1000zł kupię 5 szt. paneli 440W i mam problem z głowy i dodatkowe 2MWh prądu na przyszły rok.

4 minuty temu, marcinbbb napisał:

Kolektory są wielkościowo prawie takie same jak 4 panele PV. A dają bardzo dużo szczęścia w postaci ilości gorącej wody od kwietnia/maja do końca września. Ja dokładam PV bo 2 inwertery leżą i się kurzą więc za 1000zł kupię 5 szt. paneli 440W i mam problem z głowy i dodatkowe 2MWh prądu na przyszły rok.

Zawsze uważałem, że masz łeb na karku :classic_smile:

Po poszukiwaniach znalazłem JA SOLAR JAM66S30-500/MR za 190zł netto/szt. FV to mi lotto koło tyłka więc może udało by się kupić po cenie netto? A jak nie to może moja lokalna hurtownia sprzeda w dobrych pieniądzach. Biorąc 6 takich paneli zapinam to pod GoodWe 3000-NS i będzie spokój. Konstrukcję na ziemię zrobię sobie z kantówki co została po budowie i ustawie gdzieś pod płotem.

5 godzin temu, damiaszek napisał:

ale w tanich godzinach masz gorszy COP (poza 13-15), zwłaszcza ostatnio jak mam w nocy regularnie poniżej -7 (do -12) a w dzień powyżej 0 i to tak  ze nawet nie ma defrostów.

Jak masz z 10* zimniej to COP jest niższy kilkanaście procent a cena energii jest niższa o czterdzieści procent. I to różnica pomiędzy najniższą a najwyższą temperaturą - grzejąc w dziennym okienku ile się da wcale nie wyjdzie średnia temperatura dużo niższa, niż jak grzejesz 24/7 - zwłaszcza, przy pompie puszczonej samopas która w nocy zwiększy produkcję może się okazać, że samopas pracuje średnio przy niższej temperaturze zewnętrznej.

W PGE aktualne ceny w G12 to 1,15/0,68 brutto. W G11 1,08zł/kWh. I jest to obniżka o kilka groszy taniej, niż na koniec zeszłego roku. Niby nie jest to dużo, ale przy inflacji w okolicach 5% nic tylko się cieszyć.

Nie wiem może się nie znam ale dla mnie cena EE to już jakiś kosmos się robi przy wszelkich blokadach/dopłatach ja rozumiem że my Polacy lubimy bez wazeliny. Powiem Wam że w środku lata papryka 1 klasy na skupie kosztuje w okolicach 0,05-80gr/kg i to w 1 klasie jeśli jest wybarwiona na czerwono a ta sama papryka w sklepie kosztuje 4,99zł/kg.  I zawsze lubię to porównać do ceny zielska 20-24 lat temu w Warszawie na dzielni 1gr kosztował 30zł, teraz kosztuje 40-50zł i ludzie nadal na tym zarabiają.

35 minut temu, marcinbbb napisał:

Nie wiem może się nie znam ale dla mnie cena EE to już jakiś kosmos się robi przy wszelkich blokadach/dopłatach ja rozumiem że my Polacy lubimy bez wazeliny. Powiem Wam że w środku lata papryka 1 klasy na skupie kosztuje w okolicach 0,05-80gr/kg i to w 1 klasie jeśli jest wybarwiona na czerwono a ta sama papryka w sklepie kosztuje 4,99zł/kg.  I zawsze lubię to porównać do ceny zielska 20-24 lat temu w Warszawie na dzielni 1gr kosztował 30zł, teraz kosztuje 40-50zł i ludzie nadal na tym zarabiają.

Zielska ani innych mózgotrzepów nie kupuję, ale porównywało się zawsze do cen złota, a te szybują, więc chyba jednak aż tak źle nie jest.