damiaszek 13.02.2025 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 19:43 Trochę mało szczegółów żeby coś powiedzieć. Niby 6zł za kWh, ale jaka taryfa C, jakie opłaty stałe, 100kWh to mało energii i tu opłaty stałe mocno podbiją cenę kWh, a ponad to to co pisałem, kWh to jedno, ale w C są jeszcze kVarh, opłaty za chwilowe przekroczenia mocy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 13.02.2025 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 19:48 2 godziny temu, gb987t napisał: Krawiec i Szewc są na karcie podatkowej - nie maja kosztów. Karta to przywilej, można działać na ogólnych, albo np. na liniowym. Ekonomia i filozofia "życiowa", tak jak niektórym nie opłaca się brać z "mojego prądu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.02.2025 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 21:49 (edytowane) @sito chyba jestem starszy, pamiętam paliwo w okolicach 2,5 zł. Jak rzucałem palenie w wieku 27 lat LM`y kosztowały 4,75zł. Niezależnie ile osób pracuje kiedyś płaciliśmy "dziesięcinę" a zaraz będziemy płacić co2 za wszystko bo będzie ETS2. Więc nawet moje napisanie tego posta "pobiera co2." np. za jakąś serwerownie w której się dyski kręcą. Dowolną rzecz nasi włodarze mogą podpisać pod co2, nawet oddychanie kosztuje x%, lot samolotem y% chcesz lecieć do USA to musisz zapłacić za 10%co2. A wiecie ile w powietrzu jest co2 do wusokości około 50km 0,0026% a pamiętajcie że my oddychamy w okolicach max 2m od ziemi a do 50km nam daleko. Edytowane Czwartek o 21:53 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 14.02.2025 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 06:44 Dyfuzja zrobi swoje ;-). Zresztą do 10000m leży 75% masy atmosfery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.02.2025 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 11:07 W dniu 13.02.2025 o 10:26, damiaszek napisał: zużyciem energii to się średnio przejmuję To czemu się przejmujesz COPem? W dniu 12.02.2025 o 13:59, damiaszek napisał: ale w tanich godzinach masz gorszy COP (poza 13-15) Który, jak pisałem, wcale tak bardzo nie będzie się różnił (a przy puszczeniu samopas zamiast tylko w taniej strefie z podbiciem) pewnie będzie niższy. Bo jak puszczasz samopas, to PC pracuje bardziej, gdy jest najzimniej - czyli najwięcej pracuje nad ranem. A jak dajesz w taniej strefie przez podbicie krzywej o oczko czy dwa w tym czasie, to pracuje najwięcej w dziennym okienku i od 22:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 14.02.2025 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 11:47 W sumie to nie przejmuję się COP-em tylko defrostem który przedłuża przygotowanie CWU. Jak nie jest konieczny to wystarcza ~10min, a jak jest to trzeba ~20min. I to jak ktoś zużyje dużo wody, i akurat podczas przygotowywania CWU wypadnie defrost, na który dodatkowo PC pobierze ciepło z CWU jest czasami irytujące. A z COP bywa tak że, teoretyczny liczony z różnic temperatur źródeł nie wychodzi taki jak praktyczny danego urządzenia. Potrafi się mocno zmieniać w okolicy 0 w wilgotnym powietrzu lub przez "głupią" grzałkę tacy ociekowej, która grzeje nawet jak nie trzeba kiedy pompa stoi, albo przez grzałkę oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.02.2025 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 12:39 48 minut temu, damiaszek napisał: W sumie to nie przejmuję się COP-em tylko defrostem który przedłuża przygotowanie CWU. Jak nie jest konieczny to wystarcza ~10min, a jak jest to trzeba ~20min. I to jak ktoś zużyje dużo wody, i akurat podczas przygotowywania CWU wypadnie defrost, na który dodatkowo PC pobierze ciepło z CWU jest czasami irytujące. Masz coś nie tak z instalacją, skoro nie masz cwu z powodu defrostów. Nie za mały zbiornik, może nie przystosowany do PC? 48 minut temu, damiaszek napisał: A z COP bywa tak że, teoretyczny liczony z różnic temperatur źródeł nie wychodzi taki jak praktyczny danego urządzenia. Potrafi się mocno zmieniać w okolicy 0 w wilgotnym powietrzu lub przez "głupią" grzałkę tacy ociekowej, która grzeje nawet jak nie trzeba kiedy pompa stoi, albo przez grzałkę oleju. COP się podaje w tabelach, a nie liczy, czyli jest przebadany i deklarowany przez producenta (a potem potwierdzany lub nie przez jakieś laboratorium certyfikujące). Liczyć to można SCOP (a właściwie przewidywać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 14.02.2025 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 13:21 Sorki zrobiłem skrót, COP oczywiście jest liczony i pokazany w tabelach. COP wg EN14511 nie uwzględnia: postojów, defrostu, zmiennych warunków itp. w sumie to tylko teoretyczna sprawność cieplna obiegu (zależna od różnicy temp. źródeł)* sprawność urządzenia dla pracy w najwydajniejszym zakresie obciążenia. A SCOP to EN14852 i ma uwzględniać te różne rzeczywiste warunki pracy. To tak jak ze spalaniem podanym przez producenta dla testu WLTP (taki SCOP), stare normy podawane np. dla 90km/h (taki COP przez producenta) i to co widzimy tankując na stacji. I nie nie mam problemów CWU, za mały zbiornik - może tak być, 190l/na cztery osoby, kiedyś wystarczyło, a teraz dziwnie brakuje po wizycie łazience małoletnich (za wodę też więcej płacę i to nie z powodu podwyżki). Tak jak pisałem różnica w grzaniu to 10min. PC mam dobrane na styk, ilość energii zużyta rocznie (przez kilka lat mierzone) zgadza się praktycznie z założeniami projektowymi licząc 3xEE zużyta w domu, PV pokrywa na starych warunkach ~85% energii (za prąd na wszystko rocznie 1500zł wliczając opłaty stałe). PV już "zarobiło na siebie". Gaz z instalacjami (150m swojej instalacji w działce)wychodził mnie w cenie PC i to dawali jakieś 1-2 letnie terminy, więc nie narzekam tylko patrzę co by tu jeszcze poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts