maciek_aar 18.02.2025 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego Cześć; Zastanawia mnie czy takie wpięcie, trochę z "głupa", dodatkowego ogrzewania płaszczyznowego(sufitowego lub ściennego) ma jakiś sens? Temat w kontekście próby obniżenia temperatury wody grzewczej. Obecnie są kaloryfery aluminiowe. Budownictwo stare - dom z lat 80/90. Będę wdzięczny za wszystkie komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.02.2025 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego Ma to sens. Możesz też wziąć pod uwagę puszczenie zasilania ogrzewania płaszczyznowego na powrocie z grzejników ściennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_aar 19.02.2025 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego W dniu 18.02.2025 o 22:12, Ratpaw napisał: na powrocie z grzejników ściennych. Expand Coś takiego miałeś na myśli? Fajnie bo temperatura będzie mniejsza w płaszczyznowym. Teraz się jednak zastanawiam czy będę w stanie to odpowietrzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.02.2025 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Jak nie będziesz grzał sufitem, tylko normalnie, podłogą, ew. ścianą, to łatwo odpowietrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.02.2025 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego W dniu 18.02.2025 o 20:47, maciek_aar napisał: Zastanawia mnie czy takie wpięcie, trochę z "głupa", dodatkowego ogrzewania płaszczyznowego(sufitowego lub ściennego) ma jakiś sens? Temat w kontekście próby obniżenia temperatury wody grzewczej. Obecnie są kaloryfery aluminiowe. Budownictwo stare - dom z lat 80/90. Expand Jaką masz temperaturę zasilania i powrotu? Jakie masz źródło ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 20.02.2025 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Nie łatwiej jest wymienić grzejniki na takie o większej mocy? Dokładając płaszczyznowe do obwodu zwiększasz opory w instalacji - możesz potrzebowaćocniejszej pompy obiegowej i na pewno ponownego równoważenia przepływów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.02.2025 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Ja mogę otwarcie powiedzieć, że gra jest warta świeczki. Wiem, jak się kąpie w łazience z grzejnikiem, a jak bardzo się zmienił komfort po dołożeniu podłogówki na powrocie z grzejnika. Wymiana pompki czy równoważenie instalacji są żadnym kosztem przy zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2025 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego W dniu 18.02.2025 o 20:47, maciek_aar napisał: Zastanawia mnie czy takie wpięcie, trochę z "głupa", dodatkowego ogrzewania płaszczyznowego(sufitowego lub ściennego) ma jakiś sens? Expand Ani na głupa, ani sufitowe nie mają sensu. Zawsze z głową i najlepiej podłogowe. Ale mieszanie instalacji grzejnikowej z płaszczyznową wymaga tęgiej głowy, żeby to zrobić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.02.2025 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Nie będzie (znacznie) taniej i prościej powiększyć (przedłużyć) posiadane grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_aar 20.02.2025 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego W dniu 20.02.2025 o 09:26, d7d napisał: Jaką masz temperaturę zasilania i powrotu? Jakie masz źródło ciepła? Expand Grzeję pół na pół - gazowym i węglowym. Na gazie(mierzone na kaloryferach) są to okolice 42/34(1*) (ten piec chodzi dłużej by nagrzać) Na węglu nie sprawdzałem dokładnie ale na zasilaniu to ~50st. (tym piecem grzeje się krócej) 1* - próbowałem na niektórych kaloryferach wentylatory stosować - zwiększało to deltę temperatur, na gazie, o ~1stC. Na węglu zapewne więcej - ale ciężko było to zmierzyć z racji niestabilności temperatury. W dniu 20.02.2025 o 11:09, Zoltyyy napisał: Nie łatwiej jest wymienić grzejniki na takie o większej mocy? Expand Może i łatwiej - nie wiem - jak w tym kawale z bacą który się "wachoł" , Choć grzejniki niskotemperaturowe mam z tyłu głowy. W dniu 20.02.2025 o 13:34, Kaizen napisał: Zawsze z głową i najlepiej podłogowe. Ale mieszanie instalacji grzejnikowej z płaszczyznową wymaga tęgiej głowy, żeby to zrobić dobrze Expand Ciężko znaleźć jakieś informacje o łączeniu instalacji. Co do podłogowej to sprawa jest taka, że dom był dwa razy zalany przez rzekę. Po ostatnim razie wszystkie parkiety, panele na parterze zostały zastąpione płytkami - dlatego nie chcę tego ruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.02.2025 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Najlepiej będzie zwiększyć moc grzejników (dłuższe lub C33/V33) lub dodać dodatkowy grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 20.02.2025 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego W dniu 20.02.2025 o 13:24, Ratpaw napisał: Ja mogę otwarcie powiedzieć, że gra jest warta świeczki. Wiem, jak się kąpie w łazience z grzejnikiem, a jak bardzo się zmienił komfort po dołożeniu podłogówki na powrocie z grzejnika. Wymiana pompki czy równoważenie instalacji są żadnym kosztem przy zysku. Expand Podłogówka to inna inszość - sam chętnie zamieniłbym grzejniki na podłogówkę. Czy równie komfortowo czułbyś się zmieniając grzejnik na większy (a tym jest ogrzewanie ścienne)? W dniu 20.02.2025 o 16:52, maciek_aar napisał: Grzeję pół na pół - gazowym i węglowym. Expand Nie znam się na węglowym, ale czy nie masz ograniczenia w postaci minimalnej temperatury powrotu? Czytaj: czy nie będzie za wysoka do ogrzewania płaszczyznowego? Skoro masz miejsce na ścianie na płaszczyznowe, załóż w tym miejscu duży grzejnik ozdobny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.02.2025 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego W dniu 20.02.2025 o 23:19, Zoltyyy napisał: Podłogówka to inna inszość - sam chętnie zamieniłbym grzejniki na podłogówkę. Expand Ja nie pisałem o zamianie, ale o dołożeniu podłogówki na powrocie z grzejnika ściennego. W dniu 20.02.2025 o 23:19, Zoltyyy napisał: Czy równie komfortowo czułbyś się zmieniając grzejnik na większy (a tym jest ogrzewanie ścienne)? Expand Nie. Ciepła podłoga w łazience daje nieporównywalny komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_aar 21.02.2025 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego W dniu 20.02.2025 o 23:19, Zoltyyy napisał: Skoro masz miejsce na ścianie na płaszczyznowe, załóż w tym miejscu duży grzejnik ozdobny? Expand Tak, tez o tym myślałem. Jednak wydaje mi się, że ułożenie ogrzewania podtynkowego miało by jeszcze jeden plus - zwiększenie akumulacji ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 21.02.2025 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego (edytowane) W dniu 21.02.2025 o 15:37, Ratpaw napisał: Nie. Ciepła podłoga w łazience daje nieporównywalny komfort. Expand Pełna zgoda, ale autor wątku pyta o ścienne lub sufitowe.... W dniu 21.02.2025 o 15:42, maciek_aar napisał: Jednak wydaje mi się, że ułożenie ogrzewania podtynkowego miało by jeszcze jeden plus - zwiększenie akumulacji ciepła Expand A jak gruby tynk zamierzasz dać na to ścienne ogrzewanie? Zamierzasz grzać całą grubość ściany, czy odizolować rurki od muru, żeby oddawały ciepło tylko w stronę pomieszczenia? No i jak chcesz zapobiec (izolacja) ucieczce ciepła przez ścianę (co jest po drugiej stronie - pomieszczenie ogrzewane?). Trochę tu robię za "adwokata diabła", ale z drugiej strony... ...jeśli robisz gruby remont, to dlaczego nie - jak się nie sprawdzi to nie będziesz używał... to raptem trochę rurek i tynkowanie jednej ściany. Edytowane 21 Lutego przez Zoltyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_aar 21.02.2025 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego (edytowane) W dniu 21.02.2025 o 16:31, Zoltyyy napisał: A jak gruby tynk zamierzasz dać na to ścienne ogrzewanie? Expand Tego nie wiem, nic na tę chwilę nie jest przesądzone - temat jest w fazie gdybania/szukania możliwości. W dniu 21.02.2025 o 16:31, Zoltyyy napisał: Zamierzasz grzać całą grubość ściany, czy odizolować rurki od murużeby oddawały ciepło tylko w stronę pomieszczenia Expand Myślałem układać tylko na ścianach działowych. Zewnętrzne zostawić "w spokoju". Dom ocieplony 10cm styropianu. Głównie chciałem grzać pomieszczenie. Co zostanie w ścianie to niech zostanie - na pewno nie chciałem odizolowywać się od muru. W dniu 21.02.2025 o 16:31, Zoltyyy napisał: No i jak chcesz zapobiec (izolacja) ucieczce ciepła przez ścianę (co jest po drugiej stronie - pomieszczenie ogrzewane?). Expand Tak, po drugiej stronie były by pomieszczenia ogrzewane. Edytowane 21 Lutego przez maciek_aar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 21.02.2025 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego Czyli ciepełko zostaje w domu... W sumie jak za dawnych lat kiedy piece budowało się "przez ścianę" tak żeby grzały dwa pomieszczenia 😉 Pytanie o tynk zadałem myśląc o akumulacji, bo założyłem, że między mur a rurki dasz izolację żeby jak najwięcej energii oddawać do pomieszczenia zamiast grzać ścianę. Nie umiem powiedzieć jaka część energii ze ściany zostanie oddana do pomieszczeń, a jaka konwekcyjne ogrzeje ścianę piętro wyżej 😉 + przy podłogówce to proste - ciepełko idące w górę ogrzewa pomieszczenie. Czego byś nie wybrał - powodzenia, i niech działa jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts