Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe ogrzewanie płaszczyznowe

maciek_aar

Recommended Posts

Cześć;

Zastanawia mnie czy takie wpięcie, trochę z "głupa", dodatkowego ogrzewania płaszczyznowego(sufitowego lub ściennego) ma jakiś sens?

Temat w kontekście próby obniżenia temperatury wody grzewczej. Obecnie są kaloryfery aluminiowe. Budownictwo stare - dom z lat 80/90.

Będę wdzięczny za wszystkie komentarze.

sufitowe.jpg

scienne.jpg

W dniu 18.02.2025 o 21:47, maciek_aar napisał:

Zastanawia mnie czy takie wpięcie, trochę z "głupa", dodatkowego ogrzewania płaszczyznowego(sufitowego lub ściennego) ma jakiś sens?

Temat w kontekście próby obniżenia temperatury wody grzewczej. Obecnie są kaloryfery aluminiowe. Budownictwo stare - dom z lat 80/90.

Jaką masz temperaturę zasilania i powrotu? Jakie masz źródło ciepła?

W dniu 18.02.2025 o 21:47, maciek_aar napisał:

Ani na głupa, ani sufitowe nie mają sensu.

Zawsze z głową i najlepiej podłogowe. Ale mieszanie instalacji grzejnikowej z płaszczyznową wymaga tęgiej głowy, żeby to zrobić dobrze.

7 godzin temu, d7d napisał:

Jaką masz temperaturę zasilania i powrotu? Jakie masz źródło ciepła?

Grzeję pół na pół - gazowym i węglowym.

Na gazie(mierzone na kaloryferach) są to okolice 42/34(1*) (ten piec chodzi dłużej by nagrzać)

Na węglu nie sprawdzałem dokładnie ale na zasilaniu to ~50st. (tym piecem grzeje się krócej)

1* - próbowałem na niektórych kaloryferach wentylatory stosować - zwiększało to deltę temperatur, na gazie,  o ~1stC. Na węglu zapewne więcej - ale ciężko było to zmierzyć z racji niestabilności temperatury.

5 godzin temu, Zoltyyy napisał:

Nie łatwiej jest wymienić grzejniki na takie o większej mocy?

Może i łatwiej - nie wiem - jak w tym kawale z bacą który się "wachoł" :), Choć grzejniki niskotemperaturowe mam z tyłu głowy.

3 godziny temu, Kaizen napisał:

Zawsze z głową i najlepiej podłogowe. Ale mieszanie instalacji grzejnikowej z płaszczyznową wymaga tęgiej głowy, żeby to zrobić dobrze

Ciężko znaleźć jakieś informacje o łączeniu instalacji. Co do podłogowej to sprawa jest taka, że dom był dwa razy zalany przez rzekę. Po ostatnim razie wszystkie parkiety, panele na parterze zostały zastąpione płytkami - dlatego nie chcę tego ruszać.

9 godzin temu, Ratpaw napisał:

Ja mogę otwarcie powiedzieć, że gra jest warta świeczki. Wiem, jak się kąpie w łazience z grzejnikiem, a jak bardzo się zmienił komfort po dołożeniu podłogówki na powrocie z grzejnika. Wymiana pompki czy równoważenie instalacji są żadnym kosztem przy zysku.

Podłogówka to inna inszość - sam chętnie zamieniłbym grzejniki na podłogówkę.

Czy równie komfortowo czułbyś się zmieniając grzejnik na większy (a tym jest ogrzewanie ścienne)?

6 godzin temu, maciek_aar napisał:

Grzeję pół na pół - gazowym i węglowym.

Nie znam się na węglowym, ale czy nie masz ograniczenia w postaci minimalnej temperatury powrotu?

Czytaj: czy nie będzie za wysoka do ogrzewania płaszczyznowego?

Skoro masz miejsce na ścianie na płaszczyznowe, załóż w tym miejscu duży grzejnik ozdobny?

16 godzin temu, Zoltyyy napisał:

Podłogówka to inna inszość - sam chętnie zamieniłbym grzejniki na podłogówkę.

Ja nie pisałem o zamianie, ale o dołożeniu podłogówki na powrocie z grzejnika ściennego.

16 godzin temu, Zoltyyy napisał:

Czy równie komfortowo czułbyś się zmieniając grzejnik na większy (a tym jest ogrzewanie ścienne)?

Nie. Ciepła podłoga w łazience daje nieporównywalny komfort.

Godzinę temu, Ratpaw napisał:

Nie. Ciepła podłoga w łazience daje nieporównywalny komfort.

Pełna zgoda, ale autor wątku pyta o ścienne lub sufitowe....

57 minut temu, maciek_aar napisał:

Jednak wydaje mi się, że ułożenie ogrzewania podtynkowego miało by jeszcze jeden plus - zwiększenie akumulacji ciepła

A jak gruby tynk zamierzasz dać na to ścienne ogrzewanie?

Zamierzasz grzać całą grubość ściany, czy odizolować rurki od muru, żeby oddawały ciepło tylko w stronę pomieszczenia?

No i jak chcesz zapobiec (izolacja) ucieczce ciepła przez ścianę (co jest po drugiej stronie - pomieszczenie ogrzewane?).

Trochę tu robię za "adwokata diabła", ale z drugiej strony...

...jeśli robisz gruby remont, to dlaczego nie - jak się nie sprawdzi to nie będziesz używał... to raptem trochę rurek i tynkowanie jednej ściany.

Edytowane przez Zoltyyy

12 minut temu, Zoltyyy napisał:

A jak gruby tynk zamierzasz dać na to ścienne ogrzewanie?

Tego nie wiem, nic na tę chwilę nie jest przesądzone - temat jest w fazie gdybania/szukania możliwości. 

Zamierzasz grzać całą grubość ściany, czy odizolować rurki od murużeby oddawały ciepło tylko w stronę pomieszczenia

Myślałem układać tylko na ścianach działowych. Zewnętrzne zostawić "w spokoju". Dom ocieplony 10cm styropianu. Głównie chciałem grzać pomieszczenie. Co zostanie w ścianie to niech zostanie - na pewno nie chciałem odizolowywać się od muru.

No i jak chcesz zapobiec (izolacja) ucieczce ciepła przez ścianę (co jest po drugiej stronie - pomieszczenie ogrzewane?).

Tak, po drugiej stronie były by pomieszczenia ogrzewane. 

Edytowane przez maciek_aar