maciek_aar 18.02.2025 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 20:47 Cześć; Zastanawia mnie czy takie wpięcie, trochę z "głupa", dodatkowego ogrzewania płaszczyznowego(sufitowego lub ściennego) ma jakiś sens? Temat w kontekście próby obniżenia temperatury wody grzewczej. Obecnie są kaloryfery aluminiowe. Budownictwo stare - dom z lat 80/90. Będę wdzięczny za wszystkie komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.02.2025 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 22:12 Ma to sens. Możesz też wziąć pod uwagę puszczenie zasilania ogrzewania płaszczyznowego na powrocie z grzejników ściennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_aar 19.02.2025 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 15:37 17 godzin temu, Ratpaw napisał: na powrocie z grzejników ściennych. Coś takiego miałeś na myśli? Fajnie bo temperatura będzie mniejsza w płaszczyznowym. Teraz się jednak zastanawiam czy będę w stanie to odpowietrzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.02.2025 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 01:22 Jak nie będziesz grzał sufitem, tylko normalnie, podłogą, ew. ścianą, to łatwo odpowietrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.02.2025 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 09:26 W dniu 18.02.2025 o 21:47, maciek_aar napisał: Zastanawia mnie czy takie wpięcie, trochę z "głupa", dodatkowego ogrzewania płaszczyznowego(sufitowego lub ściennego) ma jakiś sens? Temat w kontekście próby obniżenia temperatury wody grzewczej. Obecnie są kaloryfery aluminiowe. Budownictwo stare - dom z lat 80/90. Jaką masz temperaturę zasilania i powrotu? Jakie masz źródło ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 20.02.2025 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 11:09 Nie łatwiej jest wymienić grzejniki na takie o większej mocy? Dokładając płaszczyznowe do obwodu zwiększasz opory w instalacji - możesz potrzebowaćocniejszej pompy obiegowej i na pewno ponownego równoważenia przepływów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.02.2025 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 13:24 Ja mogę otwarcie powiedzieć, że gra jest warta świeczki. Wiem, jak się kąpie w łazience z grzejnikiem, a jak bardzo się zmienił komfort po dołożeniu podłogówki na powrocie z grzejnika. Wymiana pompki czy równoważenie instalacji są żadnym kosztem przy zysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2025 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 13:34 W dniu 18.02.2025 o 21:47, maciek_aar napisał: Zastanawia mnie czy takie wpięcie, trochę z "głupa", dodatkowego ogrzewania płaszczyznowego(sufitowego lub ściennego) ma jakiś sens? Ani na głupa, ani sufitowe nie mają sensu. Zawsze z głową i najlepiej podłogowe. Ale mieszanie instalacji grzejnikowej z płaszczyznową wymaga tęgiej głowy, żeby to zrobić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.02.2025 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 15:55 Nie będzie (znacznie) taniej i prościej powiększyć (przedłużyć) posiadane grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_aar 20.02.2025 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 16:52 7 godzin temu, d7d napisał: Jaką masz temperaturę zasilania i powrotu? Jakie masz źródło ciepła? Grzeję pół na pół - gazowym i węglowym. Na gazie(mierzone na kaloryferach) są to okolice 42/34(1*) (ten piec chodzi dłużej by nagrzać) Na węglu nie sprawdzałem dokładnie ale na zasilaniu to ~50st. (tym piecem grzeje się krócej) 1* - próbowałem na niektórych kaloryferach wentylatory stosować - zwiększało to deltę temperatur, na gazie, o ~1stC. Na węglu zapewne więcej - ale ciężko było to zmierzyć z racji niestabilności temperatury. 5 godzin temu, Zoltyyy napisał: Nie łatwiej jest wymienić grzejniki na takie o większej mocy? Może i łatwiej - nie wiem - jak w tym kawale z bacą który się "wachoł" , Choć grzejniki niskotemperaturowe mam z tyłu głowy. 3 godziny temu, Kaizen napisał: Zawsze z głową i najlepiej podłogowe. Ale mieszanie instalacji grzejnikowej z płaszczyznową wymaga tęgiej głowy, żeby to zrobić dobrze Ciężko znaleźć jakieś informacje o łączeniu instalacji. Co do podłogowej to sprawa jest taka, że dom był dwa razy zalany przez rzekę. Po ostatnim razie wszystkie parkiety, panele na parterze zostały zastąpione płytkami - dlatego nie chcę tego ruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.02.2025 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 godzin temu Najlepiej będzie zwiększyć moc grzejników (dłuższe lub C33/V33) lub dodać dodatkowy grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 20.02.2025 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 godzin temu 9 godzin temu, Ratpaw napisał: Ja mogę otwarcie powiedzieć, że gra jest warta świeczki. Wiem, jak się kąpie w łazience z grzejnikiem, a jak bardzo się zmienił komfort po dołożeniu podłogówki na powrocie z grzejnika. Wymiana pompki czy równoważenie instalacji są żadnym kosztem przy zysku. Podłogówka to inna inszość - sam chętnie zamieniłbym grzejniki na podłogówkę. Czy równie komfortowo czułbyś się zmieniając grzejnik na większy (a tym jest ogrzewanie ścienne)? 6 godzin temu, maciek_aar napisał: Grzeję pół na pół - gazowym i węglowym. Nie znam się na węglowym, ale czy nie masz ograniczenia w postaci minimalnej temperatury powrotu? Czytaj: czy nie będzie za wysoka do ogrzewania płaszczyznowego? Skoro masz miejsce na ścianie na płaszczyznowe, załóż w tym miejscu duży grzejnik ozdobny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.02.2025 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 16 godzin temu, Zoltyyy napisał: Podłogówka to inna inszość - sam chętnie zamieniłbym grzejniki na podłogówkę. Ja nie pisałem o zamianie, ale o dołożeniu podłogówki na powrocie z grzejnika ściennego. 16 godzin temu, Zoltyyy napisał: Czy równie komfortowo czułbyś się zmieniając grzejnik na większy (a tym jest ogrzewanie ścienne)? Nie. Ciepła podłoga w łazience daje nieporównywalny komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_aar 21.02.2025 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 16 godzin temu, Zoltyyy napisał: Skoro masz miejsce na ścianie na płaszczyznowe, załóż w tym miejscu duży grzejnik ozdobny? Tak, tez o tym myślałem. Jednak wydaje mi się, że ułożenie ogrzewania podtynkowego miało by jeszcze jeden plus - zwiększenie akumulacji ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 21.02.2025 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 55 minut temu (edytowane) Godzinę temu, Ratpaw napisał: Nie. Ciepła podłoga w łazience daje nieporównywalny komfort. Pełna zgoda, ale autor wątku pyta o ścienne lub sufitowe.... 57 minut temu, maciek_aar napisał: Jednak wydaje mi się, że ułożenie ogrzewania podtynkowego miało by jeszcze jeden plus - zwiększenie akumulacji ciepła A jak gruby tynk zamierzasz dać na to ścienne ogrzewanie? Zamierzasz grzać całą grubość ściany, czy odizolować rurki od muru, żeby oddawały ciepło tylko w stronę pomieszczenia? No i jak chcesz zapobiec (izolacja) ucieczce ciepła przez ścianę (co jest po drugiej stronie - pomieszczenie ogrzewane?). Trochę tu robię za "adwokata diabła", ale z drugiej strony... ...jeśli robisz gruby remont, to dlaczego nie - jak się nie sprawdzi to nie będziesz używał... to raptem trochę rurek i tynkowanie jednej ściany. Edytowane 43 minuty temu przez Zoltyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_aar 21.02.2025 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 43 minuty temu (edytowane) 12 minut temu, Zoltyyy napisał: A jak gruby tynk zamierzasz dać na to ścienne ogrzewanie? Tego nie wiem, nic na tę chwilę nie jest przesądzone - temat jest w fazie gdybania/szukania możliwości. 12 minut temu, Zoltyyy napisał: Zamierzasz grzać całą grubość ściany, czy odizolować rurki od murużeby oddawały ciepło tylko w stronę pomieszczenia Myślałem układać tylko na ścianach działowych. Zewnętrzne zostawić "w spokoju". Dom ocieplony 10cm styropianu. Głównie chciałem grzać pomieszczenie. Co zostanie w ścianie to niech zostanie - na pewno nie chciałem odizolowywać się od muru. 12 minut temu, Zoltyyy napisał: No i jak chcesz zapobiec (izolacja) ucieczce ciepła przez ścianę (co jest po drugiej stronie - pomieszczenie ogrzewane?). Tak, po drugiej stronie były by pomieszczenia ogrzewane. Edytowane 42 minuty temu przez maciek_aar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts