Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego wykonać dylatację obwodową do podłogówki?

zkubinski

Recommended Posts

W dniu 3.03.2025 o 21:01, Ratpaw napisał:

Korek na pewno droższy, a w czym ma być lepszy? Chodzi o to, żeby dac jak najwięcej izolacji termicznej między ścianą a posadzką. 

patrzyłem, korek jest szalenie drogi... nie wiem czemu sprzedawcy tak windują ceny - rozumiem chęć zarobku ale gdzieś jest granica między normalnością, a absurdem, a sprzedawcy widać, że nie potrafią tego wyważyć, tylko walą cenę na oślep, bo uważają jakąś nowość za pewien synonim luksusu?

A powiedz mi - dlaczego trzeba dać jak najwięcej izolacji między ścianą, a posadzką? Czy to coś w ogóle daje?

Edytowane przez zkubinski

Korek jest porównywalny twardością z XPS-em więc można do ściany ponaklejać ostatecznie płyty z niego.

Przy ogrzewaniu podłogowym wylewka jest cieplejsza od powietrza w pomieszczeniu więc ilość izolacji będzie chronić przed ucieczką tego ciepła do ścian zewnętrznych i ewentualnie do fundamentowych.

Podczas schnięcia samej wylewki dochodzi do jej skurczu więc to powoduje dodatkową dylatację i zachowanie odległości od zastosowanego XPS

Edytowane przez Mareks77
  • Thanks 1

7 godzin temu, zkubinski napisał:

A powiedz mi - dlaczego trzeba dać jak najwięcej izolacji między ścianą, a posadzką? Czy to coś w ogóle daje?

Żeby nie grzać posadzką ścian, które stoją na fundamencie. Posadzka jest wyraźnie cieplejsza od ściany, który ogrzewa sie od powietrza, które ma typowo ~22 stopnie (posadzka ma typowo 25-30).

• Thanks 1