zkubinski 03.03.2025 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Pytanie jak w temacie. Z czego najlepiej wykonać dylatację obwodową do ogrzewania podłogowego? Mnie te pianki, które są w sprzedaży nie przekonują... Jestem między korkiem, a 1cm XPS - czy warto któryś z tych zastosować? Może macie jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.03.2025 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Można, ale nie XPS tylko EPS 100. XPS jest za twardy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.03.2025 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca EPS 2 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkubinski 03.03.2025 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca (edytowane) @Ratpaw i @Robinson74 ok, a korka to byście nie polecali? Co do EPS, to 2 cm na jedną stronę? Nie za dużo? Jeszcze dodatkowe pytanie - czy robilibyście wylewkę z samego betonu? Czy po prostu kupilibyście wylewkę przeznaczoną do podłogówki? Edytowane 3 Marca przez zkubinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.03.2025 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Korek na pewno droższy, a w czym ma być lepszy? Chodzi o to, żeby dac jak najwięcej izolacji termicznej między ścianą a posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.03.2025 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Moim zdaniem 1 cm wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkubinski 05.03.2025 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca (edytowane) W dniu 3.03.2025 o 21:01, Ratpaw napisał: Korek na pewno droższy, a w czym ma być lepszy? Chodzi o to, żeby dac jak najwięcej izolacji termicznej między ścianą a posadzką. patrzyłem, korek jest szalenie drogi... nie wiem czemu sprzedawcy tak windują ceny - rozumiem chęć zarobku ale gdzieś jest granica między normalnością, a absurdem, a sprzedawcy widać, że nie potrafią tego wyważyć, tylko walą cenę na oślep, bo uważają jakąś nowość za pewien synonim luksusu? A powiedz mi - dlaczego trzeba dać jak najwięcej izolacji między ścianą, a posadzką? Czy to coś w ogóle daje? Edytowane 5 Marca przez zkubinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.03.2025 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca (edytowane) Korek jest porównywalny twardością z XPS-em więc można do ściany ponaklejać ostatecznie płyty z niego. Przy ogrzewaniu podłogowym wylewka jest cieplejsza od powietrza w pomieszczeniu więc ilość izolacji będzie chronić przed ucieczką tego ciepła do ścian zewnętrznych i ewentualnie do fundamentowych. Podczas schnięcia samej wylewki dochodzi do jej skurczu więc to powoduje dodatkową dylatację i zachowanie odległości od zastosowanego XPS Edytowane 5 Marca przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 05.03.2025 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 16:52 7 godzin temu, zkubinski napisał: A powiedz mi - dlaczego trzeba dać jak najwięcej izolacji między ścianą, a posadzką? Czy to coś w ogóle daje? Żeby nie grzać posadzką ścian, które stoją na fundamencie. Posadzka jest wyraźnie cieplejsza od ściany, który ogrzewa sie od powietrza, które ma typowo ~22 stopnie (posadzka ma typowo 25-30). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkubinski 05.03.2025 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 20:04 no dobra, dzięki - jeżeli to już wszystko, to zastosuję się do waszych rad i zrobię dylatację z EPS i na 2cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 05.03.2025 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 21:09 To chyba optymalnie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts