domek90 11.03.2025 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca (edytowane) Witam. Jakie tynki na elewacje warto brać pod uwagę? Interesuje mnie tynk sylikonowy i jak do tej pory dobre opinie widziałem o tynku Caparol. Są jakieś lepsze jakościowo tynki, czy nie ma co przesadzać i Caparol będzie najlepszym wyborem ? (kompletnie się nie znam na tynkach, stąd nawet nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie tynku) Edytowane 12 Marca przez domek90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.03.2025 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca STO, Greinplast, Caparol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.03.2025 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Greinplast, Caparol, STO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek90 12.03.2025 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca wymieniliście panowie identycznych producentów, rozumiem że jakość tynku każdego z tych producentów będzie porównywalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.03.2025 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Napisałem w jakiej kolejności brał bym tynki, ale faktycznie tych samych producentów. Od STO brałbym kołki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek90 12.03.2025 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca (edytowane) dziękuję za odpowiedź, zauważyłem ze są 2 rodzaje oznaczeń tego tynku: GREINPLAST TXK i GREINPLAST TXB czym one się różnią? i może podpowiesz jaki kolor bieli jest najczęściej wybierany przez klientów? (bo przez monitor to i tak ciężko ocenić kolorystykę palety) a interesuje mnie biały kolor a co do kołków od STO, faktycznie warto zwracać uwagę na producenta kołków? nie wystarczy obojętnie jakie z metalowym trzpieniem? 😛 to chyba nie jest jakiś mocno istotny element 😜 Edytowane 12 Marca przez domek90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.03.2025 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca TXK/TXB - pewnie jeden to kornik, a drugi baranek. Kołki STO są specyficzne, spiralne i mają zatyczki ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek90 12.03.2025 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca można prosić o link do tych kołków lub od razu do aukcji? bo coś ciężko znaleźć wpisując "kołek STO" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.03.2025 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 21:42 6 godzin temu, domek90 napisał: dziękuję za odpowiedź, zauważyłem ze są 2 rodzaje oznaczeń tego tynku: GREINPLAST TXK i GREINPLAST TXB czym one się różnią? i może podpowiesz jaki kolor bieli jest najczęściej wybierany przez klientów? (bo przez monitor to i tak ciężko ocenić kolorystykę palety) a interesuje mnie biały kolor a co do kołków od STO, faktycznie warto zwracać uwagę na producenta kołków? nie wystarczy obojętnie jakie z metalowym trzpieniem? 😛 to chyba nie jest jakiś mocno istotny element 😜 NAjlepiej skontaktować się z Greinplastem osobiście i zapytać o wykonawców, a przy okazji porozmawiać z p. Jankiem (głównym technologiem) o tynkach. Kolor wybiera się na podstawie wzornika, a nie przez monitor. Wzornik ma każdy handlowiec. STO ma kołki, które nie pozostawiają mostków termicznych i nie wymagają talerzyków ze styropianu. Nazywają się Ecotwist. Jak masz stosować 4 do 6 kołków na m2, to ma znaczenie przy 30 cm styropianu, który stosowałem, bo jest to 4 do 6 niewielkich mostków termicznych na m2 albo i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.03.2025 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 22:39 4 godziny temu, domek90 napisał: można prosić o link do tych kołków lub od razu do aukcji? bo coś ciężko znaleźć wpisując "kołek STO" https://www.sto.pl/s/produkt/a1F2p00000PivDoEAJ/stoecotwist Tu można poczytać szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek90 13.03.2025 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 05:10 dziekuje, ostatnie pytanie - jaki klej i siatkę polecacie zastosować ? na styropianie grafitowym 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.03.2025 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 09:02 Caparol robi zajebistą siatkę, lepszą niż Greinplast, a pewnie sporo tańszą niż STO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek90 17.03.2025 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 18:17 a co myślicie o piance niskoprężnej do elewacji firmy BAUHUS ? widzę dopisek "całoroczna" ma to jakieś znaczenie? czy ta firma jest ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts