Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk Sylikonowy, klej na elewacje - jakie firmy brać pod uwagę?

Recommended Posts

Witam.

Jakie tynki na elewacje warto brać pod uwagę?

Interesuje mnie tynk sylikonowy i jak do tej pory dobre opinie widziałem o tynku Caparol.

Są jakieś lepsze jakościowo tynki, czy nie ma co przesadzać i Caparol będzie najlepszym wyborem ? (kompletnie się nie znam na tynkach, stąd nawet nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie tynku)

Edytowane przez domek90

dziękuję za odpowiedź, zauważyłem ze są 2 rodzaje oznaczeń tego tynku:
GREINPLAST TXK

GREINPLAST TXB

czym one się różnią? i może podpowiesz jaki kolor bieli jest najczęściej wybierany przez klientów? (bo przez monitor to i tak ciężko ocenić kolorystykę palety) a interesuje mnie biały kolor

a co do kołków od STO, faktycznie warto zwracać uwagę na producenta kołków? nie wystarczy obojętnie jakie z metalowym trzpieniem? 😛 to chyba nie jest jakiś mocno istotny element 😜

Edytowane przez domek90

6 godzin temu, domek90 napisał:

dziękuję za odpowiedź, zauważyłem ze są 2 rodzaje oznaczeń tego tynku:
GREINPLAST TXK

GREINPLAST TXB

czym one się różnią? 
i może podpowiesz jaki kolor bieli jest najczęściej wybierany przez klientów? (bo przez monitor to i tak ciężko ocenić kolorystykę palety) a interesuje mnie biały kolor

a co do kołków od STO, faktycznie warto zwracać uwagę na producenta kołków? nie wystarczy obojętnie jakie z metalowym trzpieniem? 😛 to chyba nie jest jakiś mocno istotny element 😜

NAjlepiej skontaktować się z Greinplastem osobiście i zapytać o wykonawców, a przy okazji porozmawiać z p. Jankiem (głównym technologiem) o tynkach. 

Kolor wybiera się na podstawie wzornika, a nie przez monitor. Wzornik ma każdy handlowiec.

STO ma kołki, które nie pozostawiają mostków termicznych i nie wymagają talerzyków ze styropianu. Nazywają się Ecotwist. Jak masz stosować 4 do 6 kołków na m2, to ma znaczenie przy 30 cm styropianu, który stosowałem, bo jest to 4 do 6 niewielkich mostków termicznych na m2 albo i nie.