Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczyty z OSB

Recommended Posts

• 3 weeks później...
W dniu 27.04.2025 o 23:49, gorbag napisał:

Mam szczyty z OSB, jedna warstwa, z zewnątrz obite deską elewacyjną. Bez wiatroizolacji - i tak jest za szczelnie.
Po ponad 12 latach od montażu nic się nie dzieje. Minusów nie dostrzegam.

jakiej grubości jest OSB?

7 godzin temu, Rikon napisał:

firma od wiązarów proponuje mi 12mm i zastanawiam sie czy to nie za mało? ma to jakis wpływ na "żywnotnośc" ?

U mnie lepiej się sprawiło 15 mm, ponieważ od zewnątrz dałem styropian 30 cm, który trzeba było kołkować. Wkręty kołków ładnie weszły w te 15 mm OSB, nie wiem, czy równie mocno by trzymały 12 mm.

Jak ze styropianem to już inna sytuacja, pewnie dałbym grubszy. Ale po co ocieplać 25-30 cm nieużytkowe poddasze?
Izolacja będzie na stropie, czy w połaciach? Jak na stropie, to 25 cm styro tylko dla samej estetyki?
Pamiętam, że ktoś na forum robił wysuniętą konstrukcję drewnianą i licował OSB z ociepleniem, i chyba bezpośrednio na to szedł tynk. Nick bodajże na 3 litery, nie pamiętam. Ale miał parę nietypowych rozwiązań, np. też nie dawał folii dachowej nad nieużytkowym poddaszem (jak dawniej).
U mnie szczytówka jest cofnięta względem elewacji, nad styropianem jest obróbka z blachy, ale to pasuje stylem do starych drewnianych domów, których jest parę po sąsiedzku. Tak się kiedyś robiło w naszych stronach, nawet jak nie było problemu z grubą izolacją.

• 2 weeks później...
W dniu 20.05.2025 o 11:59, gorbag napisał:

Jak ze styropianem to już inna sytuacja, pewnie dałbym grubszy. Ale po co ocieplać 25-30 cm nieużytkowe poddasze?
Izolacja będzie na stropie, czy w połaciach? Jak na stropie, to 25 cm styro tylko dla samej estetyki?
Pamiętam, że ktoś na forum robił wysuniętą konstrukcję drewnianą i licował OSB z ociepleniem, i chyba bezpośrednio na to szedł tynk. Nick bodajże na 3 litery, nie pamiętam. Ale miał parę nietypowych rozwiązań, np. też nie dawał folii dachowej nad nieużytkowym poddaszem (jak dawniej).
U mnie szczytówka jest cofnięta względem elewacji, nad styropianem jest obróbka z blachy, ale to pasuje stylem do starych drewnianych domów, których jest parę po sąsiedzku. Tak się kiedyś robiło w naszych stronach, nawet jak nie było problemu z grubą izolacją.

a jak wyglada sprawa zabezpieczenia tego przez zime? musi taki szczyt byc czyms osłoniety? elewacja będzie robiona w nastepnym roku

Chodzi o samo OSB na szczycie? Miałem kilka miesięcy samą płytę i to nie deszcz jest głównym problemem, ale słońce. Płyta po takim czasie szarzeje i zaczyna, nieznacznie na szczęście, puchnąć.
Z drugiej strony mam od paru lat z OSB stojak pod beczkę na deszczówkę, regularnie zamaka, nieco spuchło, ale się bynajmniej nie rozpada.