Rikon 27.04.2025 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia Cześć. Będą wiązary, poddasze nieużytkowe. Jakie największe minusy wykonania szczytów z OSB (podwójna płyta z wiatroizolacja). Na pewno szybciej i taniej. Ale jak z trwałością? Jakie największe minusy takiego rozwiązania? Z góry dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.04.2025 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia Mam takie szczyty i nie widzę wad. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.04.2025 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia Mam szczyty z OSB, jedna warstwa, z zewnątrz obite deską elewacyjną. Bez wiatroizolacji - i tak jest za szczelnie. Po ponad 12 latach od montażu nic się nie dzieje. Minusów nie dostrzegam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikon 19.05.2025 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja W dniu 27.04.2025 o 23:49, gorbag napisał: Mam szczyty z OSB, jedna warstwa, z zewnątrz obite deską elewacyjną. Bez wiatroizolacji - i tak jest za szczelnie. Po ponad 12 latach od montażu nic się nie dzieje. Minusów nie dostrzegam. jakiej grubości jest OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikon 19.05.2025 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja W dniu 27.04.2025 o 23:30, Ratpaw napisał: Mam takie szczyty i nie widzę wad. jaką grubośc ma OSB uzyta na szczyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.05.2025 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 3 godziny temu, Rikon napisał: jaką grubośc ma OSB uzyta na szczyt? 15 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikon 19.05.2025 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja firma od wiązarów proponuje mi 12mm i zastanawiam sie czy to nie za mało? ma to jakis wpływ na "żywnotnośc" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 19.05.2025 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja Chyba dałem 12 mm. Ale to nie jest jedyna warstwa. To niczego szczególnie nie trzyma, Deski po zewnętrznej mam grubsze i też przybite do słupów konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikon 19.05.2025 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja A jeżeli na tym chciałbym zrobić docelowe ocieplenie (25cm) to będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.05.2025 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 7 godzin temu, Rikon napisał: firma od wiązarów proponuje mi 12mm i zastanawiam sie czy to nie za mało? ma to jakis wpływ na "żywnotnośc" ? U mnie lepiej się sprawiło 15 mm, ponieważ od zewnątrz dałem styropian 30 cm, który trzeba było kołkować. Wkręty kołków ładnie weszły w te 15 mm OSB, nie wiem, czy równie mocno by trzymały 12 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 20.05.2025 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Jak ze styropianem to już inna sytuacja, pewnie dałbym grubszy. Ale po co ocieplać 25-30 cm nieużytkowe poddasze? Izolacja będzie na stropie, czy w połaciach? Jak na stropie, to 25 cm styro tylko dla samej estetyki? Pamiętam, że ktoś na forum robił wysuniętą konstrukcję drewnianą i licował OSB z ociepleniem, i chyba bezpośrednio na to szedł tynk. Nick bodajże na 3 litery, nie pamiętam. Ale miał parę nietypowych rozwiązań, np. też nie dawał folii dachowej nad nieużytkowym poddaszem (jak dawniej). U mnie szczytówka jest cofnięta względem elewacji, nad styropianem jest obróbka z blachy, ale to pasuje stylem do starych drewnianych domów, których jest parę po sąsiedzku. Tak się kiedyś robiło w naszych stronach, nawet jak nie było problemu z grubą izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.05.2025 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Może kiedyś poddasze nieużytkowe zmieni funkcję na użytkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikon 29.05.2025 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja W dniu 20.05.2025 o 11:59, gorbag napisał: Jak ze styropianem to już inna sytuacja, pewnie dałbym grubszy. Ale po co ocieplać 25-30 cm nieużytkowe poddasze? Izolacja będzie na stropie, czy w połaciach? Jak na stropie, to 25 cm styro tylko dla samej estetyki? Pamiętam, że ktoś na forum robił wysuniętą konstrukcję drewnianą i licował OSB z ociepleniem, i chyba bezpośrednio na to szedł tynk. Nick bodajże na 3 litery, nie pamiętam. Ale miał parę nietypowych rozwiązań, np. też nie dawał folii dachowej nad nieużytkowym poddaszem (jak dawniej). U mnie szczytówka jest cofnięta względem elewacji, nad styropianem jest obróbka z blachy, ale to pasuje stylem do starych drewnianych domów, których jest parę po sąsiedzku. Tak się kiedyś robiło w naszych stronach, nawet jak nie było problemu z grubą izolacją. a jak wyglada sprawa zabezpieczenia tego przez zime? musi taki szczyt byc czyms osłoniety? elewacja będzie robiona w nastepnym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 29.05.2025 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja Chodzi o samo OSB na szczycie? Miałem kilka miesięcy samą płytę i to nie deszcz jest głównym problemem, ale słońce. Płyta po takim czasie szarzeje i zaczyna, nieznacznie na szczęście, puchnąć. Z drugiej strony mam od paru lat z OSB stojak pod beczkę na deszczówkę, regularnie zamaka, nieco spuchło, ale się bynajmniej nie rozpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts