Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Garaż w bryle to komfort użytkowania auta. Szczególnie zimą, nie trzeba skrobać szyb, wsiada się do ciepłego auta. Fakt można założyć w aucie webasto ale to inna bajka. Mam garaż w bryle nie ogrzewany temperatura minimalna jaka była przez ostatnie dwa lata to 12 stopni. Zimą to naprawdę fajne rozwiązanie, często gdyby nie termometr w aucie nie wiedział bym czy na dworze jest zimno czy nie ;) Mam obok warsztat z drugim autem i pomimo że dużo bardziej wolę zimą jeździć tamtym autem nie chciało mi się otwierać tamtych bram, drzwi, zamykać a szczególnie przechodzić po breji do drugiego warsztatu.

Mój garaż w bryle dodatkowo wykorzystałem na górze jako garderoba i pralnia, także koszty się rozłożyły.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przecież ja nie napisałem czy ma wyjść drożej, tylko jakie będą różnice w cenie.

A czym się różni garaż w bryle od reszty bryły domu? Policz sobie ile kosztuje stan deweloperski domu, niech to będzie np 2 tyś zł, razy m2 garażu i wychodzi. Np przy garażu 21m2 równa się 42 tyś. Wiatę widziałam za 5 tyś.

wiata to cztery słupki z dachem. Można położyć jako dach poliwęglan i luz. A na ziemi ułożyć po prostu najtańszą kostkę brukową

Jak można to cenowo porównywać z murowanymi ścianami, pełną konstrukcją dachu, ociepleniem, fundamentem, posadzką?

najprostsza wiata to na allegro 700-800 zł, postawić samą solidną konstrukcję na drewnie z lokalnego tartaku dajmy na to 1500 pln i dwie osoby w jeden weekend można sobie to ogarnąć :) także ciężko cenowo to pórownywać i imo nie ma to najmniejszego sensu. Jak to sobie sam policzyłem to jednak wole sobie zrobic wiate/postawić "ładnego" blaszaka, zobacze jak wyjdzie w praniu.

Dobra to i ja trochę z off topem wyskocze!

Garaż w bryle budynku jednostanowiskowy czy wiata ?

Plusy i minusy.

Jak cenowo wychodzi garaż jednostanowiskowy , a jak wiata ? Chodzi oczywiście o użycie w miarę dobrych materiałów (ale bez szaleństw).

Cenowo wiata będzie tańsza o rząd wielkości, nawet nie ma co porównywać. Jeśli potrzebujesz tylko dachu dla samochodu to nie ma sensu myśleć o garażu. Ale jeśli oczekujesz:

- miejsca na składowanie narzędzi, rowerów, bagażników i innych gratów, to wiata nie jest rozwiązaniem

- komfortu z pakowaniem auta i rozpakowywaniem, np. z dużych zakupów, z bezpośrednim wejściem do domu, bez względu na pogodę, no to potrzebujesz garażu w bryle

- przestrzeni na mały warsztat, aby od czasu do czasu coś pogrzebać, niezależnie od pory roku i pogody, to znowu garaż wygrywa

Jeśli chcesz aby garaż pełnił te dodatkowe funkcje, to w projekcie musisz uwzględnić potrzebną na nie powierzchnię, co jeszcze zwiększy koszt inwestycji, bo jeśli ma być to garaż wielkości 5,5x3,5, tak, że zmieści się samochód i będzie można otworzyć drzwi, to zastanowiłbym się nad jego sensem i wybrałbym wiatę.

jak ktoś potrzebuje miejsca na rowery kosiarki narzędzia to tez wystarczy zwykła drewniana komórka ;) wszystko zależy od potrzeb. Osobiscie wole postawić wiate i kupić pod nią Camaro niż wywalać 70 tysi na garaż ;)

I popieram przedmówce minimum dla garażu to te 5,5x3,5 powiedzmy, a standardowo garaże w projektach są zawsze mniejsze

Edytowane przez martingg

Jak ktoś lubi liczyć - Znalazłem niektóre ilości potrzebnego materiały na garaż (doklejkę) ok 23m2, który kiedyś stawiałem.

Ława (ok 15,5mb) zbrojenie, 460 bloczków fundamentowych (5 warstw) 220 ytong (11 warstw) wieniec (ok 14,5mb ) Na wieniec szła murłata, na nią krokwie (dach jednospadowy) które były mocowane w ścianie nośnej budynku po drugiej stronie. Z tego co pamiętam miały po 4,5m długości co 80cm ale nie wiem jakie grube. Na to membrana ,łaty i blachodachówka. Budynek ma swoje ocieplenie, garaż był nieocieplony, jedynie otynkowany (ok 40m2 ) Do tego najtańsza brama a "posadzkę" ma z płyt chodnikowych z odzysku..już tak od 9ciu lat. Jeszcze rynna (6mb),uchwyty itp

Nie stoi w nim Camaro, tylko 125p MR84 więc wersja garażu jest tania i daleko jej do 40tu czy 70ciu tysięcy, ale dla właściciela to było spełnienie marzeń, by w miarę komfortowych warunkach pieścić swoje cudeńko :D Zapewne bodźcem do budowy był fakt, że kolega posiadający Zastavę z 1977r też dla niej garaż postawił, ale to już inna bajka.

Jak ktoś jest w miarę kumaty i aktualne ceny zna, to może sobie mniej więcej wyliczyć koszta na podstawie tego co napisałem.

jak ktoś potrzebuje miejsca na rowery kosiarki narzędzia to tez wystarczy zwykła drewniana komórka ;) wszystko zależy od potrzeb. Osobiscie wole postawić wiate i kupić pod nią Camaro niż wywalać 70 tysi na garaż ;)

I popieram przedmówce minimum dla garażu to te 5,5x3,5 powiedzmy, a standardowo garaże w projektach są zawsze mniejsze

Dokładnie, wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Dla mnie prędzej samochód może stać "pod chmurką" niż rower w zwykłej drewnianej komórce. Dlatego nie generalizuję, ale dla mnie garaż murowany tylko do garażowania samochodu, nie ma uzasadnienia. Za to duży garaż w bryle, który służy kilku funkcjom ma jak najbardziej sens. Podkreślam, dla mnie, to nie znaczy, że dla każdego.

Podzieli się ktoś opinią jak się żyje w domu ze ścianami 3 warstwowymi?

Czytałem opinie że latem za ciepło może w takim być. Już pomijając inne czynniki jak okna itp to na chłopski rozum 3 warstwowa powinna lepiej izolować od warunków zewnętrznych i wolniej się powinno wnętrze nagrzewać.

Nie widziałam w projektach garażu mniejszego niż 19m2. Ale może gdzieś ktoś takie projektuje.

• 2 weeks później...
Trzymając się tematu - gdybym jeszcze raz miała budować dom zdecydowałabym się na wyłącznie szkieletowy. Teraz już za późno bo połowa domu stoi - a w tym czasie mój brat zaczął swoją budowę właśnie domu szkieletowego, prefabrykowanego - i już w nim zamieszkał. Ale nie chodzi tylko o szybkość budowy, ale też całokształt - nie wiem czy zawsze te domy są ekologiczne, ale mój brat budując właśnie z firmą :spam: ma gwarancję, że jego dom jest 100% ekologiczny - panele fotowoltaiczne, pompa ciepła, ekologiczne izolatory. No po prostu full opcja. :bash::bash: Bardzo żałuję, że nie wybrałam takiego rozwiązania, i że ono w Polsce nie jest popularniejsze. Nawet nie przeszło mi przez głowę. A te domy na prawdę, robią wrażenie, są bardzo stabilne, zdrowe. No jestem w nich bardzo zakochana, jednak już za późno. Ale faktycznie, gdybym mogła coś zmienić to przede wszystkim to ;);):yes::yes: Edytowane przez finlandia

Trzymając się tematu - gdybym jeszcze raz miała budować dom zdecydowałabym się na wyłącznie szkieletowy. Teraz już za późno bo połowa domu stoi - a w tym czasie mój brat zaczął swoją budowę właśnie domu szkieletowego, prefabrykowanego - i już w nim zamieszkał. Ale nie chodzi tylko o szybkość budowy, ale też całokształt - nie wiem czy zawsze te domy są ekologiczne, ale mój brat budując właśnie z firmą :spam: ma gwarancję, że jego dom jest 100% ekologiczny - panele fotowoltaiczne, pompa ciepła, ekologiczne izolatory. No po prostu full opcja. :bash::bash: Bardzo żałuję, że nie wybrałam takiego rozwiązania, i że ono w Polsce nie jest popularniejsze. Nawet nie przeszło mi przez głowę. A te domy na prawdę, robią wrażenie, są bardzo stabilne, zdrowe. No jestem w nich bardzo zakochana, jednak już za późno. Ale faktycznie, gdybym mogła coś zmienić to przede wszystkim to ;);):yes::yes:

mój brat budował z tą samą firmą - bardzo złe wspomnienia:cool:

Edytowane przez finlandia
Link w cytacie

• 4 weeks później...
Mam garaż na dwa stanowiska 6x8 m i w cale nie ma tam dużo miejsca, poważnie. Uważam, że szkoda miejsca w domu na garaż no chyba że ktoś jest majsterkowiczem to jak znalazł . Iść można coś podłubać ,napić się piwka w spokoju :) .

Doszedłem do tego w trakcie budowy i z garażu, zrobił mi się drugi pokój biura ;)

Polecam jednak wiatę na auto. Ja u siebie mam ja akurat połączona z budynkiem i jest to dobre rozwiązanie.