Zwibel 13.05.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Garaż w bryle to komfort użytkowania auta. Szczególnie zimą, nie trzeba skrobać szyb, wsiada się do ciepłego auta. Fakt można założyć w aucie webasto ale to inna bajka. Mam garaż w bryle nie ogrzewany temperatura minimalna jaka była przez ostatnie dwa lata to 12 stopni. Zimą to naprawdę fajne rozwiązanie, często gdyby nie termometr w aucie nie wiedział bym czy na dworze jest zimno czy nie Mam obok warsztat z drugim autem i pomimo że dużo bardziej wolę zimą jeździć tamtym autem nie chciało mi się otwierać tamtych bram, drzwi, zamykać a szczególnie przechodzić po breji do drugiego warsztatu. Mój garaż w bryle dodatkowo wykorzystałem na górze jako garderoba i pralnia, także koszty się rozłożyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 13.05.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Przecież ja nie napisałem czy ma wyjść drożej, tylko jakie będą różnice w cenie. A czym się różni garaż w bryle od reszty bryły domu? Policz sobie ile kosztuje stan deweloperski domu, niech to będzie np 2 tyś zł, razy m2 garażu i wychodzi. Np przy garażu 21m2 równa się 42 tyś. Wiatę widziałam za 5 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.05.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 wiata to cztery słupki z dachem. Można położyć jako dach poliwęglan i luz. A na ziemi ułożyć po prostu najtańszą kostkę brukową Jak można to cenowo porównywać z murowanymi ścianami, pełną konstrukcją dachu, ociepleniem, fundamentem, posadzką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 13.05.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 najprostsza wiata to na allegro 700-800 zł, postawić samą solidną konstrukcję na drewnie z lokalnego tartaku dajmy na to 1500 pln i dwie osoby w jeden weekend można sobie to ogarnąć także ciężko cenowo to pórownywać i imo nie ma to najmniejszego sensu. Jak to sobie sam policzyłem to jednak wole sobie zrobic wiate/postawić "ładnego" blaszaka, zobacze jak wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 13.05.2020 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Dobra to i ja trochę z off topem wyskocze! Garaż w bryle budynku jednostanowiskowy czy wiata ? Plusy i minusy. Jak cenowo wychodzi garaż jednostanowiskowy , a jak wiata ? Chodzi oczywiście o użycie w miarę dobrych materiałów (ale bez szaleństw). Cenowo wiata będzie tańsza o rząd wielkości, nawet nie ma co porównywać. Jeśli potrzebujesz tylko dachu dla samochodu to nie ma sensu myśleć o garażu. Ale jeśli oczekujesz: - miejsca na składowanie narzędzi, rowerów, bagażników i innych gratów, to wiata nie jest rozwiązaniem - komfortu z pakowaniem auta i rozpakowywaniem, np. z dużych zakupów, z bezpośrednim wejściem do domu, bez względu na pogodę, no to potrzebujesz garażu w bryle - przestrzeni na mały warsztat, aby od czasu do czasu coś pogrzebać, niezależnie od pory roku i pogody, to znowu garaż wygrywa Jeśli chcesz aby garaż pełnił te dodatkowe funkcje, to w projekcie musisz uwzględnić potrzebną na nie powierzchnię, co jeszcze zwiększy koszt inwestycji, bo jeśli ma być to garaż wielkości 5,5x3,5, tak, że zmieści się samochód i będzie można otworzyć drzwi, to zastanowiłbym się nad jego sensem i wybrałbym wiatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 13.05.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) jak ktoś potrzebuje miejsca na rowery kosiarki narzędzia to tez wystarczy zwykła drewniana komórka wszystko zależy od potrzeb. Osobiscie wole postawić wiate i kupić pod nią Camaro niż wywalać 70 tysi na garaż I popieram przedmówce minimum dla garażu to te 5,5x3,5 powiedzmy, a standardowo garaże w projektach są zawsze mniejsze Edytowane 13 Maja 2020 przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.05.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Jak ktoś lubi liczyć - Znalazłem niektóre ilości potrzebnego materiały na garaż (doklejkę) ok 23m2, który kiedyś stawiałem. Ława (ok 15,5mb) zbrojenie, 460 bloczków fundamentowych (5 warstw) 220 ytong (11 warstw) wieniec (ok 14,5mb ) Na wieniec szła murłata, na nią krokwie (dach jednospadowy) które były mocowane w ścianie nośnej budynku po drugiej stronie. Z tego co pamiętam miały po 4,5m długości co 80cm ale nie wiem jakie grube. Na to membrana ,łaty i blachodachówka. Budynek ma swoje ocieplenie, garaż był nieocieplony, jedynie otynkowany (ok 40m2 ) Do tego najtańsza brama a "posadzkę" ma z płyt chodnikowych z odzysku..już tak od 9ciu lat. Jeszcze rynna (6mb),uchwyty itp Nie stoi w nim Camaro, tylko 125p MR84 więc wersja garażu jest tania i daleko jej do 40tu czy 70ciu tysięcy, ale dla właściciela to było spełnienie marzeń, by w miarę komfortowych warunkach pieścić swoje cudeńko Zapewne bodźcem do budowy był fakt, że kolega posiadający Zastavę z 1977r też dla niej garaż postawił, ale to już inna bajka. Jak ktoś jest w miarę kumaty i aktualne ceny zna, to może sobie mniej więcej wyliczyć koszta na podstawie tego co napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 14.05.2020 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 jak ktoś potrzebuje miejsca na rowery kosiarki narzędzia to tez wystarczy zwykła drewniana komórka wszystko zależy od potrzeb. Osobiscie wole postawić wiate i kupić pod nią Camaro niż wywalać 70 tysi na garaż I popieram przedmówce minimum dla garażu to te 5,5x3,5 powiedzmy, a standardowo garaże w projektach są zawsze mniejsze Dokładnie, wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Dla mnie prędzej samochód może stać "pod chmurką" niż rower w zwykłej drewnianej komórce. Dlatego nie generalizuję, ale dla mnie garaż murowany tylko do garażowania samochodu, nie ma uzasadnienia. Za to duży garaż w bryle, który służy kilku funkcjom ma jak najbardziej sens. Podkreślam, dla mnie, to nie znaczy, że dla każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xpok 15.05.2020 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Podzieli się ktoś opinią jak się żyje w domu ze ścianami 3 warstwowymi? Czytałem opinie że latem za ciepło może w takim być. Już pomijając inne czynniki jak okna itp to na chłopski rozum 3 warstwowa powinna lepiej izolować od warunków zewnętrznych i wolniej się powinno wnętrze nagrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 15.05.2020 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 jak ktoś potrzebuje miejsca na rowery kosiarki narzędzia to tez wystarczy zwykła drewniana komórka wszystko zależy od potrzeb. Osobiscie wole postawić wiate i kupić pod nią Camaro niż wywalać 70 tysi na garaż I popieram przedmówce minimum dla garażu to te 5,5x3,5 powiedzmy, a standardowo garaże w projektach są zawsze mniejsze Nie widziałam w projektach garażu mniejszego niż 19m2. Ale może gdzieś ktoś takie projektuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 17.05.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Nie widziałam w projektach garażu mniejszego niż 19m2. Ale może gdzieś ktoś takie projektuje. To mało widziałeś https://projekty.muratordom.pl/projekt_Fotogeniczny,3168,0,0.htm https://projekty.muratordom.pl/projekt_Miarodajny-wariant-XII,3273,0,0.htm https://projekty.muratordom.pl/projekt_Miarodajny-wariant-XVI,3381,0,0.htm https://projekty.muratordom.pl/projekt_Poranny-spacer,3172,0,0.htm https://projekty.muratordom.pl/projekt_Czterolistna-koniczyna-wariant-XIX,3406,0,0.htm To kilka przykładów z pierwszej strony wyszukiwarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 18.05.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 To mało widziałeś https://projekty.muratordom.pl/projekt_Fotogeniczny,3168,0,0.htm https://projekty.muratordom.pl/projekt_Miarodajny-wariant-XII,3273,0,0.htm https://projekty.muratordom.pl/projekt_Miarodajny-wariant-XVI,3381,0,0.htm https://projekty.muratordom.pl/projekt_Poranny-spacer,3172,0,0.htm https://projekty.muratordom.pl/projekt_Czterolistna-koniczyna-wariant-XIX,3406,0,0.htm To kilka przykładów z pierwszej strony wyszukiwarki Mało widziałAŚ. No faktycznie, nie przypuszczałam, że komuś przez kursor myszy przejdzie zaprojektowanie takiego cuda. Ech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabrowska.ewelina 01.06.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Trzymając się tematu - gdybym jeszcze raz miała budować dom zdecydowałabym się na wyłącznie szkieletowy. Teraz już za późno bo połowa domu stoi - a w tym czasie mój brat zaczął swoją budowę właśnie domu szkieletowego, prefabrykowanego - i już w nim zamieszkał. Ale nie chodzi tylko o szybkość budowy, ale też całokształt - nie wiem czy zawsze te domy są ekologiczne, ale mój brat budując właśnie z firmą ma gwarancję, że jego dom jest 100% ekologiczny - panele fotowoltaiczne, pompa ciepła, ekologiczne izolatory. No po prostu full opcja. :bash: Bardzo żałuję, że nie wybrałam takiego rozwiązania, i że ono w Polsce nie jest popularniejsze. Nawet nie przeszło mi przez głowę. A te domy na prawdę, robią wrażenie, są bardzo stabilne, zdrowe. No jestem w nich bardzo zakochana, jednak już za późno. Ale faktycznie, gdybym mogła coś zmienić to przede wszystkim to ;):yes: Edytowane 1 Czerwca 2020 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 01.06.2020 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Trzymając się tematu - gdybym jeszcze raz miała budować dom zdecydowałabym się na wyłącznie szkieletowy. Teraz już za późno bo połowa domu stoi - a w tym czasie mój brat zaczął swoją budowę właśnie domu szkieletowego, prefabrykowanego - i już w nim zamieszkał. Ale nie chodzi tylko o szybkość budowy, ale też całokształt - nie wiem czy zawsze te domy są ekologiczne, ale mój brat budując właśnie z firmą ma gwarancję, że jego dom jest 100% ekologiczny - panele fotowoltaiczne, pompa ciepła, ekologiczne izolatory. No po prostu full opcja. :bash: Bardzo żałuję, że nie wybrałam takiego rozwiązania, i że ono w Polsce nie jest popularniejsze. Nawet nie przeszło mi przez głowę. A te domy na prawdę, robią wrażenie, są bardzo stabilne, zdrowe. No jestem w nich bardzo zakochana, jednak już za późno. Ale faktycznie, gdybym mogła coś zmienić to przede wszystkim to ;):yes: mój brat budował z tą samą firmą - bardzo złe wspomnienia:cool: Edytowane 1 Czerwca 2020 przez finlandia Link w cytacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WLADYMYR 25.06.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Mam garaż na dwa stanowiska 6x8 m i w cale nie ma tam dużo miejsca, poważnie. Uważam, że szkoda miejsca w domu na garaż no chyba że ktoś jest majsterkowiczem to jak znalazł . Iść można coś podłubać ,napić się piwka w spokoju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 26.06.2020 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Mam garaż na dwa stanowiska 6x8 m i w cale nie ma tam dużo miejsca, poważnie. Uważam, że szkoda miejsca w domu na garaż no chyba że ktoś jest majsterkowiczem to jak znalazł . Iść można coś podłubać ,napić się piwka w spokoju . Doszedłem do tego w trakcie budowy i z garażu, zrobił mi się drugi pokój biura Polecam jednak wiatę na auto. Ja u siebie mam ja akurat połączona z budynkiem i jest to dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.06.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Jak ktoś lubi skrobać szyby z rana to wiata jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.06.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Jak ktoś lubi skrobać szyby z rana to wiata jak znalazł Mam auta pod wiatą już wiele lat i szyb jeszcze nie skrobałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.06.2020 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Jak ktoś lubi skrobać szyby z rana to wiata jak znalazł Mylisz się. Pod zadaszeniem szyby zachowują się zupełnie inaczej niż bez dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 27.06.2020 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Zawsze się zastanawiałem nad fizyką tego, ale faktycznie - pod wiatą, nawet wysoką, w zasadzie szron na szybach nie osiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts