Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie :

1.FOLIA WIATROIZOLACYJNA TYVEK - NIGDY WIĘCEJ PODCZAS ROZKŁADANIA WIAŁ WIATR I W WIELU MIEJSCACH SIĘ PODARŁA.

2.POD POSADZKĄ WYKONAWCA ZROBIŁ IZOLACJĘ POZIOMĄ Z ABIZOLU - ŚMIERDZI JUŻ DRUGI ROK

3.ZROBIŁBYM ŚCIANĘ TRÓJWARSTWOWĄ - MAM JUŻ DOŚĆ STYROPIANU

4.DAŁBYM OKNA DREWNIANE

5.WYBRAŁBYM INNY PROJEKT

6.KUPIŁBYM DZIAŁKĘ DROŻSZĄ ALE BLIŻEJ MIASTA

POZDRAWIAM.

On 2003-02-17 17:54, FREDY wrote:

U mnie :

1.FOLIA WIATROIZOLACYJNA TYVEK - NIGDY WIĘCEJ PODCZAS ROZKŁADANIA WIAŁ WIATR I W WIELU MIEJSCACH SIĘ PODARŁA.

2.POD POSADZKĄ WYKONAWCA ZROBIŁ IZOLACJĘ POZIOMĄ Z ABIZOLU - ŚMIERDZI JUŻ DRUGI ROK

3.ZROBIŁBYM ŚCIANĘ TRÓJWARSTWOWĄ - MAM JUŻ DOŚĆ STYROPIANU

4.DAŁBYM OKNA DREWNIANE

5.WYBRAŁBYM INNY PROJEKT

6.KUPIŁBYM DZIAŁKĘ DROŻSZĄ ALE BLIŻEJ MIASTA

POZDRAWIAM.

Cześć FREDY !

Czy mógłbyś coś więcej napisać o pkt.3i4 Twojej wypowiedzi tj. dlaczego ściana trójwarstwowa i dlaczego okna drewniane w Twoim przypadku ?

Do RB i Inwestor.

Ściany budowałem z porothermu 30 + 10cm styropianu. Dlaczego nie polecam takiego rozwiązania:

1. tynk na siatce jest bardzo delikatny trzeba na niego uważać żeby go nie uszkodzić. Zahaczyłem lekko drabiną i efekt był fatalny

2. ta ściana jest tak naprawdę b. droga - miałem w projekcie 3 warstwową i z niej zrezygnowałem bo myślałem że jest za droga i za trudna. Sąsiad taką ścianę wybudował zastosował wełnę mineralną i wyszło super - do pozazdroszczenia. A cena tak naprawdę porównywalna. Zreszą koszty porównawcze podawał niedawno murator i to potwierdził.

Od czasu wykonania tego ocieplenia jestem wielkim przeciwnikiem styropianu - ale może to tylko moja obsesja. Wydaje mi się że za kilka lat styropianu będzie znacznie mniej w użyciu - to tak jak siding którego się już nie widuje, czy też plastikowe meble ogrodowe.Czy picie kawy w styropianowym kubku należy do przyjemności? Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

On 2003-02-25 13:06, agnes wrote:

schody w innym miejscu,

budynek przesunięty bardziej na tył działki,

mniejszy kominek i bez instalacji,

A dlaczego na tył działki? Od której strony masz słońce?

Ja właśnie presuwam dom w stronę drogi o 2,6m, żeby mieć więcej słonecznego ogródka. Jakie są wady domu blisko drogi?

A kominek mniejszy to jaki? Ja planuję z DGP.

Rafał

NIC.

Za to przed rozpoczęciem budowy przemyślałem wszystko od A do Z.

Nie zaglądałem na szczęście na forum muratora. Zbyt dużo w dyskusjach ciągłego obrażania się i udowadniania co lepsze, a co gorsze. Nie obrażajcie się Drodzy Forumowicze, ale bardzo znaczna część wypowiedzi robi budującym, co tu dużo ukrywać amatorom wodę z mózgu. Najgorsi są jednak ci inwestorzy, którzy na poczatku nie wiedzą nic, a po roku stają się ekspertami od wszystkiego.

A wracając do tematu. Warto wiedzieć na samym początku czego się chce i ufać swoim wyborom.

Pzdr. Ryszard