Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli zacina deszcz, to moczy całą elewację, jakoś nie widzę, żeby ta część 30cm nad poziomem gruntu miała się gorzej i wyglądała po kilku latach na szczególnie zdegradowaną.

Poza tym, nie wiem, co ma moczący tynk deszcz do wysokości poziomu parteru ?

Edytowane przez fotohobby

No tak, byl brudny, szczegolnie, jesli deszcz byl ktorki i intensywny.

Jak byl dluzszy, to tynk byl zmyty.

Ale co ma wyskokosc cokolu do poziomu parteru ??

Juz raz o to pytalem, ale odpowiedzi brak.

Ja mam poziom parteru 15cm nad gruntem cokol 30cm, bo taki mi sie podobal i znalazlem plytki gresowe 40x15cm, ktore idealni mi sie wpasowaly.

Jakbym miał inny gust, zrobilbym cokol 45cm i tynk nie bylby brudzony, ale co ma to poziomu parteru i zawilgacania muru nad izolacja ?.

Po kolejnych kilku tygodniach mieszkania dorzucę jeszcze kilka rzeczy (co zrobiłbym inaczej).

1.Właczniki świateł w łazience i ubikacji na zewnątrz - dawanie ich w środku to durny pomysł.

2.Cyrkulacja CWU - nie robiłbym - spory koszt + pompa -> jeśli damy rurki w warstwie styropianu to ciepła woda utrzymuje temperature nawet 5-6h.

3.W wiatrołapie koniecznie dałbym też wywiew z WM, nie mam i buty capią jeśli pomieszczenie jest dłużej zamknięte- wady mega szczelnych domów...

4.Garaż powinien mieć szerokość min 4.5m

5.Jeśli mamy kuchnie otwarta lub półotwarta to lodówka powinna być schowana jak najdalej od salonu - hałas jednak przeszkadza nawet w mega cichych (wedłud producenta) modelach.

6.Jakbym mial kasę to na parterze zrobiłbym więcej okien szerszych i do podłogi (tam gdzie nie planuje sie mebli). Odradzam za to okna do podłogi od strony ulicy :) Okna poniżej 80cm szerokosci to porażka.

7. Może drobnostka ale jak robicie szafy w zabudowie to zawsze upierajcie sie u stolarza o to żeby dawał płyte meblowa także przy skrajnych bokach szafy - po montażu półek bezpośrednio do muru widać każdą niedoskonałość tynkarzy. Poza tym plytę mozna łatwo umyć a mur już nie.

-1. Za to dobrym pomyslem było zrobienie prysznica w wannie - zabudowa szybą 1/3 długości wanny. Super sie to sprawdza a ja mma dodatkowe 2m2 łazienki na inne rzeczy.

-2. Ale i tak najbardziej się ciesze że nie mam żadnych skosów w domu - to była najlepsza decyzja :)

Edytowane przez Pod

Mieszkam od września,

Co bym zmienił...niewiele, dom bym przemyślamy (drugi projekt indywidualny po lekturze forum), na pewno na plusy: płyta fundamentowa, pompa ciepła, rekuperacja wszędzie podłogówka, wywalenie garażu, duży wiatrołap, schody ze spocznikiem, taras z płyt tarasowych, żaluzje fasadowe, architekt wnętrz i projekt elektryki.

Co bym zmienił:

- alarm - nie wiem czy bym robił, koszt około 4000 PLN czyli koszt około 8-10 lat ubezpieczenia

- pomiędzy wiatrołapem a pozostała czescią domu drzwi bez podciecia wentylacyjnego

- w łązienkach może maty grzewcze elektryczne na podłodze

Tutaj miałem dylematy i jestem ostatecznie zadowolony z wyboru:

- żaluzje fasadowe zamiast rolet od zachodu - bardzo dobry wybór, możliwość regulacji nasłonecznienia

- WM i wywiew w wiatrołapie, dużo osób na forum pisało o braku konieczności

- okno PSK zamiast HS, różnica w oknie o szerokości 4,2 m byłą prawie 10 000 i jestem zadowolony z PSK, prób wogóle nie odczuwalny i chodzi ładnie

- trwałe zadaszenie tarasu, bardzo dobry wybór

- brak drewna na elewacji, zrobiłem gres na kleju żelowym Kerakoll no limit

- płyta - był dylemat gdzie zamontować i ostatecznie nie na wyspie, to dobry wybó wg Mnie

Mieszkam od września,

Co bym zmienił:

- alarm - nie wiem czy bym robił, koszt około 4000 PLN czyli koszt około 8-10 lat ubezpieczenia

W idei posiadania alarmu nie chodzi o to, żeby ubezpieczyciel zwrócił wartość skradzionych przedmiotów i pokrył zniszczenia, ale zasadniczo o to, żeby potencjalny złodziej nie miał zbyt dużo czasu na plądrowanie naszego domu i żebyśmy natychmiast byli poinformowani, że alarm się włączył.

W idei posiadania alarmu nie chodzi o to, żeby ubezpieczyciel zwrócił wartość skradzionych przedmiotów i pokrył zniszczenia, ale zasadniczo o to, żeby potencjalny złodziej nie miał zbyt dużo czasu na plądrowanie naszego domu i żebyśmy natychmiast byli poinformowani, że alarm się włączył.

Tylko niech już wszyscy wyłączą te cholerne syreny, bo i tak już nikt na to uwagi nie zwraca. W domu niech wyje złodziejowi.

Liwko - podstawowa zasada - w necie lepiej się nie chwalić instalacją alarmowa, jej budową, jej posiadaniem lub nie.

Zgoda, ale mam coś lepszego niż wyjące alarmy, na które nikt uwagi nie zwraca. Prawdę powiedziawszy mogę wszystkie drzwi mieć cały czas na oścież otwarte a i tak mi nikt nic nie wyniesie.

Ubezpiecznie vs Alarm - zdecydowanie ubezpieczenie. Zawodowcy i tak ci dom obrobią niezaleznie od alarmu bo zakładam że nie bedziesz instalować systemu za 15tys który daje jakąś przyzwoitą pewność.

Przy ubezpieczeniu - chatę też ci obrobia ale straty prawie zawsze ci pokryją a zaoszczędzona kasa z alarmu starczy na wiele lat ubezpieczenia.

Ja alarm wprawdzie mam ale najtanszy, bardziej jako straszak dla jakis szumowin, których zreszta nigdy na mojej ulicy nie widziałem, no i ubezpieczyciel wymaga żeby coś tam było - składka dużo niższa.