Tomaszs131 28.03.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 A po co dom z balkonem, skoro jest działka? Żeby bety wietrzyć? Sąsiad wybudował trzy!!! I ani razu ich tam nie widziałem. Raz do roku to się na pewno pojawiają, choćby po to by umyć okna;). Koszt balkonów jest horrendalny, wiem coś o tym bo mam ich trzy:(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Mi na szczęście udało się uniknąć tego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.03.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 też balkonów brak Ale gaz podłączyłem:( Traktuję to jako mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.03.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Z kominkiem w domu, poza aspektami praktycznymi (czyszczenie, drewno, dym, stały element wystroju na lata), jest podobnie jak z pływaniem. Gdy mam ochotę popływać 3-6 razy w roku nie koniecznie muszę od razu kupować basen. Z basenem się nie zgodzę, chodzi oczywiście o taki wyporowy. Frajda niesamowita, kasa nieduża. U mnie szczególnie w lato dzieciaki z niego praktycznie nie wychodzą. Nie wiem tylko, ile wytrwa takiego ciągłego oblężenia. Obecny sezon będzie 3. Co do kominka, hm, ja akurat mam, walor grzewczy, także wyposażenie wnętrza itd. każdy sam musi zdecydować. na pewno nie zainstalowałbym kominka z płaszczem wodnym. Ale to tylko IMO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 28.03.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Z basenem się nie zgodzę, chodzi oczywiście o taki wyporowy. Frajda niesamowita, kasa nieduża. U mnie szczególnie w lato dzieciaki z niego praktycznie nie wychodzą. Nie wiem tylko, ile wytrwa takiego ciągłego oblężenia. Obecny sezon będzie 3. Co do kominka, hm, ja akurat mam, walor grzewczy, także wyposażenie wnętrza itd. każdy sam musi zdecydować. na pewno nie zainstalowałbym kominka z płaszczem wodnym. Ale to tylko IMO. Chyba chodziło o dom z basenem pływackim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Dlaczego? Bo w energooszczędnym domu większy sens ekonomiczny ma prąd lub PC powietrze-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.03.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Elfir wytłumaczyła lepiej niż ja pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 03.04.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Elfir NIC NIE WYTŁUMACZYŁA, ale bawcie się dalej, z tym lizaniem po dupach się nawzajem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 lotpaj - wytłumaczylam. Zwróć uwagę, że pisałam o własnym domu, a nie twoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.04.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 loptaj chyba Ci się fora pomyliły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.04.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 loptaj chyba Ci się fora pomyliły A coś Ty,to przerywnik urozmaicajacy życie Och...teraz zajrzałem,że te "lizanie"... Od tego mamy Hyde Park Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 11.04.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Dlaczego? Odpowiem na swoim przykładzie, dlaczego podłączenie gazu na mojej dziąłce należałoby potraktować jako błąd: gazociąg co prawda w ulicy, ale ulica z drugiej strony działki, więc musiałbym przekopać wzgłuż całą działkę (duży koszt już pomijam); taki gazociąg ogranicza wykorzystanie działki (no basenu nomen omen tam już nie wybuduję, a wodę czy prąd jakoś łatwiej przenieść w razie W); dodatkowa rura (instalacja) w domu, która zasadniczo nie jest niezbędna a taki prąd musi być zawsze; wiedząc trochę jak w mieście wyglądają gazociągi (ze środkowego PRL) to jednak wolę się odsunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 11.04.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Czyż nie piękny widok ? [ATTACH=CONFIG]409863[/ATTACH] O właśnie przypomniało mi się co bym zmienił u siebie. Gdybym wykańczał mieszkanie jeszcze raz: żadnych listew łączeniowych między płytkami a deską podłogową (czy tam panelami). Trzeba byłoby kleić dechę, byłoby więcej zabawy, ale teraz mało co w wyglądzie mieszkania irytuje jak te listwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.04.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Odpowiem na swoim przykładzie, dlaczego podłączenie gazu na mojej dziąłce należałoby potraktować jako błąd: gazociąg co prawda w ulicy, ale ulica z drugiej strony działki, więc musiałbym przekopać wzgłuż całą działkę (duży koszt już pomijam); taki gazociąg ogranicza wykorzystanie działki (no basenu nomen omen tam już nie wybuduję, a wodę czy prąd jakoś łatwiej przenieść w razie W); dodatkowa rura (instalacja) w domu, która zasadniczo nie jest niezbędna a taki prąd musi być zawsze; wiedząc trochę jak w mieście wyglądają gazociągi (ze środkowego PRL) to jednak wolę się odsunąć Gazociągo ze środkowego PRL były stalowe spawane, akurat te dwa gdzie było "wielkie bum!!" były wysokociśnieniowe. Teraz wysokociśnieniowe są tylko magistrale idące przez pola, w zabudowanym jest średnie lub niskie ciśnienie i w rurach PE zgrzewanych z atestem (chyba od około 1995r) więc nie jest tak źle. Na przyłączach kiedyś stosowano flostpy, gwałtowny wypływ powodował odcięcie dopływu gazu, odblokował się po wyrównaniu ciśnień. Czy dalej są stosowane, tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miłowonki 3 11.04.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Co do kominka, hm, ja akurat mam, walor grzewczy, także wyposażenie wnętrza itd. każdy sam musi zdecydować. na pewno nie zainstalowałbym kominka z płaszczem wodnym. Ale to tylko IMO. Dlaczego nie z płaszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.04.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Dlaczego nie z płaszczem? Jedyny w miarę sensowny kominek z płaszczem, to kominek hybrydowy na pellet i drewno. Chcesz to palisz drewnem. Nie chcesz, sam kontroluje spalanie pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 12.04.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 taki gazociąg ogranicza wykorzystanie działki (no basenu nomen omen tam już nie wybuduję, a wodę czy prąd jakoś łatwiej przenieść w razie W); dodatkowa rura (instalacja) w domu, która zasadniczo nie jest niezbędna a taki prąd musi być zawsze Hmmm.. doprowadzić wodę do budynku, to tyle samo kopania, co i doprowadzić gaz. W razie "W", to pierwszą rzeczą będzie brak prądu - tak tylko dedukuję na przykładzie wojny w Syrii, gdzie ludzie od dawien dawna nie mają prądu, bo słupy przesyłowe leżą. Nie wiem, jak z gazem, ale u nich chyba nie ogrzewa się tym paliwem (?) W każdym bądź razie, najbezpieczniejszą opcją jest chyba pompa ciepła, zasilana agregatem prądotwórczym lub gaz. Ale jak przyjdzie co do czego, to i tak zostanie tylko palenie w kominku (bez płaszcza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.04.2018 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Odpowiem na swoim przykładzie, dlaczego podłączenie gazu na mojej dziąłce należałoby potraktować jako błąd: gazociąg co prawda w ulicy, ale ulica z drugiej strony działki, więc musiałbym przekopać wzgłuż całą działkę (duży koszt już pomijam); taki gazociąg ogranicza wykorzystanie działki (no basenu nomen omen tam już nie wybuduję, a wodę czy prąd jakoś łatwiej przenieść w razie W); dodatkowa rura (instalacja) w domu, która zasadniczo nie jest niezbędna a taki prąd musi być zawsze; wiedząc trochę jak w mieście wyglądają gazociągi (ze środkowego PRL) to jednak wolę się odsunąć Ale argument, że przekopania gazu to koszt a potem płynnie przejść do budowa basenu co najmniej brzmi dziwnie Co wy z ta godziną W, za dużo sf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 13.04.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 To "W" tak bardziej żartobliwie było Rzecz w tym, że gaz to jednak nie woda, wymaga większej ostrożności i więcej obostrzeń prawnych. W moim przypadku byłoby ciągnięcie gazociągu przez całą długość działki, co bardziej ograniczałoby w jakiś sposób późniejsze dysponowanie sporą częścią własnego terenu. A jeśli rozważać bardziej poważnie wypadek W, to jako zapasowe źródło ciepła wybrałbym kozę z płytą do podgrzewania potraw. Choć jakby co, to może lepiej byłoby w ogóle ewakuować się z miasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts