Elfir 26.09.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Tak są nawiercone okna , bo moskitiery balkonowe otwiera się jak drzwi , więc mają swoje własne zawiasy. No właśnie ta opcja odpada, kiedy człowiekowi zależy na utrzymaniu każdego kW energii w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.09.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 No właśnie ta opcja odpada, kiedy człowiekowi zależy na utrzymaniu każdego kW energii w domu. To znaczy ? Co ma wspólnego z utratą energii kilka wkręconych małych wkrętów do ram okiennych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.09.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 To znaczy ? Co ma wspólnego z utratą energii kilka wkręconych małych wkrętów do ram okiennych ? mostki cieplne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.09.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 mostki cieplne Hehehe no mostki jak nie wiem co. Pewno warte ze złotówkę w skali roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.09.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Hahaha, kamerka IR i możesz się zdziwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.09.2018 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Poza tym złotówka tu, złotówka tam i z 1200 zł rocznie robi się 2000 zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.09.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Hehehe no mostki jak nie wiem co. Pewno warte ze złotówkę w skali roku. Są na tym forum osoby, piszę to bez oceniania i podtekstów, które rywalizują o każdą kWh, i one na takie mostki będą zwracać uwagę. W jednym wątku pisałem, że będę robił komin gdyby mi się zachciało kiedyś w przyszłości kominka - ktoś wtedy mi zasugerował, żebym się dobrze zastanowił, bo przez komin ucieknie mi rocznie chyba, jak dobrze pamiętam, około 280 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.09.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Są na tym forum osoby, piszę to bez oceniania i podtekstów, które rywalizują o każdą kWh, i one na takie mostki będą zwracać uwagę. W jednym wątku pisałem, że będę robił komin gdyby mi się zachciało kiedyś w przyszłości kominka - ktoś wtedy mi zasugerował, żebym się dobrze zastanowił, bo przez komin ucieknie mi rocznie chyba, jak dobrze pamiętam, około 280 kWh. Ja to nazywam dziadowaniem (bez obrazy). Ja rozumiem, że można dołożyć do lepszych okien, przypilnować wykonania izolacji itp. Ale pisać , że wkręcenie paru wkrętów w okna ( w zasadzie dla polepszenia komfortu życia w tym przypadku) pogorszy energooszczędność w domu... brak słów. Dziecko otworzy okno i zapomni zamknąć wychodząc do szkoły to uleci ze 10 razy więcej tej "energii". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.09.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 O jakich my tu mówimy mostkach ? Kilka cienkich i krótkich wkrętów wkręconych w kilku komorowe , grube ramy okienne ? Przecież te wkręty to nie na wylot ani żadne potwory ... Jak dla mnie szok. Myślę że więcej duuuuuuuużo większym mostkiem u mnie jest zamek w drzwiach i dziura na klucz w zamku Nie mówiąc już o samym oknach ... Gdybym zamurował wszystkie okna (ponad 30m2) to wtedy jaki wielki bym zlikwidował mostek , bo przecież okna są kilka razy zimniejsze niż U ściany z ociepleniem. A gdybym zrezygnował z wentylacji ? Wow ! jakie były by zyski ? Albo zamiast trzymać 23 stopnie w domu ustawić 12 stopni i chodzić w kurtach ? Kurcze ale były by oszczędności A tak serio to są pewne granice gdzie zaczyna się szaleństwo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.09.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Jak dla mnie szok. Myślę że więcej duuuuuuuużo większym mostkiem u mnie jest zamek w drzwiach i dziura na klucz w zamku (...) A tak serio to są pewne granice gdzie zaczyna się szaleństwo ... Przecież były tu kiedyś dywagacje jakiegoś użytkownika o tym, ile ciepła ucieka z domu pasywnego przez klamkę i jak te straty zminimalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 26.09.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Pewnie kaizena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Pewnie kaizena Nie wszystko co dobre to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.09.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Ostatnio zastanawiałem się nad klamką co z tym zrobić skarpetę ubrać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.09.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 O jakich my tu mówimy mostkach ? Kilka cienkich i krótkich wkrętów wkręconych w kilku komorowe , grube ramy okienne ? Przecież te wkręty to nie na wylot ani żadne potwory ... ................... nie wiem o jakich mostkach mozna mówić od tych paru wkrętów, ale co niektórzy tutaj na forum maja problem z wieloma mostkami, bo są straty po 10gr na rok i spać nie mogą. No ale to pewnie paranoicy jacyś. Wiesz, to taki "Dzień Świra" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2018 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Nie tylko mostkach. Także utracie gwarancji na okna. ***Co bym zrobiła gdybym budowała drugi raz: Nieogrzewaną przeszkloną werandę z wywiewem rekuperacji (wywiewane powietrze podgrzewałoby wnętrze). Weranda mogłaby pełnić rolę wiatrołapu (zamiast wiatrołapu w bryle budynku) lub ogrodu zimowego. Bo teraz nie mam gdzie zimować bardziej delikatnych roślin w donicach, które powinny mieć ok. 0 stopni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.10.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 siedzenie w takiej werandzie jak ktoś wcześniej miał potężne sranko - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 bez przesady, wyciąg jest z różnych pomieszczeń, nie tylko z łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.10.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Niestety taki wywiew z rekuperacji robiłby raczej szron na oknach ze względu na dużą zawartość wilgoci w wyrzucanym powietrzu, a weranda nie byłaby ogrzewana, raczej więcej szkody niż pożytku. Poza tym ilość ciepła wyrzucanego jest chyba za mała żeby coś ogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.10.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 bez przesady, wyciąg jest z różnych pomieszczeń, nie tylko z łazienki Ostatnio, jak robilem coś za domem, przy scianie, na ktorej mam wyrzutnie to doskonale poczulem, kiedy moja żona zaczęła kalafior gotować. Będąc na otwartej przestrzeni, 4m pod i 4 m obok wyrzutni. Wiec pomysĺ jest kiepski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.10.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 E tam, zapach po sranku sie odseparuje i pod sufitem wyprowadzi na zewnatrz :P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts