Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hehehe no mostki jak nie wiem co. Pewno warte ze złotówkę w skali roku.

Są na tym forum osoby, piszę to bez oceniania i podtekstów, które rywalizują o każdą kWh, i one na takie mostki będą zwracać uwagę.

W jednym wątku pisałem, że będę robił komin gdyby mi się zachciało kiedyś w przyszłości kominka - ktoś wtedy mi zasugerował, żebym się dobrze zastanowił, bo przez komin ucieknie mi rocznie chyba, jak dobrze pamiętam, około 280 kWh.

Są na tym forum osoby, piszę to bez oceniania i podtekstów, które rywalizują o każdą kWh, i one na takie mostki będą zwracać uwagę.

W jednym wątku pisałem, że będę robił komin gdyby mi się zachciało kiedyś w przyszłości kominka - ktoś wtedy mi zasugerował, żebym się dobrze zastanowił, bo przez komin ucieknie mi rocznie chyba, jak dobrze pamiętam, około 280 kWh.

Ja to nazywam dziadowaniem (bez obrazy). Ja rozumiem, że można dołożyć do lepszych okien, przypilnować wykonania izolacji itp. Ale pisać , że wkręcenie paru wkrętów w okna ( w zasadzie dla polepszenia komfortu życia w tym przypadku) pogorszy energooszczędność w domu... brak słów. Dziecko otworzy okno i zapomni zamknąć wychodząc do szkoły to uleci ze 10 razy więcej tej "energii".

O jakich my tu mówimy mostkach ? Kilka cienkich i krótkich wkrętów wkręconych w kilku komorowe , grube ramy okienne ?

Przecież te wkręty to nie na wylot ani żadne potwory ...

Jak dla mnie szok. Myślę że więcej duuuuuuuużo większym mostkiem u mnie jest zamek w drzwiach i dziura na klucz w zamku :)

Nie mówiąc już o samym oknach ...

Gdybym zamurował wszystkie okna (ponad 30m2) to wtedy jaki wielki bym zlikwidował mostek , bo przecież okna są kilka razy zimniejsze niż U ściany z ociepleniem. A gdybym zrezygnował z wentylacji ? Wow ! jakie były by zyski ?

Albo zamiast trzymać 23 stopnie w domu ustawić 12 stopni i chodzić w kurtach ? Kurcze ale były by oszczędności ;)

A tak serio to są pewne granice gdzie zaczyna się szaleństwo ...

Jak dla mnie szok. Myślę że więcej duuuuuuuużo większym mostkiem u mnie jest zamek w drzwiach i dziura na klucz w zamku :)

(...)

A tak serio to są pewne granice gdzie zaczyna się szaleństwo ...

Przecież były tu kiedyś dywagacje jakiegoś użytkownika o tym, ile ciepła ucieka z domu pasywnego przez klamkę i jak te straty zminimalizować.:)

O jakich my tu mówimy mostkach ? Kilka cienkich i krótkich wkrętów wkręconych w kilku komorowe , grube ramy okienne ?

Przecież te wkręty to nie na wylot ani żadne potwory ...

...................

nie wiem o jakich mostkach mozna mówić od tych paru wkrętów, ale co niektórzy tutaj na forum maja problem z wieloma mostkami, bo są straty po 10gr na rok i spać nie mogą. No ale to pewnie paranoicy jacyś.

Wiesz, to taki "Dzień Świra" :D

Nie tylko mostkach. Także utracie gwarancji na okna.

Co bym zrobiła gdybym budowała drugi raz:

Nieogrzewaną przeszkloną werandę z wywiewem rekuperacji (wywiewane powietrze podgrzewałoby wnętrze). Weranda mogłaby pełnić rolę wiatrołapu (zamiast wiatrołapu w bryle budynku) lub ogrodu zimowego.

Bo teraz nie mam gdzie zimować bardziej delikatnych roślin w donicach, które powinny mieć ok. 0 stopni)

bez przesady, wyciąg jest z różnych pomieszczeń, nie tylko z łazienki

Ostatnio, jak robilem coś za domem, przy scianie, na ktorej mam wyrzutnie to doskonale poczulem, kiedy moja żona zaczęła kalafior gotować.

Będąc na otwartej przestrzeni, 4m pod i 4 m obok wyrzutni.

Wiec pomysĺ jest kiepski