Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam płytę, więc żadnego cokołu nie posiadam.

.

A co ma jedno do drugiego ?

Też mam płytę.

Cokół to uskok w ociepleniu - u mnie 2cm, 30 cm nad poziomem gruntu.

Głównie w celach estetycznych - na elewacji tynki silikatowy, na cokole gres.

Edytowane przez fotohobby

A krople deszczu odbijające się z gruntu są inne od kropli z deszczu bezpośrednio moczących ściany?

O tyle inne, że jak leci po ścianie, to załatwia to kapinos. A jak leci od dołu, to może sobie w każdą szczelinę się wcisnąć. I kapinos nie pomoże.

U mnie na działce mam grunt piaszczysty. W okolicach brak rzeki. Po 7 latach mieszkania jestem nadal bardzo zadowolony z tego rozwiązania.

A jeśli ktoś buduje dom na terenach zalewowych i lubi ryzyko - to już jego decyzja. Zawsze może się okazać że przyszłoroczna powódź będzie wyższa o pół metra od poprzedniej:sick:

[ATTACH=CONFIG]416491[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]416492[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]416493[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]416494[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]416495[/ATTACH]

Mój dom nie stoi na terenach stricte zalewowych, ta pamiętna powódź 97' wymknęła się z terenów uznanych za zalewowe. Woda stała kilkadziesiąt metrów od naszej działki (tak 0,5mt słupa wody), mimo to wolałem mieć dom 0,5mt nad terenem, strzeżonego... . Tamta powódź była wyjątkowym żywiołem, nie notowanym od Xlat, jakby jeszcze za mojego życia się powtórzyła, to mam jeszcze 1 mtr słupa wody zapasu. Jeśli miałaby się zdarzyć woda o 1 mtr wyższa niż wtedy, to mój próg zalewany wodą, nie byłby jakimś wielkim problemem, duże miasta zostałyby zmiecione z powierzchni, o ofiarach lepiej nie myśleć.

U mnie to 15-20cm od trawnika

TDlaczego hydroizolacja tak wysoko? Bo z czasem dom może trochę osiąść, może trochę teren się podnieść.

Schody to zło. Ale konieczne. Można się wspomagać pochylniami, ale dla zdrowych i sprawnych schody wygodniejsze.

Z czystej ciekawości ile według twojej teorii dom może osiąść???

Z schodami się zgadzam, wystarczy głupi wypadek np na nartach i zonk.

Styropian o tej samej grubości w plycie i na elewacji.

A jaką masz hydroizolację i w którym miejscu? Czy ciągle styropian (którego zakopywanie IMO to błąd, bo chłonie wilgoć i traci opór termiczny a i z osiadaniem i pełzaniem nie wiadomo jak jest) i beton wciąga wilgoć?

Płyta jest IMO przereklamowana - hydroizolacja jest na poziomie placebo, bo to folia budowlana która wcześniej czy później jest dziurawa jak sito. Nawet XPS wciąga wodę. Więc wilgoć ma otwartą drogę.

u mnie szczelin nie ma.

Masz dom pasywny? Wtedy przy 50Pa może przepuszczać 0,5 swojej objętości. Więc masz szczeliny nawet, jak masz dom pasywny. To pewne. Pytanie tylko gdzie i jak narażone na infiltrację wody.

Pewnie kilkanaście albo i ponad 20 cm zanim dom będzie nadawał się do wyburzenia.

Pewnie kilkanaście albo i ponad 20 cm zanim dom będzie nadawał się do wyburzenia.

:o

Nie jestem inżynierem budownictwa, ale sądzę że poprawnie zbudowany (współczesny) dom nie ma prawa osiadać wcale. Może kilka milimetrów podczas budowania.

Płyta jest IMO przereklamowana

Może płyta IMO tak, większość płyt jest jednak płytami fundamentowymi a nie płytami imo. Może w tym leży Twój problem.

hydroizolacja jest na poziomie placebo.

U mnie hydroizolacja jest na chudziaku i nie mam pojęcia gdzie występuje poziom placebo. W jakich jednostkach miary jest mierzony ten poziom? W którym miejscu na przekroju go szukać?

Kolejna nowa jednostka miary, oprócz imo i placebo, "do wyburzenia".

Może zgłosić to archeologom, odkryją nieznane piętro ukryte w ziemi np. zamku w Malborku?

Wciąga krople odbite, nie wciąga spływających - cud fizyki.

Mimo, że ten sam styropian i tynk...

Ja mam pęknięcia pod parapetami, nad cokołem. To odwieczne prawo fizyki, że woda spływa w dół. Napotkawszy parapet czy uskok z kapinosem, nie leci w bok, tylko spada na dół. Ale jak się odbije od dołu, to atakowałby mi pęknięcia między XPS a EPS (czyli tam, gdzie kończy mam hydroizolację poziomą).

Nie jestem inżynierem budownictwa, ale sądzę że poprawnie zbudowany (współczesny) dom nie ma prawa osiadać wcale. Może kilka milimetrów podczas budowania.

Tak jest.

Poprawnie zagęszczona podbudowa i właściwej gęstości styropian pod podłogą i nic nie osiada.

A bajki typu "panie, dom nowy, to musi osiadać" to wymówka wykonawców w przypadku błędnie zbudowanych domów.

Poprawnie zagęszczona podbudowa

Zalecasz zagęszczanie pod ławami? Super.

Tak czy inaczej osiadanie to normalna rzecz. Powszechna. Liczy się je i dostosowuje budynek.

Jakby budynki nie osiadały, to archeolodzy nie musieliby odkopywać starych osad.

Tutaj przykład z pomiarami faktycznego osiadania. Jak widać w kilka lat potrafi przekroczyć 10cm i się nie zatrzymuje.

"Przyrosty maksymalnych osiadań w poszczególnych częściach szkoły mogą wynosić ok. 30÷40% osiadań dotychczasowych. Maksymalne wartości osiadań mogą osiągnąć wartość ok. 60÷70 mm w części dydaktycznej, do ok. 120÷140 mm na ścianie zewnętrznej przy wejściu głównym. Z funkcji prognozowanych osiadań konstrukcji wynika, że czas stabilizacji osiadań podłoża będzie długi, może wynosić 10÷15 lat. Należy przy tym dodać, że w rozpatrywanym przypadku pełna stabilizacja osiadań konstrukcji prawdopodobnie nigdy nie nastąpi."

Edytowane przez Kaizen