Kaizen 19.01.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 to fakt, że gorzej spływa. Ale na podłogówce i tak wysycha szybko. Masz ogrzewanie pod odpływem i w jego najbliższych okolicach? Ja nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Mam. Nie chciałam wchodzić boso na zimną posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.01.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Mam. Nie chciałam wchodzić boso na zimną posadzkę. U mnie podłogówka była montowana i jastrych kładziony przed montażem odpływu (została na niego zostawiona dziura w termoizolacji i wylewce - no i w podłogówce również). Styropian kładł i wylewkę robił dopiero glazurnik przy obsadzaniu odpływu. Podobno inaczej się nie da. Jak u Ciebie to zostało zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Styropian na całości. Pętle podłogówki. Wylewka anhydrytowa z ominięciem prysznica. Glazurnik robił wylewkę pod prysznicem ze spadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.01.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Styropian na całości. Pętle podłogówki. Wylewka anhydrytowa z ominięciem prysznica. Glazurnik robił wylewkę pod prysznicem ze spadkiem. I glazurnik był w stanie na grubości wylewki podłączyć i ustawić kratkę/opdływ dopasowując do poziomu i układu płytek? Nawet z elastycznym złączem (które wykluczyłem przez tendencję do zapychania i wątpliwą trwałość) to mission impossible IMO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2019 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Widocznie mieli Toma Cruise w ekipie czasem dobrze nie wiedzieć, że czegoś się nie da Jakoś nikt się nie skarżył (a parter i górę robiło dwóch różnych wykonawców). Z tym, że na parterze prysznic jest o jakieś 0,5 cm wyżej niż reszta posadzki (mam płytę i styropian na płycie był cienki, ot, żeby tylko rurki podłogówki przymocować) i jest próg. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.01.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Masz ogrzewanie pod odpływem i w jego najbliższych okolicach? Ja nie. 10cm obok Podczas kładzenie rur i robienia wylewki do folii na styro przyklejony był odpowiedniej wielkości klocek xps, który później był wydłubany. Wstępny spadek w kierunku odpływu był uzyskany w momencie wykonywania wylewki Edytowane 19 Stycznia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2019 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 pod samym odpływem nie mam podłogówki (nie doczytałam), jest pod prysznicem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.01.2019 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Pod odpływem byłoby ciężko, ale rura 10 cm obok wystarcza, żeby dość szybko wyschły płytki wokół niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 19.01.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 ..., żaden nie osiągał takiego efektu liścia lotosu, żeby woda sama spłynęła).Przy spadkach jakie są w brodziku, wannie czy prysznicu bezbrodzikowym woda nigdy sama nie spłynie "do sucha". Żaden cudowny impregnat tu nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 19.01.2019 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 U mnie tez podlogowka jest pod calym „brodzikiem” z plytek poza oczywiscie samym odplywem liniowym. Wiecie co jest wada ? Zrobilem takie 2, jeden u gory w laziencce drugi na dole i niestety ale ten u fory jest malo uzywany i trzeba specjalnie lac wode do niego zeby nie smierdzial. Woda w syfonie wysycha i problem sie pojawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 19.01.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 U mnie tez podlogowka jest pod calym „brodzikiem” z plytek poza oczywiscie samym odplywem liniowym. Wiecie co jest wada ? Zrobilem takie 2, jeden u gory w laziencce drugi na dole i niestety ale ten u fory jest malo uzywany i trzeba specjalnie lac wode do niego zeby nie smierdzial. Woda w syfonie wysycha i problem sie pojawia Miałem ten sam problem, z tym że u mnie prysznic na parterze jest nieużywany, choć to nie ma znaczenia. Lekarstwo jest proste-zalać syfon olejem jadalnym i... można zapomnieć na wiele miesięcy. Po raz drugi zrobiłbym tak samo, zalać olejem 2xw roku to nie problem, a gdy będę "zmuszony" kąpać się na parterze, będzie jak znalazł. Co prawda odpływ liniowy muszę czyścić co tydzień, ze względu na bujne włosy żony, ale sprzątać trzeba w całym domu. Jedno miejsce więcej, za komfort jaki oferuje grzana podłoga prysznica, to pikuś, nie da się z niczym porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.01.2019 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Po raz drugi zrobiłbym tak samo, zalać olejem 2xw roku to nie problem, a gdy będę "zmuszony" kąpać się na parterze, będzie jak znalazł. Co prawda odpływ liniowy muszę czyścić co tydzień, ze względu na bujne włosy żony, ale sprzątać trzeba w całym domu. Jedno miejsce więcej, za komfort jaki oferuje grzana podłoga prysznica, to pikuś, nie da się z niczym porównać. No cóż kafle są zimne i aby było ciepło w nogi trzeba ogrzewanie Brodzik z akrylu jest tzw "ciepły" i nie potrzeba pod nim ogrzewania aby było nam ciepło w nogi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.01.2019 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 No cóż kafle są zimne i aby było ciepło w nogi trzeba ogrzewanie Płytki na ogrzewaniu podłogowym w dobrze ocieplonym domu też są zimne. Bo co to za ciepło 25 czy 26* w największe mrozy? Za to wystarczy chwilę polać je ciepłą wodą i mają ponad 30* - niezależnie od tego, czy jest pod nimi ogrzewanie podłogowe, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 20.01.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Płytki na ogrzewaniu podłogowym ... wystarczy chwilę polać je ciepłą wodą i mają ponad 30* - niezależnie od tego, czy jest pod nimi ogrzewanie podłogowe, czy nie.To prawda - po chwili są ciepłe - tak samo jak brodzik z akrylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.01.2019 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Płytki na ogrzewaniu podłogowym w dobrze ocieplonym domu też są zimne. Bo co to za ciepło 25 czy 26* w największe mrozy? Za to wystarczy chwilę polać je ciepłą wodą i mają ponad 30* - niezależnie od tego, czy jest pod nimi ogrzewanie podłogowe, czy nie. Widać mój dom nie jest zbyt energooszczędny i zbyt ciepły , bo w podłogę idzie sporo cieplejsza woda niż piszesz i te "ciepło" jest wyczuwalne Bez grzanych podłóg mimo że w domu jest ciepło od razu czuć "zimną" podłogę .. Myślę że oba rozwiązania (brodzik vs odpływ liniowy) mają swoje wady i zalety i każdy sam zdecyduje co mu bardziej odpowiada i na czym bardziej zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.01.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Widać mój dom nie jest zbyt energooszczędny i zbyt ciepły , bo w podłogę idzie sporo cieplejsza woda niż piszesz i te "ciepło" jest wyczuwalne Przecież wiesz, że u mnie nie idzie w podłogę żadna woda. Nawet hydraulikę mam puszczoną górą. A temperatury u mnie wyglądają tak: Ostatni wiersz to wspomniany odpływ - w najdalszym rogu. Pewnie, że 24* jest cieplejsze, niż 22. Ale dla mnie to ciągle nie jest ciepła podłoga. 27-28 to dopiero początek stanu, który określiłbym jako neutralna. Gdybym grzał 24/7 to pewnie temperatura nie przekraczałaby 24* a ciepła dla mnie to ponad 30*. Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.01.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Moim zdaniem najbardziej komfortowe rozwiązanie to brodzik akrylowy płaski. Mam taki i jest ciepło w nogi, jest też cichy .Wystaje 3dm ponad podłogę. Mam tez brodzik 3cm konglomeratowy czyli "pełny" i ten jest zimny wyraźny jest brak komfortu latem jest zwyczajnie zimno w stopy. Tak samo zimna bedzie terakota gdy nie ma brodzika. Poradziłem sobie ztym tak ze podkładam 3mm podkładkę na której stoję taką izolacyjną. gdybym wiedział nie robiłbym brodzika zkamienia i tak samo nie polecam terakoty bez brodzika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 20.01.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Moim zdaniem najbardziej komfortowe rozwiązanie to brodzik akrylowy płaski. Mam taki i jest ciepło w nogi, jest też cichy .Wystaje 3dm ponad podłogę. 3dm czy 3cm? Coś w tym stylu? https://eralazienki.pl/kwadratowe/314-brodzik-plytki-kwadratowy-radaway-delos-c-90x90x5x12-5902738024332.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 20.01.2019 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Moim zdaniem najbardziej komfortowe rozwiązanie to brodzik akrylowy płaski. Mam taki i jest ciepło w nogi, jest też cichy .Wystaje 3dm ponad podłogę. Mam tez brodzik 3cm konglomeratowy czyli "pełny" i ten jest zimny wyraźny jest brak komfortu latem jest zwyczajnie zimno w stopy. Tak samo zimna bedzie terakota gdy nie ma brodzika. Poradziłem sobie ztym tak ze podkładam 3mm podkładkę na której stoję taką izolacyjną. gdybym wiedział nie robiłbym brodzika zkamienia i tak samo nie polecam terakoty bez brodzika Używałeś kiedykolwiek bezbrodzikowy prysznic z ceramiką na podłodze? Bo piszesz "zimna będzie terakota gdy nie ma brodzika". Zapewniam Cię, że w okresie grzewczym ceramika zawsze jest komfortowa i nie jest nigdy zimna. Odwrotnie w sezonie letnim, gdy ogólnie jest gorąco, chłodny prysznic jest idealny na rozgrzane ciało. W swoim życiu używałem brodziki akrylowe, metalowe, konglomeratowe i nie ma porównania z terakotą (czy inną ceramiką czy kamieniem) z OP pod nim. Bez żadnej maty izolacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts