Elfir 01.12.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Po to się oddziela strefy aby nie nosić rzeczy w tę i z powrotem? a co ma oddzielenie stref wspólnego ze schodami? Codziennie mi się zdarza coś znieść, co potem trzeba wnieść lub na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 01.12.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Schody stale zastawiane są rzeczami, które trzeba zanieść na górę "przy okazji", bo się nikomu na bieżąco biegać nie chce. dziwny zwyczaj , niebezpieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.12.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 owszem. Ale wygrywa lenistwo, bo po tych schodach nikomu się nie chce wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 01.12.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 na spoczniku cos stawiac to jeszcze ale na samych schodach to bym domownikow od razu opierdolil za cos takiego. co do zmian to mysle sobie czy nie lepiej bylo zrobic duza, osobna kuchnie. niz to co teraz bedziemy miec cos takiego malego przejsciowego ...jak teraz w kuchni ustawimy jakis stol to bedzie smiesznie stol w kuchni i obok blisko stol w salonie czyli dwa stoly obok siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.12.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 a co ma oddzielenie stref wspólnego ze schodami? Codziennie mi się zdarza coś znieść, co potem trzeba wnieść lub na odwrót. Tak, z ciekawości, co Ty nosisz w tę i z powrotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.12.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Schody, korytarze, tzw. światło drzwi to były podstawy szkolenia BHP oraz ppoż za czasów minionych, przez niektórych nazywanych komuną. Są to zasady uniwersalne i warto o nich pamiętać, aby razie "W" np. prozaiczny brak światła nie było nieszczęścia. Pomyśl o strażaku wbiegającym do zadymionych pomieszczeń... Tak na marginesie: ile z was ma w kuchni podręczną gaśnicę? Są ładnie kolorowo malowane. Ile z was ma wogóle gaśnicę w domu? Gaśnicę a nie taką samochodową do gaszenia papierosa Takie tam pytania starego piernika. Na państwowym nie pracowałem w komórce BHP. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Bertha Dopisałem kursywą: Gaśnicę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.12.2019 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 W pewnym wieku wyrasta się z marzeń o schodach. Ale do tego trzeba dojrzeć. Potwierdzam. Sam tak mam i wielu podobnych znam Wszyscy tuż przed lub po 50tce. Jedni budują parterówki a drudzy szukają chętnych na ich dużo za duże dla dwóch osób, piętrowe domy. Oczywiście są wyjątki. Znam parę, która zmieniła projekt na piętrówkę, bo chce mieć lepsze widoki mimo że budynek odosobniony, na górce...ale może wysoki płot przewidują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 02.12.2019 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 O nie... chyba wykluwa nam się tutaj młody Kaizen A Ty po co budujesz "klitkę" z dwoma sypialniami jak Ci się mogą pięcioraczki trafić? No cóż, buduję dom parterowy to prawda, ale nie z dwiema a z trzema sypialniami. Pięcioraczki raczej nam się nie trafią, a na jakąś liczbę sypialni trzeba się zdecydować wcześniej bo tego się nie dobuduje nawet w domu piętrowym – to taki minus budowy domu jak się jeszcze nie ma dzieci Staram się patrzeć na budowę domu praktycznie, no i zawsze podobały mi się domy parterowe bo i w takim dorastałem. 130 metrów to wcale nie jest klitka. Dom rodziców (projekt cetyniec) ma 113 m2 + garaż (19.8 m2) i miejsca było dla czterech osób w sam raz. Budując jeden dom na tak długi okres czasu trzeba pójść na pewne kompromisy. Można budować i 250 m2, ale żeby później mieszkać w nim dwie osoby to tak średnio się kalkuluje moim zdaniem. Duża działka przy domu parterowym umożliwia niejako przedłużenie pokoi dzieci i wyniesienie ich na podwórko, bo tam spędza się lato, nie trzeba wtedy mieć dużych pokoi dziecięcych. Tak samo jest z pokojem dziennym. Jak są atrakcje na zewnątrz to wyśmienicie spędza się tam czas. No i ostatni argument za klitką, którą projektuje to chyba taki, że wolałbym mieć 130 m2 bez kredytu i korzystać z życia niż 250 m2 na kredycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 02.12.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Tak na marginesie: ile z was ma w kuchni podręczną gaśnicę? Są ładnie kolorowo malowane. Ile z was ma wogóle gaśnicę w domu? Gaśnicę a nie taką samochodową do gaszenia papierosa Takie tam pytania starego piernika. Spray gaśniczy w kuchni i 6l mgłowa w wiatrołapie - a ile razy już zostałem z tego powodu przez wyśmiany, to nie policzę, no bo kto normalny gaśnicę w domu trzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.12.2019 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Spray gaśniczy w kuchni i 6l mgłowa w wiatrołapie - a ile razy już zostałem z tego powodu przez wyśmiany, to nie policzę, no bo kto normalny gaśnicę w domu trzyma... Fakt, gaśnica jest potrzebna. Ja nie mam i w sumie nie wiem nawet dlaczego. Muszę kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 02.12.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Ile z was ma wogóle gaśnicę? Mam 3 sztuki. Duże gaśnice w kotłowni i na strychu, mniejsza w spiżarce w kuchni . Dla mnie to oczywista oczywistość, jak można nie mieć gaśnicy w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 02.12.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Każdy blokowiec chętny na budowę domu pięrtowego powinien przynajmniej pół roku pomieszkać na dwóch poziomach. Myślę że wiekszości by bardzo szybko przeszło. Mi przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 02.12.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Każdy blokowiec chętny na budowę domu pięrtowego powinien przynajmniej pół roku pomieszkać na dwóch poziomach. Myślę że wiekszości by bardzo szybko przeszło. Mi przeszło. Ja mieszkałam na 3 poziomach nawet. Ponad 20 lat. 2 piętra do kuchni, 1 piętro do ubikacji. I owszem, masakra. Zwłaszcza z dzieckiem czy w ciąży. Po zabiegu w szpitalu itp. Ale dom pietrowy nie oznacza, że tak to wygląda. Przecież ma się salon i kuchnię, łazienkę na tym samym poziomie. Schody są na poddasze, do sypialni i pokoi dzieci. Więc teraz jakoś nie biegam ciągle po tych schodach. W przypadku sytuacji kryzysowej można wykorzystać gabinet znajdujący się na parterze. Moim zdaniem demonizujecie schody w normalnym domu. Co innego schody między salonem a kuchnią czy łazienką. Ale takich potworków już się przecież nie buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 02.12.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Jak dla mnie dom piętrowy jest dobry tylko jeśli parterowego się nie da postawić a działka jest dobrze zlokalizowana jak u Elfir. Nie mam problemu z chodzeniem po schodach, wchodze po dwa stopnie bo mnie męczy takie człapanie, idę idę.... tyle tych stopni a krajobraz prawie sie nie zmienia. Ale zawsze to taka mała wyprawa, zupełnie inny poziom komfortu niż przejście paru kroków do sypialni w poziomie. Nad tym nawet się nie zastanawiam , przy schodach zawsze myślałam "musze iść na góre" jak za kare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 02.12.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Jestem niedojrzała i buduję dom ze schodami Co więcej, wcześniej mieszkałam przez 30 lat w domu z piwnicą i piętrem, w piwnicy był piec na paliwo stałe, do którego trzeba było zaglądać 4-5 razy dziennie, także narobiłam kilometrów po schodach sporo. Od pewnego czasu mieszkam w bloku, więc życia bez schodów na co dzień też doświadczyłam. Gdybyśmy mieli większą działkę pewnie zastanawiałabym się nad parterówką, ale raczej ze względów estetycznych niż funkcjonalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 02.12.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Ja już się wyleczyłam ze schodów. A nie wierzyłam, jak mówili, że tylko parterówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 02.12.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Mój prawie 100 letni dziadek twierdzi, że codzienne pokonywanie schodów trzyma go w dobrej formie. Do trzymania formy wolę rower Po to się oddziela strefy aby nie nosić rzeczy w tę i z powrotem? Nie wiem czy akurat "po to". Praktyka jednak jest taka jak Elfir napisała. Wychowałem się w domu ze schodami. Pokonywanie schodów 50 razy dziennie do swoich pokoi to w wielu kilkunastu lat nie było żadne wyzwanie. Teraz, po 30-ste, jak odwiedzam czasem stare śmieci to zawsze się ze dwa razy zastanowię, czy dylać na górę do brata czy jednak poczekać aż sam zejdzie do salonu Ten dom to bliźniak, w drugiej połówce mieszkają dziadkowie, dla nich wchodzenie po schodach to już spore wyzwanie, więc góra służy im tylko do spania - efekt, taki, że salon jest zawalony rzeczami, które niekoniecznie pasują do funkcji salonu ale potrzebne są do codziennego życia czy realizacji hobby. I też na spoczniku zawsze stoi parę kartonów do wniesienie "przy okazji". O! Właśnie, trzeba było zrobić spocznik wąski jak schody, byłaby większa motywacja do trzymania porządku. Taki protip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 02.12.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Jak dla mnie dom piętrowy jest dobry tylko jeśli parterowego się nie da postawić a działka jest dobrze zlokalizowana jak u Elfir. Na każdej innej działce, taki dom nie ma prawa bytu. Zapomniałaś dodać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.12.2019 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Tak, z ciekawości, co Ty nosisz w tę i z powrotem? np. kupuję papier toaletowy. Stawiam go na schodach, żeby wieczorem zanieść, jak idę na górę. Zniosłam z góry kartony z oświetleniem zewnętrznych. Teraz trzeba je zanieść z powrotem. Zniosłam z góry książkę aby poczytać na dole. Albo sweter bo rano było mi chłodno. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 03.12.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Tak na marginesie: ile z was ma w kuchni podręczną gaśnicę? Są ładnie kolorowo malowane. Ile z was ma wogóle gaśnicę w domu? Gaśnicę a nie taką samochodową do gaszenia papierosa Takie tam pytania starego piernika. Na państwowym nie pracowałem w komórce BHP. Pamiętam, jak jeszcze w rodzinnym domu stała sobie w piwnicy gaśnica 20kg i nikt nie wiedział na co taka wielka gaśnica. Aż pewnego dnia doszło do podpalenia węgla w kotłowni i tylko dzięki niej udało się ugasić poźar bez większych strat. A sprzątania było..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts