Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zbudowałem kolektory słoneczne z wykorzystaniem grzejników panelowych z ramą drewnianą. Jako pokrycie zastosowałem pojedynczą szybę. Przestrzeń pomiędzy kaloryferem, a szybą (grubości ok. 2cm) jest na całym obwodzie uszczelniona, poza jednym otworem który wykonałem w celu wyrównywania ciśnienia pomiędzy przestrzenią przed i za kaloryferem. Kolektory te mają być stosowane tylko sezonowo do grzania wody w małym besenie. Mam dwa pytania, na które nie potrafię znaleźć odpowiedz:

1.W momencie kiedy kolektor jest ogrzewany przez słońce wykrapla się para wodna na szybie od strony kaloryfera. Jaka jest tego przyczyna, jak to zlikwidować i jak pozbyć się tej wilgoci która tam już jest ?(może jakiś dodatkowy otwór i materiał higroskopijny ?)

2.Kaloryfer jest od tyłu izolowany 4cm styropianem. Chciałbym jeszcze dodatkowo zastosować warstwę folii aluminiowej. Czy folia powinna być umieszczona pomiędzy kaloryferem, a styropianem, czy jako ostatnia warstwa – po styropianie ?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/39056-problemy-z-kolektorem-s%C5%82onecznym-produkcji-w%C5%82asnej/

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki, ale artykuł znajdujący sie pod tym linkiem był moją inspiracją do budowy kolektorów. Nic tam nie pisze o problemie który przedstawiłem w miom pierwszym poście, a tak w zasadzie to nigdzie nie pisze :cry: Ehh POMOCY :(

2.Kaloryfer jest od tyłu izolowany 4cm styropianem. Chciałbym jeszcze dodatkowo zastosować warstwę folii aluminiowej. Czy folia powinna być umieszczona pomiędzy kaloryferem, a styropianem, czy jako ostatnia warstwa – po styropianie ?

Pozdrawiam

Wg mnie, folia za kaloryferem, za nią styropian. Jak w gotowych tzw. matach zagrzejnikowych albo przez analogię do termosa (najpierw srebrna warstwa a potem ocieplenie pomiędzy ściankami)

No w sumie masz rację. Folia aluminiowa działa jako izolator odbijając promieniowanie. Z drugiej strony widziałem rury ciepłownicze owijane izolacją z wełny mineralnej, która miała na zewnątrz warstwę folii. Coć może to stanowiło też element spajający i pdtrzymujący wełnę. W każdym razie dzięki. Chyba zrobie tak jak mówisz.

A co z tą wodą na szybie ?? nikt nic nie wie na ten temat ??

Wykrapiająca się woda przeszkadza mi z tego powodu, że część szyby jest zaparowana, poza tym woda ta zbiera się na dole. Wprawdzie konstrukacja drewniana jest zabezpieczona, ale nie przed stojącą wodą.

Efektow jakich sie spodziewam - aby zbiornik 100l podgrzało mi do ok 60stopni. Mam dwa kolektory, połączone będą seregowo a przepływ będzie grawitacyjny (minimalizacja kosztów).

Na marginesie dodam, że miałem ostatnio mały wypadek - zostawiłem w pochmurny dzień kolektor na stole na podwórku. Pojechałem do pobliskiego sklepu po silikon , a w tym czasie wyszło słońce. w ciągu 15 minut wypaliło mi styropian w kolektorze, tak że z 40mm zrobiło się 20mm i kupa smrodu. Tak że działać to działa :D

Proszę o jakieś porady co z tą wodą na szybie ??

Mam dwa kolektory, połączone będą seregowo a przepływ będzie grawitacyjny (minimalizacja kosztów).

to ten basen bedziesz mieć na dachu czy dla kolektorów wykopiesz dołek aby były poniżej basenu?

w ciągu 15 minut wypaliło mi styropian w kolektorze, tak że z 40mm zrobiło się 20mm i kupa smrodu.

do kolektora styropian sie nie nadaję... w tylko wełna i najlepiej od 50 mm wzwyż

Proszę o jakieś porady co z tą wodą na szybie ??

jezeli ten kolektor bedzie uzywany tylko latem to szyba nie jest konieczna ( w 1 poscie napisałeś 2 cm.. ale mam nadzieje ze to chodzi o odległosci pomiedzy szybą a grzejnikiem a nie o grubośc szyby), w lato kolektory otwarte są bardziej sprawne od tych przykrytych szybą, bo efekt szklarniowy przy i tak wysokiej temperatuze zewnetrzne jest mniejszy niz starty poswstałe przez odbijanie i pochłanianie szyby.

Woda na szybie, moze parować woda z drewna ( i masz racje ze jest ona kłopotliwa bo nie tylko zamacza drewno ale równiez zmniejsza wydajność kolektora ! ), ewentualnie obudowa nie jest szczelna ikiedy wlewasz zimną wode, w obudowie jest ciepło i sie wykrapla woda z powietrza rozwiązanie bylo by ( o ile chcesz zostwić szybę, zrobienie niewielkiej szczeliny na dole i na górze, straty nie bedą duze ale za to bedzie sie wentylowało i wilgoci nie powinno być. Drugim rozwiązaniem jest zrobienie szczelnej obudowy. ale w wykonaniu drewnianym awykonalne

he he no basenu nie mam na dachu .Przecież napisałem że zbiornik 100l. To jest taki pompowany basen dla dziecka. Poprostu chodzi o to aby miec już w miarę ciepłą wodęm. Nalewam zimną i dolewam gorącej ze zbiornika. Teraz już chyba wszystko jasne. Co do tych 2 cm oczywiście że chodzi o odległość między szybą a kaloryferem :) . Czy styropian się nie nadaje, hmm do instalacji profesjonalnych napewno nie. Wytrzymuje przecież tylko 90 stopni. Mnie go wypaliło bo kolektor był pusty ! Ale ja myśle że jak w mojej woda będzie 70 - 80 to styropian jak najbardziej jest ok. Poza tym wełna jest dużo bardziej nasiąkliwa niż styropian i w wełnie trzymałaby się mi wilgoć choćby z drewna.

Dzięki za porady co do wody wykraplającej się na szybie. Myślałem że czym to będzie szczelniejsze tym lepiej, a tu wygląda na to że musze to rozszczelnić :cry:

Może ktoś jeszcze się wypowie.

- cyrkulacyjnie to nie będzie działać

zastanawiam sie dlaczego?

pomijam fakt, że w przypadku przepływu wymuszonego sprawnosc bedzie większa, ale przy własciwym montazu kolektorów z tych grzejników mozna by uzyskać coś przypominającego kolektory z obiegiem grawitacyjnym.

Duzo zalezy od tego ak są króćce podłaczeniowe rozmieszczone w tych grzejnikach, mam nadziej ze albo jeden na dole drugi na górze lub po przekatnej grzejnika ( chyba to było by najlepsze ) a nie blisko siebie ( w odstepie 5 cm, tak sa chyba jak instalacja idzie w podłodze ) bo wtedy na pewno nie bedą działać.

Jezeli ustawic te grzejniki jeden nizej drugi wyzej ( nie na tym samym poziome bo nie bedą działać ) i tak połaczyc je aby ciepła woda miał szanse "iść" do góry, to jakoś to powinno działać

, oczywiście zasobnik gdzieś wyzej i ocieplony :)

No ja mam nadzieję że będzie działać. Grzejniki mam stare typowe panelowe. Wyprowadzenia są po jednej stronie. Grzejnik mam umieszczony w ramie i delikatnie pochylony tak, że górny wylot jest najwyższym punktem w kaloryferze. Połączenia mam od strony nagrzewanej (od strony szyby). Specjalnie do tego celu narzinałem gwint na kolankach plastikowych, aby zmieścić wylot wody w 20mm jakie dzieli kaloryfer od szyby. Te 20mm jest istotne ze względu na fakt że przy takiej odległości ciepło przenika od kaloryfera do szyby tylko na zasadzie przewodzenia powietrza. A to jest 4x mniej niż wynoszą straty przy konwekcji jaka występuje przy większych odległościach pomiędzy szybą a grzejnikiem. Teraz i tak to wszystko mi szlag trafi bo musze przecież zrobić przewietrzanie z uwagi na wyraszającą się parę wodną :( . A co do całej instalacji to myślę że jednak będzie działać. Wykonuję wszystko w myśl zasady - źródło ciepła najniżej, odbiornik wyżej i jak najmniej przewężeń i zakrętów aby zminimalizowac opory przepływu. Kurde zrobie zdjęcie i wam pokażę to wyjaśni wszystko.
Te 20mm jest istotne ze względu na fakt że przy takiej odległości ciepło przenika od kaloryfera do szyby tylko na zasadzie przewodzenia powietrza. A to jest 4x mniej niż wynoszą straty przy konwekcji jaka występuje przy większych odległościach pomiędzy szybą a grzejnikiem.

widzę, ze pracę domową odrobiłeś :D

Teraz już nie pamiętam, zbyt dobrze, bo dość dawno się interesowałem kolektorami ale bodajże do 40mm odleglości pmiędzy szybą a powierzchnią kolektora nie zachodzi jeszcze konwekcja ( przynajmniej w rozmiarze istotnym dla strat ), ale reki za to nie dam ;)

Teraz i tak to wszystko mi szlag trafi bo musze przecież zrobić przewietrzanie z uwagi na wyraszającą się parę wodną

moze nie baw sie zbytnio w jakieś kombinacje ze szczelinami a zrób w desce poziomej górnej i dolnej kilka otworów wiertarką. powinno starczyć, ewentualnie dziury na dole, a szczelnina tuż przy szybie na górze

i jak najmniej przewężeń i zakrętów aby zminimalizowac opory przepływu.

i kątów prostych :) bo to podobnie jak za kanalizacją

Kurde zrobie zdjęcie i wam pokażę to wyjaśni wszystko.

uwielbiam zdjęcia, :D naprawde ułatwiają sprawe :D

moze nie baw sie zbytnio w jakieś kombinacje ze szczelinami a zrób w desce poziomej górnej i dolnej kilka otworów wiertarką. powinno starczyć, ewentualnie dziury na dole, a szczelnina tuż przy szybie na górze

he he no to co jeszczcze miałbym wykombinować he he . Mówisz szczelina, ale to nie takie proste. Frezarką nie dojdę , bo mam za krótkie frezy, jedynie wiertło w roli freza, a to i tak piekielnie delikatna sprawa, bo szyby mam stare i wygrzane i już z ich cięciem się nagimnastykowałem. Druga sprawa że grzejnik mam już osadzony na amen, tzn mogę go oczywiście odkręcić ale stracę tubkę usczelniacza którą wywaliłem naokołó niego. A co z tego wynika wszystkie paprochy z wiertania wpadną mi tam do środka i będą pięknie widoczne na czarnym tle. Mogę spróbować odzysać powietrze odkurzaczem , ale to by musiał być chyba z TV Marketu za jedyne 999zł he he :D

Obiecuje jakieś zdjęcia , może jutro coś mi się uda.

no właśnie zbiornik wyżej niż kolektory wtedy tak

no właśnie zbiornik wyżej niż kolektory wtedy tak

Przepraszam, ale dlaczego myslisz że jestem kretynem :lol: który mysli że instalacja będzie mu cyrkulacyjnie działac tylko dlatego że nazwał ją grawitacyjną ?? Nie wiem jakim cudem wywnioskowałeś że kolektory mam na dachu , a zbiornik na ziemi i że chcę aby mi to wszystko hulało jak w CO ?? No tak wszyscy mają kolektory na dachu he he :D

Ok luzik !

Zdjęcia "się robią "

Pozdrawiam

Coś nie mogę dzisiaj spać :( . Zdjęć jeszcze nie mam, ale postanowiłem wam zobrazować problem przewietrzania, jaki proponujecie.

Na poiższym rysunku widać przekrój mojego kolektora. Zaznaczyłem tam przepływ zimnego i ciepłego powietrza przewietrzającego, przy zastosowaniu otworów tuż przy szybie - czyli najlepszego rozwiązania.

http://img379.imageshack.us/img379/5772/przekkol39et.jpg

Ale że człowiek jest leniwy to prezentuje wam wersję z wykonywaniem karkołomnych otworów tylko po jednej stronie. Jak dla mnie bomba. Powinno działać tak jak na tym rysunku wyżej. Co wy na to ?

http://img379.imageshack.us/img379/927/przekkol27tk.jpg

Ostatni rysunek to już totalne lenistwo, tzn nie tyle lenistwo co strach przed stłuczeniem szyby i zabrudzeniem wnętrza kolektora. Niestety tu już nie jestem taki pewien czy to zda egzamin. Dlatego proszę bardzo o komentarz do tego rozwiązania.

http://img379.imageshack.us/img379/8093/przekkol15wh.jpg

Po prostu w tym ostatnim rozwiązaniu muszę tylko rozszczelnić komorę grzejnika i wykonać szczeliny w pokrywie tylnej. Ale czy to zagada :-?

Na marginesie dodam że rysunek mniej więcej pokazuje rzeczywiste pochylenie kolektora, a wyraszanie się pary występuje przy czałkowitej szczelności (1 mały otw.) przestrzeni pomiędzy szybą, a grzejnikiem.

nikogo nie uważam za kretyna - jeżeli tak to odebrałeś to nie była moja inntencja

na forum jest tyle różnych WYNALAZKÓ że się w głowie nie mieści

jeszcze raz sorki

Ja takze planuje sam wyknać solarki, aczkolwiek zrobię to inaczej - szczelna obudowa szklana (może na konstrukcji stalowych kątowników), przejścia rurek uszczelnione solidnie (guma, silikon), w środku także panel grzejnikowy pomalowany na czarno. Wlot w jednym rogu, a wylot dospawany po przekątnej. Ochrona przed zaparowaniem szyby - nasypię na dno trochę pochłaniacza wilgoci, który zwiąże wilgoć z powietrza znajdującego się wewnątrz po zaklejeniu. A skoro będze to z założenia szczelne, nowa porcja wilgoci się tam nie dostanie...

W twoim rozwiązaniu zastosowałbym wentylację z rysunku drugiego - wlot na dole od spodu, wylot u góry. Myślę, że dużych otworów tam nie potrzeba - na panel zrobiłbym po 4-5 dziur fi 10 wlotowych i tyle samo wylotowych. Moim zdaniem to by wystarczyło...

Pozdrawiam :wink: