Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Musze jej podac link do tego wątku, na pewno sie przekona ze zle ocenia przydatnosc sterowania czasowego, a tak w ogole powinna zmienic tryb zycia aby takie sterowanie najlepsze z najlepszych.

Akurat zdąży cały przeczytać czekając na ciepłą wodę z tej cyrkulacji na żądanie.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Było trzeba przemyśleć przed budową domu rozkład pomieszczeń.

Ja tam nie grzeję gazem, za to bojler umieściłem pod łazienką.

Nie potrzebuję cyrkulacji.

Do kuchni dalej, trzeba pozmywać duże graty, resztę załatwia zmywarka w taniej, albo z prądu PV.

Wcześniej szła tylko w taniej.

Także można obyć się bez tego cukierka :p zwanego cyrkulacją.

Wod-kan, CO to tylko dwa aspekty budowy. Projektowanie tylko pod to domu to IMO kuriozum, ale każdy niech robi co chce ze swoimi $. Ja tylko pytam o pomysł na oszczędność na zużyciu gazu :)

O czym ty w ogóle mówisz? :rolleyes: Skoro na górze zasobnika mam wodę gorącą, i wyjście CWU mam z góry zasobnika, to jakim cudem ilość odkręconych kranów ma wpływ na temperaturę wody i jej wahania?

Takim cudem że jak odkręcisz więcej kranów a masz tylko trochę ciepłej wody na górze zasobnika to zasobnik szybko się opróżni z gorącej wody i za chwilę już jej nie będzie :(. Zdany będziesz już tylko na bieżący podgrzew kotła który będzie pracował na cały zimny zasobnik.

Natomiast jak masz cały zasobnik pełny gorącej wody to na dużo dłużej wystarczy zanim zacznie lecieć chłodna woda.

Nie wiem czy się już rozumiemy czy dalej coś nie jasne.

Zresztą możesz samemu sprawdzić. Odkręć powiedzmy 3 krany i sprawdź po jakim czasie zacznie lecieć chłodna woda.

Potem włącz cyrkulację niech się dobrze wymiesza wówczas cały zasobnik się naładuje gorącą wodą i powtórz eksperyment.

Takim cudem że jak odkręcisz więcej kranów a masz tylko trochę ciepłej wody na górze zasobnika to zasobnik szybko się opróżni z gorącej wody i za chwilę już jej nie będzie :(. Zdany będziesz już tylko na bieżący podgrzew kotła który będzie pracował na cały zimny zasobnik.

Natomiast jak masz cały zasobnik pełny gorącej wody to na dużo dłużej wystarczy zanim zacznie lecieć chłodna woda.

Nie wiem czy się już rozumiemy czy dalej coś nie jasne.

Zresztą możesz samemu sprawdzić. Odkręć powiedzmy 3 krany i sprawdź po jakim czasie zacznie lecieć chłodna woda.

Potem włącz cyrkulację niech się dobrze wymiesza wówczas cały zasobnik się naładuje gorącą wodą i powtórz eksperyment.

Od tego jest czujnik temperatury, odpowiednio umieszczon,y aby do takich sytuacji nie dochodziło. Aby gdy, na odpowiedniej wysokości, woda ma za niską temperaturę została dogrzana.

Jak będziesz mieszał całą wodę w kółko, to będziesz po prostu częściej doprowadzał do niższej temperatury w okolicach czujnika i częstszego dogrzewania CWU. Co wcale nie jest lepsze.

To tak, żeby wrocić do tematu wątku:

Właśnie dzisiaj mijają 4 lata od uruchomienia MCR Home 24/28 (dwufunkcyjny kondensacyjny) a zużycie gazu w m3 wyglądało tak:

18-19 607

19-20 458

20-21 542

21-22 575

Żadnych zasobników i cyrkulacji. Najdalszy punkt poboru ciepłej wody jest od pieca oddalony o 4m (kran umywalki w dolnej łazience)

Akurat zdąży cały przeczytać czekając na ciepłą wodę z tej cyrkulacji na żądanie.

Nie wiem jak to jest w twojej kuchni, ale zwykle jezeli chcę cos umyc drobnego, bo od duzej ilosci mycia jest zmywarka, jestem chwilę w swojej kuchni, ta chwila wystarcza. Bynajmniej nie po to aby czytac o tym, ze do kranu/zlewozmywaka leci sie od razu po wejsciu do kuchni. Nie neguję ze nieliczni w kuchni zachowują sie tak ze od razu są przy zlewozmywaku, chociażby tylko po to aby udowodnic swoje racje. Te błyskawiczne wejscie do kuchni czy lazienki i odkrecenie cwu bez sekundy zwłoki niczym na wyscigu zapewne ma swoj cel, jaki tak dokladnie nie wiadomo, ale na pewno przydaje sie w dyskusji o wyzszosci sterowania czasowego.

Edytowane przez asolt

PV, solary.

Fajny pomysł.

Myślę, że prędzej czy później zamienię kocioł gazowy na PC. Szukam rozwiązań na już i możliwie mało kosztownych.

PV i solary wymagają planu i kolejnych inwestycji (min. 30k?), które obecnie chcę ograniczyć do wykończenia domu i obejścia na tip-top. Potem chyba należą mi się 3 miesiące urlopu w dalekich ciepłych krajach :)

Przy dużym zasobniku masz warstwy i nie jesteś w stanie tego osiągnąć.

.

Zgadza się wszystko co napisałeś - idealnie by było ale ciężko to osiągnąć. I warstwy masz nie tyle w dużym, co w pionowym smukłym zbiorniku. Właśnie po to warto utrzymywać te warstwy, żeby jak najdłużej utrzymywać wysoką - komfortową temperaturę na wylocie z zasobnika. Wbrew temu co ktoś tu napisał napełniony w 1/3 150l zbiornik lepiej jak u góry ma 50l wody o temperaturze 45'C a 100l 20- 25'C niż 150l o temperaturze 30'C (obrazowo). Dlatego powrót cyrkulacji jest w drugiej połowie zbiornika.

Te błyskawiczne wejscie do kuchni czy lazienki i odkrecenie cwu bez sekundy zwłoki niczym na wyscigu zapewne ma swoj cel, jaki tak dokladnie nie wiadomo, ale na pewno przydaje sie w dyskusji o wyzszosci sterowania czasowego.

Bardzo często korzystam tak z łazienki, bo wchodzę tylko po to, aby umyć dłonie.

Fajny pomysł.

Myślę, że prędzej czy później zamienię kocioł gazowy na PC. Szukam rozwiązań na już i możliwie mało kosztownych.

PV i solary wymagają planu i kolejnych inwestycji (min. 30k?), które obecnie chcę ograniczyć do wykończenia domu i obejścia na tip-top. Potem chyba należą mi się 3 miesiące urlopu w dalekich ciepłych krajach :)

Solary chyba nie wymagają aż takich nakładów finansowych, a są bardzo skuteczne przez większość roku.

Bardzo często korzystam tak z łazienki, bo wchodzę tylko po to, aby umyć dłonie.

Z kuchni też?, kol agb tak korzysta w kuchni, poza tym jak tak jest czesto korzystane to czujniki pompy nie zalączą bo ustawiam układ opozniajacy jej zadziałanie. Jezeli jest ciepła woda w rurach to bez sensu jest zalaczanie pompy. Opóznienie ustawiam na podstawie pomiarów bo kazda instalacja jest inna.

Nie wiem jak to jest w twojej kuchni, ale zwykle jezeli chcę cos umyc drobnego, bo od duzej ilosci mycia jest zmywarka, jestem chwilę w swojej kuchni, ta chwila wystarcza. (...)

Wystarcza na co? Bo z tego zdania nic nie wynika.

Z kuchni też?, kol agb tak korzysta w kuchni, poza tym jak tak jest czesto korzystane to czujniki pompy nie zalączą bo ustawiam układ opozniajacy jej zadziałanie. Jezeli jest ciepła woda w rurach to bez sensu jest zalaczanie pompy. Opóznienie ustawiam na podstawie pomiarów bo kazda instalacja jest inna.

Tak? A gdzie tak napisałem? Już Ci mówiłem, nie przypisuj mi cudzych zachowań. Jak Ci brakuje argumentów, to po prostu wstrzymaj się z pisaniem.

A poza tym masz osobną cyrkulację na każdą łazienkę i kuchnię, że tak się tej kuchni uczepiłeś? Czy jednak jak ktoś wejdzie do łazienki to cudowny układ, z którego Twoja klientka jest tak zadowolona i tak jej cyrkulację wody na pętli kuchni zrobi?

Nie wiem czy w kuchni nie będzie lepszy dogrzewać przepływowy. Spokojnie go zmieszczę pod blatem, więc nie będzie rzucał się w oczy jak by to było w łazience. Za to po kuchni co chwila się krzątam. Czujnik ruchu załączałby pompę niepotrzebnie i prawdopodobnie zbyt późno, gdybym wpadł do kuchni jedynie np obmyć jabłko.

Kuchnię mam oddaloną o 12-15 metrów od zbiornika.

Nie, zasobnik w żadnym wypadku nie służy do stabilizacji temperatury. Masz w nim warstwy. I chodzi o to żeby na dole były warstwy od niskiej temperaturze, a na górze o wysokiej.

O czym ty w ogóle mówisz? :rolleyes: Skoro na górze zasobnika mam wodę gorącą, i wyjście CWU mam z góry zasobnika, to jakim cudem ilość odkręconych kranów ma wpływ na temperaturę wody i jej wahania?

Tak wracając do tematu to wygląda na to że Twój zasobnik jednak stabilizuje temperaturę CWU

Od tego jest czujnik temperatury, odpowiednio umieszczon,y aby do takich sytuacji nie dochodziło. Aby gdy, na odpowiedniej wysokości, woda ma za niską temperaturę została dogrzana.

Jak będziesz mieszał całą wodę w kółko, to będziesz po prostu częściej doprowadzał do niższej temperatury w okolicach czujnika i częstszego dogrzewania CWU. Co wcale nie jest lepsze.

Czujnik jest w takim miejscu gdzie go umieścił producent zasobnika na to nie ma wpływu.

Jak bym miał mniejszy zasobnik lub go nie naładował w pełni, to zimą jak jest bardzo zimna wody nie napełniłbym wanny bo zabrakło by gorącej wody. Nie wspominając już o tym, że nie można byłoby w tym czasie brać prysznica. W przypadku hydromasażu do fajnej kąpieli z sola albo innymi bajerami wchodzi się na czysto po wzięciu prysznica, wiec napełnianie wanny i jednoczesny prysznic to zasada. Już nie wspominajac o tym że w drugiej łazience inna osoba też może brać kępiel.

Chyba że mocno przewymiarowałbym kocioł żeby dawał radę pokryć cały bieżący rozbiór. A tak nie potrzebuję przewymiarowywać kotła bo zasobnik pracuje jak bufor.

Edytowane przez inwestor

Dobrze ze podkresliłes ze to twoje subiektywne zdanie, zdanie które dla mnie nic nie znaczy. Co do forum to juz pisałem wczesniej ze nie miałem PP i było źle, bo samozwańczy obroncy zysków własciciela forum mieli z tym problem, mam PP i dalej sie to niektórym nie podoba. W kazdym razie na pewno nie będę tu pisał tak, aby to Tobie pasowało, piszę co chce i jak chcę. Tak przy okazji tak częste uzywanie słowa fachowiec kojarzy mi sie z jakism natręctwem, tudziez innym nietypowymi zachowaniami któych nazwy nie okreslę, gdyz nie jestem psychiatrą. Co do samego układu sterowania który kiedys montowałem, ale obecnie sie nie zajmuję to znajdz chociaz jeden post uzytkowniką forum któremu to zamontowałem którym neguje takie rozwiązanie. Skoro to to takie złe to powinno byc tych postów multum i wszyscy by zapragneli miec zwykłą czasówkę. Tymczasem nikt nic nie pisze, a ciągle mam pytania czym zastąpic własnie sterowanie czasowe. Podałem kol. Samsu przykład podobnego co do zasady rozwiazania gotowego na alledrogo, ktos pyta wysyłam im ten link. Czy skorzysta nie wiem, nie ma rozwiazania w 100% komfortowego oprócz ciaglej pracy pompy, przy załozeniu strat na cyrkulację. Albo 100% komfortu i odpowiednie straty, albo mniejszy komfort i mniejsze straty. Nie tak dawno jak dzisiaj klientka przy okazji zamiany kotła stałopalnego na PC zazyczyła sobie zmiany sterowania cyrkulacją w kuchni ktora jest oddalona o ok 15 mb rury ze sterowania czasowego na inne. Sterowanie czasowe jej nie odpowiada bo w weekendy korzysta z kuchni w innym czasie na tygodniu w innym czasie, dodatkowo ma prace zmianową i stałe godziny pracy pompy powodują ze rzekome incydentalne braki cwu poza godzinami pracy pompy są bardzo czeste. Musze jej podac link do tego wątku, na pewno sie przekona ze zle ocenia przydatnosc sterowania czasowego, a tak w ogole powinna zmienic tryb zycia aby takie sterowanie najlepsze z najlepszych.

Nie mam jak na razie zaburzeń ani problemów psychicznych, ale tak jakoś utkwiły mi w pamięci Twoje wypowiedzi o tysiącach Twoich obliczeń, o tym że Twoje spostrzeżenia to są fakty i niemal zasady techniczne więc jedynie przez grzeczność i szacunek do Twych dokonań tak się zwracam :cool:.

Sam już teraz nie wiem czy jesteś fachowcem czy nie :confused: i czy mogę się tak o tobie wypowiadać ?

Nie przypominam sobie też abym przymuszał Cie żebyś pisał jak mi pasuje.

Wiesz tak jakoś niewiele masz merytorycznych wypowiedzi więc, pozwoliłem sobie poddać pod Twoją rozwagę pytanie innego kolegi abyś może łaskawie odpowiedział, bo sam jestem zainteresowany, ale przecież bez żadnego przymusu:sick:

Z Twojej wypowiedzi wynika jednak że nie wiesz czy sprawdza się ten czujnik czy nie tak se rzuciłeś na rybkę bo sam się chcesz tego dowiedzieć, spoko to nie żaden wstyd.

Jak bym miał mniejszy zasobnik lub go nie naładował w pełni, to zimą jak jest bardzo zimna wody nie napełniłbym wanny bo zabrakło by gorącej wody. Nie wspominając już o tym, że nie można byłoby w tym czasie brać prysznica. W przypadku hydromasażu do fajnej kąpieli z sola albo innymi bajerami wchodzi się na czysto po wzięciu prysznica, wiec napełnianie wanny i jednoczesny prysznic to zasada. Już nie wspominajac o tym że w drugiej łazience inna osoba też może brać kępiel.

Chyba że mocno przewymiarowałbym kocioł żeby dawał radę pokryć cały bieżący rozbiór. A tak nie potrzebuję przewymiarowywać kotła bo zasobnik pracuje jak bufor.

Nie rozumiem co ma moc kotła do tego. Skoro jest taki a nie inny rozbiór wody, to zbiornik na cwu jest za mały, a nie kocioł. Chodzi o to, ile w danym momencie mamy gotowej do użycia ciepłej wody. Podgrzewanie jej do temperatur powyżej 55 stopni jest nieekonomiczne. Za to mieszanie całego zbiornika do jednej temperatury prowadzi do wychładzania wody, która miała być gotowa do użycia (tej z góry). Więc gdzie tu sens mieszania tej wody?