Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie rozumiem co ma moc kotła do tego. Skoro jest taki a nie inny rozbiór wody, to zbiornik na cwu jest za mały, a nie kocioł. Chodzi o to, ile w danym momencie mamy gotowej do użycia ciepłej wody. Podgrzewanie jej do temperatur powyżej 55 stopni jest nieekonomiczne. Za to mieszanie całego zbiornika do jednej temperatury prowadzi do wychładzania wody, która miała być gotowa do użycia (tej z góry). Więc gdzie tu sens mieszania tej wody?

Zwiększa się ilość gorącej wody do dyspozycji, bez zwiększania zasobnika i bez zwiększania mocy kotła.Nikt nie mówi o przekraczaniu temperatury 55st.

Edytowane przez inwestor

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze tak z drugiej strony niezobowiązujący teoretyczny przykład.

Masz do napełnienia wannę pełnowymiarową 200L do tego w tym samym czasie kąpiel pod prysznicem niech będzie 50L co daje razem 250L wody o temp. 40st (bo w międzyczasie nieco ostygnie) w 10 minut.

Z pełnego zasobnika CWU 120L o temp. 55 st uzyskasz ok. 220 L wody o temp 40st. przy dolewaniu wody zimnej niech będzie +10st. Brakuje więc 30L które musisz uzupełnić w ciągu 10min. Więc wystarczy moc dogrzewu ok. 6,5kW

Mając do dyspozycji 50L wody o temp. 55st. otrzymasz ok. 92 L o temp. 40st. brakuje więc 152L które musisz podgrzać w 10 min, czyli nie licha moc kotła przeszło 33kW jest już potrzebna bo mówimy o ok 15L/min przy dt 30st.

Widać więc o ile nie popełniłem pomyłek w rachunkach, że jak przed napełnianiem wanny załadujemy cały zasobnik gorąca wodą to niewielka moc dogrzewu wystarczy.

Reasumując widać wiec że zamiast kupowania większego zasobnika i korzystania z jego pojemności w ok 40% i przewymiarowywaniu kotła wystarczy w pełni wykorzystać pojemność zasobnika tego który już zresztą się posiada.

Jeszcze tak w uzupełnieniu jak kocioł grzeje wodę w czasie załączonej cyrkulacji to w zasadzie cały zasobnik naładuje się do tem. 55st.

Edytowane przez inwestor

Co do zużycia ciepła przez cyrkulację CWU. Trochę obserwacji już zdążyłem przeprowadzić na swoim przykładzie.

Początkowo miałem harmonogram. 3 minuty co pół godziny od 7:30 do 23 w weekendy i z przerwą w dni robocze. Zużycie ciepła w weekend było sporo wyższe.

Teraz mam przełączone na czujniki ruchu plus trigger gdy ktoś wejdzie do domu z ale nie częściej niż co 27 minut.

Rano pierwsze i po dłuższej przerwie 6 minut.

Sprawdza się spoko, ale oszczędność raczej znikoma. Większe wychłodzenie po dłuższym postoju pochłania po prostu więcej energii.

Na samych czujnikach sprawdzało się średnio.

Wracałem do domu po całym dniu, szedłem do łazienki umyć ręce i woda była zimna. Teraz uruchamia się gdy otworzę bramę garażowa lub drzwi, więc zanim dojdę do łazienki jest ciepła. Ale tak czy inaczej zużycie CWU jest o wiele wyższe z cyrkulacja niż bez niej. Mimo że gdzie mogłem dawałem w warstwie styropianu.

Wod-kan, CO to tylko dwa aspekty budowy. Projektowanie tylko pod to domu to IMO kuriozum, ale każdy niech robi co chce ze swoimi $. Ja tylko pytam o pomysł na oszczędność na zużyciu gazu :)

Jeśli ktoś ma masę $, to nie ma to znaczenia. Więc temat odpada.

Normalnie w domkach, zazwyczaj są jedną nad drugą.

Jeśli ktoś decyduje się na taki domek, to jak przy każdej inwestycji. Są plusy i minusy.

Nie da się inaczej.

A później płacz.

Każdy bierze wedle siebie, a później marudzenie.

Konsekwencje wcześniejszych działań.

Można później szukać dobrego wujka na forum i wylewać łzy.

Nie moja brożka.

Edytowane przez klaudiusz_x

Co do zużycia ciepła przez cyrkulację CWU. Trochę obserwacji już zdążyłem przeprowadzić na swoim przykładzie.

Początkowo miałem harmonogram. 3 minuty co pół godziny od 7:30 do 23 w weekendy i z przerwą w dni robocze. Zużycie ciepła w weekend było sporo wyższe.

Teraz mam przełączone na czujniki ruchu plus trigger gdy ktoś wejdzie do domu z ale nie częściej niż co 27 minut.

Sprawdza się spoko, ale oszczędność raczej znikoma. Większe wychłodzenie po dłuższym postoju pochłania po prostu więcej energii.

Wracałem do domu po całym dniu, szedłem do łazienki umyć ręce i woda była zimna. Teraz uruchamia się gdy otworzę bramę garażowa lub drzwi, więc zanim dojdę do łazienki jest ciepła. Ale tak czy inaczej zużycie CWU jest o wiele wyższe z cyrkulacja niż bez niej. Mimo że gdzie mogłem dawałem w warstwie styropianu.

Jeszcze pytanie, w jakiej odległości masz tę łazienkę od zbiornika.

Pomijając kwestie estetyki: może nie warto instalować cyrkulacji, tylko podgrzewacz przepływowy?

Jeszcze pytanie, w jakiej odległości masz tę łazienkę od zbiornika.

Pomijając kwestie estetyki: może nie warto instalować cyrkulacji, tylko podgrzewacz przepływowy?

Ze względów ekonomicznych może to być nie głupie, aby przy byle krótkim myciu rąk np. tak ze zużyciem 2 litry wody, nie ładować niepotrzebnie np. wychłodzonego zasobnika.Nawet gdyby w najdroższy możliwy sposób miało się to odbyć czyli prądem elektrycznym. Tutaj cenne były by jakieś porównawcze dane o zużyciu prądu vs gazu.

Edytowane przez inwestor

Dziennie zużywam średnio 8.5kWh ciepła, więc na gaz łatwo przeliczyć.

Bez cyrkulacji byłoby koło 5kWh.

Średnie COP dla CWU 3.78 od początku roku.

Wychodzi około 1kWh prądu dziennie - wszystko w drugiej taryfie. Więc około 50gr za dobę...

Większość baterii w zabudowie, więc przepływowe ogrzewacze wody nie wchodzą w grę.

Dzięki Owczar, o takiego rodzaju odpowiedź mi chodziło.

Masz zbiornik na ciepłą wodę? Nie powinieneś liczyć raczej drogiej taryfy na potrzeby CWU?

Dziennie zużywam średnio 8.5kWh ciepła, więc na gaz łatwo przeliczyć.

Bez cyrkulacji byłoby koło 5kWh.

.

70% więcej dla cyrkulacji to jak dla mnie sporo.

Dla porównania podam ostatni odczyt zużycia:

przez 6 dni zużycie na CWU + cyrkulacja = 6,48 m3, co daje 1,08 m3/24h. Zbiornik 170l, punkty poboru wody położone daleko (ok. 20m i 15m w poziomie + 18-20 m piętro). Izolacja otulina na rurach typu pianka (na oko 3-5 cm grubości), położone na chudziaku. Zadana temperatura na piecu (DeDietrch MPX 24) to 35 st. Temperatura wody w zbiorniku ok. 40 st. Włączony tryb anty Legionella (wygrzewa cyklicznie do 55 st, zakres interwałów poda mi producent jak się doszukają w papierach technicznych) Co już jest całkiem dobrym wynikiem (wcześniej, przy 45-55 st zużycie wynosiło przynajmniej 1,5 m3/24h). W głowie szacuję, że wyłączenie pompy może ograniczyć zużycie (przynajmniej) o kolejne 30-40%. (do 0,7 m3/24h byłoby super). Zużycie miesięczne wody to ok. 6-8k l. Z tego ciepłej szacuję 40%. Dziennie wychodziłoby przynajmniej 100 l ciepłej wody.

Też mi to przechodziło przez myśl. Przy pompie ciepła z funkcją podgrzewania wody temat traci na znaczeniu. Przyjmijmy nawet 1-2 zł/dziennie prąd (PC) vs 3-4 zł/dziennie gaz

Jeśli ktoś ma masę $, to nie ma to znaczenia. Więc temat odpada.

Kapitał bierze się z oszczędności.

Mam zbiornik 450l - zimą dodatkowo biorę z niego ciepło do nawilżacza kanałowego, ale spokojnie starcza, żeby zagrzać wodę na CWU tylko w taniej. U mnie pomimo sterowania po czujnikach, cyrkulacja pracuje prawie cały czas, bo ktoś zawsze ktoś jest w domu. Oczywiście teraz pracuje rzadziej i to zużycie jest minimalnie niższe.

Woda w zbiorniku 40-48 stopni. W ciągu dnia pozwalam jej spadać także niżej, bo do umycia rąk nie potrzebuje więcej.

Najprostszy sposób to wyłączyć cyrkulację i sprawdzić czy bardzo przeszkadza jej brak i jakie są oszczędności. Oczywiście przy założeniu, że ręce będzie się myło w zimnej wodzie - bo spuszczając w kanał dziesiątki litrów może się okazać średnią oszczędnością. Inna sprawa to nawyki - jeśli odkręcisz ciepłą wodę do umycia rąk, a umyjesz w zimnej zanim doleci ciepła, to masa energii pójdzie po prostu w rury i otoczenie. Więc trzeba by się przestawić na zimny kurek.

@Ratpaw

Absolutnie nie. Nie spotkałem się z rozwiązaniem Asolt'a, dlatego mnie zaciekawiło.

@Owczar

450 l. Wow. Długo utrzymuje się temperatura w zbiorniku +40 st? Dla mnie też 40 st wystarczy do mycia rąk, a 45 st. do kąpieli w zupełności wystarczy. Nie wiem na ile problem bakterii jest realny. Podgrzewanie do 55 st. wydaje się czystym marnotrawstwem.

Popa cyrkulacji od wczoraj jest wyłączona. Po 2-3 dniach dam znać na jakie oszczędności można liczyć. Zakładam że w okresie letnim oszczędności będą mniejsze niż zimą. Tak przynajmniej na chłopski rozum mi wychodzi.

Z cyrkulacji nie zrezygnujemy, bo jeśli mam mieć ciepła wodę po 30-60 s, to równie dobrze może już jej nie być. Pobawię się programatorem, by nocą wyłączać pompę (zawsze to 1/3 dobry oszczędności). Ciekawe zresztą jaki pobór prądu jest na niej. Też to sprawdzę jak będę miał chwilę.

Moja pompka obiegowa bierze 3-4W.

To zbiornik przepływowy, więc nie mam problemu z legionellą i nie musze dogrzewać.

Co do strat na samym zbiorniku. Podczas urlopu zaczynał od 43 stopni. W ciągu doby stracił 3 stopnie na czujniku temperatury - bez cyrkulacji. W ciągu 4 dni temperatura spadła do 33 stopni - czyli o 10 stopni.

Pianka na zbiorniku nie jest zbyt gruba. Można by rozważyć docieplenie armaflexem, ale nie wiem czy jego koszt by się zwrócił w szybkim czasie. Podczas normalnego użytkowania te straty nie są bolesne, bo zanim zdąży sama oddać temperaturę, to jest zużywana.

Cięzko jest też estymować realne straty przez wzgląd na warstwowowść wody w takim zbiorniku, ale przykładowo pierwsza cyrkulacja 6 minutowa rano obniża temperaturę w zbbiorniku o ok 0,8 stopnia. Podczas każdek kolejnej widać też spadki na krzywej.

@Ratpaw

Absolutnie nie. Nie spotkałem się z rozwiązaniem Asolt'a, dlatego mnie zaciekawiło.

....

To nie tylko moje rozwiazanie, podobnie to rozwiazał Auraton tyle ze bezprzewodowo. Ja mogę zmienic funkcjonalnosc bo składam to z pojedynczych elementów, natomiast rozwiazanie Auratona jest nie modernizowane.

https://allegro.pl/oferta/bezprzewodowy-sterownik-pompy-cwu-auraton-aquarius-9896205411?fromVariant=9896205411

Uprzedzajac, to nie moja aukcja, tylko pierwsza z brzegu

To nie tylko moje rozwiazanie, podobnie to rozwiazał Auraton tyle ze bezprzewodowo. Ja mogę zmienic funkcjonalnosc bo składam to z pojedynczych elementów, natomiast rozwiazanie Auratona jest nie modernizowane.

https://allegro.pl/oferta/bezprzewodowy-sterownik-pompy-cwu-auraton-aquarius-9896205411?fromVariant=9896205411

Uprzedzajac, to nie moja aukcja, tylko pierwsza z brzegu

A co z tym kombinować i po co – skoro :

Opis

Przedmiotem aukcji jest:

Bezprzewodowy sterownik pompy cyrkulacyjnej w układzie C.W.U. aktywowany czujnikiem ruchu (zestaw) – AURATON Aquarius SET

Bezprzewodowy sterownik pompy cyrkulacyjnej w układzie C.W.U. aktywowany czujnikiem ruchu AURATON Aquarius SET (zestaw) ma za zadanie obsługę „inteligentnej cyrkulacji” obiegu Ciepłej Wody Użytkowej. Pompa obiegu cyrkulacji podłączona do wyjścia AURATON Aquarius CR (sterownik pompy) ma się załączać tylko w momentach gdy czujnik ruchu AURATON Aquarius PIR wykryje aktywność użytkowników C.W.U. w pomieszczeniu (np. w łazience). Dodatkowo AURATON Aquarius CR uruchamia pompę cyrkulacyjną tylko na zadany wcześniej czas (fabrycznie ustawiony na 2 minuty).

WŁAŚCIWOŚCI

• Załączenie pompy, gdy czujnik ruchu wykryje aktywność użytkowników w pomieszczeniu (np. łazienka)

• Programowalny czas pracy i czas postoju pompy

• Możliwość parowania do 20 czujników ruchu z jednym odbiornikiem AURATON Aquarius CR

• Uruchomienie pompy na zaprogramowany czas

• Bezobsługowe sterowanie pompą za pomocą czujnika ruchu

DANE TECHNICZNE

• Zakres temperatury pracy: 0° – 40°C

• Cykl pracy: dobowy

• Kontrola stanu pracy: LED

• Maksymalny prąd obciążenia styków przekaźnika AURATON Aquarius CR: ~ 16A 250V AC

• Zasilanie AURATON Aquarius PIR: Bateria litowa 3V, typ CR123

• Zasilanie AURATON Aquarius CR: 230 VAC, 50Hz

• Wilgotność AUARTON Aquarius PIR: ≤85% bez kondensacji

• Stopień ochrony: IP20

• Częstotliwość radiowa: 868,850 MHz, 869,000 MHz

• Zasięg działania: W budynku o standardowej grubości ścian – ok. 30 m, na otwartej przestrzeni do 300 m

• Moc sygnału radiowego: do 11 dBm

Wykryje ruch i się uruchamia – pompka cyrkulacyjna przepędzi wodę w rurach i ciepła jest dostępna a to co sam robisz czyż nie tak samo działa – by nie rzec w dokładnie taki sam sposób ?

@ asolt – jeszcze nie doszedł tego lub może jeszcze nie wpadł na to – ale po Twoim poście ofertę rozbudować będzie mógł se – reklamując to np., w ten sposób - by pełnię komfortu osiągnąć - że : „pancio opuszcza miejsce pracy i niedługo domek nawiedzi – masz być gotowa i ciepła bez oczekiwania – rączki myć będzie zaraz po wejściu do łazienki”.

Ps.

Tylko jak on to razem do kupy poskłada - ot chyba kolejny psychodramat nas czeka - coś czuję, że wytłumaczyć mu się tego na forum nie da i będzie trza w miejscu instalacji pokazać - co z czym, jak i gdzie razem do kupy pospinać by działać zechciało i by pełnia komfortu osiągnięta była w 110%.

@ asolt – jeszcze nie doszedł tego lub może jeszcze nie wpadł na to – ale po Twoim poście ofertę rozbudować będzie mógł se – reklamując to np., w ten sposób - by pełnię komfortu osiągnąć - że : „pancio opuszcza miejsce pracy i niedługo domek nawiedzi – masz być gotowa i ciepła bez oczekiwania – rączki myć będzie zaraz po wejściu do łazienki”.

Ps.

Tylko jak on to razem do kupy poskłada - ot chyba kolejny psychodramat nas czeka - coś czuję, że wytłumaczyć mu się tego na forum nie da i będzie trza w miejscu instalacji pokazać - co z czym, jak i gdzie razem do kupy pospinać by działać zechciało i by pełnia komfortu osiągnięta była w 110%.

Co Ty mozesz czuc?, w głowie cos sie Tobie pokreciło z psychodramatem, twoje wypowiedzi i nie tylko w tym wątku to prawdziwy psychodramat. Jakbys dokladnie czytał dyskusje na temat sterowania cyrkulacji to bys wyczytał ze co niektórzy mają załaczanie cyrkulacji zwykłym wyłacznikiem, gdy mają zamiar skorzystac z cwu to odpowiednio wczesniej zalaczają pompę i po wejsciu do łazienki ciepła woda jest jak znalazł, gdy sobie o tym zapomną to trudno, cyrkulacji brak. Znajdz sobie takie wypowiedzi i dołacz swoje durne opinie na ten temat. Starasz sie byc dowcipny, popuszczasz wodze fantazji, a g..o z tego wychodzi. Chcesz mi pokazac jak to jestes kozak w zakresie automatyki i sterowania to zapraszam do mnie, pojedziemy na budowę i mozesz sie wykazac, mądrego zawsze dobrze posłuchac i podgladnąc jego pracę. Jezeli reflektujesz na zaproszenie to napisz na PW.

(...)
No i co „herbatniczku” - nie sposób zliczyć tego ile tu zostało napisane o tym - i po co (psychodramat) – problem miałeś - problem rozwiązałem #14755 - jak by nie ja, to jak nic dalej byś pianę o to toczył – dziękować nie ma maco.

Ciskałeś się, że tego bezprzewodowego się nie da podrasować ale @inwestor pokazał, że jak chcesz to se możesz – automatyka – jak piszesz – znasz, to i pokazywać nie trzeba jak co z czym zgrać ale jak problema jak będzie - FM służy pomocą. - Pa.