Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kochani, pyatłam już w innym wątku, ale podpytam i w tym...potrzebuję przepis na jakieś fajne danie bezrybne na wigilię....
... może takie przystawki:

 

SAŁATKA GRZYBOWO - OGÓRKOWA

składniki:

1/2 litra marynowanych leśnych grzybów

1/2 kg kiszonych ogórków

2 średnie cebule

czerwony ocet winny

oliwa (może być aromatyzowana oregano)

sos jalapeno (może być zielone tabasco)

sól i pieprz do smaku

http://www.chefpaul.net/inne/sOG03.jpg

sposób przygotowania:

Cebulę oczyścić i pokrajać w ćwierćtalarki. Ogórki pokrajać w cienkie półtalarki. Małe grzybki zachować w całości, mniejsze przekrajać na połowę. Układać warstwami, a każdą warstwę skropić octem, oliwą, sosem jalapeno i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

 

KOTLECIKI GRZYBOWE ZAPIEKANE Z SEREM

składniki:

1/2 kg grzybów (grzyby świeże lub z solanki)

1 cebula

1/2 czerstwej bułki

2 jajka

1 szklanka tartej bułki

2 łyżki masła

1/2 szklanki oliwy

12 łyżek tartego żółtego sera (np gouda)

sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:

Oczyszczone i pokrajane grzyby gotujemy w osolonej wodzie około pół godziny, następnie drobno siekamy. Oczyszczoną cebulę drobno siekamy i obsmażamy na rumiano na maśle. Czerstwą bułkę moczymy w ciepłym mleku i odciskamy a następnie drobno siekamy. Oddzielamy żółtka od białek, które ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodając na końcu białka (jeżeli masa jest za rzadka dodajemy tartej bułki. Formujemy klopsiki, które lekko obtaczamy w tartej bułce. Smażymy klopsiki na rumiano na oliwie i przekładamy do ogniodpornego naczynia.

Na każdy z klopsików nakładamy łyżkę tartego sera i przykrywamy naczynie, (aby w czasie zapiekania klopsiki za bardzo nie wyschły).

Nagrzewamy piekarnik do 175*C i zapiekamy klopsiki, aż do rozpuszczenia się sera (około 10 minut).

http://www.chefpaul.net/inne/kotletyG04.jpg

Możemy podawać z pikantnym sosem pomidorowym (przepis).

 

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chefie, dzięki :D
... uprzejmie proszę :)

 

...

Dlaczego nie można dostać takiego prezentu gwiazdkowego?

Już bym nic innego nie chciała.

Może być sama sałatka, nawet. 8)

... można :) :wink: ... tylko jak to przesłać ? :wink:

 

serdeczne świąteczne pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... poszukujesz zupy rybnej z jakiego rodzaju ryb (słodkowodne, morskie, z dodatkiem "owoców morza" np krewetki, kraby,) ?

 

Zupa z ryb morskich (moja ulubiona z halibuta)

składniki:

1 l wywaru rybnego (przygotować go można z głów, płetw, kręgosłupów, ogonów i skóry ryb)

1 kg filetów z halibuta (może być inna ryba morska)

1 łyżka soku z cytryny

2 średnie cebule

1 pietruszka

1/2 średniego selera

2 średnie marchewki

1 łyżka oliwy

2 łyżki masła

4 średnie ziemniaki

1/2 szklanki białego wytrawnego wina (najlepiej chablis)

2 żółtka

1/2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki)

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki estragonu

1 ziarno ziela angielskiego (roztarte w moździeżu)

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:

Wywar z ryby zagotować. Pokrajane w kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno posiekane cebule, pietruszkę, seler i marchewkę, zeszklić, dodać paprykę, estragon, ziele angielskie i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie, przetrzeć je przez sito i wrzucić do wywaru.

Dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i gotować 15-20 minut. Dodać wino i kawałki ryby i gotować jeszcze 15 minut.

Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i zaciągnąć zahartowaną śmietaną, posypać natką pietruszki.

 

Smacznego

 

Uwaga: można zrobić wersję "wykwintną" i dodać na sam koniec gotowania krewetki (nie gotować z krewetkami, gdyż zrobią się całkowicie twarde).

chefie-powiedz mi prosze ...ten przepis jest na ile osób ? tak na moje oko to na ok 4 ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... powyższa zupka rybna jeżeli ma służyć jako posiłek "jednodaniowy" :) to w rzeczy samej, ... ledwie na 4 osoby :) ... jeżeli mamy rozszerzony "repertuar" to z powodzeniem na osiem :)

 

pozdrawiam serdecznie smacznie i świątecznie

 

a ja z głębi serca dziekuje za Twe przepisy i za to ,że pomagasz poznawać tajemnice kuchenne :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Domowy krem do karpatki

1l mleka

1l wody - (ja zamiast daje tez mleko)

2 cukry wanil.

_________________

Od tego odlac tyle aby mozna bylo rozmieszac;

6 zoltek

25 dkg cukru

28 dkg maki wroclawskiej

Reszte zagotowac i jak zacznie sie gotowac wlewac wolno ciagle mieszajac ta mase powyzej. Troche pogotowac - jakis 5 min.., ciagle mieszajac....

Do ugotowanego goracego kremu trzymajac jeszcze na lekkim ogniu, dodac lekko mieszajac, tak jakby przewracajac krem z dolu do gory;

6 bialek ubitych z 10dkg cukru pudru

zdjac z ognia i juz jest...

Jest tego kremu duzo na taka wieksza blache.... Ja robie w takiej szklanej - porcelanowej.., bo w tych zwyklych tam gdzie krem przylega do blachy ciemnieje i potem blacha smakuje...

Aby bylo mniej roboty, zamiast ciasta na spod klade ciasteczka petitki, zalewam goracym kremem i z gory znowu daje petitki....

Bardzo smaczne, dzieciaki bardzo lubia i osboy starsze - bo gryzc nie trzeba... Rozplywa sie w ustach...

Dajcie znac czy smakowalo...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...