nastka79 04.12.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Aga to ja tu jakieś tam gołąbki z kaszami a Ty wchodzisz w groch z kapusta.Toż to normal..... Hmm... Sugerujesz, że twoje gołabki lepsze niż kapucha mojego tatusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.12.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Aga to ja tu jakieś tam gołąbki z kaszami a Ty wchodzisz w groch z kapusta.Toż to normal..... Hmm... Sugerujesz, że twoje gołabki lepsze niż kapucha mojego tatusia to Ty powiedziałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 04.12.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 No tak, to chyba kwestia gustu... U nas groch z kapustą to po prostu tradycja - od zawsze na każdej Wigilii jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 04.12.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 No tak, to chyba kwestia gustu... U nas groch z kapustą to po prostu tradycja - od zawsze na każdej Wigilii jest u nas też uwielbiam tę potrawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 04.12.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 No tak, to chyba kwestia gustu... U nas groch z kapustą to po prostu tradycja - od zawsze na każdej Wigilii jest u nas też uwielbiam tę potrawę to jestesmy jedna WIELKA RODZINA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 04.12.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 to jestesmy jedna WIELKA RODZINA. wow jeśli mogę zapytać: po kądzieli, czy po mieczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 04.12.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 to jestesmy jedna WIELKA RODZINA. wow jeśli mogę zapytać: po kądzieli, czy po mieczu? napewno nie po golabkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 04.12.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 napewno nie po golabkach. to się rozumie chociaż one tak sobie ładnie z dzióbków jedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deja vu 04.12.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 napewno nie po golabkach. to się rozumie chociaż one tak sobie ładnie z dzióbków jedzą po takich to tak , ale mi chodzilo o te glaby nabite ryzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 06.12.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 kochani, pyatłam już w innym wątku, ale podpytam i w tym...potrzebuję przepis na jakieś fajne danie bezrybne na wigilię.... ... może takie przystawki: SAŁATKA GRZYBOWO - OGÓRKOWA składniki: 1/2 litra marynowanych leśnych grzybów 1/2 kg kiszonych ogórków 2 średnie cebule czerwony ocet winny oliwa (może być aromatyzowana oregano) sos jalapeno (może być zielone tabasco) sól i pieprz do smaku http://www.chefpaul.net/inne/sOG03.jpg sposób przygotowania: Cebulę oczyścić i pokrajać w ćwierćtalarki. Ogórki pokrajać w cienkie półtalarki. Małe grzybki zachować w całości, mniejsze przekrajać na połowę. Układać warstwami, a każdą warstwę skropić octem, oliwą, sosem jalapeno i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. KOTLECIKI GRZYBOWE ZAPIEKANE Z SEREM składniki: 1/2 kg grzybów (grzyby świeże lub z solanki) 1 cebula 1/2 czerstwej bułki 2 jajka 1 szklanka tartej bułki 2 łyżki masła 1/2 szklanki oliwy 12 łyżek tartego żółtego sera (np gouda) sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: Oczyszczone i pokrajane grzyby gotujemy w osolonej wodzie około pół godziny, następnie drobno siekamy. Oczyszczoną cebulę drobno siekamy i obsmażamy na rumiano na maśle. Czerstwą bułkę moczymy w ciepłym mleku i odciskamy a następnie drobno siekamy. Oddzielamy żółtka od białek, które ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodając na końcu białka (jeżeli masa jest za rzadka dodajemy tartej bułki. Formujemy klopsiki, które lekko obtaczamy w tartej bułce. Smażymy klopsiki na rumiano na oliwie i przekładamy do ogniodpornego naczynia. Na każdy z klopsików nakładamy łyżkę tartego sera i przykrywamy naczynie, (aby w czasie zapiekania klopsiki za bardzo nie wyschły). Nagrzewamy piekarnik do 175*C i zapiekamy klopsiki, aż do rozpuszczenia się sera (około 10 minut). http://www.chefpaul.net/inne/kotletyG04.jpg Możemy podawać z pikantnym sosem pomidorowym (przepis). Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 06.12.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 nigdu nie jadłam grochu z kapustą też nie jadłam - boję się, bo przecież: od kapusty i od grochu to się pie.dzi co trochu eee, dopiero po pasterce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.12.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Chefie, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 07.12.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 [http://www.chefpaul.net/inne/sOG03.jpg http://www.chefpaul.net/inne/kotletyG04.jpg (przepis). Dlaczego nie można dostać takiego prezentu gwiazdkowego? Już bym nic innego nie chciała. Może być sama sałatka, nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 10.12.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Chefie, dzięki ... uprzejmie proszę ... Dlaczego nie można dostać takiego prezentu gwiazdkowego? Już bym nic innego nie chciała. Może być sama sałatka, nawet. ... można ... tylko jak to przesłać ? serdeczne świąteczne pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.12.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 ... poszukujesz zupy rybnej z jakiego rodzaju ryb (słodkowodne, morskie, z dodatkiem "owoców morza" np krewetki, kraby,) ? Zupa z ryb morskich (moja ulubiona z halibuta) składniki: 1 l wywaru rybnego (przygotować go można z głów, płetw, kręgosłupów, ogonów i skóry ryb) 1 kg filetów z halibuta (może być inna ryba morska) 1 łyżka soku z cytryny 2 średnie cebule 1 pietruszka 1/2 średniego selera 2 średnie marchewki 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 4 średnie ziemniaki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (najlepiej chablis) 2 żółtka 1/2 szklanki śmietany (najlepiej kremówki) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki estragonu 1 ziarno ziela angielskiego (roztarte w moździeżu) 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: Wywar z ryby zagotować. Pokrajane w kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno posiekane cebule, pietruszkę, seler i marchewkę, zeszklić, dodać paprykę, estragon, ziele angielskie i wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie, przetrzeć je przez sito i wrzucić do wywaru. Dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i gotować 15-20 minut. Dodać wino i kawałki ryby i gotować jeszcze 15 minut. Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Zupę zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i zaciągnąć zahartowaną śmietaną, posypać natką pietruszki. Smacznego Uwaga: można zrobić wersję "wykwintną" i dodać na sam koniec gotowania krewetki (nie gotować z krewetkami, gdyż zrobią się całkowicie twarde). chefie-powiedz mi prosze ...ten przepis jest na ile osób ? tak na moje oko to na ok 4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 19.12.2007 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 ... powyższa zupka rybna jeżeli ma służyć jako posiłek "jednodaniowy" to w rzeczy samej, ... ledwie na 4 osoby ... jeżeli mamy rozszerzony "repertuar" to z powodzeniem na osiem pozdrawiam serdecznie smacznie i świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 19.12.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 ... powyższa zupka rybna jeżeli ma służyć jako posiłek "jednodaniowy" to w rzeczy samej, ... ledwie na 4 osoby ... jeżeli mamy rozszerzony "repertuar" to z powodzeniem na osiem pozdrawiam serdecznie smacznie i świątecznie a ja z głębi serca dziekuje za Twe przepisy i za to ,że pomagasz poznawać tajemnice kuchenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 21.12.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Domowy krem do karpatki 1l mleka 1l wody - (ja zamiast daje tez mleko) 2 cukry wanil. _________________ Od tego odlac tyle aby mozna bylo rozmieszac; 6 zoltek 25 dkg cukru 28 dkg maki wroclawskiej Reszte zagotowac i jak zacznie sie gotowac wlewac wolno ciagle mieszajac ta mase powyzej. Troche pogotowac - jakis 5 min.., ciagle mieszajac.... Do ugotowanego goracego kremu trzymajac jeszcze na lekkim ogniu, dodac lekko mieszajac, tak jakby przewracajac krem z dolu do gory; 6 bialek ubitych z 10dkg cukru pudru zdjac z ognia i juz jest... Jest tego kremu duzo na taka wieksza blache.... Ja robie w takiej szklanej - porcelanowej.., bo w tych zwyklych tam gdzie krem przylega do blachy ciemnieje i potem blacha smakuje... Aby bylo mniej roboty, zamiast ciasta na spod klade ciasteczka petitki, zalewam goracym kremem i z gory znowu daje petitki.... Bardzo smaczne, dzieciaki bardzo lubia i osboy starsze - bo gryzc nie trzeba... Rozplywa sie w ustach... Dajcie znac czy smakowalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 21.12.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Napewno wypróbuję, bo uwielbiam karpatkę ale Zeljka, ten krem jest bez masła? jeśli tek, to tym bardzie super, bo mniej kalorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 21.12.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 BEZ!!! A jaki dobry, zobaczysz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.