Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

 

Podaję przepis na pysznego kurczaka na słodko 8)

Robi się 20 min.

 

Składniki: 4 pojedyncze piersi kurczaka, puszka brzoskwiń, 10 sporych pieczarek, keczup, szczypior lub por (ja wolę szczypiorek), mąka.

 

Piersi kroję w paseczki, doprawiam solą, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Do miseczki z filetami dosypuję 2-3 łyżki mąki, mieszam żeby mięso obtoczyć w tej mące (później ta mąka zagęści nam sos).

Podsmażam mieso na oliwie, kiedy już będzie lekko rumiane, dodaję pokrojone pieczarki i posiekany szczypior. Po kilku minutach wrzucam pokrojone brzoskwinie i po chwili zalewam wszystko brzoskwiniową zalewą z puszki. Doprawiam kilkoma łyżkami keczupu i duszę jeszcze 2-3 minutki.

 

Podaję z ryżem (najlepiej jaśminowym).

pycha :wink:

 

Melduję że wykonałam kurczaka na słodko a'la kuleczka. Wyszedł przepyszny a co najważniejsze szybko się go robi. Zdobył też uznanie w oczach niespodziewanych gości :D kuleczko dziękuję za przepis :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja dzisiaj w nocy, mam bande bachorow na glowie, przepraszam wczoraj czyli w piatek, juz mamy sobote.:p

 

9 kolerzanek mojej malej ze szkoly, beda grasowaly jak znam zycie do rana.:D

 

Bachory mialy ochote na wloszczyzne, wiec zrobilem tak jak ponizej.:p

 

 

 

http://img375.imageshack.us/img375/6963/p1030461ba9.jpg

http://img477.imageshack.us/img477/6297/p1030470ul2.jpg

http://img231.imageshack.us/img231/2791/p1030473tq2.jpg

http://img375.imageshack.us/img375/7849/p1030479qf6.jpg

 

a wino, wlasnie koncze.:p

 

PS. wszystko jest robione z zaleceniami typowej pasty z owocami morza.:p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... widzę ruch w interesie ... chętnie coś dorzucę :)

 

Sum (catfish) smażony w marynacie

składniki:

1 kg filetów z suma (może być catfish)

3 cebule

4 łyżki mąki

4 łyżki oliwy

1 szklanka jabłkowego octu

2 laurowe liście

3 ziarna angielskiego ziela

sól i pieprz do smaku

 

sposób przygotowania:

http://www.chefpaul.net/inne/catSM01.jpg

Ryby posolić i popieprzyć, przełożyć talarkami cebuli, szczelnie przykryć i włożyć na kilka godzin (może być na noc) do lodówki, wyjąć na 1 godzinę przed smażeniem.

Oprószyć filety mąką i obsmażyć na oliwie.

 

http://www.chefpaul.net/inne/catSM02.jpg

Zagotować szklankę wody, dodać cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ocet. Zalać usamażone ryby w słoju. Marynować przynajmniej dwa dni.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... może coś z wieprzczka ? :)

 

Polędwica marynowana pieczona

składniki:

2 kg wieprzowe polędwice

2 ząbki drobno usiekanego czosnku

1 łyżka majeranku

1 łyżka rozmarynu

2 łyżki słodkiej mielonej papryki

4 łyżki oliwy

1 łyżka czerwonego winnego octu

1 łyżka miodu

1/2 szklanki burbonu (może być Jack Daniel's)

sól i pieprz do smaku

 

sposób przygotowania:

 

http://www.chefpaul.net/inne/poledM01.jpg

Przygotować marynatę z czosnku, majeranku, rozmarynu, papryki, octu, miodu, burbonu i 2 łyżek oliwy. Zalać polędwicę marynatą w naczyniu (lub plastikowym worku) i marynować w lodówce przynajmniej przez 10-12 godzin. Wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed dalszą obróbką.

 

http://www.chefpaul.net/inne/poledM02.jpg

Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć na kolor jasno brązowy ze wszystkich stron.

 

http://www.chefpaul.net/inne/poledM03.jpg

Nagrzać piekarnik do 150*C, ułużyć w brytwannie i piec około 20 minut podlewając pozostałą marynatą raz przewracając.

 

http://www.chefpaul.net/inne/poledM04.jpg

Można podawać z ziemniaczkami opiekanymi ze słodką papryką i sałatką z karczochów.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... i jeszcze :)

 

Żeberka BBQ (z piekarnika)

składniki:

2 kg wieprzowych żeberek

1/2 główki drobno usiekanego czosnku

2 łyżki majeranku

2 łyżki tymianku

4 łyżki słodkiej mielonej papryki

1 litr czystego warzywnego bulionu

1 szklanka sosu BBQ (przepis poniżej)

sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:

 

http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ01.jpg

Płaty żeberek podzielić na połowę, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką i czosnkiem, szczelnie przykryć i włożyć na kilka godzin (może być na noc) do lodówki.

 

http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ02.jpg

Wrzucić do wrzącego bulionu i parzyć przez 20 minut (żeberka w całości muszą być przykryte bulionem).

 

http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ03.jpg

Nagrzać piekarnik do 150*C, bulion z parzenia wlać do brytwanny, żeberka ułożyć w brytwannie na stojaku aby nie dotykały bulionu. Piec około 2 godzin podlewając bulionem. Pod koniec pieczenia grubo wysmarować sosem BBQ.

 

Smacznego.

 

sos BBQ Jack

składniki:

1 szklanka przecieru pomidorowego

2 kieliszki Jack Daniel's (100g)

2 łyżki oliwy

1 łyżka sosu Worcestershire

2 łyżki czerwonego winnego octu

1 łyżka musztardy

1 łyżka syropu klonowego (może być płynny miód)

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki bazylii

1/2 łyżeczki czombru

1/2 łyżeczki świeżo mielonego wielokolorowego pieprzu

1/2 łyżeczki sosu jalapeno (może być tabasco)

sól do smaku

sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno blenderem. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem, cały czas mieszając podsmażamy aż do zeszklenia, następnie wrzucamy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy i wszystko razem chwilę dusimy (około 3 minuty od zagotowania). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (prócz Jacka), dokładnie cały czas mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut do zgęstnienia sosu. Około 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy Jack Daniel's.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Byłem w lesie i specjalnie dla ciebie Q chodziłem po chaszczach i znalazłem kilkanaście świeżych ,młodych,jeszcze nie rozwiniętych kani.Fotka potem.

 

Wiem ,że Chefie Paul jeszcze smacznie śpisz bo chyba u Ciebie gdzieś koło 3.00 nad ranem zadam zaocznie Ci takie pytanko.

Co robisz z kani oprócz panierowania smażenia i itp?Jadę właśnie do sklepiku po cztery składniki,by kanie były inne niż zawsze.Jak zwykle.... zrobię fotki i wkleję.

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Bardzo mi przykro, bo przepis wydaje się ciekawy - ale to to zdjęcie makaronu wygląda wyjątkowo nieapetycznie :(

Nie pisałabym tego gdyby niktspecjalny nie przyczepił się do zdjęcia uśmiechniętego. Ale skoro to zrobił to niestety piszę. Ja tak podanego makaronu bym nie zjadła bo to wygląda jak by już ktoś zjadł i... zwrócił na talerz. :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzisz od tego wymiotowania ,którym zapaprałaś mój makaronik pozostaje mi tylko powiedzieć....wklej coś swojego ocenie i sie wypowiem.Po drugie skoro mnie krytykujesz(co bardzo mi sie podoba) chciałbym przypomnieć ,że nie dokładnie obejrzałaś zdjęcia poprzedzające właśnie to nałożone przez mojego Bartosza.Produkt końcowy wyglądał inaczej moja droga.Serdecznie pozdrawiam i czekam na coś z rak twoich.Rzucam ci rękawicę.Podejmiesz ją?Czy to po prostu puste gadanie by mi coś udowodnić.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory nie nauczyłeś, się, że nie trzeba być kucharzem, żeby wiedzieć, czy kotlet smakuje? :lol:

No i pełna kompromitacja - facet wyzywający na pojedynek kobietę... Wstydź się, NS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory nie nauczyłeś, się, że nie trzeba być kucharzem, żeby wiedzieć, czy kotlet smakuje? :lol:

No i pełna kompromitacja - facet wyzywający na pojedynek kobietę... Wstydź się, NS.

 

Nie przesadzaj.Nie oglądasz nowych muszkieterów.... :p :p :wink: .Nie wstydzę się.Czekam cierpliwie na podjecie rękawicy. :lol: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...