Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A proszę bardzo. Tylko proszę się podzielić z innymi też. Mam nadzieję, że łatwo odróżnić te w rozmarynie od innych. 8)

http://images22.fotosik.pl/169/d23fd4a55f633215m.jpg

 

Rezerwuję słoiczek w prawym górnym rogu :D :D

A co , kto pierwszy ten lepszy 8) :wink:

Jest Twój! :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A proszę bardzo. Tylko proszę się podzielić z innymi też. Mam nadzieję, że łatwo odróżnić te w rozmarynie od innych. 8)

http://images22.fotosik.pl/169/d23fd4a55f633215m.jpg

 

Rezerwuję słoiczek w prawym górnym rogu :D :D

A co , kto pierwszy ten lepszy 8) :wink:

Jest Twój! :D :D :D

 

Senkju werymacz :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a proszę bardzo, chętnie się podzielę :D

 

SKŁADNIKI: 1/3 szklanki masła lub margaryny, 25 dag wątróbek z kurczaka, 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w plasterki, 1 drobno posiekana cebula, 1 ząbek czosnku, niepełna szklanka mąki, 2 szklanki soku pomidorowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka cukru, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Ciasto: 2/3 szklanki wody, 2 jajka, pół szklanki startego sera cheddar, 2 łyżki bułki tartej

 

SPOSÓB WYKONANIA: W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła lub margaryny. Na gorący tłuszcz wrzucamy wątróbki, boczek, posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy przez 4 minuty. Dodajemy 1/4 szklanki mąki i dusimy przez minutę, mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok pomidorowy, koncentrat, bazylię, cukier, odrobinę soli z pieprzem. Dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy na ogień doprowadzając do wrzenia, dusimy przez 2 minuty mieszając i odstawiamy do wystygnięcia. Resztę mąki mieszamy z łyżeczką soli. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pozostałe masło lub margarynę. Podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i studzimy. Ciągle mieszając dodajemy jajka. Powstałą masą wykładamy na dno lekko natłuszczonego, płytkiego naczynia do zapiekania. Na ciasto wykładamy duszone wątróbki z dodatkami i posypujemy serem z bułką tartą. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natka pietruszki i podajemy na gorąco z fasolką szparagową.

 

http://i47.photobucket.com/albums/f184/Akna/IMGP1994-1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

depesko podawałaś może gdzieś przepis na te grzybki z rozmarynem? Jeżeli tak to przypomnij proszę gdzie, bo stara już jestem i pamięć zawodzi :oops: :lol:

Ha, wcale nie jesteś stara i wcale Cię pamięć nie zawodzi. :D Po prostu ten przepis jest tajemnicą gospodarstwa (prowadzę agroturystykę, jak może wiesz :wink: ) - muszę mieć coś takiego, dla czego Goście znowu przyjadą. :D Inaczej by może nie przyjechali, tylko sami sobie zrobili. 8) A tak... Tylko u mnie takie dostaną. :D No i jeszcze u koleżanki, która mnie tego nauczyła. Też ma gospodarstwo. :D 8)

Ale podawałam za to przepis na koncentrat grzybowy - naprawdę znakomita rzecz. Działa na zasadzie koncentratu pomidorowego, jest podobnej konsystencji, staram się go robić w tych słoiczkach po koncentracie pomidorowym. Znakomity półprodukt do zup i sosów grzybowych. Zajrzyj tutaj, na sam początek wątku, chyba 5. lub 6. post. :D Polecam, spróbuj! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witajcie.

 

składniki na kwadratową zapiekankę

 

-1/2 kg cebuli

-4 papryki surowe

-2 ząbki czosnku

-1/2 kg surowego boczuniu

-4 ogórki kiszone

-1 pomidor bez skórki

-1/2 kg sera żółtego

-paczka krakersów

-1/2 puszki kukurydzy

-siątkę wytrawnego czerwonego wina

-25 dkg kapusty kiszonej

-smalec ze skwarkami

 

czynności:

 

Wszystkie składniki pokroić w kostkę.Usmażyć kapustę kiszona na smalczyku.Włożyć ja do naczynia żaroodpornego,podlać winem,posypać zgniecionymi krakersami,dodać kukurydzę i pozostałe składniki pokrojone w kostkę,posypać serem i zapiec.Czas dowolny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

... ostatnio dość rzadko zaglądam do "netu" i tu piszę (za co bardzo Was wszystkich przepraszam i obiecuję poprawę) ... niebawem nadziewany indyk świąteczny ("nie boj, przed świętami siem zdąży napewno :) )

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

ps - Anetko dzięki wielkie za pamięć

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... zgodnie z obietnicą :)

 

indyk świąteczny faszerowany

 

składniki:

 

1 mały indyk (około 4 do 5 kg)

1 szklanka białego wytrawnego wina

 

marynata:

składniki:

1/2 litra czystego bulionu warzywnego

1/2 szklanki burbonu

1/4 szklanki oliwy

2 łyżki octu winnego

2 łyżki papryki sproszkowanej

1 łyżka rozkruszonego kolorowego pieprzu

2 łyżki soli (morskiej lub kamiennej)

3 łyżki miodu

1 łyżka sezamu

1 łyżeczka sosu sojowego

2 laurowe liście

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

3 łyżki majeranku

 

frasz:

składniki:

2 czerstwe bułki

3 łyżki masła

1 łyżeczka oliwy

2 łyżki posiekanych karczochów

2 łyżki posiekanego selera naciowgo

2 łyżki posiekanych oliwek

1 szklanka białego wytrawnego wina

1 szklanka czystego bulionu warzywnego

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka suszonego tymianku

1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

wątróbka z indyka

sól do smaku

 

sposób przygotowania:

 

Przygotować marynatę: Suche składniki marynaty rozgnieść w moździerzu (prócz majeranku). Bulion zagotować, miód podgrzać z burbonem, dokładnie wymieszać i dodać do bulionu (nie gotować). Dodać pozostałe składniki (prócz majeranku), dokładnie wymieszać, wystudzić.

Do wnętrza indyka wsypać majeranek, indyka dokładnie wysmarować marynatą, szczelnie zamknąć i marynować 24 godziny w lodówce (obracając go przynajmniej dwa razy).

Przygotować farsz: Na rozgrzanym maśle (1 łyżka) z oliwą, podsmażyć na złoty kolor, pokrajaną w kostkę bułkę. Na koniec smażenia posypać tymiankiem i natką pietruszki.

Zagotować bulion, dodać szklankę wina, i gotować, posiekane karczochy z selerem do zredukowania płynu o połowę.

Dodać bułkę, oliwki, posiekaną wątróbkę, pieprz, sól i pozostałe masło rozgrzane na patelni. Nie gotować, wystudzić, nafaszerować indyka.

Rozgrzać piekarnik do 200oC, ułożyć na ruszcie indyka (aby nie dotykał sosu z pieczenia) i piec około 3 godzin (40-45 minut na każdy kilogram, farsz wewnątrz indyka powinien osiągnąć temperaturę 75oC,).

W trakcie pieczenia podlewać pozostałym winem wraz z sosem z pieczenia.

 

http://www.chefpaul.net/inne/indykSf05.jpg

Mięso podawać z sosem żurawinowym a farsz polany sosem z indyka.

 

 

sos żurawinowy

 

składniki:

2 szklanki konfitury żurawinowej

1 gruszka marynowana (lub z syropu)

1 kieliszek koniaku (50g)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka tabasko

sól i pieprz do smaku

 

sposób przygotowania:

Gruszkę posiekać w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

http://www.chefpaul.net/inne/zurawina02.jpg

Można podawać z pieczonym indykiem.

 

Sos z indyka.

Sos z pieczenia indyka, wymieszać dokładnie ze szklanką kwaśnej kremówki, posypać natką pietruszki.

http://www.chefpaul.net/inne/IndSos02.jpg

 

Smacznego.

 

ps - ... a se ostatnio bardzo mało ślotom :( ... czasu ni ma :( ... remonty i robota ... (przeca z czegoś "czeba" żyć ... z samej kradzieży się ni da ... jak to mówia Panie :) )

ps2 - ... eeee ... cóś skrobnę ... obiecanki :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 lecie urodzin i 5 lecie bytności na Forum wypadało by coś zapodać może tak ziemniaki

 

NIEZŁY ZIEMNIAK :wink:

Do tego dania potrzebne będą bardzo duże ziemniaki Po jednym na osobę Ziemniaki powinny być nie uszkodzone Myjemy je dokładnie i wkładamy do piekarnika na około 40 minut o temperaturze 250st

 

ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20079.jpg

 

W trakcie pieczenia się ziemniaków przygotowujemy pozostałe produkty Do ziemniaków możemy wykorzystać większość warzyw jakie mamy w lodówce(świeże ogórki, pomidory, paprykę, pieczarki marynowane, kukurydza z puszki)wszystkie e produkty kroimy w drobną kostkę i możemy wszystko razem wymieszać Wypadało by jeszcze dodać trochę mięska najlepiej nadaje się do tego szynka z indyka ale może być każdy rodzaj mięsa oczywiście też kroimy w drobna kostkę

ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20085.jpg

 

 

Po upieczeniu ziemniak kładziemy na teletu i kroimy go na ćwiartki tak aby nie przekroić skórki od spodu. Za pomocą widelca rozdrabniamy miąższ, następnie solimy go i dodajemy odrobinę masła i mieszamy.

ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20092.jpg

 

ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20088.jpg

 

Na tak przygotowany ziemniak nakładamy to wszystko co lubimy i co wcześniej pokroiliśmy w kostkę, dajemy tego całkiem sporo. Na warzywa dajemy sos tatarski to wszystko posypujemy przynajmniej dwoma gatunkami sera, dobrze by było aby sery były bardzo różne w smaku jeden może być żółty a drugi np. mocarella to wszystko dekorujemy oliwkami

 

ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20093.jpg

 

ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20096.jpg

ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20098.jpg

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...