Maxtorka 09.10.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 A proszę bardzo. Tylko proszę się podzielić z innymi też. Mam nadzieję, że łatwo odróżnić te w rozmarynie od innych. http://images22.fotosik.pl/169/d23fd4a55f633215m.jpg Rezerwuję słoiczek w prawym górnym rogu A co , kto pierwszy ten lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.10.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 A proszę bardzo. Tylko proszę się podzielić z innymi też. Mam nadzieję, że łatwo odróżnić te w rozmarynie od innych. http://images22.fotosik.pl/169/d23fd4a55f633215m.jpg Rezerwuję słoiczek w prawym górnym rogu A co , kto pierwszy ten lepszy Jest Twój! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 09.10.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 A proszę bardzo. Tylko proszę się podzielić z innymi też. Mam nadzieję, że łatwo odróżnić te w rozmarynie od innych. http://images22.fotosik.pl/169/d23fd4a55f633215m.jpg Rezerwuję słoiczek w prawym górnym rogu A co , kto pierwszy ten lepszy Jest Twój! Senkju werymacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.10.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 A proszę bardzo. Tylko proszę się podzielić z innymi też. Mam nadzieję, że łatwo odróżnić te w rozmarynie od innych. http://images22.fotosik.pl/169/d23fd4a55f633215m.jpg Jeżeli i ja mogę to poproszę o ten w środeczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.10.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Bierz, który chcesz, ten z góry albo z dołu. Reserved for you. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 09.10.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 A ogóry kiszone som? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.10.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Som. I korniszony też. I jeszcze takie inne marynowane. Ciągle czekam, aż przyjedziesz na przegląd półek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 09.10.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 a ja znowu upitrasiłam zapiekankę po burgundzku - to jedyna forma jedzonka z wątróbkami jaką przyjmuje każde dziecko Niebo w gębie A jaki zapach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 09.10.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 depesko podawałaś może gdzieś przepis na te grzybki z rozmarynem? Jeżeli tak to przypomnij proszę gdzie, bo stara już jestem i pamięć zawodzi Trini a jak się to robi? Chętnie spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 09.10.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 a proszę bardzo, chętnie się podzielę SKŁADNIKI: 1/3 szklanki masła lub margaryny, 25 dag wątróbek z kurczaka, 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w plasterki, 1 drobno posiekana cebula, 1 ząbek czosnku, niepełna szklanka mąki, 2 szklanki soku pomidorowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka cukru, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Ciasto: 2/3 szklanki wody, 2 jajka, pół szklanki startego sera cheddar, 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB WYKONANIA: W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła lub margaryny. Na gorący tłuszcz wrzucamy wątróbki, boczek, posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy przez 4 minuty. Dodajemy 1/4 szklanki mąki i dusimy przez minutę, mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok pomidorowy, koncentrat, bazylię, cukier, odrobinę soli z pieprzem. Dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy na ogień doprowadzając do wrzenia, dusimy przez 2 minuty mieszając i odstawiamy do wystygnięcia. Resztę mąki mieszamy z łyżeczką soli. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pozostałe masło lub margarynę. Podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i studzimy. Ciągle mieszając dodajemy jajka. Powstałą masą wykładamy na dno lekko natłuszczonego, płytkiego naczynia do zapiekania. Na ciasto wykładamy duszone wątróbki z dodatkami i posypujemy serem z bułką tartą. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natka pietruszki i podajemy na gorąco z fasolką szparagową. http://i47.photobucket.com/albums/f184/Akna/IMGP1994-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.10.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 depesko podawałaś może gdzieś przepis na te grzybki z rozmarynem? Jeżeli tak to przypomnij proszę gdzie, bo stara już jestem i pamięć zawodzi Ha, wcale nie jesteś stara i wcale Cię pamięć nie zawodzi. Po prostu ten przepis jest tajemnicą gospodarstwa (prowadzę agroturystykę, jak może wiesz ) - muszę mieć coś takiego, dla czego Goście znowu przyjadą. Inaczej by może nie przyjechali, tylko sami sobie zrobili. A tak... Tylko u mnie takie dostaną. No i jeszcze u koleżanki, która mnie tego nauczyła. Też ma gospodarstwo. Ale podawałam za to przepis na koncentrat grzybowy - naprawdę znakomita rzecz. Działa na zasadzie koncentratu pomidorowego, jest podobnej konsystencji, staram się go robić w tych słoiczkach po koncentracie pomidorowym. Znakomity półprodukt do zup i sosów grzybowych. Zajrzyj tutaj, na sam początek wątku, chyba 5. lub 6. post. Polecam, spróbuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 09.10.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 dps czytałam o Twoim gospodarstwie agro i jestem pod wielkim wrażeniem tego co się u Was dzieje a co do grzybków to szkoda, że to tajemnica a o tych innych już wszystko przeczytane i wynotowane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 09.10.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Trini W tym tygodniu na bank wypróbuję i dam znać czy moje nygusy przełknęły A jak nie zjedzą to bez łaski, bo ja uwielbiam wątróbkę drobiową i więcej dla mnie zostanie a takiej jeszcze nie jadłam. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 09.10.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 cieszę się, że wypróbujesz - nie zapomnij napisać jak smakowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.10.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 witajcie. składniki na kwadratową zapiekankę -1/2 kg cebuli-4 papryki surowe-2 ząbki czosnku-1/2 kg surowego boczuniu-4 ogórki kiszone-1 pomidor bez skórki-1/2 kg sera żółtego-paczka krakersów-1/2 puszki kukurydzy-siątkę wytrawnego czerwonego wina-25 dkg kapusty kiszonej-smalec ze skwarkami czynności: Wszystkie składniki pokroić w kostkę.Usmażyć kapustę kiszona na smalczyku.Włożyć ja do naczynia żaroodpornego,podlać winem,posypać zgniecionymi krakersami,dodać kukurydzę i pozostałe składniki pokrojone w kostkę,posypać serem i zapiec.Czas dowolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.11.2007 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 ... ostatnio dość rzadko zaglądam do "netu" i tu piszę (za co bardzo Was wszystkich przepraszam i obiecuję poprawę) ... niebawem nadziewany indyk świąteczny ("nie boj, przed świętami siem zdąży napewno ) pozdrawiam niezmiernie serdecznie ps - Anetko dzięki wielkie za pamięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 26.11.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Chefie! czekamy z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.11.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 ps - Anetko dzięki wielkie za pamięć No, ja się tylko zastanawiam, gdzie Ty tera latasz ciągle... Na maila jakiegoś czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.11.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 ... zgodnie z obietnicą indyk świąteczny faszerowany składniki: 1 mały indyk (około 4 do 5 kg) 1 szklanka białego wytrawnego wina marynata: składniki: 1/2 litra czystego bulionu warzywnego 1/2 szklanki burbonu 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego 2 łyżki papryki sproszkowanej 1 łyżka rozkruszonego kolorowego pieprzu 2 łyżki soli (morskiej lub kamiennej) 3 łyżki miodu 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka sosu sojowego 2 laurowe liście 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 3 łyżki majeranku frasz: składniki: 2 czerstwe bułki 3 łyżki masła 1 łyżeczka oliwy 2 łyżki posiekanych karczochów 2 łyżki posiekanego selera naciowgo 2 łyżki posiekanych oliwek 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka czystego bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu wątróbka z indyka sól do smaku sposób przygotowania: Przygotować marynatę: Suche składniki marynaty rozgnieść w moździerzu (prócz majeranku). Bulion zagotować, miód podgrzać z burbonem, dokładnie wymieszać i dodać do bulionu (nie gotować). Dodać pozostałe składniki (prócz majeranku), dokładnie wymieszać, wystudzić. Do wnętrza indyka wsypać majeranek, indyka dokładnie wysmarować marynatą, szczelnie zamknąć i marynować 24 godziny w lodówce (obracając go przynajmniej dwa razy). Przygotować farsz: Na rozgrzanym maśle (1 łyżka) z oliwą, podsmażyć na złoty kolor, pokrajaną w kostkę bułkę. Na koniec smażenia posypać tymiankiem i natką pietruszki. Zagotować bulion, dodać szklankę wina, i gotować, posiekane karczochy z selerem do zredukowania płynu o połowę. Dodać bułkę, oliwki, posiekaną wątróbkę, pieprz, sól i pozostałe masło rozgrzane na patelni. Nie gotować, wystudzić, nafaszerować indyka. Rozgrzać piekarnik do 200oC, ułożyć na ruszcie indyka (aby nie dotykał sosu z pieczenia) i piec około 3 godzin (40-45 minut na każdy kilogram, farsz wewnątrz indyka powinien osiągnąć temperaturę 75oC,). W trakcie pieczenia podlewać pozostałym winem wraz z sosem z pieczenia. http://www.chefpaul.net/inne/indykSf05.jpg Mięso podawać z sosem żurawinowym a farsz polany sosem z indyka. sos żurawinowy składniki: 2 szklanki konfitury żurawinowej 1 gruszka marynowana (lub z syropu) 1 kieliszek koniaku (50g) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka tabasko sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: Gruszkę posiekać w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. http://www.chefpaul.net/inne/zurawina02.jpg Można podawać z pieczonym indykiem. Sos z indyka. Sos z pieczenia indyka, wymieszać dokładnie ze szklanką kwaśnej kremówki, posypać natką pietruszki. http://www.chefpaul.net/inne/IndSos02.jpg Smacznego. ps - ... a se ostatnio bardzo mało ślotom ... czasu ni ma ... remonty i robota ... (przeca z czegoś "czeba" żyć ... z samej kradzieży się ni da ... jak to mówia Panie ) ps2 - ... eeee ... cóś skrobnę ... obiecanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.12.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 40 lecie urodzin i 5 lecie bytności na Forum wypadało by coś zapodać może tak ziemniaki NIEZŁY ZIEMNIAK Do tego dania potrzebne będą bardzo duże ziemniaki Po jednym na osobę Ziemniaki powinny być nie uszkodzone Myjemy je dokładnie i wkładamy do piekarnika na około 40 minut o temperaturze 250st ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20079.jpg W trakcie pieczenia się ziemniaków przygotowujemy pozostałe produkty Do ziemniaków możemy wykorzystać większość warzyw jakie mamy w lodówce(świeże ogórki, pomidory, paprykę, pieczarki marynowane, kukurydza z puszki)wszystkie e produkty kroimy w drobną kostkę i możemy wszystko razem wymieszać Wypadało by jeszcze dodać trochę mięska najlepiej nadaje się do tego szynka z indyka ale może być każdy rodzaj mięsa oczywiście też kroimy w drobna kostkę ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20085.jpg Po upieczeniu ziemniak kładziemy na teletu i kroimy go na ćwiartki tak aby nie przekroić skórki od spodu. Za pomocą widelca rozdrabniamy miąższ, następnie solimy go i dodajemy odrobinę masła i mieszamy. ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20092.jpg ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20088.jpg Na tak przygotowany ziemniak nakładamy to wszystko co lubimy i co wcześniej pokroiliśmy w kostkę, dajemy tego całkiem sporo. Na warzywa dajemy sos tatarski to wszystko posypujemy przynajmniej dwoma gatunkami sera, dobrze by było aby sery były bardzo różne w smaku jeden może być żółty a drugi np. mocarella to wszystko dekorujemy oliwkami ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20093.jpg ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20096.jpg ftp://fotka%40mendrycki.pl:[email protected]/listopad%20098.jpg Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.