Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kulinaria i inne takie gotowanie

Recommended Posts

...

....wiec jutro z rana jade na targ po żeberka ,ale takie prawdziwe -nie oszukane i zrobie w sobote ...ale w piekarniku 8)

Chefie - można w piekarniku ,prawda? też bedą smaczne ? :wink:

Oczywiście, że z piekarnika wyjdą prawie równie smaczne (i prawie wielkiej różnicy tu nie czyni) :)

Bramer ... bardzo lubię "kaszę" jako dodatek do mięsiwa - po ugotowaniu zapiekam ją jednak w piekarniku z dodatkiem masła ... kto chce niech spróbuje jaka jest różnica :)

Żeberka z grzybami są zawsze smakowite, ... :p

pozdrawiam smaczniutko

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chef!

Z tą kasza, to ja planuję w końcu ją podsmażyć na oliwie....

tak, po prostu do... krupniku... :wink:

ale na krupnik, "zapotrzebowania" do tej pory nie było...tak jakoś... :roll: :roll:

dziś trzasnołem pulpeciki

http://img37.imageshack.us/img37/8642/obraz039large.jpg

ale fotorelacja później... będzie

pzdr

• 2 weeks później...

zupa ogórkowa

http://img7.imageshack.us/img7/8533/obraz017largef.jpg

wygląda tak (w wersji zimowej :wink: )

Jest to “pożywna zupka”, oj pożywna, ładnie pachnie i wygląda fajnie na talerzu…

Składniki:

- porządny bulion (wywar)

- starte na tarce (lub mielusiem) kiszone ogóry, marchew, seler i pietruszka korzeń

- pokrojone w kostkę: boczek wędzony + czosnek, cebula, biała część pora, ziemniaki

- dużo posiekanego kopru, mąka, majeranek, kwaśna śmietana

wywar wstawiony (jak na rosół), a w nim koniecznie coś wędzonego: kość, żeberko, skóra z boczku, obojętnie. Dla mnie ta zupa ma mieć właśnie taki posmak jak grochówki, fasolówki, itp.

teraz ścieramy ogórki, niech sobie poleżą i grzecznie oddadzą jak najwięcej soku, który będzie bardzo ważny później

na patelnię zimna oliwa, a na nią boczek z czosnkiem, a potem resztę warzyw i wszystko razem mieszamy…mieszamy…aromat jest niezły…

przyprawiamy to porządnie pieprzem, majerankiem i zasypujemy mąką robiąc lekką (lub nie, jak kto woli) zasmażkę i teraz na patelnię “sru” ogórki z tym sokiem (jak mąki za dużo to przelewamy trochę bulionu; ja dużo dolewałem…), aha teraz jeszcze koperek

chwilę razem dusimy i przelewamy do gara z bulionem.

Gotowe!

smacznego

Edytowane przez Bramer

• 1 year później...
  • 1 month później...
Czy korzystacie z programow komputerowych do gromadzenia przepisow kulinarnych i zarzadzania nimi ?

W sieci znalazlem program OutCook Express.

Znacie te aplikacje albo mozecie polecic cos innego ?

Dziekuje i pozdrawiam

Już gdzieś (chyba we wątku obiadowym) reklamowałam taki program.

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2009/48/internetowa-ksiazka-kucharska-za-darmo.aspx

• 2 weeks później...