gawel 22.12.2022 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Stawki na 2023 zatwierdzone - co na to kablarze? Dalej opłaca się zabetonować po wieki kable grzejne w posadzce? Ja mam w kuchni łazience ale w warstwie kleju działa to szybko i precyzyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.12.2022 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Ja mam w kuchni łazience ale w warstwie kleju działa to szybko i precyzyjnie I tanio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.12.2022 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 I tanio? dam znac po sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.12.2022 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 I tanio? dam znac po sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2022 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Stawki na 2023 zatwierdzone - co na to kablarze? Dalej opłaca się zabetonować po wieki kable grzejne w posadzce? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=7844623#post7844623 Pewnie wreszcie opłaci się zaoszczędzone na PC i wodnej podłogówce 30K zł wydać na PV (po uwzględnieniu 23K zł dopłaty + ulga podatkowa wyjdzie z 10kWp i całkiem spory magazyn EFB) i koszty będą zero. A jak ktoś wydał te 30K na wodną podłogówkę i kotłownię z PC to dalej będzie musiał kupować prąd, serwisować i naprawiać PC i średnio co kilkanaście lat wymieniać. I nie będzie UPSa. Albo wyda dodatkowe 20K (bo instalacja przy PC będzie mogła być mniejsza) - i wydając łącznie z 60K osiągnie tak samo zerowe rachunki za prąd. Ale dalej będzie płacił za serwis, naprawy i wymianę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.12.2022 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=7844623#post7844623 Pewnie wreszcie opłaci się zaoszczędzone na PC i wodnej podłogówce 30K zł wydać na PV (po uwzględnieniu 23K zł dopłaty + ulga podatkowa wyjdzie z 10kWp i całkiem spory magazyn EFB) i koszty będą zero. A jak ktoś wydał te 30K na wodną podłogówkę i kotłownię z PC to dalej będzie musiał kupować prąd, serwisować i naprawiać PC i średnio co kilkanaście lat wymieniać. I nie będzie UPSa. Albo wyda dodatkowe 20K (bo instalacja przy PC będzie mogła być mniejsza) - i wydając łącznie z 60K osiągnie tak samo zerowe rachunki za prąd. Ale dalej będzie płacił za serwis, naprawy i wymianę. Popraw mnie jeśli się mylę, ale wyzerować to już się na obecnych warunkach chyba nie da z powodu ponoszonych zawsze kosztów dystrybucji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.12.2022 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Jeżeli ktoś do marca br nie zainwestował w PV, to już "po ptokach" - EE z COP=1 raczej na długo nie będzie konkurencyjnym nośnikiem energii do CO/CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.12.2022 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Jeżeli ktoś do marca br nie zainwestował w PV, to już "po ptokach" - EE z COP=1 raczej na długo nie będzie konkurencyjnym nośnikiem energii do CO/CWU. To co boli, to koszt dystrybucji. To jest jeden zapis prawny, żeby produkcją kWh pokrywać koszt dystrybucji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 23.12.2022 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Dla zainteresowanych, kompletne koszty energii elektrycznej za parę ostatnich lat oraz średni koszt kWh. Faktury według terminu płatności, więc rok obejmuje zużycie od listopada do listopada (2022 ma całe 12 miesięcy). Wszystkie urządzenia w domu na prąd, ogrzewanie tylko kablami. Parametry domu i ocieplenia tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=7157261&viewfull=1#post7157261 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=7158333&viewfull=1#post7158333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2022 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Popraw mnie jeśli się mylę, ale wyzerować to już się na obecnych warunkach chyba nie da z powodu ponoszonych zawsze kosztów dystrybucji. Wręcz przeciwnie. To na starych zasadach zawsze musisz dopłacić opłaty stałe i opłatę kogeneracyjną z własnej kieszeni. Przy net-billingu jak po roku nie zużyjesz WARTOŚCI całej energii oddanej to 20% oddanej (nie tego co zostało) dostajesz "w gotówce" i możesz tym opłacić wszystkie składniki. Kaizen jak zwykle liczy cudzą kasę. Przy inwestycji w nieruchomość obecnie grubo ponad 1 mln PLN, jeżeli ktoś wyda 20 tysięcy więcej, to akurat ma to znikomy wpływ na całkowity koszt. Do pomp ciepła też są chyba dopłaty w nowych domach, mylę się? Kaizem będzie z uporem maniaka promował swoje kable, bo już nic zmienić nie może. Jeszcze kilka lat temu twierdził, że prąd będzie w taniej strefie G12 niemal za darmo. Teraz już mówi, że trzeba zakładać PV. To niech wreszcie powie jako wróżbita Maciej, co będzie z cenami energii za 5-10 lat. Najlepszy teoretyk na Forum Jedyny argument za PC to koszty energii. Jest bardziej awaryjna, wymaga konserwacji, wodna podłogówka jest trudniejsza w regulacji itd. 20K więcej na system grzewczy to za mało, żeby kable zastąpić PC. Ale bezwzględne kwoty mówią niewiele. Ale jak się okaże, że zamiast 15K trzeba wydać 45K - czyli 3x więcej, to już nie jest to "tylko 20 tysięcy" a "300% więcej". Kolosalna różnica. A różnica w użytkowaniu to nie tylko odcinanie kuponów - bo dochodzą koszty konserwacji, napraw a w końcu i wymiany. I okazuje się, że w prawie każdym dobrze ocieplonym domu z rekuperacją PC szybciej się rozsypie i będzie wymagała wymiany niż "odpracuje" oszczędności na kWh, bo znaczną część tych oszczędności zje konserwacja i naprawy. Kilka lat temu nie twierdziłem, że będzie za darmo - kilka lat temu miałem za darmo. To też "drobna" różnica. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 23.12.2022 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Myślę że kable mają sens ale są warunki: niewielki dom z izolacją dokręconą na zicher i PV pokrywającą zapotrzebowanie. Wtedy znika największa wada czyli koszt energii a pozostają zalety. Jak ktoś budował budżetowo i kręcił nosem na PV to wyszedł jak zabłocki na powidle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 23.12.2022 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Wręcz przeciwnie. To na starych zasadach zawsze musisz dopłacić opłaty stałe i opłatę kogeneracyjną z własnej kieszeni. No te 0.005zł za 1kwh jest szczególnie istotne że trzeba po raz n-ty o tym wspominać Przy net-billingu jak po roku nie zużyjesz WARTOŚCI całej energii oddanej to 20% oddanej (nie tego co zostało) dostajesz "w gotówce" i możesz tym opłacić wszystkie składniki. Jak zam wyliczyłeś, w 2023 pseudo "tania" strefa będzie chodzić po 1zł/kwh czyli max ceny sprzedaży z 2022 roku która była w sierpniu. Poza tym było dużo niżej. Raczej gówno tam zostanie a nie 20%. Chyba że położysz na tej wiacie 20 kilo paneli. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 23.12.2022 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Jak by nie patrzeć to ogrzanie moich metrów po nowemu dalej będzie kosztować poniżej 1 tony węgla na wolnym rynku.W nowym mniejszym domu, porządnie wykonanym CO nie jest wielkim kosztem, ale CWU już tak. I tu trzeba szukać sposobów na zmniejszenie kosztów podobnie jak użytkowanie różnych sprzętów (lodówka, komputery stacjonarne, TV) które używamy przez 365 dni w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 23.12.2022 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Myślę że kable mają sens ale są warunki: niewielki dom z izolacją dokręconą na zicher i PV pokrywającą zapotrzebowanie. Wtedy znika największa wada czyli koszt energii a pozostają zalety. Jak ktoś budował budżetowo i kręcił nosem na PV to wyszedł jak zabłocki na powidle. Mają sens i bez PV. Parę postów wyżej wkleiłem rozliczenia za parę ostatnich lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 23.12.2022 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Rozliczenia z paru ostatnich lat mają umiarkowane znaczenie skoro za kilka dni cena idzie 50% up up up. Nie zajedziesz za daleko patrząc w lusterko wsteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2022 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 No te 0.005zł za 1kwh jest szczególnie istotne że trzeba po raz n-ty o tym wspominać Wiesz jak się gotuje żywą żabę? Wrzuca się do zimnej wody i zaczyna się podgrzewać. Tak samo jest z net-meteringowcami. Miało nie być żadnych opłat za kWh... A już płacą. Na razie niewiele. Jak zam wyliczyłeś, w 2023 pseudo "tania" strefa będzie chodzić po 1zł/kwh czyli max ceny sprzedaży z 2022 roku Prąd będzie kosztował 69gr/kWh. I to powyżej 2MWh. Więc zostanie dużo w zł jak ktoś ma 100% pokrycia w kWh. A można przecież zamontować więcej. Przy net-meteringu wtedy więcej by przepadało, a opłaty dalej do zapłacenia. Więc przy net-meteringu nie ma nawet teoretycznej możliwości wyjść na zero choćby Ci instalacja wyprodukowała 3x więcej kWh niż zużyjesz. Przy net-billingu możesz wyjść na zero gdy wartość sprzedanych kWh będzie większa. I ktoś, kto w sierpniu sprzedał 1000kWh do sierpnia 2023 kupi za to z 3x więcej kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.12.2022 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Wręcz przeciwnie. To na starych zasadach zawsze musisz dopłacić opłaty stałe i opłatę kogeneracyjną z własnej kieszeni. Przy net-billingu jak po roku nie zużyjesz WARTOŚCI całej energii oddanej to 20% oddanej (nie tego co zostało) dostajesz "w gotówce" i możesz tym opłacić wszystkie składniki. Po roku szalonej inflacji to niewiele zostanie. Już za długo żyję, żeby dać się nabrać na stary numer pt "rozliczymy się potem". Jedyny argument za PC to koszty energii. Jest bardziej awaryjna, wymaga konserwacji, wodna podłogówka jest trudniejsza w regulacji itd. Przede wszystkim to na wodną podłogówkę inwestor się decyduje, a dopiero potem na urządzenie grzewcze, do tej podłogówki podłączane, nie odwrotnie. Reguluje się raz, potem tylko używa i to długimi latami. 20K więcej na system grzewczy to za mało, żeby kable zastąpić PC. Kwestia skali, ale w małej skali można podłączyć małą PC. Ale bezwzględne kwoty mówią niewiele. Ale jak się okaże, że zamiast 15K trzeba wydać 45K - czyli 3x więcej, to już nie jest to "tylko 20 tysięcy" a "300% więcej". Kolosalna różnica. Ja zarabiam z zł, a nie w procentach, więc dla mnie ważne są kwoty. Jak mam kupić porządny filtr magnetyczny za 600 zł albo gówniany za 200 zł, to nie widzę "o 200% więcej" tylko o 400 zł. To marketingowcy rzucają procentami dla spotęgowania efektu. A różnica w użytkowaniu to nie tylko odcinanie kuponów - bo dochodzą koszty konserwacji, napraw a w końcu i wymiany. I okazuje się, że w prawie każdym dobrze ocieplonym domu z rekuperacją PC szybciej się rozsypie i będzie wymagała wymiany niż "odpracuje" oszczędności na kWh, bo znaczną część tych oszczędności zje konserwacja i naprawy. Nie bierzesz pod uwagę postępu technicznego i spadku cen technologii. Jak ktoś wszedł w wodną podłogówkę w czasie, gdy pompy ciepłą kosztowały po 80 tysięcy, zadowolił się gazem czy nawet kotłem węglowym z buforem, ale w tym roku ma wolną rękę przy wyborze innej urządzenia. Przy kablach wybór jest z natury bardziej ograniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2022 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Przede wszystkim to na wodną podłogówkę inwestor się decyduje Gdy by tak było, to nikt by nie wybierał wodnej podłogówki, bo ma same wady. Dopiero podpięcie taniego w eksploatacji źródła ciepła może dać jej jakiekolwiek zaletę. Kwestia skali, ale w małej skali można podłączyć małą PC. Racja. Pisałem o małym domku. Przy większym kwoty większe (ale nawet w małym nawet 5 lat temu nie było to 20K zł różnicy). Ja zarabiam z zł, a nie w procentach, więc dla mnie ważne są kwoty. Jak mam kupić porządny filtr magnetyczny za 600 zł albo gówniany za 200 zł, to nie widzę "o 200% więcej" tylko o 400 zł. To marketingowcy rzucają procentami dla spotęgowania efektu. Wiesz, co kolega chciał pokazać pisząc "Przy inwestycji w nieruchomość obecnie grubo ponad 1 mln PLN, jeżeli ktoś wyda 20 tysięcy więcej"? Właśnie że to mały %. Tylko czemu odnosi to do całej inwestycji, a nie do kosztów konkretnej instalacji? Jak tak odniesiemy kolejne 20 tysięcy więcej do okien, kolejne 20 tysięcy więcej do termoizolacji, 20 tysięcy więcej do tego i tamtego to robi się nie milion, a 300% x milion. Dlatego należy rozważać w kontekście alternatywnych rozwiązań, ile coś kosztuje. A nie względem całości inwestycji. Nie bierzesz pod uwagę postępu technicznego i spadku cen technologii. Jak ktoś wszedł w wodną podłogówkę w czasie, gdy pompy ciepłą kosztowały po 80 tysięcy, zadowolił się gazem czy nawet kotłem węglowym z buforem, ale w tym roku ma wolną rękę przy wyborze innej urządzenia. Przy kablach wybór jest z natury bardziej ograniczony. A dlaczego uważasz, że wydanie tych 80 tysięcy było korzystniejsze, niż na PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 23.12.2022 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Wiesz jak się gotuje żywą żabę? Wrzuca się do zimnej wody i zaczyna się podgrzewać. Tak samo jest z net-meteringowcami. Miało nie być żadnych opłat za kWh... A już płacą. Na razie niewiele. Ale ta opłata nie jest od net-meteringu tylko od wszystkich. Zanim net-meteringowiec się zagrzeje to reszta będzie już na etapie fuzji atomowej. Główna różnica między net-meteringowcem a net-bilingowcem jest taka że pierwszy z góry wie czy mu się rachunki zbilansują a drugi może tylko gdybać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2022 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Ale ta opłata nie jest od net-meteringu tylko od wszystkich. No właśnie. A net-meteringowcy mieli nic nie płacić za kWh którą odbierają z sieci (czy jak kto woli 20/30% potrącenie miało być wyłącznym "kosztem"). Teraz wystarczy zmienić proporcje i tanio sprzedawać prąd i dystrybucję a wprowadzać i zwiększać kolejne opłaty od wszystkich (w tym od meteringowców). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts