Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana taryfy budowlanej na G11 bez odbioru

Recommended Posts

Jaki to blaszak? Jeśli jest uzupełnieniem zabudowy zagrodowej to rzeczywiście nie wymaga zgłoszenia, ale jeśli nie to jak najbardziej wymaga.

Mea culpa.

Trochę namotałem. Chodzi mi o blaszak jako budynek gospodarczy, nie jako garaż. Czyli teoretycznie podciągnąć to pod:

Art. 29.

(...)

2.Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę oraz zgłoszenia, o którym mowa w art.30, budowa:

(...)

8)gospodarczych obiektów budowlanych o powierzchni zabudowy do 35m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80m, oraz stawów i zbiorników wodnych o powierzchni nieprzekraczającej 500m2 i głębokości nieprzekraczającej 2m od naturalnej powierzchni terenu przeznaczonych wyłącznie na cele gospodarki leśnej i położonych na gruntach leśnych Skarbu Państwa, z wyjątkiem sytuowanych na obszarze Natura 2000;

Czy źle kombinuje?

• Odpowiedzi 765
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No a to:

8 ) gospodarczych obiektów budowlanych o powierzchni zabudowy do 35m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80m, oraz stawów i zbiorników wodnych o powierzchni nieprzekraczającej 500m2 i głębokości nieprzekraczającej 2m od naturalnej powierzchni terenu przeznaczonych wyłącznie na cele gospodarki leśnej i położonych na gruntach leśnych Skarbu Państwa, z wyjątkiem sytuowanych na obszarze Natura 2000;

odnosi się do Ciebie? Wg mnie cały punkt 8 dotyczy budynków przeznaczonych na cele gospodarki leśnej. Oczywiście mogę się mylić.

Od kiedy blaszak nie wymaga zgłoszenia?

Nam udało się zmienić taryfę z c11 po złożeniu oświadczenia, że budowa została zakończona, ale trwają lekkie prace wykończeniowe. Przyjechał ktoś z PGE, spisali protokół i zmienili taryfę.

a ja złożyłem nowy wniosek o podłaczenie zaznaczając, że "gospodarstwo domowe" Wpisałem nr obecnego licznika, zabezpieczenia itp. Pan w PGE Pruszków nie chciał przyjąć wniosku i ze nie dostane taryfy G11(miałem C11) i ze muszę zakończyć budowę, No to ja , ze nie muszę i chcę złozyc wniosek, a on, ze dostane odmowę, a ja, ze dobrze, podacie podstawę prawną na odmowę a ja będę wiedział co robić dalej. wniosek złożyłem w kancelarii. Po miesiącu dzwoni gość , ze kiedy mogą przyjechać spisać licznik, bo mi zmieniają taryfę tak jak chciałem na G11. Okazało się, ze nie potrzeba żadnych zakończeń budowy ani innych tego typu. A ja głupi zamiast ze 4 lata wcześniej złożyć taki wniosek , to opierałem się na tym co powiedzieli.:bash::bash::bash:

No a to:

8 ) gospodarczych obiektów budowlanych o powierzchni zabudowy do 35m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80m, oraz stawów i zbiorników wodnych o powierzchni nieprzekraczającej 500m2 i głębokości nieprzekraczającej 2m od naturalnej powierzchni terenu przeznaczonych wyłącznie na cele gospodarki leśnej i położonych na gruntach leśnych Skarbu Państwa, z wyjątkiem sytuowanych na obszarze Natura 2000;

odnosi się do Ciebie? Wg mnie cały punkt 8 dotyczy budynków przeznaczonych na cele gospodarki leśnej. Oczywiście mogę się mylić.

Masz rację jeśli chodzi o zamysł niestety w tym zapisie jest ewidentny babol (świadomy bądź nie), popatrz na przecinki w tym zapisie i w zapisie pkt. 1.18.

Teoretycznie można by spróbować to wykorzystać.

No a to:

No właśnie nie jestem znawcą prawa, wiem że często przepisy są różnie interpretowane ze względu właśnie na takie błędy jak źle wstawiony przecinek itp.

Pytanie czy jest sens się bawić w takie rzeczy.

Przerabiałem to ostatnio. W świetle prawa, nawet altana ogrodowa wymaga zgłoszenia.

Jeśli chodzi o taryfę budowlaną to pewna opcja jest mniejszą moc przyłącza na czas budowy i zwiększenie mocy później. Trzeba tylko się dogadać jakie dają przewody, żeby potem się nie okazało, że nie da się potem zwiększyć. U nas by default szły takie same, więc wzięliśmy sobie moc 7kw.

Wg wrześniowej nowelizacji już nie.

Art. 29

2. Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę oraz zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, budowa:

(...)

3) wolno stojących altan o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki

• 1 month później...

Widzę, że w tym wątku wypowiadają się osoby znające się na zawiłościach zakładów energetycznych, więc i może mi doradzicie.

Dom w SSZ, prąd brany od skrzynki (budowlany) z innego budowanego domu (dogadałem się z właścicielem). Na dniach wchodzi elektryk, zrobi swoje i wystawi mi papiery o wykonaniu okablowania i rozdzielni.

Chciałbym załatwiać prąd docelowy, najprawdopodobniej z Energii.

Jak najszybciej to załatwiać, gdyż chciałbym jak najszybciej wystawić obecne mieszkanie na sprzedaż i wykańczać docelowy dom.

Może szybciej będzie załatwiać budowlany i przekształcać go na bytowy??

• 2 weeks później...
Dzień dobry,

Czy takie oświadczenie o zakończeniu budowy w tauronie ma swój własny druk, czy muszę coś sklecić sama? Od roku mam fotowoltaikę, nadwyżki prądu duże, a w taryfie c11 i tak rachunki płacę po 180zl

Oczywiście że są druki. wszystko znajdziesz w poniższym linku.

https://www.tauron.pl/dla-domu/obsluga-i-pomoc/jestem-klientem/zmiany-w-umowie/zmiana-taryfy

ale pod tym linkiem są tylko opcje zmiany grupy taryfowej, a ja muszę najpierw złożyć oświadczenie o zakończeniu budowy (teraz mam taryfę c11 dlatego że mam prąd budowlany)

Zmieniasz taryfę z C11 na która z taryf G. Wypełniasz wniosek, wysyłasz i finito.

Kto Ci powiedział że musisz najpierw wysłać oświadczenie o zakończeniu budowy?? Z tego co wiem to nie ma takiego czegoś w Tauronie.

Nie zmienią jej taryfy, bo w obecnej umowie ma "plac budowy" a dla placu budowy nie zmienią. Musi złożyć nowy wniosek https://www.tauron.pl/-/media/formularze-i-wnioski/pdf/woz-pzo/tsp/tsp-gd-woz-wniosek-o-zawarcie-umowy-e.ashx i wpisać gospodarstwo domowe na stronie drugiej w rubrykę "Pobraną energię elektryczną będę wykorzystywać na potrzebę:"

Nie zmienią jej taryfy, bo w obecnej umowie ma "plac budowy" a dla placu budowy nie zmienią. Musi złożyć nowy wniosek https://www.tauron.pl/-/media/formularze-i-wnioski/pdf/woz-pzo/tsp/tsp-gd-woz-wniosek-o-zawarcie-umowy-e.ashx i wpisać gospodarstwo domowe na stronie drugiej w rubrykę "Pobraną energię elektryczną będę wykorzystywać na potrzebę:"

Skąd wiesz że ma plac budowy? Pisze że od roku ma fotowoltaikę i płaci wysokie rachunki po 180 zł więc ja domniemywam że dom jest już po odbiorze.

W Tauronie jest możliwość podłączenia prądu bez taryfy C11 i bez odbioru domu, czyli docelowo można podłączyć prąd z taryfa G ...

Skąd wiesz że ma plac budowy? Pisze że od roku ma fotowoltaikę i płaci wysokie rachunki po 180 zł więc ja domniemywam że dom jest już po odbiorze.

W Tauronie jest możliwość podłączenia prądu bez taryfy C11 i bez odbioru domu, czyli docelowo można podłączyć prąd z taryfa G ...

Bo ma dalej taryfę C11, gdyby zmieniła umowę podczas podłączania fotowoltaiki na gospodarstwo domowe, to miałaby taryfę G11

Bo ma dalej taryfę C11, gdyby zmieniła umowę podczas podłączania fotowoltaiki na gospodarstwo domowe, to miałaby taryfę G11

To że ma C11 nie oznacza że przy fotowoltaice miałaby zmienioną taryfę. Przecież każdy z Nas może zmienić taryfę z G na C (wiem że to idiotycznie brzmi ale teoretycznie tak można) i tak samo znam gościa który po odbiorze domu miał jeszcze przez kilka miesięcy taryfę C11 bo zapomniał złożyć wniosek o zmianę taryfy.

Dopóki [email protected] nie napisze coś więcej może tylko zgadywać :)

taryfę można zmienić nie mając odbioru budynku, wystarczy aby mury stały z tym, ze wniosek o zmianę taryfy zostanie odrzucony, bo formalnie dalej jest budowa. trzeba złożyć nowy wniosek o zawarcie umowy ale dla gospodarstwa domowego, wtedy zmienią. Sam to przechodziłem. Tez składałem wniosek o zmianę taryfy i nici z tego. Dopiero złożenie wniosku o zawarcie nowej umowy dla gospodarstwa domowego i złożenie w kancelarii odniosło skutek bo w okienku chcieli papierek o zakończeniu budowy. Pismo złożyłem i nawet straszyli mnie, że będzie odmowa, to powiedziałem, że ok, podadzą podstawę prawną odmowy i będzie dobrze. Oczywiście nie mieli takiej podstawy prawnej, bo nie istnieje coś takiego jak "taryfa budowlana" , tylko ludzi w trąbę robią.

C11 jest dla firm a nie dla osób prywatnych/ fizycznych.