Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

670 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      223
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

A co tam jest dobrego, jak wiatr hula w domu

Nie w domu, a w podłodze. Poczytaj np. o Legalett.

a maty grzejne to już przesada, przypiekanie podłogi z paneli.

Są pewne granice oszczędzania, na zdrowiu nie warto.

Nie maty, a kable. Niby bardziej przypiekają, niż wodna? Co za bzdura. Masz taką temperaturę powierzchni podłogi, jaką potrzebujesz do uzyskania ulubionej temperatury powietrza. I szybciej przy kablach będzie odrobinę niższa, bo równomierniej ogrzewają, niż przy rurach z wodą.

Nie w domu, a w podłodze. Poczytaj np. o Legalett..

Ale mi nowość, ale to nie są tanie rzeczy.

Nie maty, a kable. Niby bardziej przypiekają, niż wodna? Co za bzdura. Masz taką temperaturę powierzchni podłogi, jaką potrzebujesz do uzyskania ulubionej temperatury powietrza. I szybciej przy kablach będzie odrobinę niższa, bo równomierniej ogrzewają, niż przy rurach z wodą.

Kable tylko mogą grzać.

• 4 weeks później...

Ja powiem jak jest na swoim przykładzie.

Pompa ciepła (porządna) na nasz dom to koszt ok 50-60 000zł. Do tego warto byłoby założyć panele, liczmy chociaż 5kw, koszt ok 19 000zł. Daje nam to 69 000zł inwestycji. Panele produkują na pompę, jest super. Dopóki nie skończy się 5letnia gwarancja na pompę i nie zacznie się coś psuć. Pieprzenie się z serwisami, wymiany części. Dajcie spokój

A teraz opcja 2, na którą się zdecydowaliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Maty i folie grzewcze na całym domu. Wyniosły nas ok 16 000zł. Mamy 15/20 lat gwarancji. Jedyne co się może zepsuć to termostat za 100zł.

Do tego założyliśmy panele, no w tym wypadku 2x więcej bo maty pobierają więcej prądu, czyli założyliśmy 10kwp. To starczy nam na ogrzewanie domu. Na panele wydaliśmy 36 000zł. Zatem 16+36 = 52 000zł cały zestaw i mam gdzieś rachunki za ogrzewanie. Nie muszę robić przeglądów pieca, serwisów, pierdół. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Ostatni rachunek za prąd 80zł

Tak, możecie wytykać co będzie jak zmienią zasady rozliczania fotowoltaiki. Wtedy będą banki energii i tyle. Na razie nie ma co gdybać, liczy się jak jest teraz.

Jesli interesuje Was tematyka ogrzewania elektrycznego polecam kontakt z nimi :spam:

Edytowane przez Greengaz

• 3 weeks później...

Moim zdaniem Grzanie kablami, matami, foliami ma sens w małych domkach i używanych okresowo. Np domki letniskowe. nie trzeba się martwic że woda zamarznie.

Niestety większość kalkulacji na grzanie grzałkami z COP1 opiera sie na taryfach nocny (G12, G13) tylko nikt nie bierze pod uwagę że różnica pomiędzy taryfą nocna i dzienna z biegiem lat się zmniejsza, a za niedługo niemal się zatrze. Kiedyś róznica wynosiła około 50%., teraz to już około 30%. Powodem jest rozwój fotowoltaiki która daje prąd w szczycie zapotrzebowanie, kiedy prąd jest drogi. Drugi powód to samochody elektryczne które z natury ładuje się w nocy. To spowoduje że z obecnych 30% różnicy w cenie pomiędzy taryfą nocna w G12 a taryfą G11 zejdzie do kilku procent, a docelowo na zmienne stawki w każdej godzinie.

Gazu też bym unikał, tanio juz było , a przed nami mega podwyżka o której niektórzy nawet nie wiedzą.

Najtaniej ogrzewać drewnem, ale wymaga czasu na obsługę kotła, Najwygodniej i nadal tanio jest ogrzewać pompą ciepła.

Pamiętajcie że zasady rozliczania fotowoltaiki ulegną zmianie, i kiedyś wszyscy wpadną do nowego systemu. Ma też dalej rosnąć opata mocowa, która uderzy w tych którzy pobieraja duzo energii w krótkim czasie, (grzałki)

Edytowane przez marxxx

Kiedyś róznica wynosiła około 50%., teraz to już około 30%.

Aktualnie u mnie ceny brutto za wszystkie składniki łącznie:

G11 - 0,7002

G12 - 0,8007/0,3723

Czyli droga jest ponad dwa razy droższa, niż tania. Skąd Ci się wzięło 30%?

Co więcej - droga strefa w G12 jest droższa o niespełna 14,5% od G11, za to tania jest prawie 47% tańsza. A to powoduje, że trzeba zużyć aż 77% w drogiej strefie, żeby G11 wyszła taniej. A przy grzaniu prądem wykręcenie 20% nie jest żadnym wyczynem.

https://www.gkpge.pl/content/download/49838/file/wkladka_do_taryfy_g.pdf

https://www.gkpge.pl/content/download/38450/file/wkladka_do_taryfy_osd_ceny-brutto.pdf

Ma też dalej rosnąć opata mocowa, która uderzy w tych którzy pobieraja duzo energii w krótkim czasie, (grzałki)

Opłata mocowa nie jest pobierana od mocy chwilowej, tylko od kWh.

Jakby to zmienili - to będzie kolejna zaleta kabli, które można "rozsynchronizować" i nie grzać jednocześnie.

Edytowane przez Kaizen

Opłata mocowa nie jest pobierana od mocy chwilowej, tylko od kWh.

Jakby to zmienili - to będzie kolejna zaleta kabli, które można "rozsynchronizować" i nie grzać jednocześnie.

Wystarczy mądre sterowanie czasowe, kilka sekund grzania i kilkanaście przerwy.

Ba, nawet można w to pogodówkę zaprząc.

Będą nowe dyskusje na forum: Taktowanie kabli grzewczych:D

Moje podejście do tematu jest takie, że rurki w podłogówce muszą być dla pełnej swobody grzania dowolnym źródłem. Wiemy jak mamy niestabilne państwo.

I na początek zakładam, że może nawet nie być potrzebne ogrzewanie w moim domu, w końcu 30/50cm izolacji swoje zrobi. Ale jakby co to pierwszym krokiem na mrozy będzie mały bufor z grzałką. 10kW PV na pokrycie kosztów.

To jest według mnie najlepsze rozwiązanie, w początkowym etapie porównywalne do kabli. Koszt aktualny około 6 tys za 1200m podłogówki, rozdzielacz, pompkę, bufor 100l i grzałkę 3-5kW.

Jeżeli okazałoby się że nie wystarczy to następna w kolejce jest klima kanałowa (5 tys), albo pompa ciepła DIY z klimatyzatora (3 tys za 4kW). Dla osób które nie umieją tak wykombinować to są na rynku w całkiem przystępnej cenie pompy ciepła monoblock, poniżej 10 tys zł za 7kW.

Instalacja normalnej pompy ciepła w cenach rynkowych (30-50 tys) według mnie nie ma szans być opłacalna, taniej jest docieplić dom oraz grzać prądem w drugiej taryfie.

Ostatnio powróciłem do koncepcji solarów powietrznych, bo moim zdaniem są najmniej awaryjne ze wszystkich wynalazków na słońce. Jedyny w nich problem jest taki, że przyłącze powietrza ma ogromną średnicę (u mnie to byłoby jakieś fi 200). Poza tym trzeba by filtrować powietrze wchodzące do tych solarów.

• 2 weeks później...
a będziecie jeszcze więcej płacić za gaz, tylko czekajcie

wrócą czasy że będziecie w jednej izbie siedzieć na zimę całą rodziną przy jednej żarówce i badylach rozpalonych w kominku

w ankiecie brakuje: kominka/kozy

Swoją drogą ciekawe jak sobie radzą mieszkańcy np Krakowa, gdzie zdaje się paliw stałych nie wolno używać. Grzeją czystym prądem czy siedzą w trzech swetrach?

• 1 month później...
Swoją drogą ciekawe jak sobie radzą mieszkańcy np Krakowa, gdzie zdaje się paliw stałych nie wolno używać. Grzeją czystym prądem czy siedzą w trzech swetrach?
Tego się nie dowiesz kolego, bo Kraków wszak stał się bajkowa krainą i teraz za siedmioma górami, za siedmioma morzami i.t.d. leży. Jak nic z powodu cen ogrzewania telefonów i internetu też już nie mają, bo jak by było inaczej przez ten czas coś by było na ten temat wiadomo a tu ani słychu ani widu jak by wszyscy pozamarzali albo z powodu cen ogrzewania z głodu powymierali.

• 1 month później...

Wszystko jest uzależnione od tego czy : dom jest energooszczędny ,ogrzewanie podłogowe, ile osób mieszka.? Ja mam dom energooszczędny parterowy 100 m. Dwie osoby mieszkają w domu wszystko na prąd: kuchenka, pompy w ogrodzie oczko wodne i ciepła wodą w lecie klimatyzacja i teraz po podwyżce nie zapłacę więcej jak 400 zł miesięcznie. Pompa ciepła powietrzna. W swoich innych domach miałam różne ogrzewania. Pompy ciepła nigdy nie zamieniłabym na inne. Nareszcie jestem zadowolona. Długi to temat.

Poza tym biorąc pod uwagę ostatnie programy dofinansowań, dobrze jest wziac pod uwage montaż fotowoltaiki

:spam:

Więcej na temat dofinansowania jest na tej stronie

Edytowane przez Greengaz

i teraz po podwyżce nie zapłacę więcej jak 400 zł miesięcznie. Pompa ciepła powietrzna

Dwie osoby mieszkają w domu wszystko na prąd:

I żyli długo i szczęśliwie. Przygotuj się na 70% podwyżkę w 2023 roku:

https://www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/wzrost-cen-pradu-w-2022-2023-o-ile-wiecej-zaplacimy-za-prad-aa-3PYA-geoj-q1GF.html