Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.


budowlany_laik

Recommended Posts

Tylko nie indukcja !!!! To działa na zasadzie kuchenki mikrofalowej, promieniuje radiowo. Ja dziękuję za to, to może być szkodliwe. Słyszałem też, że jedzenie jest gorsze w smaku, ale tego nie wiem. Do tego musisz mieć specjalne garnki.

Dlatego zamiast tego mam płytę ceramiczną elektryczną- nagrzewającą się i jest super, wygląda identycznie jak indukcja, mega szybko się rozgrzewa i działa super. Rachunki za prąd są małe i tak. Mam Siemensa akurat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@nowyjesttu brednie wypisujesz!

 

Kuchnia z płytą indukcyjną:

Pole elektromagnetyczne generowane w kuchence ma częstotliwość ok 20kHz 40kHz w zależności od zadanej mocy gotowania. link -- https://spin-serwis.pl/kuchenka-indukcyjna-moc-czynna-i-bierna/

 

Kuchenka mikrofalowa :

We wszystkich obecnie stosowanych kuchenkach mikrofalowych magnetron emituje fale o częstotliwości 2,45 GHz. Wartość ta została dobrana nieprzypadkowo i jest kompromisem zapewniającym z jednej strony mocne pochłanianie energii mikrofal przez wodę, a z drugiej pozwala falom wnikać na kilka centymetrów w głąb potrawy. Wyższe częstotliwości zapewniałyby mocniejsze pochłanianie energii, ale tylko na powierzchni, co prowadziłoby do szybkiego powierzchniowego spalenia potraw. Z kolei niższa częstotliwość pozwalałaby falom wnikać głębiej, ale z mniejszym współczynnikiem pochłaniania, skutkując znacznym wydłużeniem czasu podgrzewania.

link -- https://nafalinauki.pl/mikrofalowka-czy-szkodzi-zdrowi/

 

Różnica częstotliwości 6 rzędów czyli milion.

Indukcja pracuje nieco powyżej granicy słyszalności (niektórzy to słyszą i narzekają na gwizd) , zaś mikrofala na częstotliwościach zbliżonych do domowego WiFi. Ciekawe, że domowym WiFi nikt nie straszy a 5G to smok pożerający rozum, szczególnie u osobników którzy mają go w śladowych ilościach.

 

K

 

 

Edytowane przez Bertha
  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, to kwestia przekonania. Ja wolę tradycyjne gotowanie, że kuchnia wytwarza ciepło i przekazuje na naczynie, a nie jakieś "czary mary" jak w mikrofoalówkach czy indukcjach. Oczywiście najlepiej nad ogniskiem, ale uważam, że ceramiczna elektryczna to najbardziej kompromisowe rozwiązanie. A odnośnie zdrowia o indukcjach jest dużo na przykład tu:

 

https://www.shieldyourbody.com/induction-cooktop-emf/

 

"Are Induction Cooktops Safe?

Well, as a starting point, induction cooktops emit measurable levels of EMF radiation. Radiation that would not be in your environment without the induction stove.

 

And each additional amount of EMF you are exposed to increases your risk of developing numerous negative health effects.

 

So, no. They’re definitely not “safe.”"

Wolę więc ich unikać, tym bardziej, że korzyści są niewielkie z ich stosowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, to kwestia przekonania. Ja wolę tradycyjne gotowanie, że kuchnia wytwarza ciepło i przekazuje na naczynie, a nie jakieś "czary mary" jak w mikrofoalówkach czy indukcjach.

 

A ceramiczna, to nie czary mary? Przecież paaaanie, tu nie ma ognia. To jak to ma grzać? Czary. I nie wkładasz tu węgla, nie podłączasz gazu, nie lejesz nafty.... Czary.

I myślisz, że ceramiczna nie sieje prominieniowaniem? Na dobrą sprawę, to ma podobne uzwojenia, do indukcyjnej. Sprawdź choćby czujnikiem w telefonie.

A że więcej ciepła się marnuje --> zużywa więcej prądu --> sieje większym promieniowaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ceramiczna, to nie czary mary? Przecież paaaanie, tu nie ma ognia. To jak to ma grzać? Czary. I nie wkładasz tu węgla, nie podłączasz gazu, nie lejesz nafty.... Czary.

I myślisz, że ceramiczna nie sieje prominieniowaniem? Na dobrą sprawę, to ma podobne uzwojenia, do indukcyjnej. Sprawdź choćby czujnikiem w telefonie.

A że więcej ciepła się marnuje --> zużywa więcej prądu --> sieje większym promieniowaniem.

 

Kuchnia ceramiczna promieniuje jak każde elektryczne, ale indukcyjna bardziej i w inny sposób. Kuchnia elektryczna (nieindukcyjna) jest potencjalnie o wiele bezpieczniejsza, np. tu można poczytać:

 

https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/

 

Zresztą to kwestia przekonania. Jeszcze z 80 lat temu mówili, że papierosy są zdrowe, a na pewno nie szkodliwe. Ja wolę unikać takiego "dziwnego" podgrzewania jak w indukcjach i tyle.

Edytowane przez nowyjesttu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zresztą to kwestia przekonania. Jeszcze z 80 lat temu mówili, że papierosy są zdrowe, a na pewno nie szkodliwe. Ja wolę unikać takiego "dziwnego" podgrzewania jak w indukcjach i tyle.

 

A jeszcze trochę wcześniej byli przekonani, że przez kolej krowy przestaną mleko dawać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kuchnia ceramiczna promieniuje jak każde elektryczne, ale indukcyjna bardziej i w inny sposób. Kuchnia elektryczna (nieindukcyjna) jest potencjalnie o wiele bezpieczniejsza, np. tu można poczytać:

 

https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/

 

Zresztą to kwestia przekonania. Jeszcze z 80 lat temu mówili, że papierosy są zdrowe, a na pewno nie szkodliwe. Ja wolę unikać takiego "dziwnego" podgrzewania jak w indukcjach i tyle.

Indukcje mogą być niebezpieczne dla użytkowników urządzeń kardiologicznych. Zaleca się odległość co najmniej 60 cm między płytą a urządzeniem.

 

Zastanów się jednak, jakie zagrożenia czyhają w zwykłych słuchawkach, telefonach komórkowych czy biżuterii, gdzie powszechnie używa się magnesów neodymowych. Zestawy głośnomówiące umieszcza się bezpośrednio w uchu. Gdy rozmawiasz przez telefon na poddaszu, a na dachu jest blacha, to telefon automatycznie podnosi moc nadawania, ponieważ blacha "tłumi sygnał". Zresztą dotyczy to każdego miejsca z niskim poziomem sygnału. Wynosząc się na pustkowie, z dala od anten nadawczych sieci komórkowych, drastycznie podwyższamy moc pochłoniętą przez mózg, bo telefon przykładamy do głowy. A gdzie Twoje dziecko chowa smartfona tuż przed snem? Nie pod poduszką?

 

A Ty się boisz indukcji :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kuchnia ceramiczna promieniuje jak każde elektryczne, ale indukcyjna bardziej i w inny sposób. Kuchnia elektryczna (nieindukcyjna) jest potencjalnie o wiele bezpieczniejsza, np. tu można poczytać:

 

https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/

 

Zresztą to kwestia przekonania. Jeszcze z 80 lat temu mówili, że papierosy są zdrowe, a na pewno nie szkodliwe. Ja wolę unikać takiego "dziwnego" podgrzewania jak w indukcjach i tyle.

 

Co tam można poczytać? Żadnych konkretów, żadnego porównania.

 

Nikt (chyba) nie twierdzi, że promieniowanie elektromagnetyczne jest zdrowe. Jednak niezdrowe jest przejmowanie się rodzajem płyty, gdy dookoła mamy masę fal radiowych, WiFi, telefon w kieszeni (a przy głowie dłużej codziennie niż stoimy przy kuchence), kable w ścianach, kuchenkę mikrofalową, słuchawki bezprzewodowe w uchu czy na głowie.

Być może (nie wiem, nie porównywałem) i kuchenka ceramiczna mniejsze pole generuje - ale za to musisz przy niej stać dłużej, bo ma mniejszą sprawność i wolniej wszystko się na niej przygotowuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co tam można poczytać? Żadnych konkretów, żadnego porównania.

o to, to!

 

 

Być może (nie wiem, nie porównywałem) i kuchenka ceramiczna mniejsze pole generuje - ale za to musisz przy niej stać dłużej, bo ma mniejszą sprawność i wolniej wszystko się na niej przygotowuje.

A już zwłaszcza robienie na takim czymś naleśników, to droga przez mękę. A ileż razy ja się poparzyłam! To już z kuchenką gazową nie miałam takich wypadków.

 

 

 

Ja, jako osoba, która gotowała i na kuchni kaflowej z fajerkami (czyli garnek nad "żywym ogniem" stawiany) zdun-skierniewice-kuchnia-kaflowa-trzon-kuchenny-509549964.jpg

 

na kuchence gazowej, na starej kuchence elektrycznej kuchenka elektryczna.jpg

oraz ceramicznej elektrycznej, mogę powiedzieć tyle, że elektryczne płyty ceramiczne poza ładnym wyglądem, tym że nie brudzą i łatwo je czyścić, to nie mają więcej zalet.

Kiedyś przez rok korzystałam z płyty ceramicznej w kuchni, ale jak to studentka, niewiele gotowałam żywiąc się raczej surówkami, więc mi w niczym nie wadziła. Jednak, gdy po latach życia domowego i intensywnego używania kuchenki gazowej, w kolejnym mieszkaniu znów musiałam korzystać z płyty ceramicznej, to mojej cierpliwości starczyło tylko na miesiąc (w tym dwie próby smażenia naleśników), po czym kupiłam mała przenośną indukcję. Od tego czasu korzystam już tylko z płyty indukcyjnej, bo to urządzenie energooszczędne i czasooszczędne, estetyczne, łatwe do utrzymania w czystości oraz bezpieczne (nie oparzyłam się, a i sama się wyłącza, gdy ja zapomnę). Do tego, czas przygotowania naleśników na indukcji jest taki jak na gazowej :)

 

Porównanie płyty indukcyjnej i ceramicznej:

 

Wspominane w tym filmiku są specjalne garnki na indukcję, ale wszystkie stare stalowe czy emaliowane gary będą dobre. Byleby tylko w stopie na garnek było żelazo, to będzie działać. Z kolei wszelkie aluminiowe badziewia odpadają, no chyba, że mają wstawkę na dnie ze stali ferromagnetycznej, albo postawimy je na stalowej płytce, to jako tako to zadziała.

Przyzwoite tanie garnki to np. zestaw Annons z Ikei za 49 zł (2 rondelki i garnek z pokrywkami), które mi służą już od 20 lat :)

Edytowane przez moniss
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co zwykle oznacza, że stojąc przy szafce w kuchenką w zasadzie już masz te 60 cm. Mniej będzie jedynie jak się nachylisz.

Ja to zalecenie rozumiem tak, że 60 cm ale od odsłoniętej płyty, a nie od garnka na aktywnym polu. Normalnie najpierw kładzie się garnek na pole, włącza je, jak się ugotuje to wyłącza i zdejmuje garnek. BTW Electrolux zaleca 30 cm od pola i że ma wszelkie badania i certyfikaty bezpieczeństwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Zamiast napisać, że nie stać mnie/ lękam się że mnie pożre/ usną mi rybki w akwarium/ pies się wścieknie albo żona/ podaj inne przyczyny których nie podałem lub nie umiem wymyśleć - to tacy wolą wypisywać teoryje godne płaskoziemców. Wiadomo że z marszu raczej indukcję trudno założyć, bo to osobny obwód, zabezpieczenia i raczej 3F, więc lepiej teoryje wypisywac. Znam takich.... Edytowane przez Bertha
albo żona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...