Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom parterowy dla 2+2

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj tam. Będzie dobrze :) NIe podoba Ci się oddzielna kuchnia i salon?

My ściany grube chcieliśmy bo akumulują ciepło zimą lub utrzymują chłód latem. W projekcie mam 24cm mury.

Jak będzie SSO to wtedy zobaczymy co z niektórymi działówkami bo to inaczej pewnie wejść do środka domu niż patrzeć na plan :)

raczej będzie coś takiego.:)

[ATTACH=CONFIG]453930[/ATTACH]

Jak zjedzie Ci się rodzina to gdzie będziecie siedzieć, w kuchni przy stole, czy wszyscy na tej kanapie w ,,dużym pokoju'' bo salonem tego nie można nazwać. Korytarz długi i ciemny. Dom ponad 100m2, a podzielony na ciasne klitki. Tak się już nie projektuje od 20 lat. Rozkład pomieszczeń wygląda jak u babci Genowefy w Wólce Żabnej. Projekt rysowany na kolanie. Źle, źle, źle. Projektant do wymiany, a inwestor do lektury.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Studnia wykonana. Wydajność 6-7m3/h. Lustro wody na 8m. Koszt to 260zł/m. 40m odwiert, rura osłonowa, filtry, obsypka. W sumie za 11200 zł. Na razie tylko wystaje sama rura. Trzeba jeszcze obudowę studni, pompę, przyłącza itd.

IMG_20210608_082554.jpg

Szczyty, wieniec na szczytach też już zrobione.

Zamontowane wiązary kratowe. 190m2 połaci dachowej że stryszkiem na całej długości i szerokości 3.12m. Nośność użytkowa strychu to 150kg/m2 także zrobię tam w przyszłości na połowie pokój gościnny/gabinet. Wiązar ma 7cm grubości. Całość konstrukcji wiazarowej z montażem za 24516zł.

IMG_20210608_082202.jpg

Edytowane przez ololek

1) W środku ściana jest gruba ze względu na oddzielenie strefy nocnej od dziennej. Dodatkowo wpływa na stabilność ścian zewnętrznych - chociaż wieniec już sam robi robotę. Dodatkowo w tej ścianie będą rozprowadzone instalacje od CWU czy skrzynka rozdzielacza podłogowego także schowają się w grubości ściany.

2) Pierwotnie chciałem szczyty z wiązara zabudowanego OSB ale jak mi wyjaśnił producent takie szczyty by pracowały bardziej niż murowane więc przy zatynkowaniu na granicy wieniec, szczyt mogłyby się pojawić pęknięcia na elewacji. Kosztowo to bez różnicy a wiązary i tak miałem na termin ustalony po wymurowaniu szczytów.

Edytowane przez ololek

2) Pierwotnie chciałem szczyty z wiązara zabudowanego OSB ale jak mi wyjaśnił producent takie szczyty by pracowały bardziej niż murowane więc przy zatynkowaniu na granicy wieniec, szczyt mogłyby się pojawić pęknięcia na elewacji. Kosztowo to bez różnicy a wiązary i tak miałem na termin ustalony po wymurowaniu szczytów.

Będziesz ocieplał od strony poddasza tę ściankę szczytową? Inaczej będzie tam potężny mostek cieplny.

• 1 month później...

Ścianki działowe wymurowane. Koszt silikatu 12cm to 7370 zł za 13 palet z transportem. Murarze wzięli 3 tysiące zł. Z 500zł na klej do bloczków.

Od paru dni robi elektryk. Jak skończy to podrzucę parę danych.

Tauron pociągnął kilka dni temu skrzynkę pod granicę działki. Jak elektryk skończy i będę miał papiery składam wniosek o licznik.

Zmniejszyłem otwór na drzwi o 50cm na szerokości aby było miejsce na włączniki.

W tym roku planuję jeszcze instalacje wod-kan, tynki, podłogówka, wylewki i elewacja. I może jeszcze podbitka jak po elewacji będzie czas. A jak wyjdzie zobaczymy :)

Edytowane przez ololek

• 1 month później...

Dostarczono mi dachówkę Braas Topas V13 koloru teak glazura, rynny z BUDMAT koloru 387 , jakieś akcesoria do dachówek. 190m2 połaci. Zamówiona w marcu pod koniec a dotarła pod koniec sierpnia.. Koszt 26500 zł.

Zamówiłem również styro Swisspor lambda white 20cm, siatki i klej - koszt 12200

Drzwi zewnętrzne KMT plus75 za 5418 z ciepłym montażem.

Aktualnie robią mi elewację.

Edytowane przez ololek

• 4 weeks później...

Elewacja zrobiona 21000zł za robociznę 190m2 ściany.

Styropian 12800zl ostatecznie. Do tego Hydroeps na cokół za 900zl, kołki, zaślepki, pianki, taśmy za 1500zl, klej do siatki 1700zl, tynk silikonowy 3100zl.

W listopadzie będzie dekarz pracował. A w październiku mam nadzieję że wod-kan i ogrzewanie podłogowe.

RxznRMdF_IMG_20211006_085545.jpg

DqjPVoXN_IMG_20210910_152844.jpg

Edytowane przez ololek

Te ścianki działowe = rozkład pomieszczeń to groza... Dużo osob, wskazywało, błędy takiego podejścia - pal licho już funkcjonalność i aspekty ergonomii, które tutaj leżą, ale estetycznie jest słabo. Szczgólnie te "schodki" ze ścianek działowych między łazienkami i wsicnieta wanna.. Edytowane przez Dzeus86

Szkoda, że się nie zdecydowałeś na portfenetry w pokojach. To zawsze inne światło wpadające od podłogi. Cena 26 tys za te kilka okien, ładnie idą ceny do góry.

W tak małym domku rozdział kuchni i salonu to błąd. Zrobiłeś z tego ciasne mieszkanie. Dla mnie masakra, ale pewnie każdy robi pod siebie.

zeby nie bylo ze tylko krytyka - 5 minut i nieco poprawilem, bez wiekszego przemyslenia jak ja bym to widzial.

Kominek moze zostac tam gdzie jest bo u mnie to juz raczej zamysl tego jak powinienes to przemyslec zanim postawiles komin..

Znacznie wieksza kuchnia, znacznie wieksze lazienki i bardziej ustawne. NIe musisz oczywiscie miec tak duzego prysznica, nie musisz miec bietu. Pokazuje jedynie drogę do przemyslen..

https://i.postimg.cc/qqs0Y7VP/rozklad.png

nie wiem też po co tak szeroka ta kotłownia..

Edytowane przez Dzeus86

Nie wiem o co chodzi z tą ergonomia ale to zostało sprawdzone ile miejsca jest przed wanna, prysznic, WC czy umywalkami aby było wygodnie.

Aspekt estetyczny to kwestia gustu.

Okna portefenery także były rozważane ale uniemożliwiają wykorzystanie miejsca na ścianie pod oknem. No i sam aspekt grzania latem przez słońce i chłodu zimą. Cenowo niestety drożej.

Tak obecnie wygląda projekt - połączono kuchnię z salonem. Komin wywalono bo będzie PC. Łazienki zostają jak na planie. Pomieszczenie gospodarcze duże bo to kotłownia na PC, pralnia, miejsce do suszenia ubrań, jakiś regał i miejsce do prasowania.

JdWLb1qk_IMG_20211006_145249.jpg