Dzeus86 06.10.2021 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Kuchnia mała - skoro już i tak ten stol jest w przejsciu miedzy kuchnia a salonem to czemu nie przesunac go tak, by w kuchni blatem pojechac do konca polnocnej sciany? Obecnie nie ma miejsca roboczego nawet na kawałka blatu. Kuchnia umiejscowiona tuz przy zlewie pod kątem skazuje na uklad - albo gotujesz albo zmywasz tj. 2 osoby w kuchni swobodnie nie podziałają. Końcowo powiem tak - jeżeli nie przeszkadza CI kaskadowe ułożenie ściany w łazienkach tj. 3 różne głębokości jednej ściany łazienkowej i na każdej z nich coś innego - a to sedes, a to umywalka, a to prysznic.. to resztę też zrób jak uważasz i nie przejmuj się komentarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.11.2021 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) Podpinam się pod temat. Rodzina 2+2 budowa domu, który projekt wybieracie z tych dwóch i dlaczego? Strony świata Lewa strona pólnoc - Prawa południe Front zachód , taras - wschód Bedzie bez kominków i tego typu wodotrysków, went mechaniczna, dumam nad ogrzewaniem i nci mi nie przychodzi do głowy, pompa 5 kW da rade w tym domu? Edytowane 2 Listopada 2021 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.11.2021 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 w drugim masz mniej powierzchni straconej na komunikację. W pokojach dzieci zrobiłabym zwykłe okna, byłoby łatwiej urządzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 02.11.2021 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 w drugim masz mniej powierzchni straconej na komunikację. . cały jeden m2, jeśli dobrze czytam projekt. Ten pierwszy dom jest bardziej kwadratowy, ten drugi to taka stodoła. Niemniej dziekuje za odpowiedź, okna oczywiście w pokojach dzieci zwykłe a nie do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 19.11.2021 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Załatwić wykonawcę to porażka.Miał przyjść w październik umówiony dekarz i tynkarz+hydraulik. Teraz nie dają znaku życia - nie odbierają.Trzeba szukać nowych - strata czasu. Budowa będzie stała pewnie do wiosny. Czym ociepłić strop? Mam 36 cm miejsca między planowanym sufitem a wierzchem wiązara.Rekuperacje rozprowadzić przed montażem ocieplenia stropu?Zamontować podbitkę na zimę czy wiatr może se chulać zimą jak mam szczelinę między ociepleniem elewacji a deskowaniem dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 25.02.2022 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 (edytowane) W grudniu podłączyłem wodę od lokalnego dostawcy. Z sąsiadami się zrzuciliśmy bo mam już 3 na drodze dojazdowej do domu co cieszy bo będzie łatwiej wspólnie coś ustalać odnośnie wykończenia drogi jak już się pobudujemy. Za przyłącze i rozbudowę sieci 250m poszło 2+8 tysięcy. Dodatkowo 1000zl za projekt przyłącza i 500zl za odbiór powykonawczy. W lutym podpisałem umowę na wykonanie kompletu instalacji co+cwu+kanaliza, kotłownia z pompa ciepła Panasonic i zasobnikiem cwu. Do tego jakieś stelaże WC, grzejniki łazienkowe, podłogówka po całości. Koszt to 58 tysięcy na razie bo jakieś zmiany raczej będą. Na chwilę obecną zrobiono z instalacji instalacje wod-kan i skrzynki z rozdzielaczami. Fragment instalacji poniżej. Edytowane 2 Marca 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 02.03.2022 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 (edytowane) Dekarz finalnie położył dachówkę braas Topas 13V kolor tekowy glazura., Zainstalował rynny BUDMAT Flamingo koloru ciemny brąz (greencoat 387). Zamocowano obróbki blacharskie koloru ciemny brąz 8017. I podbitka PCV boryszew koloru perła. Za prace dekarza związane z montażem powyższych rzeczy zapłaciłem 17500 zł. Edytowane 2 Marca 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2022 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 ... Na chwilę obecną zrobiono z instalacji instalacje wod-kan i skrzynki z rozdzielaczami. Fragment instalacji poniżej. Kolejny inwestor któremu nie zalezy na stratach cwu, grzanie chudziaka cwu, co prawda z PC zbyt oszczedne nie jest. Któz bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 03.03.2022 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Kolejny inwestor któremu nie zalezy na stratach cwu, grzanie chudziaka cwu, co prawda z PC zbyt oszczedne nie jest. Któz bogatemu zabroni? Jak to powinno być zrobione? Najpierw pierwsza warstwa styropianu a na niej rurki? Pytam bo mamy mieć tylko 10 cm styro pod wylewką (bo 10 cm xps pod plytą) i się zastanawiam jak to ugryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 04.03.2022 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 Kolejny inwestor któremu nie zalezy na stratach cwu, grzanie chudziaka cwu, co prawda z PC zbyt oszczedne nie jest. Któz bogatemu zabroni? Pod betonem mam 10cm XPS, poza tym cwu mam w otulinach. także nie jest chyba aż tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 29.03.2022 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2022 (edytowane) Gips na tynki czeka. Będzie to MP75 diamant z Knaufa. Tynkarze się zjawią w kwietniu. Pozakrywałem na wszelki wypadek na podłodze peszle/rury od instalacji aby mi tego tynkarze nie zniszczyli. Okna przykryją listwy dylatacyjne APU. Edytowane 29 Marca 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 24.04.2022 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Ekipa tynkuje. Robota potrwa 2 tygodnie. 3 osobowa brygada. Oto efekt gruntowania. Baumit Gypsumprimer na silikat (żółty grunt) a na żelbet baumit betonkontakt (czerwony grunt) Edytowane 30 Maja 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 24.04.2022 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) Tynki gipsowe wykonane. Poszło 6 palet knaufa diamant mp75. 420m2 otynkowane. 39zł/m2 gruntowania z tynkowaniem i materiałem. A do tego 30zł za obrobienie 1mb obwodu okna (narożniki, listwy przyokienne dylatacyjne). Jeszcze jakieś inne prace jak wklejanie siatek itd. W sumie koszt to 18200 zł. Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 30.05.2022 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 (edytowane) Tynki sobie schną a ja rozkładam styropian na podłodze. Generalnie 2 warstwy. 5cm eps 100 biały. Na to 10cm eps100 grafit. Styropian zevswisspor. 40 paczek grafitowego 10cm i 20 białego 5cm. Pod styropian rozkładam folię budowlaną jako warstwa poślizgowa. Folię daje pod hydroizolację poziomą ścian. Edytowane 1 Lipca 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.05.2022 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Ekipa tynkuje. Robota potrwa 2 tygodnie. 3 osobowa brygada. Oto efekt gruntowania. Czym było gruntowane pod tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 30.05.2022 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Czym było gruntowane pod tynki? Na silikat poleciał baumit gypsum primer a na elementy żelbetowe baumit betonkontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 01.07.2022 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) 3 tygodnie rozkładalne styropian. Najwięcej to było rzeźbienia gdzie instalacje wod i kan i dobiegu do rozdzielaczy czy drabinek. Ale dałem radę. Zostało 3 paczki białego i 3 grafitujak rozkładalne styro to dokupiłem 1 paczkę białego 2 i 3cm grubości aby przy instalacjach było latwiej. Hydraulik zadowolony bo styro nie klawiszuje, bez szczelin i równo. Folia i rurki rozłożone. Folia sigmali a rurki PEX 16x2mm też sigmali. Edytowane 1 Lipca 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 03.07.2022 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 (edytowane) Jastrych cementowy wykonany. Koszt 5800 zł. 108m2. Zbrojenie rozproszone i siatki stalowe wewnątrz. Zatarty. Grubość to 8cm. Edytowane 3 Lipca 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.07.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Czemu siatki stalowe, skoro jest zbrojenie rozproszone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 05.07.2022 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Czemu siatki stalowe, skoro jest zbrojenie rozproszone? W sumie to nie wiem - 2zł/m2 więcej wyszło. Coś jeszcze mi wykonawca tłumaczył po co to dokładnie ale zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts