Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja telewizyjna, internetowa i CCTV

Recommended Posts

Witam,

jestem przed elektryką.

Wstępnie poukładałem informację ale mam kilka watpliwości.

Instalacja telewizyjna. Rozumiem, że doprowadzam 4 kable z satelity do switcha i potem już od switcha idę kablem do pokoju z gniazdkiem tam gdzie chce? Talerz będzie pewnie cyfry albo jakiegoś innego operatora. Oczywiście kable do telewizji naziemnej też poprowadzę.

Internet. Sytuacja wygląda następująco. W mojej okolicy nie ma światłowodu ale operator zatrzymał się jakieś 300m od mojego domu. Z tego co wiem od gminy będzie szedł w naszą stronę więc trzeba przygotować dom pod światłowód. Czyli najlepiej wypuścić światłowód poza dom, a jak to zrobić w domu?

Cała rozdzielnie multimedialno-telewizyjną planuję zrobić na stryszku. Dysponuję ktoś tym schematem?

Czy do sieci domowej Lan, którą też chce zrobić dać skrętkę UTP czy FTP a może U/FTP? Kabel do cat 6 np od Bitnera. Internet chciałbym aby był dystrybuowany jednocześnie poprzez LAN jak i WiFi

Kamerki. Planuję kilka kamerek na zewnątrz domu.

Czy może ktoś dysponuję schematem jak to ładnie połączyć w całość i jakich kabli najlepiej byłoby użyć ?

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TU masz schematy tv:

https://www.dipol.com.pl/przyklady_instalacji_antenowych_tv_sat_wlan_gsm_schematy.htm

Jak chcesz mieć sygnał RTVSAT w każdym pokoju to pociągnij 5 koncentryków od miejsca gdzie będą anteny do rozdzielni multimedialnej - tam dasz multiswitcha - wszystko na tych schematach masz.

Nie wiesz jaki światłowód wypuścić poza dom a jaki prowadzi operator. Najlepiej puść rurę poza ogrodzenie w którą potem zaciągną światłowód w docelowe miejsce gdzie będzie router.

Też wszystko zależy ile tych punktów internetu po przewodzie chcesz mieć. Jaki dom... Raczej wifi ze strychu nie pokryje całego domu więć gdzieś będzie trzeba dodać Access Point np Ubiquiti . .Skrętkę cat 6 ciągnij od miejsca gdzie będzie router do wszystkich pkt docelowych i ewentualnie tam gdzie będzie miał być AP. Może być UTP . To wszystko radziłbym umieścić w szafie RACK.

Kamery zależy jakie będziesz chciał jak IP to wystarczy skrętka do każdej . Jak analogowe to koncentryk + coś do zasilenia (2 żyły) i ewentualnie do obrotu kamerami obrotowymi (2 żyły potrzebne).

TU masz schematy tv:

https://www.dipol.com.pl/przyklady_instalacji_antenowych_tv_sat_wlan_gsm_schematy.htm

Jak chcesz mieć sygnał RTVSAT w każdym pokoju to pociągnij 5 koncentryków od miejsca gdzie będą anteny do rozdzielni multimedialnej - tam dasz multiswitcha - wszystko na tych schematach masz.

Nie wiesz jaki światłowód wypuścić poza dom a jaki prowadzi operator. Najlepiej puść rurę poza ogrodzenie w którą potem zaciągną światłowód w docelowe miejsce gdzie będzie router.

Też wszystko zależy ile tych punktów internetu po przewodzie chcesz mieć. Jaki dom... Raczej wifi ze strychu nie pokryje całego domu więć gdzieś będzie trzeba dodać Access Point np Ubiquiti . .Skrętkę cat 6 ciągnij od miejsca gdzie będzie router do wszystkich pkt docelowych i ewentualnie tam gdzie będzie miał być AP. Może być UTP . To wszystko radziłbym umieścić w szafie RACK.

Kamery zależy jakie będziesz chciał jak IP to wystarczy skrętka do każdej . Jak analogowe to koncentryk + coś do zasilenia (2 żyły) i ewentualnie do obrotu kamerami obrotowymi (2 żyły potrzebne).

Dziękuje Marcin za pomoc :)

Ok, telewizja jest dla mnie zrozumiała.

Co do tego neta - rozumiem że kabel światłowodowy wystawić poza dom i w środku przed tynkami go odpowiednio rozprowadzić? Punktów po przewodzie chce mieć 5. Po jednym do pokoju.

Plan był taki żeby pociągnąć do racka na strychu światłowód, spiąć go z jakim switchem z którym przejdę na skrętkę i od tego switcha skrętki do pokojów i do salonu i tam w salonie ustawiłbym router do wifi. Czy tak też może byc ?

Co do tego neta - rozumiem że kabel światłowodowy wystawić poza dom i w środku przed tynkami go odpowiednio rozprowadzić? Punktów po przewodzie chce mieć 5. Po jednym do pokoju.

Plan był taki żeby pociągnąć do racka na strychu światłowód, spiąć go z jakim switchem z którym przejdę na skrętkę i od tego switcha skrętki do pokojów i do salonu i tam w salonie ustawiłbym router do wifi. Czy tak też może byc ?

Światłowód idzie od operatora do routera, po domu nie rozprowadzasz światłowodu już tylko skrętkę np cat 6.

Nie ciągnąłbym światłowodu na Twoim miejscu po domu bo raz że nie wiesz jaki (to nie kable elektryczne , że sobie połączysz ze sobą i będzie działać - musiałbyś od operatora uzyskać informację jaki ma być wpierw) a dwa, że są delikatne i może ktoś uszkodzić. Generalnie radziłbym jakoś to skanalizować rozsądnie żeby potem ten światłowód sobie wciągnąć od studzienki operatora do miejsca docelowego.

Tak jak ty piszesz nie może być, bo to usługodawca dostarcza router do którego wpina światłowód i dopiero z tego routera wychodzisz na switch skrętką.

Zgadza się, nie chce rozprowadzać pod domu światłowodu. Chodzi o to żeby potem nie było problemu z wciągnięciem światłowodu do domu, a rozdzielnie całą chcę zrobić na strychu bo tam mam kupe miejsca. To co się da chciałbym ukryć w tynku czy wylewce żeby potem nie pruć wszystkiego

Zgadza się, nie chce rozprowadzać pod domu światłowodu. Chodzi o to żeby potem nie było problemu z wciągnięciem światłowodu do domu, a rozdzielnie całą chcę zrobić na strychu bo tam mam kupe miejsca. To co się da chciałbym ukryć w tynku czy wylewce żeby potem nie pruć wszystkiego

No to puść rurkę 32 pod elewacją w bruździe na strych (Potem pilnuj żeby przy kołkowaniu się nie wpierdolili w nią :) ). W linii prostej sobie potem na ten strych światłowód wciągną. na dole można puszkę dać w gruncie np taką jak do odgromówki żeby rewizje zrobić i od niej w lini prostej za ogrodzenie w arocie 40.

• 1 year później...

Chciałabym przy okazji dopytać o przewodową instalację internetową. Na piętrze planowałam w pokojach dziecięcych doprowadzić skrętkę i wstawić gniazdo w ścianie, bo jednak wifi jest zawodne. Sęk w tym, że router światłowodowy mam zlokalizowany w garażu. Czy skrętkę z każdego pokoju trzeba dociągnąć do tego routera w garażu czy może wystarczy zgrupować skrętki z pokojów w pomieszczeniu nad garażem, tamże zamontować switch i dalej switch pojedynczą skrętką podłączyć pod ten router światłowodowy np. przez sufit w garażu? Ma to sens?

Jaki planujesz router? Wystarczyłoby portów żeby wpiąć wszystkie gniazdka? Czy będzie dodatkowy switch także na dole?

Tego jeszcze nie wiem, zależy co dostawca internetu dzierżawi w ramach umowy abonenckiej. Zakładam, że może być też jakiś modem światłowodowy, wtedy klient sam sobie rozszerza sieć dostępu w budynku (access pointy, gniazdka sieciowe w ścianach spięte w switch). Czy tak to wygląda w praktyce? Prośbą o komentarz, jeśli się mylę.

Poprowadź też skrętki do Access point na górę i na dół.

Dzięki za wskazówkę, wpisałam sobie na listę.

Przy okazji chciałam dopytać czy klasa skrętki do rozłożenia instalacji internetowej i monitoringu kamer ip może być ta sama? Internet w domu UTP-6, a do kamer?

Czy skrętkę z każdego pokoju trzeba dociągnąć do tego routera w garażu czy może wystarczy zgrupować skrętki z pokojów w pomieszczeniu nad garażem, tamże zamontować switch i dalej switch pojedynczą skrętką podłączyć pod ten router światłowodowy np. przez sufit w garażu? Ma to sens?

Lepszy centralny switch. Łatwiej zarządzać i serwisować. Jednym UPS obskoczysz całą sieć włącznie z urządzeniami POE (fakt, AP czy kolejne routery możesz tak zasilać - ale dalej IMO lepiej to traktować jako wyjście awaryjne), NAS, monitoring itd. jak ich zasilacze będą w tym samym miejscu.

Na piętrze planowałam w pokojach dziecięcych doprowadzić skrętkę i wstawić gniazdo w ścianie, bo jednak wifi jest zawodne.

Zastanów się czy nie potrzebujesz w innych miejscach , wydawało mi się że wystarczy mieć w każdym pokoju kable ale do głowy mi nie wpadło aby mieć w ....kotłowni , a tam mam wstawiony Inwerter który ma tylko RJ45, musiałem to spiąć siecią Mesh. Podobnie w garażu czuje ze by mi się przydało.

Do tego w 4 pokojach musiałem postawić switche bo okazało się że jedno gniazdko to za mało ( TV, Amplituner, Xbox, BlueRay, komputer, itd.) a wtedy kiedy planowałem siec nie były jeszcze popularne inteligentne lodówki, pralki , suszarki itd ....

Rutery WiFi na noc wyłączam

Odnośnie światłowodu, kup mikrorurkę i doprowadź ją do punktu, gdzie będzą urządzenia sieciowe. Przyjdzie net to chłopaki wdmuchną światłowód. Jeszcze jeszcze druga rzecz, czy będzie szedł ziemią czy napowietrznie. Jeśli ziemią możesz od razu zakopać. U mnie właśnie idzie światłowód ok 100m w mikrorurce a potem napowietrznie przez działkę rodziców przez budynki.

Sieć rób na kat6. Skrętkę doprowadź w każde pomieszczenie, nawet ja będzie się wydawało, że teraz nie potrzebujesz. Jeśli planujesz trochę więcej to możesz dać przy oknach do sterowania roletami, w salonie, w kuchni i w każdym pokoju dałbym jak u siebie po 2 szt najmniej ale nie obok siebie a na 2-3 ścianach. Nie wiadomo jak na przyszłość będzie ustawienie sprzętu. Wszystko niech się schodzi w jednym miejscu. Możesz dać switch -8-16 lub więcej portowy. I tak pod niego podpinasz modem lub router.

Dobrą praktyką jest postawienie szafy rackowej rozsądnie to min. 12U. Tam upakujesz sieć, rejestrator, multiswitch od telewizji. W planowanym miejscu tv daj 2 kable antenowe. Podobnie w pokojach jak będziesz robił skrętkę. Koniecznie daj również skrętkę do rozdzielni, nawet 2szt niech będzie na przyszłość. Daj również skrętkę na strych, czasami i tam może się przydać.

Pod monitoring również dajesz skrętkę. I tak masz jeden kabel z zasilaniem POE i transmisję.

Jeśli planujesz alarm, również doprowadź skrętkę pod szafkę.

9zatUO5.jpg

Edytowane przez cob_ra

Co to za multiswitch do TV? :)

Generalnie jak są możlwości to poprowadzenie skrętek gdzie tylko się da jest dobrym pomysłem.

U siebie zrobiłem średnio po 4 skrętki do każdego pokoju. Wszystko w kategorii 7, ale kat 6 w zupełności wystarczy - podejrzewam, że to kwestia czasu kiedy 10Gbe zawita pod strzechę.

Szafa rack jak najbardziej przydatne urządzenie, do tego zewnętrzne AP w optymalnych miejscach w domu. Wiele osób uważa, że kabel to przeżytek i wifi wystarczy. Ale w domu z silki, lanym stropem, 5GHz traci bardzo dużo na przegrodach. Na 2.4Ghz nie ma tragedii, ale prędkości są o wiele gorsze. Głupia synchronziacjha telefonu raz na miesiąc wymaga niepostykanej cierpliwości :)

Moje przemyślenia i rady:

# fajnie mieć UTP cat. 6, a jeszcze lepiej cat. 7. Zastanów się jednak, czy potrzebujesz/wykorzystasz taką przepustowość sieci. Obecnie 1 Gb/s jest dla wielu nieosiągalne/nieekonomiczne z uwagi na dostępność usługi/koszt. Pamiętaj, że kabel to pikuś. Porównaj koszt sprzętu (switch etc.) dla wyższych cat. Koszt zaprawienia 50 końcówek cat. 5e vs cat. 6/7 też będzie inny.

# pomijam sensowność (koszt, sprzęt) kładzenia światłowodu w domu ...

# zastanowić się nad poprowadzeniem pary skrętki pod każde gniazdko.

# gniazdko dać do każdego pomieszczenia gdzie jest/planuje się korzystać ze sprzętu łączącego się z WAN. Na pewno salon, każdy pokój, ew. kuchnia, pomieszczenie techniczne.

# poprowadzić kable na każdą kondygnację (również na nieużytkowe poddasze).

Moje przemyślenia i rady:

# fajnie mieć UTP cat. 6, a jeszcze lepiej cat. 7. Zastanów się jednak, czy potrzebujesz/wykorzystasz taką przepustowość sieci. Obecnie 1 Gb/s jest dla wielu nieosiągalne/nieekonomiczne z uwagi na dostępność usługi/koszt. Pamiętaj, że kabel to pikuś. Porównaj koszt sprzętu (switch etc.) dla wyższych cat. Koszt zaprawienia 50 końcówek cat. 5e vs cat. 6/7 też będzie inny.

# pomijam sensowność (koszt, sprzęt) kładzenia światłowodu w domu ...

# zastanowić się nad poprowadzeniem pary skrętki pod każde gniazdko.

# gniazdko dać do każdego pomieszczenia gdzie jest/planuje się korzystać ze sprzętu łączącego się z WAN. Na pewno salon, każdy pokój, ew. kuchnia, pomieszczenie techniczne.

# poprowadzić kable na każdą kondygnację (również na nieużytkowe poddasze).

A czy do domowej instalacji internetowej trzeba kłaść skrętkę ekranowaną czy bez ekranu wystarczy? Pytam, bo nie mam doświadczenia. Sprzedawca w sklepie wspomniał, że jeśli skrętka będzie szła koło przewodów z prądem to mogą być zakłócenia z sieci i trzeba stosować z ekranem. U mnie elektryk przewiduje podwójne gniazdka do internetu w 1-dnej ramce z gniazdami prądowymi, np. zasilić laptop i też wpiąć kabel do internetu do ściany. Czy tutaj ekran jest konieczny?

Do jakich usług internetowych skrętka UTP-5 może nie wystarczyć (braknie przepływności) ? Nie mam kompletnie rozeznania, a widzę, że w wątku są sensowne wskazówki. Telewizja VOD, filmy 4K online, jakieś gry dla dzieci przez platformę STEAM, czy to może przekroczyć przepływność UTP-5?

Poradzi ktoś?

Edytowane przez karolinawarzycha
  • Like 1

Owczar Ja u siebie robiłem 6kat bo prawie 8 lat temu to było i tak przerost. Teraz stwierdzam, że 5kat by wystarczyła. Mam po światłowodzie 100Mbit i jeszcze nie brakuje mi prędkości.

Multi, tak do TV....sat+naziemna+radio. Ale teraz bym odpuścił. Dostawca internetu ma wszystko w pakiecie i zastanawiam się nad zdjęciem sat+naziemna a i tak muszę kupić tuner i padnie już na DAB. Chociaż sat mam jako TNK na kartę więc płacę i oglądam głównie zimą. Latem nie ma czasu na TV tak samo rodzina. Teoretycznie przez miesiąc nie miałem TV i to był najlepszy czas w domu....Dla mnie kabel to kabel. Nikt z zew nie wejdzie w wewnętrzną sieć. Wiem staroświeckie podejście.

Przez ostatnie 8 lat jak nie mam kontaktu z it wiele się zmieniło. Ale pisałem ze swojego doświadczenia. Teraz za wiele bym nie zmienił. To co jest jest dla mnie optymalne.

Jedynie w kwestii alarmu można pokusić się o bardziej rozbudowane rozwiązania.

A czy do domowej instalacji internetowej trzeba kłaść skrętkę ekranowaną czy bez ekranu wystarczy? Pytam, bo nie mam doświadczenia. Sprzedawca w sklepie wspomniał, że jeśli skrętka będzie szła koło przewodów z prądem to mogą być zakłócenia z sieci i trzeba stosować z ekranem. U mnie elektryk przewiduje podwójne gniazdka do internetu w 1-dnej ramce z gniazdami prądowymi, np. zasilić laptop i też wpiąć kabel do internetu do ściany. Czy tutaj ekran jest konieczny?

Do jakich usług internetowych skrętka UTP-5 może nie wystarczyć (braknie przepływności) ? Nie mam kompletnie rozeznania, a widzę, że w wątku są sensowne wskazówki. Telewizja VOD, filmy 4K online, jakieś gry dla dzieci przez platformę STEAM, czy to może przekroczyć przepływność UTP-5?

Poradzi ktoś?

Połóż zatem dla świętego spokoju ekranowaną FTP . Osobiście jednak nie spotkałem się z sytuacją żeby był jakieś zakłócenia od przewodów (kiedyś bardzo często były natomiast zakłócenia po przewodach telefonicznych jeśli szły obok prądowych stąd może ten mit powielany przez kolejnych znawców).

Obecnie skrętka kat. 5e spokojnie wystarczy do każdej dostępnej zwykłemu człowiekowi usługi.