kamilzielony 31.10.2021 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Witam, posiadam mieszkanie dwupiętrowe na dole ponad 40m2, poddasze 20m2, mieszkam od 2 tygodni, blok oddany do użytku stycznia 2020.Problem polega na tym ze w mieszkaniu jest odczuwalny chłód (jakby był przeciąg) czuć to najbardziej przy posadce, wilgotność oscyluje cały czas 55-60%, temperatura utrzymuje się w granicach 20,5-21,5, wentylacja jest na gorze i działa, na dole w łazience mechaniczna higrosterowana działa jak jest ciepła kąpiel odpala się, jest tez w aneksie kuchennym z podłączonym okapem i obok druga krata która jest wyprowadzona kanałem za (zabudowę kuchenna) no i z nią to jest różnie bo czasami wieje wsteczny a czasami wyciąga, jest w kanale zamontowana klapka zwrotna i słuchać jak sobie zamyka i otwiera, zgłaszałem problem to dostałem odpowiedz od kominiarza ze mam zakryć polowe kanału w chłodne dni, w oknach nawiewniki otwarte. Proszę o poradę. Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilzielony 31.10.2021 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Witam, posiadam mieszkanie dwupiętrowe na dole ponad 40m2, poddasze 20m2, mieszkam od 2 tygodni, blok oddany do użytku stycznia 2020.Problem polega na tym ze w mieszkaniu jest odczuwalny chłód (jakby był przeciąg) czuć to najbardziej przy posadce, wilgotność oscyluje cały czas 55-60%, temperatura utrzymuje się w granicach 20,5-21,5, wentylacja jest na gorze i działa, na dole w łazience mechaniczna higrosterowana działa jak jest ciepła kąpiel odpala się, jest tez w aneksie kuchennym z podłączonym okapem i obok druga krata która jest wyprowadzona kanałem za (zabudowę kuchenna) no i z nią to jest różnie bo czasami wieje wsteczny a czasami wyciąga, jest w kanale zamontowana klapka zwrotna i słuchać jak sobie zamyka i otwiera, zgłaszałem problem to dostałem odpowiedz od kominiarza ze mam zakryć polowe kanału w chłodne dni, w oknach nawiewniki otwarte. Proszę o poradę. Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 31.10.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Temperatura czego ma 20,5 do 21,5 stopnia? Możesz kupić Bosch PTD 1, dobry do badania zimniejszych miejsc. Do znalezienia nieszczelności może posłużyć kadzidełko - zacząłbym od okien, które być może wymagają wyregulowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilzielony 31.10.2021 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Temperatura czego ma 20,5 do 21,5 stopnia? Możesz kupić Bosch PTD 1, dobry do badania zimniejszych miejsc. Do znalezienia nieszczelności może posłużyć kadzidełko - zacząłbym od okien, które być może wymagają wyregulowania. Temperatura w mieszkaniu sprawdzałem okna i różni się temperatura gdzie około 1-1,5 stopnia. myśle ze okna są okej, leży gdzie indziej problem, na dworze dziś 16 stopni w mieszkaniu było 22 a czuć po nogach chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 01.11.2021 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Umówmy się że 21 stopni to nie jest ciepło , w pracy to nawet i 18 wystarczy ale w mieszkaniu gdzie siedzisz czytasz oglądasz TV powinno być minimum 23 stopnie , próbowałem w moim domu z temp 21 stopni i nie dało się no chyba że ktoś lubi siedzieć w pełnym rynsztunku czyli spodnie podkoszulek koszula a i swetr to być może ale to wg fe w domu ma być komfort . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 01.11.2021 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Umówmy się że 21 stopni to nie jest żaden komfort no chyba że ktoś w swoim mieszkaniu w pełnym ubraniu lubi siedzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.11.2021 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 iska temperatura w mieszkaniu, nawiewniki w oknach, wilgoć, stąd się bierze brak komfortu. Nie martw się mam to samo gdy jestem w swoim mieszkaniu. Mimo, że jest ciepłe, słoneczne, suche itd, to po plecach lecą mi dreszcze. Komfort nowego domu z rekuperacją jest nieporównywalnie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 01.11.2021 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Goguś, umówmy się, że jednym pasuje 18*C innym 26*C. To, że dla Ciebie 21 to za mało nie oznacza, że dla innych nie będzie OK. Nie mierz wszystkich swoją miarą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 01.11.2021 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Problem polega na tym ze w mieszkaniu jest odczuwalny chłód (jakby był przeciąg) czuć to najbardziej przy posadce, wilgotność oscyluje cały czas 55-60%, temperatura utrzymuje się w granicach 20,5-21,5, wentylacja jest na gorze i działa, na dole w łazience mechaniczna higrosterowana działa jak jest ciepła kąpiel odpala się, jest tez w aneksie kuchennym z podłączonym okapem i obok druga krata która jest wyprowadzona kanałem za (zabudowę kuchenna) no i z nią to jest różnie bo czasami wieje wsteczny a czasami wyciąga, jest w kanale zamontowana klapka zwrotna i słuchać jak sobie zamyka i otwiera, zgłaszałem problem to dostałem odpowiedz od kominiarza ze mam zakryć polowe kanału w chłodne dni, w oknach nawiewniki otwarte. Ciąg wsteczny z kanału jest niedopuszczalny. Być może wynika już z błędów projektowych systemu wentylacji lub wykonawczych. W prawidłowym rozwiązaniu klapka zwrotna powinna być zbędna a regulacja odbywać się na nawiewnikach okiennych (poprzez przydławienie przepływu). Czy to wianie wsteczne z kratki w kuchni nie jest może skorelowane z załączaniem wywiewu w łazience? Być może nawiewników w oknach jest zbyt mało lub są błednie rozmieszczone i obieg nie jest zbilansowany - wywiew wyciąga więcej niż dostarczają nawiewniki, więc zaciąga skądś lewe powietrze. Być może okap jest błędnie podłączony do kanału. Kominiarz powinien przyjść i opomiarować instalację po czym wskazać na ewnetualne nieprawidłowości. Porady żeby zatkać sobie kanał są niepoważne. Umówmy się że 21 stopni to nie jest żaden komfort no chyba że ktoś w swoim mieszkaniu w pełnym ubraniu lubi siedzieć . No a ja z drugiej strony nie lubię siedzieć w samych gaciach i łazić na boso - 21 stC jest już całkiem komfortowe. Na komfort cieplny składa się nie tylko temp. powietrza, ale też wilgotność i ruch powietrza (w przeciągu zawsze robi się człowiekowi chłodniej mimo, że wskazania termometru się nie zmieniają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 02.11.2021 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 iska temperatura w mieszkaniu, nawiewniki w oknach, wilgoć, stąd się bierze brak komfortu. Nie martw się mam to samo gdy jestem w swoim mieszkaniu. Mimo, że jest ciepłe, słoneczne, suche itd, to po plecach lecą mi dreszcze. Komfort nowego domu z rekuperacją jest nieporównywalnie większy. Proponowałbym Tobie zbudowanie, szklanej kopuły, która zastąpiłaby dla Ciebie całkowicie, chodzienie po świeżym powietrzu. Bez nawet najmniejszego ruchu powietrza. Oczywiście posadzka w niej powinna być anhydrytowa, pod spodem 20cm koniecznie styropianu granitowego. Dopiero na tym wszystkim rosłyby drzewa, trawa, krzewy itd. Nie byłoby nigdy więcej żadnych dreszczy na plecach! Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.11.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Umówmy się że 21 stopni to nie jest żaden komfort no chyba że ktoś w swoim mieszkaniu w pełnym ubraniu lubi siedzieć . Nie umawiam się tak. Dla mnie to idealna temperatura zimą. Wyższa powoduje jedynie problemy z przeziębieniami przegrzanego organizmu i zaśnięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.11.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) wilgotność oscyluje cały czas 55-60%, temperatura utrzymuje się w granicach 20,5-21,5, wentylacja jest na gorze i działa, Jak masz 20,5* i wilgotność 55-60* gdy na zewnątrz jest kilka stopni, to albo wentylacja nie działa, albo masz jakieś mocne źródła wilgoci. Ponieważ jak rozumiem to pierwszy sezon grzania - to jest szansa że to tylko wilgoć technologiczna. Komfort cieplny zależy nie tylko od temperatury powietrza - ale też od temperatur przegród. Więc jak masz zimne ściany, podłogę czy sufit (czy to zewnętrzne, czy może nieogrzewane mieszkanie) - może być odczuwalnie zimno. Zwłaszcza, że 20,5 to wcale nie wysoka temperatura. na dole w łazience mechaniczna higrosterowana działa jak jest ciepła kąpiel odpala się, jest tez w aneksie kuchennym z podłączonym okapem i obok druga krata która jest wyprowadzona kanałem za (zabudowę kuchenna) no i z nią to jest różnie bo czasami wieje wsteczny a czasami wyciąga, jest w kanale zamontowana klapka zwrotna i słuchać jak sobie zamyka i otwiera, zgłaszałem problem to dostałem odpowiedz od kominiarza ze mam zakryć polowe kanału w chłodne dni, w oknach nawiewniki otwarte. Czyli masz w jednym mieszkaniu jeden kanał z wentatorem i a drugi grawitacyjny? To niedopuszczalne. Nie można łączyć wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej w jednej przestrzeni (musiałbyś je oddzielić szczelnymi drzwiami). Nie umawiam się tak. Dla mnie to idealna temperatura zimą. Wyższa powoduje jedynie problemy z przeziębieniami przegrzanego organizmu i zaśnięciem. To nie temperatura jest problemem, tylko wilgotność. Przecież latem masz pewnie wyższą temperaturę - i takie 23 czy 24* pewnie odbierasz jako komfortowe albo i chłodne w upały i nie powodują problemów ze spaniem, przegrzewaniem ani przeziębieniem. Już kilka razy wrzucałem - ale warto upowszechniać: O grypie: Najszybciej wirus rozprzestrzeniał się przy niskiej wilgotności powietrza, wynoszącej od 20 do 35%. W tych warunkach od 75% do 100% zdrowych świnek morskich stawało się nosicielami grypy. Gdy wilgotność osiągnęła 50%, wirusem grypy zaraziła się tylko jedna świnka. Przekazywanie wirusa zostało natomiast całkowicie zablokowane przy wilgotności wynoszącej 80%. O Covid Badano czasy przeżycia koronawirusów SARS na powierzchniach nieożywionych oraz w formie kropelek w powietrzu. Bardzo niskie temperatury (badane w temperaturze 6°C) i bardzo niska wilgotność (30%) umożliwiają wirusom przetrwanie przez długi czas na powierzchniach i w powietrzu. Nawet w umiarkowanych temperaturach 20-30°C istniał długi czas przeżycia, ale tylko wtedy, gdy powietrze było suche. Bardzo wysokie temperatury (>30°C) powodują, że koronawirusy są nieaktywne. Na szybkość przenoszenia z człowieka na człowieka wpływ mają warunki wewnętrzne" - wyjaśnia dr Walter Hugentobler, lekarz ogólny FMH i dr Stephanie Taylor - Harvard Medical School, Medical Advisors for Condair Group. Zasada dotyczy wszelkich wirusów roznoszonych tą samą drogą - pewnie szczegółowe % będą się różniły, ale zasada jest taka, że ich siła zarażania drastycznie zależy od wilgotności względnej. A ta wilgotność owszem, zależy od temperatury - ale niższa o stopień czy dwa temperatura nie uratuje sytuacji. Do tego trzeba powietrze nawilżać. Ale nie to jest problemem w tym wątku. Edytowane 2 Listopada 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.11.2021 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Nie umawiam się tak. Dla mnie to idealna temperatura zimą. Wyższa powoduje jedynie problemy z przeziębieniami przegrzanego organizmu i zaśnięciem. Niestety dalej nie wiadomo, co to jest ta "temperatura 21 stopni". Mierzona termometrem suchym czy mokrym, temperatura powietrza czy radiacyjna, czy może odczuwalna i w którym miejscu mieszkania? Wykres Koniga się kłania, i teoria komfortu cieplnego Ole Fangera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 02.11.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Tylko jedno : nawiewniki tzn nie kontrolowany przepływ powietrza.A co do temperatury każdy ma inne jej odczucie, ale przy przeciągu i 23*C tez może być zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.11.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilzielony 02.11.2021 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 mieszkałem u rodziców i tam zawsze było 20-21 stopnia i było mi zawsze dobrze, rodzice mieszkają w kamienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilzielony 02.11.2021 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 A ten chłód to jest wyczuwalny tylko na dole czy też na górze? A jeśli "czuć przy posadzce" to zmierz tą temperaturę na wysokości gdzie "czuć". na dole i na gorze jest odczuwalny, jak stoi się na schodach to czuć właśnie taki przeciąg, temperatura mierzona zwykłym termometrem elektronicznym wskazuje 21,5 i na dole tez oscyluje 21-21,5, mierzyłem i różnica jest około 1 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilzielony 02.11.2021 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Niestety dalej nie wiadomo, co to jest ta "temperatura 21 stopni". Mierzona termometrem suchym czy mokrym, temperatura powietrza czy radiacyjna, czy może odczuwalna i w którym miejscu mieszkania? Wykres Koniga się kłania, i teoria komfortu cieplnego Ole Fangera. temperatura mierzona termometrem elektronicznym na wysokości wzroku około 160-170cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.11.2021 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) , Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilzielony 02.11.2021 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Ciąg wsteczny z kanału jest niedopuszczalny. Być może wynika już z błędów projektowych systemu wentylacji lub wykonawczych. W prawidłowym rozwiązaniu klapka zwrotna powinna być zbędna a regulacja odbywać się na nawiewnikach okiennych (poprzez przydławienie przepływu). Czy to wianie wsteczne z kratki w kuchni nie jest może skorelowane z załączaniem wywiewu w łazience? Być może nawiewników w oknach jest zbyt mało lub są błednie rozmieszczone i obieg nie jest zbilansowany - wywiew wyciąga więcej niż dostarczają nawiewniki, więc zaciąga skądś lewe powietrze. Być może okap jest błędnie podłączony do kanału. Kominiarz powinien przyjść i opomiarować instalację po czym wskazać na ewnetualne nieprawidłowości. Porady żeby zatkać sobie kanał są niepoważne. No a ja z drugiej strony nie lubię siedzieć w samych gaciach i łazić na boso - 21 stC jest już całkiem komfortowe. Na komfort cieplny składa się nie tylko temp. powietrza, ale też wilgotność i ruch powietrza (w przeciągu zawsze robi się człowiekowi chłodniej mimo, że wskazania termometru się nie zmieniają). Odpowiedz od Kominiarza po zgłoszeniu ze z wentylacji dmucha zamiast wyciągać: W pomieszczeniach kuchennych zamontowane są dwie kratki wentylacyjne z przeznaczeniem jedna do wentylacji grawitacyjnej a druga do podłączenia okapu wentylacyjnego. O ile okap nie jest zainstalowany należy jedna kratkę zaślepić w sposób uniemożliwiający jej ciąg. W okresie zimowym w celu zapobieżenia wychłodzenia lokali zaleca się zasłonięcie wentylacji garderoby i blokowanie w 1/3 lub 1/2 pola powierzchni kratek wentylacyjnych w kuchni i łazience w celu zbilansowania wymiany powietrza w kubaturze lokalu. Zamontowane w kratkach wentylacyjnych siatki p.insektów należy okresowo czyścić lub w ogóle usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts