karolinawarzycha 29.11.2021 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) Mam pytania odnośnie do zwiększenia grubości ocieplenia elewacji np. z 15 cm do 18 cm dla 2 ścian budynku: 1. Czy jest to dozwolone bez zmiany pozwolenia budowlanego? Czy trzeba to zgłaszać gdzieś? 2. Czy odległość minimalna 4m do granicy działki dla ściany z oknem jest liczona: a) od tynku na ocieplonym budynku do linii granicznej działkib) czy też od lica szyby w oknie do linii granicznej działki? 3. Geodeta wyznaczając granicę działki oraz umiejscowienie budynku wspominał mi, że błąd pomiaru GPSem to 10 cm. Czyli odległość w projekcie 4 m może być w rzeczywistości 4,10 m i jest to w granicach tolerancji. Czy zatem przy odbiorze odległość muru od granicy jest sprawdzana z "linijką"? Pytam jak to wygląda w praktyce, kogoś kto to przechodził na własnej skórze. Dla mnie nawet z użyciem miarki to +/- 10 cm liczone od budynku do siatki ogrodzenia jest niezauważalne, zależy jak kto złapie wymiar. 4. Czy są sposoby, żeby różnicę w grubości ocieplenia na dwóch ścianach optycznie zgubić? Szukam sprawdzonych opinii/komentarzy, bo sporo się naczytałam już i mam mętlik w głowie. Edytowane 30 Listopada 2021 przez karolinawarzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.11.2021 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 O ile pamiętam to do 2% wymiarów zewnętrznych, jest to zmiana nieistotna według Prawa Budowlanego. Minimalna odległośc to 4 m od elewacji (nie od szyby!) do granic, dlatego granice powinny spełniać warunki Rozporządzenia o standardach w geodezji https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20210001304paragraf 40, p.4. 4. W przypadku gdy brakuje dokumentacji, o której mowa w ust. 1, lub gdy dane w niej zawarte nie pozwalająna określenie współrzędnych punktów granicznych, współrzędne pozyskane z bazy danych ewidencji gruntówi budynków modyfikuje się w wyniku pomiaru poprzedzonego ustaleniem przebiegu granic w trybie przepisów wydanych na podstawie art. 26 ust. 2 ustawy . Czyli gdy budowa ma być blisko granic, należy je ustalić a potem pomierzyć aby nie było niespodzianek. Wszystkie okoliczności z granicami ,należy wyjaśnić przed sporządzeniem mapy., bowiem pozorne oszczędnosci mogą mieć fatalne następstwa dla inwestora. Często tanio, oznacza bardzo drogo.Na mapie dcproj w teabeli opisowej powinna być uwaga o ewentualnych służebnościach (Zbadano KW nr .......... , brak służebności lub istnieje obciażenie .....) oraz źródło granic (z ustalenia i pomiaru....) lub przy dużych obiektach (z bazy EGiB ). W sytuacjach drastycznych nadzór budowlany może zażądać analizy matematycznej położenia elementów budynku (najczęściej narożników) względem granicy. Dokumentację przygotowuje geodeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.11.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Pytanie: z jaką precyzją zostały wytyczone granice działki? U mnie geodeta powiedział, że granice były wytyczane co do ok. 20 cm (gdzieś zaraz po wojnie). W takiej sytuacji pytanie o 3 cm dodatkowego styropianu nie ma znaczenia. Ale, jak to jest w praktyce z nowymi działkami? (pytanie do Berthy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 30.11.2021 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Mam pytania odnośnie do zwiększenia grubości ocieplenia elewacji np. z 15 cm do 18 cm dla 2 ścian budynku: 1. Czy jest to dozwolone bez zmiany pozwolenia budowlanego? Czy trzeba to zgłaszać gdzieś? Zagadać z Kierbud - moim zdaniem zmiana nieistotna, nie powodująca konieczności zmiany pozwolenia. 2. Czy odległość minimalna 4m do granicy działki dla ściany z oknem jest liczona: a) od tynku na ocieplonym budynku do linii granicznej działki b) czy też od lica szyby w oknie do linii granicznej działki? Określone w rozporządzeniu odległości budynków od innych budynków, urządzeń budowlanych lub granicy działki budowlanej mierzy się w poziomie w miejscu ich najmniejszego oddalenia. 3. Geodeta wyznaczając granicę działki oraz umiejscowienie budynku wspominał mi, że błąd pomiaru GPSem to 10 cm. Czyli odległość w projekcie 4 m może być w rzeczywistości 4,10 m i jest to w granicach tolerancji. Czy zatem przy odbiorze odległość muru od granicy jest sprawdzana z "linijką"? Pytam jak to wygląda w praktyce, kogoś kto to przechodził na własnej skórze. Pogonić geodetę jeśli ma problem z wyznaczeniem budynku. 10 cm przesunięcie?! Inna sprawa, to dla świętego spokoju sugeruję wyznaczyć ścianę na 4,2 m od granicy. Różne cuda zdarzają się na działce, w tym na etapie murowania. 4. Czy są sposoby, żeby różnicę w grubości ocieplenia na dwóch ścianach optycznie zgubić? Różnica 3 cm na grubości ocieplenia jest niewidoczna, szczególnie jeśli dotyczy całej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.11.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) Jeżeli granice były z podziału z decyzją i zmierzone po 2011 to mają współrzędne spełniające rozporządzenie o standardach. Jeśli działki/granice były wcześniej utworzone i np. nie były dzielone, to dokumenty z zasobu odgk służą ustaleniu przebiegu granic do celów EGiB (Dz.U.2021 poz.1390.par.31 i 32), potem pomiar i ujawnienie nowych XY w bazie EGiB. Uzupelniając: po ustaleniu granic i pomiarze zmianie mogą podlegać tylko współrzedne, bo to jest czynnośc techniczna. Przebieg granic nie może ulec zmianie! Oprócz podziału, zmiana przebiegu granic w szczególnych przypadkach może ewentualnie nastąpić w wyniku postępowania rozgraniczeniowego, gdy zawarto ugodę lub w przypadku braku zgody i niedostatku dokumentów oraz nie podpisania ugody, w wyniku rozstrzygnięcia przed sądem. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Bertha Uzupełniając: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts