Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojkot "ruskich" produktów budowlanych

RobertJG

Recommended Posts

Nie chcę za dużo pisać o polityce, bo tutaj każdy ma prawo do własnego zdania, ale tak na dobrą sprawę, to wszyscy są siebie warci. Z jednej strony dyktator, z drugiej eurokołchoz, a rządzą nami sami żydzi. Jaki tu wybór i przyszłość dla nas? Nawet obecny prezydent Ukrainy jest pochodzenia żydowskiego - może dlatego Putin tak bardzo go nie lubi? ...

Masz jakieś fobie na punkcie narodowościowym?

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie chcę za dużo pisać o polityce, bo tutaj każdy ma prawo do własnego zdania, ale tak na dobrą sprawę, to wszyscy są siebie warci. Z jednej strony dyktator, z drugiej eurokołchoz,

Polecam przeprowadzkę do Rosji, na Białoruś, to szybko docenisz ten "eurokołchoz"

Fobie to ty masz na moim punkcie.

Naucz się w końcu normalnej, na poziomie polemiki bo szczycisz się że jesteś bardzo inteligentnym człowiekiem, szkoda że tego nie widać po twoich wypowiedziach.

A wiedze o Polsce jaką masz to widać, i nie potrzeba mi źródła tej twojej wiedzy bo jest marna.

Ty swoim obrażających innych bełkotem nazywasz "normalną na poziomie polemiką"?

Jeżeli nie potrzeba Tobie źródeł mojej wiedzy, to z jakiego powodu o tym piszesz?

Twoja wiedza i konfabulacje (na wiele tematów), była już na tym forum wielokrotnie weryfikowana, wzbudzając rozbawienie wśród forumowiczów :)

... "na twoim punkcie" to ja mam coraz większą zabawę w trakcie wymiany zdań :)

ps - niczym "szczycić" się nie muszę. Różnice w wypowiedziach potrafią ocenić uczestnicy forum.

I u mnie paliwa zabrakło, bo trzeba było tankować żeby tylko mieć. Oczywiście dowiozą, ale gdyby akurat dziś rano było normalnie potrzebne, to byłby problem z szukaniem gdzie w ogóle jest. To jest właśnie mądrość tego narodu. Polacy, brawo wy!

Nie tylko u Ciebie. Z rana jadę sobie zatankować ,,On" do baku i pół miasta oblatałem i nie ma....pojechałem po samochód z lpg, którego zatankowałem bez problemu i pojechałem robić swoje. Znajomi mówili,że kolejki w czwartek na pół miasta. Oszaleli wszyscy :no:

Człowieku, po tym poście widzę że jesteś rusofilem lub agentem ich wpływu. Poza tym wprowadzasz w błąd. Rosja jest historycznie, relatywnie najsłabsza w swojej historii. Porównania do Wielkiej Smuty jak najbardziej uprawnione.

Rosja zaangażowała 80% swoich batalionowych grup bojowych. M.in. po to było spotkanie z CHRL i dyslokacja Dalekowschodniego Okręgu Wojskowego na Białoruś.

Powtórzę, Rosja to żadna potęga!

Rosjanie ponoszą ogromne straty, są zdemoralizowani i to pomimo przytłaczającej lokalnej przewagi wobec Ukraińcom. To jest militarna potęgą świata nr 2, która nie moze poradzić sobie z "potęgą" militarna nr 25 i w ciągu 72h nie zdobyć żadnego strategicznego celu?

Już nie mam sił pisać dalej. Słabe człowieku - zweryfikuj swoje informacje lub zamilcz.

Co tam rosja ma i czym dysponuje to my nie wiemy. Póki co zauważyłem w tv (o ile to jest jakieś dobre źródło informacji ) ,że sprzęt użyty w tym starciu został wyciągnięty z muzeum . Wyszczelają stare zapasy i oby nie wyciągnęli nowego

Co tam rosja ma i czym dysponuje to my nie wiemy. Póki co zauważyłem w tv (o ile to jest jakieś dobre źródło informacji ) ,że sprzęt użyty w tym starciu został wyciągnięty z muzeum . Wyszczelają stare zapasy i oby nie wyciągnęli nowego

No jednak nie muzeum, ale ich najnowocześniejszy sprzęt. :D

Tylko cytuję US i RP think tanki.

? Nawet obecny prezydent Ukrainy jest pochodzenia żydowskiego - może dlatego Putin tak bardzo go nie lubi?.

No i mnie zaciekawiłeś. Jakieś źródło , drzewo genealogiczne i tak dalej podasz?

Przy okazji poproszę o Rotenbergów i Abramovichów, przyjaciół putina, czy aby Żydami nie są o czym może nie wiedzieć. :cool:

https://defence24.pl/sily-zbrojne/szojgu-zadowolony-rosyjska-armia-nowoczesna-i-gotowa-do-czego

tak w dużym skrócie czym dysponują, co zmodernizowali i jak się przygotowali na ten i inne konflikty zbrojne.

Śmieszą mnie ci ludzie na stacjach. Płacą za paliwo po 6.5zł i czekają z godzinę w kolejce. Za kilka dni kiedy wiekszosc bakow bedzie pelna, a stacje będą puste bez jdnego klienta, a cena spadnie do 5.5zł. Akurat ropy od ruskich tak dużo nie bierzemy. Gorzej będzie w gazem i węglem. Na szczeście zima sie konczy. Odczuje tylko przemysł, ceny znów pojdą w górę....

Co do artykulów spożywczych to ja w mojej okolicy nie zauważyłem skoku zakupow. Było paranascie osob co kupowało po 5-10 paczek makaranow i ryżu ale wiekszosc to pojdzie na zbiórki. Moja luba też w tym celu kupiła pare siatek.

Ruscy nawet jak zaczną okupować Ukrainę to nie będzie to dla nich łatwy czas. Liczyli na podmianę władzy po kilku dniach najazdu... tak na pewno się to nie skonczy. OCzywiście pytanie nie brzi "Czy?" tylko "kiedy" im sie to uda. Ale nawet jak zajmą wieksze miasta to trzeba to utrzymać. Będą musieli utrzymywać tam w gotowości dziesiątki tysięcy żólnierzy..... przecież tak nie można wiecznie.... generalnie uważam że Putin i tych kilku najwyższych generałów przy nim oszalało... to nie mogło im sie opłacić.

Śmieszą mnie ci ludzie na stacjach. Płacą za paliwo po 6.5zł i czekają z godzinę w kolejce. Za kilka dni kiedy wiekszosc bakow bedzie pelna, a stacje będą puste bez jdnego klienta, a cena spadnie do 5.5zł. Akurat ropy od ruskich tak dużo nie bierzemy. Gorzej będzie w gazem i węglem.

.

No przecież ropy bierzemy więcej niż gazu.

Udział rosyjskiej ropy na rynku polskim to 66%

Gazu 55%

Węgla 18%

No przecież ropy bierzemy więcej niż gazu.

Udział rosyjskiej ropy na rynku polskim to 66%

Gazu 55%

Węgla 18%

To nie są aktualne dane. Ruski gas w ostatnim sezonie zimowym to 40-43% wedlug roznych danych. Fakt że to zasługa bardzo wietrznej pogody przez co mniej gazu zuzywamy. I bardzo mocno zwiekszylismy import gazu LNG tankowcami.

Tak, ropy ciągle bierzemy sporo z Rosji ale z ropą jest o tyle dobrze że można ją w podobnych pieniądzach sprowadzać od Arabów i dużo łatwiej to zrobić niż w przypadku gazu. Tak przynajmniej wyczytałem w mądrych gazetach.

Edytowane przez dwiecegly

Ale, przypominam, że pisałeś:

Akurat ropy od ruskich tak dużo nie bierzemy

A to ropy (w poròwnaniu do węgla i gazu) sprowadzamy najwięcej.

Czy da sie ją w takiej ilości i w podobnej cenie sprowadzić z ZEA - mam nadzieję, że tak.

Pytanie - dlaczego nie sprowadzaliśmy jej stamtąd wcześniej.

Edytowane przez fotohobby

Tobie znowu żółć oczy zalała? Gdzie oskarżam??!!! Faktycznie masz jakieś rozdwojenie jaźni i nie potrafisz odróżnić oskarżania od stwierdzenia faktu.

Masz rację, nie oskarżasz. Źle to odczytałem. ;)

To było stwierdzenie i proste przewidywanie przyszłości.

cytat:

Poruszyłeś temat pewnej narodowości a to na FM skutkuje banem, tak więc licz się że za niedługo dostaniesz bana bo uraziłeś godność jednego usera

Jeszcze nie dostał bana za swój wpis. :)

Dla mnie to głupota bo po pierwsze na całe życie nie kupi się paliwa a po drugie zwiększony popyt poprzez panikujących zwiększa cenę.

Gdy stałem w kolejce to usłyszałem taki hicior od jednego gościa - Panie ale na zbiorniku paliwa dojadę do połowy Niemiec:D

Taka historyjka o naszej koleżance Veronice z Czernihowa nad Kijowem .

Miejsce Czenihow. Dzień przed inwazją zatankowala swojego opla do pełna gazem i benzyna. Mama powiedziała jej że ma nie patrzeć na nią tylko wracać do Polski. Ona ma 65 lat już to sobie poradzi a przed Tobą dziecko cale życie... ( Vera ma 32 lata ) . Pożegnała się z mamą, wsiadła do auta i w jednym ciągu nie zatrzymując się nigdzie po drodze dojechała do Polski . Kiedy psychol wydał rozkaz inwazji była w Rzeszowie....

Potem już tylko dojazd do Gliwic gdzie mieszka .

Jej mama i teściowa od inwazji mieszkają w piwnicy domu w Czernihowie. Na ulicach nie widać nic tylko czołgi. Tędy leci cały praktycznie ruski atak na Kijów....

Widziałem kilka fotek które mama jej wysłała. Nie kupiłem paliwa na zapas jak niektórzy, ale bak podobnie jak Vera będę miał pełny gdyby ruskim udało się złamać Ukrainę....

Edytowane przez sito