Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom do 115m^2 - proszę o porady , parter czy pietrówka

Recommended Posts

Widzę, że masz projekt o ustawieniu bardzo podobnym do mojego

Drzwi od tyłu - tak czy nie

Rozumiem, że chodzi ci o te do pom. gospodarczego - zdecydowanie tak. U mnie jest to m.in. pralnio-suszarnia, można z praniem wyjść od razu na taras. Mam w pomieszczeniu zlew gospodarczy - jak coś robię na działce to wchodzę tamtędy i myje się w tym zlewie - nie paćkam łazienki.

Nie muszą to być drogie drzwi wejściowe, mogą być balkonowe.

okna w ścianach szczytowych - tak czy nie

Raczej tak. Ja nie zrobiłem, ale jakbym robił jeszcze raz to takie okna bym dał.

W jaki sposób powiększyć kibelek, aby dało się tam wcisnąć prysznic.

Zlikwidować spiżarkę (chociaż trochę szkoda).

Możesz też wywalić pralkę do pom. gospodarczego i w jej miejsce zrobić prysznic. Miałbyś wtedy łazienkę z wanną i prysznicem. Pytanie też w ile osób będziecie mieszkać - u mnie w trzy osoby takie rozwiązanie jest jak najbardziej wystarczające. Ale jakbym miał dwójkę dzieciaków (i na dodatek dziewczyn) to już bym się zastanowił.

Edytowane przez Nurek_

• Odpowiedzi 500
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz, ile kosztują jako takie drzwi zewnętrzne? Dokładanie ich do pomieszczenia technicznego to IMO zbędny wydatek.

Bez jaj, 1.300 zł?

Najlepiej zrobić pomieszczenie techniczne przy jedynym wejściu.

Zależy kto jak korzysta z domu.

Jeśli będziesz często wychodzić do ogródka, szczególnie z sprzętem typu łopata, grabie etc., to drugie drzwi bardzo się przydadzą. Znacznie też ograniczą ilość brudu wnoszonego do domu.

Ja mam i polecam.

Pomieszczenie techniczne za ścianą sypialni to słaby pomysł. Rekuperator w nocy będzie chodził na dosyć wysokich obrotach i będzie słyszalny. Inne urządzenia tam umieszczone też potrafią hałasować (np. pralka czy nawet hydraulika jak odpali się podlewanie ogrodu w nocy).

Wyimaginowany problem lub reku jest jakieś tragiczne. Może to kwestia materiału z jakiego wykonany jest dom. U mnie silikat.

Mam pom. techniczne z reku. za ścianą gabinet/sypialnię. Reku ma +600m3/h. Do ok. 45% mocy jest niesłyszalne.

Jeżeli ta pusta ściana jest od północy, to z punktu widzenia energooszczędności i orientacji okien OK. Ale nie rób od południa wysokich przeszkleń i zrób duży okap tak, żeby latem zacienić okno. Inaczej będziesz siedział przy zaciągniętych roletach bo klima nie będzie wyrabiała - patrz #60.

Najlepiej zamurować wszystkie okna.... gdyby tylko na to patrzeć.

Jeśli ktoś patrzy na okna w domu jako na źródło strat, to jest to przykre.

Okna zapewniają widok, poczucie przestrzeni, dają więcej naturalnego światła.

Poszliśmy za propozycją architekt i wszystkie (prócz narożnych w kuchni) daliśmy do podłogi + duże przeszklenia ok. 2,5 m wys. x 3-4 m. Polecam super. Koniecznie montuj od razu z roletami lub żaluzjami (droższa opcja).

W naszym projekcie ograniczyliśmy okna od południa, salon jest w układzie PN,WSCH, ZACH. Od południa mega się nagrzewa dom, czego chcieliśmy uniknąć. Zrezygnowałbym też z okien w dachu. Ten sam problem.

Okap, wydłużenie dachu, markiza - ok, ale pamiętaj że stała zabudowa zacienia pomieszczenie na stałe (markizę lub inny system regulujesz)

Od wschodu czy zachodu też unikałbym okien od podłogi - ale tu bardziej dla ustawności pomieszczeń bo łatwo je zacienić niezbyt wysokimi drzewkami czy krzewami, bo słońce już schodzi tam niżej a i nie grzeje tak.

Jeśli możesz sobie pozwolić $, to większe okna są zdecydowanie lepsze niż małe. Wyszedłem z założenia, że mam mieszkać i ma mi się podobać dom. Nie będę niewolnikiem kwh/m2. Jeśli mnie nie stać na dom, to go nie buduję. Różnicę w grzaniu- 100 zł/rok przeżyję.

Przeszklenie 2,8m jest ryzykowne. Nadproże to jedno, ale statyka okna też może być wyzwaniem (sprawdź wycenę takie szklenia zanim przyklepiesz to rozwiązanie). Lepiej przedziel to kawałkiem ściany.

Jeśli konstruktor, architekt nie potrafi poprawnie wykonać takiego projektu, to uciekaj ile sił w nogach.

Duże okna są fajne - zwłaszcza na ogród, ale o gustach się nie dyskutuje.

Z tarasu od południa nie będziesz korzystał.

Południe = smażalnia przez 80% dnia.

Trzy sypialnie i tylko jedno miejsce, gdzie można się umyć - to słaby pomysł.

zależy ile osób będzie mieszkać. Nie za duży dom to kompromis. Fajnie mieć dwie łazienki w pełni użytkowe.

Spiżarka która pomieści mniej niż gdyby tu były szafki na pełną wysokość czemu ma służyć? Podniesieniu kosztów?

Też mam spiżarkę. ok. 1,4x3m. Polecam,

Uwagi od siebie:

ustal jak będzie wyglądała Twoja dzienna mantra, pod to ustaw koncepcję domu. Przegadaj z rodziną wiele koncepcji. Zmiany na etapie budowy lub jej zakończeniu są dużo droższe i czasochłonne. Dobry projekt to podstawa.

Schowków, magazynów w domu nigdy za wiele.

Układ domu premiuje salono-kuchnię. Zakładam że tam skupiać się ma życie domowników.

Zastanowiłbym się na przeniesieniem WC na koniec korytarza z prawej - kosztem pomieszczenia nr 7. Zyskasz dużo większe wrażenie przestrzeni.

Sporo ścian nośnych. Po co tyle?

Przekroje mam te co wrzuciłem.

Pytania bez odpowiedzi:

Drzwi od tyłu - tak czy nie

okna w ścianach szczytowych - tak czy nie

W jaki sposób powiększyć kibelek, aby dało się tam wcisnąć prysznic.

Bryły za bardzo powiększyć nie mogę, bo mimo dużej działki ledwo sie mieści w tej pozycji - 20 metrów od środka jezdzi od 4 m od granicy działki...

A chce go mieć w tej pozycji co pokazanej(wejscie do drogi dojazdowej

Jeśli drugie drzwi nie wychodzą na ogród, to po co one? Z salonu wychodzisz przesuwanym oknem.

Jeśli będziesz korzystał z poddasza, to okna tak.

Łazienkę dać na koniec korytarza (albo kosztem PG) i poszerzyć spiżarkę.

WM koniecznie.

Czym będziesz ogrzewał?

Ten układ wydaje się być bardziej funkcjonalny, a to tylko 100 m2.

https://archeton.pl/strona-glowna/1374-lena-bobo.html

Edytowane przez Sativum

Kiepski ten projekt. Wnętrze domu permanentnie niedoświetlone (rzut bliski kwadratowi), Jakieś kotłownie w środku domu, niepotrzebnie po "drugiej stronie" niż łazienki i kuchnia. To jest projekt domu za 150tys? Miałem okazje - okna za małe, buro i szaro. Jedno okno 150x140 - w pokoju 7, ale "architekt" każe montować dodatkowe okna na nieużywanym strychu. Boże chroń nas przed idiotami! Jakie światło będzie miało to dziecko na tym łóżku? Jak chcesz ratować ten projket to montu w każdym pokoju szerokie okna balkonowe/ portfenetry. W pokoju nr 7 może wstawić dodatkowe okno. Nie wiem jak tam strony świata idą.

Bez jaj, 1.300 zł?

Drzwi do domu/kotłowni za 1300? 600zł dałem do składziku.

To inwestor buduje kurnik? Stać go na ogrzewanie domu w tych czasach? Tylko domek bliski pasywnemu, PC, reku, FV off grid i aku.

ktoś kto buduje teraz ma wielkie szczęście. Niestety ludzie dalej myślą jak w latach 90 tych.

Pierwszy z brzegu

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-mekintoszach-6-m41921d8c69070#pg1-3

Kotłownia gdzie należy, doświetlony salon, dwa prysznice, doświetlone pokoje, pralnia, szafa w sypialni......

Edytowane przez pandzik

Drzwi do domu/kotłowni za 1300? 600zł dałem do składziku.

Za tyle kupisz z montażem KMT 54 plus. Spełniają normy WT2021. Nie są to super drzwi, ale za dobre trzeba dać min. kilka razy więcej.

Tylko domek bliski pasywnemu, PC, reku, FV off grid i aku.

ktoś kto buduje teraz ma wielkie szczęście. Niestety ludzie dalej myślą jak w latach 90 tych.

PV + aku to juź +100 tys.

Pomysł fajny, ale wątpię by ktoś budujący w miarę tanio - za powiedzmy 500-600 tys. byli skłonni dać +20% do kosztów budowy.

8-10 paneli na olx to koszt 8 tys zł. Inwerter off grid na ali z Hiszpanii to 3 tys, 4 aku 180Ah, 12V po 800zł. Trochę kabli i złaczek, ruszt pod panele do ogrodu, plus własna robota.

Na aku i inwerter masz dopłatę z "Mój prąd" 50% . Zamkniesz się w 15 tys,.zł.

Pompa najtańsza, lub droższa z szafą ze zbiornikiem - tej ceny już nie przeskoczysz.

Na aku i inwerter masz dopłatę z "Mój prąd" 50% . Zamkniesz się w 15 tys,.zł.

Pod warunkiem, że podłączysz się do sieci bo:

7.4 Grantobiorcy (Wnioskodawcy)

Osoby fizyczne wytwarzające energię elektryczną na własne potrzeby, które mają zawartą umowę kompleksową (są stroną tej umowy) regulującą kwestie związane z wprowadzeniem do sieci energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji

A żeby podłączyć, to inwerter musi być na liście

Panowie,

rozmawiałem z architektem.

I tak, ten mały kibelek zostanie przerobiony na łazienke z prysznicem, niestety kosztem spiżarki,

to znaczy z spiżarki zostałaby sama tak wnęka, ma to jakiś sens...?

Zapytałem się go o ilość ścian nośnych, mówił, że jest to analizowane i liczone z konstruktorem aby nie było słupów.

I jeszcze garderoba, jest sens robić taką "zagrodke" w największym pokoju, aby była garderoba?

Ja bym zrobił zabudowę meblową z jakimiś wygodnymi cargo, a spiżarkę dal w formie regałów w PG. Widziałem wiele razy takie rozwiązanie, na dodatek bardzo tanie. W spiżarce trzyma się też np skrzynki z owocami, które lepiej żeby nie miały światła. W ogóle to PG jakieś wielgachne i aż prosi się o dobrą organizację.

Naprawdę zastanów się, czy chcesz kolejne drzwi zewnętrzne w takiej wielkości domu.

Co do garderoby to jak z wyspą w kuchni - poniżej pewnego metrażu zapomnij. Budujesz szafę "komandor", może komodę dla lubej i ew. siebie i tyle.

(sorry, nie patrzałem na metraż, ale chyba masz za małą sypialnię na takie luksusy).

Z tarasu od południa nie będziesz korzystał.

Trzy sypialnie i tylko jedno miejsce, gdzie można się umyć - to słaby pomysł.

U nas taras jest centralnie na południe i zamierzamy z niego korzystać . No chyba ze lepszy byłby od północy przy drodze ? Od zachodu mamy dwumetrowego fixa w salonie i jest super

Jest nas 2+1 , sypialni mamy 3 ( pokój dziecka to sypialnia ? ) i mamy jedno miejsce do mycia się, to łazienka . Budując mały i w zamyśle tani domek drugie miejsce które trzeba kafelkować, doprowadzać media, kanalize uważam za rozrzutność. Jedyne co zrobiliśmy razy dwa to kibelek :-)

Edytowane przez sito

U nas taras jest centralnie na południe i zamierzamy z niego korzystać . No chyba ze lepszy byłby od północy przy drodze ? Od zachodu mamy dwumetrowego fixa w salonie i jest super

Jest nas 2+1 , sypialni mamy 3 ( pokój dziecka to sypialnia ? ) i mamy jedno miejsce do mycia się, to łazienka . Budując mały i w zamyśle tani domek drugie miejsce które trzeba kafelkować, doprowadzać media, kanalize uważam za rozrzutność. Jedyne co zrobiliśmy razy dwa to kibelek :-)

Znam rodzinę 2+1, która miała dwie łazienki i jedną w końcu przerobili na pom gosp. Więc to nie jest zawsze tak, że trzeba dwie łazienki, bo inaczej będą konflikty.

Czyli co bardziej spiżarka do pomieszczenia gospodarczego?

Ale Ono będzie ogrzewane w jaki stopniu, oczywiście regulacja będzie.

sypialnia główna ma 16m^2 i tak to wygląda.

To co pomieszczenie gospodarcze z mniejszyć kosztem salonu czy pokoju?

A co ma być w tej spiżarce? Przecież jeden porządny wysoki regał Ci wystarczy, resztę będziesz miał pod ręką w kuchni, gdzie też niemało upchasz w szafkach.

O szczegóły typu salon czy PG nie pytaj, bo nie ma na rysunkach nawet wymiarów. Ten dom już na pierwszy rzut oka jest jakiś niedopracowany. Taki szkic - co można powiedzieć o szkicu.

Zrób tak jak Ci ktoś radził, a ja się pod tym podpisuję: przenieś koncepcję do jakiegoś programu i spróbuj umeblować każde jedno pomieszczenie. Zobaczysz, że niektóre nie będą się dawały nawet odrobinę przemeblować albo trzeba będzie powiększać dom. Ja dwa razy dom powiększałem, dosłownie o 30-50 cm, ale musiałem to zrobić. I teraz wszystko jest na miejscu.

dalej nie wiem co z tą spiżarnia,

O spiżarkach było nie raz.

IMO nie mają sensu takie maleństwa przy kuchni, które pomieszczą tyle, co szafki do sufitu w tym miejscu albo i mniej (bo trzeba zostawić miejsce na otwarcie drzwi i na wejście do spiżarki - to miejsce, gdzie wchodzisz marnuje się de facto). Warunki w takiej spiżarce nie odbiegają od tych w szafce kuchennej.

Spiżarka za to komplikuje wentylację (chyba, że jej tam nie zrobisz i będzie również pieczarkarnią).

Zamiast spiżarki zrób w ogrodzie ziemiankę.

Spiżarnia to świetna sprawa. Bez ogrzewanej podłogi i dostępu promieni słonecznych da się utrzymać niższą temperaturę i zacienienie przydatne dla wielu produktów.

W Twoim projekcie spiżarnia (mała) jest kosztem i tak malutkiej kuchni. Przy takim układzie faktycznie lepiej jest dać regał w PG i powiększyć kuchnię. Zastanów się - rozrysuj co chcesz w kuchni zmieścić. Trudno up gnać tu wszystkie sprzęty nawet.

Drzwi to żaden problem. Jest mnóstwo rozwiązań . To samo wentylacja.

Ziemianka? No fakt - wygodne jak nic ...

Powtórzę trzeci raz - Ty musisz usiąść i zacząć kreślić co chcesz. Możesz zacząć od naniesienia wyposażenia. Wtedy zobaczysz ile miejsca jest niezbędne, ile wygodne etc. Zacznij mierzyć ile potrzebujesz miejsca by przejść, minąć się w korytarzu itd. Wtedy mogą otworzyć się oczy.

Nasze posty traktuj jako poradę jak ktoś obcy to widzi, ale niey bedziemy mieszkać w tym domu.

Bez ogrzewanej podłogi i dostępu promieni słonecznych da się utrzymać niższą temperaturę i zacienienie przydatne dla wielu produktów.

Zacienienie załatwia szafka tak samo jak mur.

Różnica w temperaturze znikoma bo pomimo braku podłogówki masz grzanie ścienne z trzech stron a przegród zewnętrznych jak na lekarstwo i dobrze zaizolowane..