Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom do 115m^2 - proszę o porady , parter czy pietrówka

Recommended Posts

nie my bedziemy mieszkać w tym domu.

Dokładnie. Pytanie obcych ludzi o to, czy powiększyć salon kosztem czegoś tam jest nie na miejscu. Od czego architekt?

Ja się wziąłem szczegółowo za projekt własnego domu, jak zrozumiałem, że nie wybuduję i nie będę mieszkał w domu lepszym niż sobie zaprojektuję. Niby jasne, ale otworzyło mi oczy, że przecież bez projektowania z pietyzmem będę odkrywał wszystkie pominięte szczegóły jako być może wkurzające i ciągle przeszkadzające detale, np nieco za ciasny korytarz czy niezbyt wygodne schody do piwnicy (bo to przecież tylko piwnica - tam się nie mieszka).

Dobry łatwy w obsłudze program to SweetHome 3D. Wiesz ile zajmuje typowy zestaw wypoczynkowy do salonu? Nie? To sie dowiedz i go wstaw do tego salonu i zobaczysz, ile miejsca masz na stół jadalniany na x osób (już wiesz, jaki ma to być stół? 180 cm na ile?) Mam podawać dalsze szczegóły? Proszę bardzo: lubisz oglądać TV albo grać na konsoli? A nie będzie Cię wkurzać słońce wpadające przez najmniejsze szczelinki do salonu w zimie, a żona będzie chciała jednocześnie "wpuścić słońce do domu". I gdzie ma stać ten TV? Itd itp. Jakieś 5 tysięcy detali :D

A Ty tu spiżarki się uczepiłeś - weź ją zamodeluj i sobie poprzesuwaj w darmowym programie :D

• Odpowiedzi 500
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zacienienie załatwia szafka tak samo jak mur.

Różnica w temperaturze znikoma bo pomimo braku podłogówki masz grzanie ścienne z trzech stron a przegród zewnętrznych jak na lekarstwo i dobrze zaizolowane..

Jeśli w pomieszczeniu jest stolarka otworowa zewnętrzna, to przy braku grzania temperatura spadnie do poziomu chłodu (15*) i to przy temp zewn = 0*. W mrozy jeszcze ciekawiej. Powietrze wentylacyjne nie da rady ogrzać takiego pomieszczenia (ani poprzez przegrody wewnętrzne) do podobnych co inne pomieszczenia mieszkalne temperatur. Wiem to z jednej wizyty domu pasywnego (a ranerd pasywniaka nie buduje).

Powietrze wentylacyjne nie da rady ogrzać takiego pomieszczenia (ani poprzez przegrody wewnętrzne) do podobnych co inne pomieszczenia mieszkalne temperatur. Wiem to z jednej wizyty domu pasywnego (a ranerd pasywniaka nie buduje).

Policzysz straty przez te znikome kawałki dobrze ocieplonych przegród zewnętrznych i zyski przez zupełnie nieociplone przegrody zewnętrzne?

Mógłbym policzyć, ale po co? Jakie zyski są przy 0* w PG? Tam się nie daje okien salonowych.

Ogromne przez przenikanie jak za ścianą bez izolacji masz 24 (albo i więcej, jak to w kuchni).

Straty za to przez ocieplone przegrody o małej powierzchni znikome.

Ogromne przez przenikanie jak za ścianą bez izolacji masz 24 (albo i więcej, jak to w kuchni).

Teoria. Wejdź do spiżarki bez okien, a wejdź do dowolnego pomieszczenia w domu. Lato, czy zima.

Każdy ma prawo wierzyć w co chce i ma prawo się mylić :)

To jest miejsce, w którym możesz zweryfikować swoje teorie, a raczej hipotezy. Ja Ci piszę, jak jest, Ty zaprzeczasz faktom. Jeszcze raz: nie przez ocieploną przegrodę ucieka ciepło, tylko przez okno. Temperatura co prawda nie spada do 0*, a jedynie o kilka stopni, ale to wystarcza do odczucia chłodu. Okno w tamtym pomieszczeniu miało ok. 120x150cm, jednoskrzydłowe. W całym domu 23 stopnie, a PG 15-16. Mnie też się wydawało, że takie małe pomieszczonko powinno się ogrzać no i się ogrzewa, ale nie można mówić o "mikroskopijnych" różnicach temperatury między pokojem a PG z oknem zewnętrznym​. Takie są fakty. Rób z nimi co chcesz.

Edytowane przez Ratpaw
  • Like 1

Przesyłam drugą wersję.

Z dokładnymi wymiarami.

Tutaj już łazienka druga z prysznicem.

[ATTACH=CONFIG]460407[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]460408[/ATTACH]

Wedlug mnie jest lepiej,

Ale zastanawia mnie fakt okna w spiżarce, raczej tego nie powinno być.

Co sądzicie?

Sądzę, że małą łazienka raczej nie ma 5,5 m2. Czytasz w ogóle te opisy?

Spiżarka z oknem jest po to, aby żywność się psuła szybciej, każdy architekt to wie. :D

I jeszcze muszla na wprost drzwi.

Edytowane przez Ratpaw

To raczej spis materiału (?).

Według projektu 2. łazienka ma mieć 2x1,25m

Ciekawe jest natomiast to jak zaznaczona jest umywalka na rzucie xD Zwracajcie na to uwagę, żeby potem nie było, "na rzucie było że kanapa i stół się mieszczą" a w realu ktoś zmniejszył je o 50% by mieszkanie wyglądało na bardziej przestronne.

Kominy (3! - na bogato) do usunięcia = WM

Okno w spiżarni?!

2 łazienka ma 1,25 x 2,05.

Kominy bedą do usunięcia, to na razie szkic bazowy.

Czytałem forum i archiwalne posty odnośnie spiżarki, 70% opowiadało sie za tym, że nie potrzebna, 30%, że potrzebne okno.

Dla mnie to bezsens, ale nie wiem co Wy na to.

Naprawdę 30% uważa, że w spiżarce potrzebne jest okno? A czym w zasadzie taka spiżarka różni się od szafki cargo w kuchni? Niczym. A w szafkach cargo są okienka?

Druga sprawa to drzwi do spiżarki - wielkie skrzydło, potrzebujące sporo miejsca w środku spiżarki.

Jak chcesz spiżarkę - ok.

Nie dawałbym okna - nagrzewa pomieszczenie + jest to dodatkowy (niepotrzebny koszt)

Kolega ma rację, przy małej spiżarce, drzwi będą tam pasować jak słoń w składzie porcelany.

Nie montowałbym drzwi z ościeżem. Zostawić otwarte, dać przesuwne, lub zabudowane przez stolarza jako element wykończenia kuchni.

spizarka - wez ustaw sobie szafki w tej spizarce - to okno blokuje jakiekolwiek mozliwosci ( chyba ze mowimy o szafkach glebokosci 25 cm...). Ten fakt (nie mówie już o pozostałych) wskazuje, że powinieneś zmienić projektanta.

jak patrze na plan to wszystko wydaje mi się w tym domu wąskie i podłużne. Nie wiem czy nie ma lepszych gotowych projektów, bo jak to ma być ten szyty na miarę to wygląda na mało ergonomiczny..

spizarka - wez ustaw sobie szafki w tej spizarce - to okno blokuje jakiekolwiek mozliwosci ( chyba ze mowimy o szafkach glebokosci 25 cm...). Ten fakt (nie mówie już o pozostałych) wskazuje, że powinieneś zmienić projektanta.

jak patrze na plan to wszystko wydaje mi się w tym domu wąskie i podłużne. Nie wiem czy nie ma lepszych gotowych projektów, bo jak to ma być ten szyty na miarę to wygląda na mało ergonomiczny..

Kolega ranerd podszedł do sprawy tak, ze dał architektowi gotowy projekt i powiedział mu, co ma być poprawione :D

Trzeba było iść do architekta i dać mu się wykazać. Teraz forumowicze mają decydować co jest ok, a co nie jest w jego domu. I nie piszę tego złośliwie, choć mam na to ochotę, bo ranerd zdaje się zredukował swoją rolę do gońca między FM a architektem. Czarno ten dom widzę. Ale jak mówią: pierwszy dla wroga, drugi dla ... itd :D

Kolega ranerd podszedł do sprawy tak, ze dał architektowi gotowy projekt i powiedział mu, co ma być poprawione :D

Trzeba było iść do architekta i dać mu się wykazać. Teraz forumowicze mają decydować co jest ok, a co nie jest w jego domu. I nie piszę tego złośliwie, choć mam na to ochotę, bo ranerd zdaje się zredukował swoją rolę do gońca między FM a architektem. Czarno ten dom widzę. Ale jak mówią: pierwszy dla wroga, drugi dla ... itd :D

Niektórzy wyśmiewali mnie za to, ale (może jestem old-schoolowcem) papier i długopis to podstawa. Radzę koledze Ranerd by od tego zacząć.