FredzioPL 18.07.2022 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Potrzebuję pomocy, porady.Wentylacja grawitacyjna. Dom 2 letni, parterowy.Każde pomieszczenie ma otwór 100/125 w suficie, strych nieużytkowy, w dachu grzybki wentylacyjne z dachówki ceramicznej. Teraz pytanie jak połączyć (kanaly, rury przylaczeniowe, skraplacze itp) grzybki z otworami w podłodze na strychu aby:- było prawidłowo wykonane- nie było poblemow z wilgocią na sufitach- nie było cofki z zewnątrz Obecnie nic poza zwykła oieplona rura spiro nie ma, więc działa jak działa. Wiem że zrobione do kitu ale czy możecie podać schemat albo podesłać rozwiązanie jak prawidłowo pospinać wentylację?Na razie reku odpada - ważniejsza była pompa ciepła o panele więc na co najmniej 2 lata muszę coś innego wykonać. Z góry dzięki za pomoc i radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.07.2022 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Rada taka, żeby może jednak przerobić to na wentylację mechaniczną, najlepiej z odzyskiem ciepła. Reku można kupić za psie pieniądze (w granicach 2000 zł). Kupisz byle co, potem wymienisz na lepszy. Druga sprawa, że musisz mieć dopływ świeżego powietrza do domu, aby wentylacja działała. Inaczej właśnie będą cofki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 18.07.2022 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Potrzebuję pomocy, porady. W tym popatrz : https://www.youtube.com/results?search_query=+instalacja+wentylacji+grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 20.07.2022 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Wiesz problem taki ze sama.reku za 2 tys o ile w ogóle to możliwe to ułamek ceny. Kanaly wentylacyjne, cięcie wylewki w stopie układanie ocieplanie itp to minimum 10k kolejne. Sam tego nie zrobię a wyceny na urządzeniu za 4.5k oscylowaly między 25-35k. Dlatego muszę pomyśleć na razie o poprawie tego co mam.Jeśli dobrze rozumie potwierdźcie lub poprawcie mnie1. Grzybek2. Skraplacz kondensatu3. Rura przyłączeniowa albo od razu janal wentylacyjny ocieplony spiro4. Przy stropie albo rura plastikowa i na nią kanal wentylacyjny Oczywiście każde łączenie zaizolowa e taśma. Czy to się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 20.07.2022 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Nie bardzo. Ile masz nawiewnikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 20.07.2022 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Nawiewników w ogóle nie mam w sciamach. Wentylacja grawitacyjna na każde pomieszczenie osobny kominek wentylacyjny, w każdym pomieszczeniu osobny kanal. Chciałem na razie usprawnić i zrobić wg sztuki wentylację grawitacyjna sprawnie działającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.07.2022 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Rozumiesz, że w czasie upałów temperatura ponad dachem jest tak wysoka, że nie ma szansy na wentylację grawitacyjną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Camara 20.07.2022 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Temat naganiaczy "rekuperacyjnych". W tym kraju od dziesięcioleci 95% domów ma wentylację grawitacyjna i ludzie żyją, mając tzw. reku w d....Tylko biedny autor watka ma tak źle działająca grawitację, że musi reku zrobić. Oj chipie, okno otwórz i przewietrzyć glowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Camara 20.07.2022 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Aha, zawsze myślałem, że wentylacja sluzy, przynajmniej częściowej, wymianie powietrza. A tu się właśnie dowiedziałem, że tej wymiany nie będzie z uwagi na temperaturę ...nad dachem..Ręce opadają.Chcesz się schłodzić? Zrób i włącz klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2022 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) Aha, zawsze myślałem, że wentylacja sluzy, przynajmniej częściowej, wymianie powietrza. A tu się właśnie dowiedziałem, że tej wymiany nie będzie z uwagi na temperaturę ...nad dachem..Ręce opadają. Wiesz, od czego zależy ciąg kominowy? Jak działa WG jak wewnątrz nie jest cieplej niż na zewnątrz i nie ma wiatru? WM działa jak i kiedy Ty chcesz (a nie natura). Do tego nie dmucha zimnym w zimie po plecach, filtruje a odpowiednio dobrana i nawilża powietrze. Niektórym się wydaje, że to drogi luksus. Owszem, wygodne to jest. Ale jak policzysz, to WG się nie opłaca. A wg dzisiejszych WT WG wymaga ogrzewania biomasą albo fałszowania świadectwa energetycznego. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132520-Czy-WM-si%C4%99-op%C5%82aca Edytowane 21 Lipca 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.07.2022 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Jak rekuperator jest za drogi, nawet taki za 2000 zł, to lepiej zrobić chociażby kanały wentylacyjne, nawiewne i wywiewne, krzyżujące się w jednym miejscu na poddaszu. W kanały dać wentylatory kanałowe za 100 zł i podłączyć do prądu przez włącznik światła, umieszczony gdziekolwiek. To będzie działać, a jak przyjdzie kasa, można zamienić na prawdziwą centralkę wentylacji mechanicznej. Nawet w takiej prymitywnej formie będzie lepiej niż tradycyjna wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.07.2022 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Temat naganiaczy "rekuperacyjnych". W tym kraju od dziesięcioleci 95% domów ma wentylację grawitacyjna i ludzie żyją, mając tzw. reku w d....Tylko biedny autor watka ma tak źle działająca grawitację, że musi reku zrobić. Oj chipie, okno otwórz i przewietrzyć glowe Nooo... Masz samą rację! Wszyscy budowlańcy i instalatorzy urodzili się tylko po to, aby budujacych okradać na robocie i wciskaniu "wynalazków" typu WM.! Kiedyś ludzie w jaskiniach mieszkali - i żyli! I dobrze było! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.07.2022 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Aha, zawsze myślałem, że wentylacja sluzy, przynajmniej częściowej, wymianie powietrza. A tu się właśnie dowiedziałem, że tej wymiany nie będzie z uwagi na temperaturę ...nad dachem..Ręce opadają. Chcesz się schłodzić? Zrób i włącz klimę. No, to źle myślałeś. Co robiłeś w szkole? Poczytaj co o wentylacji. Jest tu kilka dobrych wątków. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 21.07.2022 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Temat naganiaczy "rekuperacyjnych". W tym kraju od dziesięcioleci 95% domów ma wentylację grawitacyjna i ludzie żyją, mając tzw. reku w d....Tylko biedny autor watka ma tak źle działająca grawitację, że musi reku zrobić. Oj chipie, okno otwórz i przewietrzyć glowe generalnie keidyś maluchem lub syreną do bułgarii a niektorzy nawet do gruzji w 4 osoby na urlop jechały. i co zle było? teraz tylko naganiacze samolotowi jacyś tacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 21.07.2022 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Tylko wiesz, że problemem nie jest koszt rekuperatora 2000 zł tylko wykonania instalacji, poddasze mam nieocieplone więc nie wiem czy same położenie kanałów wentylacyjnych do nich potwory nawiewne i wywiewne plus wentylatory wystarczy, i nie będą tak się skropliny gromadziły i dalej pociły anemostaty w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 21.07.2022 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Nie macie jakiejś ekipy w województwie świętokrzyskim która pomogłaby albo podjęła się wykonania takiej instalacji z możliwością późniejszej rozbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 21.07.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Tylko wiesz, że problemem nie jest koszt rekuperatora 2000 zł tylko wykonania instalacji, poddasze mam nieocieplone więc nie wiem czy same położenie kanałów wentylacyjnych do nich potwory nawiewne i wywiewne plus wentylatory wystarczy, i nie będą tak się skropliny gromadziły i dalej pociły anemostaty w pokojach. Jaki masz rodzaj dachu? Lany czy nidagips /wiązary / drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 21.07.2022 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Jaki masz rodzaj dachu? Lany czy nidagips /wiązary / drewniany? Dachówka, membrana i więźba, strop łany plus ocieplenie plus wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.07.2022 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Tylko wiesz, że problemem nie jest koszt rekuperatora 2000 zł tylko wykonania instalacji, poddasze mam nieocieplone więc nie wiem czy same położenie kanałów wentylacyjnych do nich potwory nawiewne i wywiewne plus wentylatory wystarczy, i nie będą tak się skropliny gromadziły i dalej pociły anemostaty w pokojach. Nie wystarczy - woda będzie się lała. Wylot zrób nie w dachu, tylko pod nim plus spadki na rurze. Albo musisz dać gdzieś między wentylatorem a kominkiem na dachu kolano z odprowadzenie skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FredzioPL 24.07.2022 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Nie wystarczy - woda będzie się lała. Wylot zrób nie w dachu, tylko pod nim plus spadki na rurze. Albo musisz dać gdzieś między wentylatorem a kominkiem na dachu kolano z odprowadzenie skroplin. I tak będę potrzebował kogoś do pomocy? Nie ma nikogo świętokrzyskie kto miałby czas i chcial troche zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts