Sativum 20.07.2022 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Z lutym 2022 r. sporo zmieniło się w temacie pomp ciepła. Problemy z przyłączeniem się do sieci gazowej, horrendalne ceny EE na rynkach, niska dostępność PC oraz wzrost ich cen. Co teraz jest dostępne, a co warto wybrać do CO + CWU? Kiedyś przebojem do samodzielnego montażu i przeróbki była PC Haier za 8 tys. zł Obecnie ciężko coś znaleźć w katalogu za mniej niż blisko 20 tys. bez montażu i osprzętu. Czy pojawiły się nowe hity? A może nowe kity? Co drodzy koledzy i koleżanki polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 20.07.2022 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 https://allegro.pl/kategoria/ogrzewanie-pompy-ciepla-257641?string=haier to jest czy nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 21.07.2022 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Wielu się "rzuciło" na zakup PC. Ceny wzrosły i czas oczekiwania na nie się wydłużył. Nawet na OLX wykupiono używane przez kilkanaście lat pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 21.07.2022 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Mój hydraulik ma zamówień ok 20 stuk i nie wie skąd wziąć. Podobno nie ma. Jak dzisiaj się dopiszesz do kolejki to już mówi że w tym roku nie ma szansy. Normalnie jak za komuny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.07.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Mój hydraulik ma zamówień ok 20 stuk i nie wie skąd wziąć. Podobno nie ma. Jak dzisiaj się dopiszesz do kolejki to już mówi że w tym roku nie ma szansy. Normalnie jak za komuny Nie podobno a faktycznie nie ma, w przypadku Daikina czas oczekiwania srednio 6-7 m-cy, nie wiem jak inni producenci ale zapewne podobnie. Moze ktos ma jeszcze zapasy ale są one niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 21.07.2022 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Pomp nie ma, nawet najwieksze firmy dostaja po kilka sztuk co parę tygodni. Zapotrzebowanie jest 5 razy większe niz dostepność. Zresztą nie tylko u nas, za granicą to samo. Ludzie boją się problemów z gazem itp Nic dziwnego że koszt instalacji niedługo podwoi się w stosunku do tego co było rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.07.2022 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 https://allegro.pl/kategoria/ogrzewanie-pompy-ciepla-257641?string=haier to jest czy nie ma? cena 2x wyższa niż pół roku temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.07.2022 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 O ile rok temu można było kupić T cap za 32k zł to teraz można liczyć jedynie na monobloka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.07.2022 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 O ile rok temu można było kupić T cap za 32k zł to teraz można liczyć jedynie na monobloka. Sorry za pytanie nooba, ale co to "t cap"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.07.2022 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Sorry za pytanie nooba, ale co to "t cap"? popularny panasłonik Ciekawe, czy na PC do CWU też się ludzie rzucili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.07.2022 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Też mnie to zastanawia. Trudne pytanie nie polega na tym, czy PC to fajne, dobre i oszczędniejsze rozwiązanie, ale IMO czy nakład inwestycji (względem alternatyw - jakimi by one nie były) bardziej/mniej się kalkuluje. Z jeden strony elektryczny podgrzewacz wody to 1.000 zł, a pompa x15-x30 razy tyle. Nawet jeśli sprawność ma 2 lub 3 razy wyższą, to i po jakim zużyciu litrów wody, czy kwh ma szansę by stać się per saldo rozwiązaniem konkurencyjnym wobec alternatyw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 28.07.2022 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 PC do CWU z którą porównujesz przepływowy podgrzewacz to nie jest rząd wielkości nawet x15 dla kosztu PC. Tyle to musisz wydać na PC CO+CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.07.2022 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 PC do CWU z którą porównujesz przepływowy podgrzewacz to nie jest rząd wielkości nawet x15 dla kosztu PC. Tyle to musisz wydać na PC CO+CWU. PC do cwu kosztuje kilka razy więcej (powiedzmy do 5x) niż podgrzewacz na prąd. Nie wiem skąd takie kalkulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 28.07.2022 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 PC do cwu kosztuje kilka razy więcej (powiedzmy do 5x) niż podgrzewacz na prąd. Nie wiem skąd takie kalkulacje. To też koledze odpisałem że troche przestrzelił z wyceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.07.2022 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 PC do cwu kosztuje kilka razy więcej (powiedzmy do 5x) niż podgrzewacz na prąd. Nie wiem skąd takie kalkulacje. Piszesz o pompie, co zimą pompuje ciepło z CO do CWU? Nawet taką trudno kupić za 4K zł (oczywiście z zasobnikiem bo inaczej to trzeba porównywać z ceną grzałki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 29.07.2022 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 PC do cwu kosztuje kilka razy więcej (powiedzmy do 5x) niż podgrzewacz na prąd. Nie wiem skąd takie kalkulacje. Dziś zrobiłem risercz - faktycznie są takie urządzenia tylko do CWU - cena od 5-10k. Czyli 5-10x więcej. Byłem świadom że są pompy do CO i OC+CWU. O tych tylko do CWU nie słyszałem wcześniej. Ktoś użytkuje taką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.07.2022 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Dziś zrobiłem risercz - faktycznie są takie urządzenia tylko do CWU - cena od 5-10k. Czyli 5-10x więcej. Byłem świadom że są pompy do CO i OC+CWU. O tych tylko do CWU nie słyszałem wcześniej. Ktoś użytkuje taką? Faktycznie ceny podskoczyły. Pomp do CWU jest multum, sam planuję taką u siebie wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.07.2022 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 (edytowane) Piszesz o pompie, co zimą pompuje ciepło z CO do CWU? Nawet taką trudno kupić za 4K zł (oczywiście z zasobnikiem bo inaczej to trzeba porównywać z ceną grzałki). Jak z CO do CWU? Normalnie, powietrzna pompa do CWU. Koszt dropsa to ok. 5000 zł za 2 kW, było niedawno 1500 mniej (!) Koszt ogrzewacza ze zbiornikiem: najlepiej porównać dwa produkty z tej samej firmy i w tej samej pojemności zbiornika. Edit: na Alle znalazłem Ariston Nuos Primo HC 240 SYS za 7900 zł i Ariston Vert 200 za 2200 zł. Cena nawet nie 4 razy większa za PC i przy tym większy zbiornik. Edytowane 29 Lipca 2022 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.07.2022 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Jak z CO do CWU? Taka, co pobiera powietrze z domu i nim ogrzewa wodę. Czyli wychładza pomieszczenie w którym stoi. Owszem, niektóre umożliwiają podpięcie rur i ciągnięcie powietrza z zewnątrz - ale wtedy w mrozy nie działają, bo nie potrafią pracować poniżej +7--7 w zależności od modelu (znaczy pracują - grzałką). Nuos które podajesz wyłącza sprężarkę poniżej -5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.07.2022 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Taka, co pobiera powietrze z domu i nim ogrzewa wodę. Czyli wychładza pomieszczenie w którym stoi. Zastanawiałem się nad taką opcją, bo powietrze z pomieszczeń będzie wychładzane pod warunkiem , że po przejściu przez PC wróci do nich. Ale: taka pompa ciepła to nie klimatyzator i powietrze wychodzące z niej nie jest przeznaczone do celów higienicznych. Może być np zagrzybione. u mnie PC stać będzie w piwnicy, której wychładzać nie zamierzam pompa się wyłączy w momencie, gdy nagrzeje wodę do nastawionej temperatury. To jest typowo kilka, max kilkanaście godzin. A co potem? moc takiej "klimy" jest dość niska, bo powiedzmy 2 kW. Czyli mamy 2 kW przez kilka godzin - szkoda wysiłku. Już lepiej się tak nie bawić i zainstalować rasowy klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts