Andrzej5101 01.08.2022 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Zapraszam kolegów i koleżanki, którzy wymienili źródło ciepła w swoim domu na PC by opisali koszt wymiany oraz koszt ogrzewania względem poprzednich sezonów. Zobacz przypadek kenda2 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page49 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.08.2022 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) 21k kwh energii odpowiada zużyciu ok. 1900 m3 gazu/rok. Z tego 1,5m3 gazu zużycie dzienne dla CWU = 550 m3/rok Do celów grzewczych w okresie grzewczym pozostaje ok. 1350 m3/rok. Jest ono podobne do zużycia jakie ma sąsiad w domu o podobnym metrażu i jakości użytych materiałów oraz wykonania. Z tym, że jestem dopiero po pierwszym sezonie grzania (listopad 2021-kwiecień 2022; brak ocieplenia ścian, wełna 35-50 cm na dachu, poddaszu), gdzie zużycie wyniosło jakieś 2600 m3 (wysuszanie ścian i podłóg). W zależności od temperatur (i wykorzystania klimatyzatorów w okresie przejściowym), na potrzeby CO szacuję zużycie na poziomie 900-1600 m3 gazu. Niemniej, poziom zużycia lub ocieplenia domu ma znaczenie jedynie referencyjne. Przedmiotem rozważań jest ocena montażu PC i jej używania względem innych źródeł ciepła pod kątem finansowym. Zastanawiam się, co właściwie chcesz uzyskać. Przelicznik PC <-> gaz możesz znaleźć w sieci, ale przecież go znasz, bo jest podany w kWh (to te same kilowatogodziny). Już nawet nie wspomnę, że PC powietrzna w ciężkiej ziemi i gruntówka to dwa zupełnie inne urządzenia, nawet jeśli ich moc czy SCOP byłyby takie same. Takie porównania byłyby sensowne, gdybyś miał szklaną kulę i znał kształt cen prądu i gazu w najbliższych 5-10 latach. Co Ci po informacji, jak w czyimś domu sprawdzała się pompa a jak gaz? Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 01.08.2022 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Podczas podejmowania decyzji brakowało mi opinii ludzi na bazie ich praktycznego doświadczenia z PC. Chciałbym zderzyć teorię z praktyką. To całkiem jak z rekuperacją. Kilka lat temu przestrzeń medialna była zalewana informacjami typu "zaoszczędź 30% ciepła instalując WM z odzyskiem". Nie wskazując przy jakich założeniach obliczono te 30%, jaki jest koszt montażu, utrzymania (ee, filtry, serwis). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.08.2022 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Jeśli dobrze rozumiem: masz gaz i myślisz o wymianie na PC? Teraz jest gorący okres na PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 01.08.2022 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Nie, opisałem to we wcześniejszych postach. m.in. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378501-Pompa-ciep%C5%82a-2022&p=8144622&viewfull=1#post8144622Decyzję podejmowałem rok lub dwa temu. Podałem zużycie kwh roczne dla CO i CWU. Koszt ofert jakie dostałem na PC, GWC i gaz. Chciałem skonfrontować moje wpisy z doświadczeniami innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 01.08.2022 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Jak robiłem porównanie kosztów EKSPLOATACJI to w latach 2018-2020 cena kWh dla gazu i PC powietrznej ze SCOP=3 kształtowały się podobnie.Pellet wychodził trochę taniej, ekogroszek jeszcze taniej.Paradoksalnie, dla nowegu domu koszty instalacji różnych tych źródeł były zbliżone (PC była w tym czasie tylko troche droższ).Za PC przemawiało to, że zajmuje mniej miejsca niż kocioł na pelet i nie trzeba komina (psuło mi to koncepcje szczelnego domu) i jest totalnie bezobsługowy.Teraz problemem jest np. zrobienie indywidualnego przyłącza gazu bo operatorzy systemu przestali wydawać warunki techniczne. Do gazu z butli trzeba mieć już na nia miejsce. Przy budynku remontowanym z istniejacym przyłączem gazowym wygląda to inaczej bo sam piec jest relatywnie tani. Podsumowując: ja wybrałem PC i nie żałuje. Z czasem dołożyłem do tego fotowoltaikę i mając wszystko na prad zamykam się z rachunkami kwocie 400zł/pół roku. Niech ceny wzrosną nawet i 3 razy to jakoś sobie poradzę. Gorzej jak będą wyłączenia prądu ale wtedy wszyscy będą mieli przerąbane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.08.2022 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Wyłączeń prądu dla gospodarstw domowych raczej nie będzie co najwyżej zakłady które pożerają ogromne ilości prądu będą proszone o wstrzymanie produkcji. Zresztą przy ugrzanej podłodze i 2 doby bez prądu są do zniesienia, w razie w przetwornicę 3kW podłącze do samochodu i odpalę klimę w trybie grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.08.2022 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Podsumowując: ja wybrałem PC i nie żałuje. Z czasem dołożyłem do tego fotowoltaikę i mając wszystko na prad zamykam się z rachunkami kwocie 400zł/pół roku. Gratuluję! A jak duży masz dom i ile wydałeś na zestaw PC + PV? Niech ceny wzrosną nawet i 3 razy to jakoś sobie poradzę. Gorzej jak będą wyłączenia prądu ale wtedy wszyscy będą mieli przerąbane. Oprócz offgridowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2022 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 21k kwh energii odpowiada zużyciu ok. 1900 m3 gazu/rok. 21MWh to dom grzany PC na styk spełniający obecne WT o powierzchni ponad 300m2. Nie da się przejść łatwo z kWh na moc. Wg klasycznej szkoły pewnie wyjdzie ponad 20kW. Nawet jak uwzględnimy, że znaczną część z tego pokryją zyski bytowe i słoneczne - dalej będzie dobre kilkanaście kW@-20*. Zanim przeczytasz ofertę na PC co to ogarnie - usiądź. Zresztą przy ugrzanej podłodze i 2 doby bez prądu są do zniesienia, w razie w przetwornicę 3kW podłącze do samochodu i odpalę klimę w trybie grzania. A jaką moc ma prądnica w Twoim aucie? Jak 1,5kW to gratulacje. Oprócz offgridowców A ileż to spadnie z PV w grudniu czy styczniu? Może na rekuperator i alarm wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 01.08.2022 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) A jaką moc ma prądnica w Twoim aucie? Jak 1,5kW to gratulacje. Raczej alternator, prądnic w samochodach już od jakiegoś czasu nie ma. A taki 100A altek to nic nadzwyczajnego. Mimo wszystko w wypadku wyłaczenia prądu bardziej bym polegał na stałopalnych urządzeniach grzewczych, typu koza. Przetwornicą zasiliłbym ewentualnie pompki w instalacji CO, jeśli ktoś posiada. Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.08.2022 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 A ileż to spadnie z PV w grudniu czy styczniu? Może na rekuperator i alarm wystarczy. I małą pompę ciepła do CWU. Jak spadnie śnieg, to nawet na reku nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 01.08.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Mnie udało się zanabyć za 6 stówek nowy agregat prądotwórczy nowy 3 fazy (szkoda że nie 1) teraz tylko z 200 litrów paliwa kupić i spokojnie czekać ale znając rzycie przeleci jak zawsze bo więcej straszenia niż czynów ale drogo jest to fakt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 01.08.2022 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) 21MWh to dom grzany PC na styk spełniający obecne WT o powierzchni ponad 300m2. Gdy przyjmuje się błędne założenia lub pomija się niektóre elementy równania, to jakim sposobem wynik może wyjść poprawny? Skoro wynik niepoprawny, to jak można wnioski wyciągać? Dlatego nie sposób dyskutować. Jak robiłem porównanie kosztów EKSPLOATACJI to w latach 2018-2020 cena kWh dla gazu i PC powietrznej ze SCOP=3 kształtowały się podobnie. Licząc EE 60-70 gr/kwh (/scop 3) w g11 vs gaz 13-14 gr/kwh ? Paradoksalnie, dla nowegu domu koszty instalacji różnych tych źródeł były zbliżone (PC była w tym czasie tylko troche droższ). Czyli ile kosztowała PC? U mnie to były wyceny (z montażem od 25k do 75k). Natomiast kocioł na ekogroszek 6-8k, gaz od 5-8k. Dla nowego domu chyba już nie ma sensownej alternatywy względem PC: # piece na paliwo stałe - pellet/węgiel - ceny tak wzrosły (najpewniej ustabilizują się po sezonie 2022/2023), że dodatkowa praca nie stanowi tu argumentu za tańszym surowcu # gaz - brak zgód na nowe przyłącza # PC - problem z dostepnością # coś jeszcze zostało? drewno? Surowiec też wzrósł o 100 i lepiej % Niemniej chyba wciąż najtańsze...choć sporo pracy wymaga. Podsumowując: ja wybrałem PC i nie żałuje. Z czasem dołożyłem do tego fotowoltaikę i mając wszystko na prad zamykam się z rachunkami kwocie 400zł/pół roku. Niech ceny wzrosną nawet i 3 razy to jakoś sobie poradzę. Gorzej jak będą wyłączenia prądu ale wtedy wszyscy będą mieli przerąbane. 800 zł/rok na CO + CWU? Niezły wynik. Ile wyniosła instalacja? Jakie zużycie kwh ma dom dla potrzeb bytowych oraz CO+CWU? Jaka duża instalacja PV? Ongrid? Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.08.2022 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Raczej alternator, prądnic w samochodach już od jakiegoś czasu nie ma. A taki 100A altek to nic nadzwyczajnego. W Mondeo mk4 jest alternator 150A co prawda nie wiem przy jakich obrotach tyle daje ale spokojnie ogarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.08.2022 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Mnie udało się zanabyć za 6 stówek nowy agregat prądotwórczy nowy 3 fazy Już o tym rozmawialiśmy, że bezużyteczny jest w domu. To służy do napędzania urządzeń trzyfazowych, bo wtedy nie ma problemu nierównomiernego obciążenia faz. W domu odpalisz czajnik czy kuchenkę i się wyłączy. W Mondeo mk4 jest alternator 150A co prawda nie wiem przy jakich obrotach tyle daje ale spokojnie ogarnie. Żeby dać 3kW musiałby dawać napięcie 20V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.08.2022 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Żeby dać 3kW musiałby dawać napięcie 20V. Moje przyłącze prądu do domu to 21kW czy to znaczy że muszę z takiej mocy ciągle korzystać? Może Ty tak robisz ale nie wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 01.08.2022 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 A jaką moc ma prądnica w Twoim aucie? Jak 1,5kW to gratulacje. Żeby dać 3kW musiałby dawać napięcie 20V. Gdzie konsekwencja? Klima chyba nie bierze 3kW w trybie grzania? Już o tym rozmawialiśmy, że bezużyteczny jest w domu. To służy do napędzania urządzeń trzyfazowych, bo wtedy nie ma problemu nierównomiernego obciążenia faz. W domu odpalisz czajnik czy kuchenkę i się wyłączy. . Truizm. goguś napisał, że zdaje sobie sprawę z ułomności tego generatora. Ale awaryjnie lepsze takie źródło napięcia jak żadne. Konwencjonalną instalacje CO pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 01.08.2022 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Już nawet nie wspomnę, że PC powietrzna w ciężkiej ziemi i gruntówka to dwa zupełnie inne urządzenia Co to znaczy PC powietrzna w ciężkiej ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 01.08.2022 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Gratuluję! A jak duży masz dom i ile wydałeś na zestaw PC + PV? 156m2 powierzchni użytkowej na dwóch piętrach, prosta bryłka (kostka), 4 osoby użytkują (2 dorosłe, 2 dzieci). PC Atlantic 8 kW z zasobnikiem 200l kosztowała 25k, PV 18k. Wszystko bez żadnych dotacji, kredytó czy dopłat. W związku z tym, że wszystko mam na prąd jako backup mam lampy naftowe i zapas nafty do oświetlenia, butle turystyczną 3kg z palnikiem do gotowania + butla 11 kg z dynksem do przelewania na zapas. W tym roku wjedzie jeszcze piecyk olejowy + 40l paliwa na zapas (z praktyki wiem, że śmiało można palić dislem w razie czego). - o wentylację trzeba oczywiście zadbać. W garażu jest w razie co agregat 3kW, do naładowania telefonów wystarczy. W tej konfiguracji miesiąc dużych mrozów spokojnie się przetrzyma. 1-2 dniowych wyłączeń się nie boje, nawet przy sporych mrozach temperatura spada naprawdę powoli (1*C/dzien), gorzej z grzaniem ciepłej wody w większych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.08.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Co to znaczy PC powietrzna w ciężkiej ziemi? Hehehe, miało być w ciężkiej zimie:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts