Ratpaw 26.07.2022 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Cześć! Czy można wycinać drzewa (u mnie sosna i dwa świerki) i tylko zapłacić i zgłosić czy trzeba jakieś pozwolenie? Zalezy to od gminy czy ustawa reguluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 26.07.2022 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Cześć! Czy można wycinać drzewa (u mnie sosna i dwa świerki) i tylko zapłacić i zgłosić czy trzeba jakieś pozwolenie? Zalezy to od gminy czy ustawa reguluje? https://laczynasnapiecie.pl/blog/wycinka-drzew-na-dzialce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.07.2022 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 (edytowane) https://laczynasnapiecie.pl/blog/wycinka-drzew-na-dzialce Dzięki, ale nie jest dla mnie jasne, czy muszę zapłacić za wycinkę czy nie. Edyta: zadzwoniłem do UM Gdynia i nie trzeba płacić za wycinkę, choć pani urzędnik nie była pewna. Edytowane 26 Lipca 2022 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.07.2022 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 (edytowane) Osoba prywatna nie płaci nic do urzędu. Jakieś naliczenia są/mogą być, gdy włascielem gruntu jest podmiot gospodarczy. Chyba że drzewa rosną w strefie ochrony konserwatorskiej, wtedy jest zonk. Wówczas możesz uregulować koronę (max.1/3) i drzewo nie może uschnąc przez najbliższe 5 lat. Jeśli uschnie, to obciążą cię jakimiś ....... kosztami. Edytowane 26 Lipca 2022 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 26.07.2022 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Dzięki, ale nie jest dla mnie jasne, czy muszę zapłacić za wycinkę czy nie. Edyta: zadzwoniłem do UM Gdynia i nie trzeba płacić za wycinkę, choć pani urzędnik nie była pewna. Na swoje działce chciałem wyciąć kilka drzew więc poszedłem do gminy z pismem. Drzewa były stare ale uszkodzone przez wiatr lub bobry Po kilku tygodniach dostałem odpowiedź ze zgodą. Nikt nie przyszedł na oględziny. Nie było mowy o żadnych opłatach. Teoretycznie te drzewa mogłem wyciąć ze względu na zagrożenie jakie stanowiły ale wolałem dostać "papier". Gdyby to były jakieś pomniki przyrody to byłby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.07.2022 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 U mnie jest czysta sytuacja: 3 drzewa iglaste pospolite, posadzone nieumiejętnie zaraz przy ogrodzeniu i zbyt gęsto. Nie spodziewam się wizyty, ale skoro jest za darmo, to po co się narażać na kary za samowolkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.07.2022 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 zgłaszasz, jeśli przekracza obwód dla danego gatunku nad ziemią.Dla świerku to chyba 50 cm.owocowe bez względu na obwód. Pozwolenie na wycinkę dla osób fizycznych jest bezpłatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.07.2022 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Ktoś wie co to za drzewa? Sosna i chyba jodła, ale się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.07.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 sosna i świerki. jodła ma miękkie, zaokrąglone igły i szyszki skierowane ku górze. Jej gałęzie nie są zwisające.Świerk ma takie zwisające i wygięte pędy, kłujące igły i zwisające szyszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.07.2022 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 :jawdrop::jawdrop: Elfir, dzięki! Niezła jesteś, serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 szkoda sosny, bo ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.07.2022 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Za blisko ogrodzenia, za bardzo rozłożysta (gałęzie wchodzą na drogę i przeszkadzają samochodom). Posadzę w to miejsce ładne liściaste drzewko o wysokości do 6m. Może coś polecisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2022 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 gałęzie można podciąć a ogrodzeniem ominąć Z mniejszych drzewek: jarzębina - pożytek dla ptaków, rodzime drzewo, więc mało kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.07.2022 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Ale korzeni włażących w skrzynkę przyłącza elektrycznego nie podetnę Jarzębina będzie u mnie obowiązkowo, ale chciałem ją dać przed oknem kuchennym, a nie sypialnianym. OK, poszukam w innych wątkach, póki co składam wniosek. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2022 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 nie wiem jaki ma mieć charakter ogród ale jeśli idziesz w naturalistyczne klimaty to sliwa wiśniowa (ale forma biała a nie czerwona), klon tatarski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts